SME
Streda, 26. jún, 2019 | Meniny má Adriana

Ako znížiť svoju uhlíkovú stopu? Začnite jesť inak

Všetci sme súčasťou reťazca.

Ilustračné fotoIlustračné foto(Zdroj: Adobe Stock)

Žiadna vedecká kapacita už dnes nepochybuje o skutočnosti a hrozbách klimatickej zmeny. Vedci sa zhodujú, že do významnej miery k nej prispel človek. To, čo sme v minulosti zasiali, dnes začíname žať a hoci sa nám to nemusí páčiť, ak chceme environmentálnu katastrofu aspoň trochu spomaliť, treba reagovať.

Za zhruba štvrtinu skleníkových plynov je ročne zodpovedný potravinársky priemysel. Každý človek je súčasťou tohto systému, pretože produkty buď vytvára, predáva alebo prijíma.

Už aktivistka Greta Thunbergová žiadala od politických a vládnych predstaviteľov, aby sa začali správať, akoby im horel dom. Nejde však len o lídrov. Zmeny dokážeme urobiť aj v rámci každodenného fungovania, napríklad práve tým, čo nakupujeme, jeme a ako k potravinám pristupujeme.

Tu je osem základných otázok a odpovedí.

Článok pokračuje pod video reklamou

Ako jedlo prispieva ku globálnemu otepľovaniu?

Prečítajte si tiež: Klimatológ Lapin: Naše deti budú žiť na inom Slovensku (video)

Pestovanie a zber rastlín a plodov, chov zvierat a ich spracovanie, ale aj ďalšia výroba, balenie a transport potravín do celého sveta sú súčasťou potravinového systému. Planétu zahrieva napríklad odlesňovanie pôdy, na ktorej následne vznikajú farmy so zvieratami.

Podľa správy Medzivládneho panelu klimatických zmien ovplyvňuje spôsob, akým pôdu využívame, aj rôzne ekosystémové procesy, ktoré majú ďalej vplyv na skleníkové plyny.

Významný podiel na vytváraní emisií má aj chov hospodárskych zvierat, ktoré pri trávení vylučujú metán. Čím viac ľudia spotrebúvajú mäso, tým viac takýchto zvierat sa chová. Zdrojom skleníkových plynov sú aj hnojivá, fosílne palivá a v neposlednom rade polia, na ktorých sa pestujú určité plodiny, najmä ryža.

Ktoré potraviny majú najväčší vplyv na klímu?

Prečítajte si tiež: Klimatická zmena sa týka aj našich detí. Ako s nimi o nej hovoriť?

Väčšina výskumov sa zhoduje, že mäsový a mliečny priemysel najviac prispievajú k tvorbe skleníkových plynov.

Podľa veľkej minuloročnej štúdie majú najväčšiu uhlíkovú stopu na 100 gramov bielkovín predovšetkým hovädzie a bravčové mäso, ale aj jahňacina, chov kôrovcov a výroba kravských syrov, najmä čedaru a mozzarelly.

Chov dobytka na mäso a mlieko tvorí ročne vyše 14 % všetkých vyprodukovaných skleníkových plynov. Magazín New York Times uvádza, že je to približne rovnaké množstvo emisií, ako keď skombinujeme všetky autá, lietadlá aj lode dokopy.

„Najpozoruhodnejšie je, že aj spomedzi živočíšnych produktov má i ten s najnižším vplyvom na životné prostredie oveľa väčší vplyv než jeho rastlinná náhrada. To prináša nové dôkazy o dôležitosti zmeny v stravovaní,“ píšu autori.

Čo sa týka rastlinných produktov, environmentálny vplyv má najviac pestovanie ryže či rajčín. Stále sú však podľa odborníkov prijateľnejšou voľbou.

Treba prestať jesť živočíšne produkty?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5XNZ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5XNZ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sporením sa oberáte o peniaze. Najmä v týchto štyroch prípadoch
  2. Krása verzus hrozba. Ako si užiť slnko bez rizika?
  3. Putujte v Čechách! Zlatá stezka-najdlhšia pešia trasa v Európe
  4. Horúce počasie a zlé skladovanie rýchlo znehodnocuje potraviny
  5. Myslíte si, že vás lepok v potravinách neprekvapí? Otestujte sa
  6. Dodržuje váš pneuservis všetky svoje povinnosti?
  7. Aké je primerané vreckové? Deti by ho mali dostávať včas
  8. Letná dovolenka 2019 s odletom z rôznych kútov Slovenska
  9. Prečo je elektromobil ekologický na Slovensku a v Poľsku nie?
  10. 5 tipov ako si vybrať tú správnu klimatizáciu
  1. Proti pojistným podvodům pomůže autokamera Mio MiVue 785 Touch!
  2. Gartner označil Atos za lídra
  3. Putujte v Čechách! Zlatá stezka-najdlhšia pešia trasa v Európe
  4. Tepelné hospodárstvo Moldava pokračuje v modernizácii
  5. Horúce počasie a zlé skladovanie rýchlo znehodnocuje potraviny
  6. Sporením sa oberáte o peniaze. Najmä v týchto štyroch prípadoch
  7. Myslíte si, že vás lepok v potravinách neprekvapí? Otestujte sa
  8. Ľadový expres sa vracia! Kam si vyraziť?
  9. Unikátna liečba kĺbov a chrbtice v Leviciach odstráni bolesť
  10. Ready-made spoločnosť a jej nevýhody
  1. Prečo je elektromobil ekologický na Slovensku a v Poľsku nie? 21 252
  2. Aké je primerané vreckové? Deti by ho mali dostávať včas 19 206
  3. Letná dovolenka 2019 s odletom z rôznych kútov Slovenska 11 948
  4. Sporením sa oberáte o peniaze. Najmä v týchto štyroch prípadoch 10 015
  5. Známy výrobca oslavuje 50 rokov. Ponúka výrazné zľavy 7 078
  6. Dodržuje váš pneuservis všetky svoje povinnosti? 4 552
  7. V prvom roku fixný výnos až 8,5 % ročne. 3 955
  8. 5 tipov ako si vybrať tú správnu klimatizáciu 3 459
  9. Pivo, káva a horká čokoláda. Na niektoré chute musíme vyzrieť 3 057
  10. Stavebné pozemky s dobrou dostupnosťou do centra konečne na trhu 2 866

Téma: Stravovanie


Článok je zaradený aj do ďalších tém Klíma, Potraviny, Vegetariánstvo, Zdravá strava, Klimatická zmena

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA ŠABATU

Padne či nepadne český premiér? Fico 2018 nie je Babiš 2019 (píše Petr Šabata)

Babiš je vo vláde krátko a má na svojej strane prezidenta.

Český premiér Andrej Babiš.

Ktoré autá najrýchlejšie strácajú hodnotu a ktoré si ju držia?

Mýty o prepade cien áut značky Dacia neplatia.

Škoda Yeti