SME

Sedem olejov v kuchyni: Ako používať, olivový, orechový či ľanový olej?

Na ktorých vyprážať?

(Zdroj: Adobe Stock)

Repkový, slnečnicový, olivový a už aj kokosový sú druhy olejov, ktoré už v kuchyni dôverne poznáme. Rastlinným olejom patrí vo výžive človeka významná úloha.

„Sú našou základnou potravinou, nezriedka aj každodennou súčasťou stravy. Organizmu dodávajú energiu a živiny, predstavujú zdroj látok dôležitých pre ochranu zdravia a prevenciu chorôb,“ vysvetľuje odborníčka na výživu Katarína Babinská.

Nielen v kuchyni, ale aj v kozmetike sa začínajú objavovať aj nové „menšinové“ oleje, ktoré v koncentrovanej forme prinášajú nášmu jedlu aj telu množstvo benefitov. Ide napríklad o tekvicový, orechový, makový, ľanový, sezamový olej.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zmena nezaškodí

Medzi hlavné zásady správnej výživy patrí pestrosť. K tomu možno pridružiť aj pravidlo všetko, ale s mierou.

Niekedy stačí v konzumácii jedla zmeniť len drobný detail a jedlo dostane úplne nový rozmer.

Prečítajte si tiež: Seitan, tempeh a wakame: Spoznajte nové možnosti jedálneho lístka Čítajte 

Dobrým pomocníkom sú v tomto prípade oleje. Sortiment tradičných rastlinných olejov v kuchyni môžete spestriť novými druhmi.

Zrniečka maku, orechy i tekvicové semená sú mimoriadne bohaté na olej a lisovaním za studena sa z nich získavajú prírodné oleje s vysokou kvalitou. Všetky očaria výraznou, originálnou chuťou a príjemnou vôňou. Ale nielen to.

„Vďaka svojmu priaznivému zloženiu sú prospešné i pre naše zdravie. Vyznačujú sa vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, významných pre zdravie srdca a ciev. Je v nich zastúpená kyselina olejová, v ich zložení však prevažuje kyselina linolová z radu omega-6. Táto látka sa označuje ako esenciálna pre organizmus. Ľudské telo ju pre svoju funkciu nevyhnutne potrebuje, avšak nedokáže si ju vytvoriť. Rastlinné oleje, ktoré sú bohaté na esenciálne mastné kyseliny, sú preto vítanou súčasťou správnej výživy,“ hovorí o prínose vybraných druhov špeciálnych olejov Katarína Babinská.

SkryťVypnúť reklamu

Viac ako tuky

Rastlinné oleje nemožno vnímať iba ako tuky, keďže obsahujú množstvo antioxidantov a ďalších látok. Aby si špeciálne oleje uchovali stopercentnú kvalitu a čerstvosť, skladujeme ich v uzatvorenom obale na suchom a chladnom mieste.

Po otvorení ich dáme do chladničky a spotrebujeme do troch mesiacov. Využitie nájdu v studenej i teplej kuchyni, na prípravu slaných i sladkých jedál.

Pridávať ich môžeme do šalátov, ktorým dodajú nielen nevšednú chuť, ale zároveň napomôžu, aby sa vitamíny v zelenine lepšie vstrebali do organizmu. Vhodné sú tiež do pečených i nepečených zákuskov, na ochutenie raňajkových cereálií či doma pripravených dresingov.

Aké sú teda jednotlivé plusy a mínusy rastlinných olejov, ktoré nájdete bežne v ponuke obchodných reťazcov? Ktoré sú zdravé, ktoré skôr škodia? S ktorými variť a ktoré sú vhodné skôr pre studenú kuchyňu? Pomôžeme vám vyznať sa v nich.

SkryťVypnúť reklamu

Olivový olej

Nutriční poradcovia, odborníci na zdravú výživu aj lekári sa zhodujú v prospešnosti olivového oleja. Hovoríme však len o panenskom olivovom oleji.

Okrem iného nemožno tomuto typu oleja uprieť jeho všestrannosť. Aj keď je silno aromatický, hodí sa do rôznych jedál aj do teplej kuchyne. Na pečenie a vyprážanie sa však neodporúča, keďže sa jeho zložky pôsobením vysokej teploty menia na škodlivé a karcinogénne.

Bod varu extra panenského oleja sa dosahuje pri teplote 191 stupňov Celzia.

Najkvalitnejší je extra panenský olej, ktorý je lisovaný za studena z prvotriednych celých olív a špecifickým spôsobom výroby, vďaka čomu si uchováva všetky cenné látky. Odporúča sa skladovať ho v suchu, chlade a v tmavej fľaši.

Kokosový olej

Prečítajte si tiež: Desať potravín, po ktorých správne priberiete Čítajte 

Tento olej je zdrojom mnohých konfliktov a odborníci sa nevedia zhodnúť, či je zdravý, alebo skôr škodlivý. Podstatou problému je najmä jeho obsah nasýtených tukov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na rozdiel od ostatných rastlinných olej tieto tuky obsahuje kokosový olej v najväčšom množstve. A nie každý by súhlasil s tým, že také koncentrované množstvo nasýtených tukov je pre ľudské telo vhodné.

Na druhej strane sa podstata nasýtených tukov už nezatracuje tak ako kedysi a vedci uznávajú, že aj tie telo potrebuje. No v obmedzenej miere. Okrem nasýtených tukov je kokosový olej zdrojom užitočných živín.

Je bohatým zdrojom antioxidantov a vitamínov A, C a E. Má nižšiu energetickú hodnotu ako ostatné tuky, preto je jeho trávenie podobné skôr sacharidom. Vďaka tomu, že je ľahko stráviteľný, zvyšuje metabolizmus a neukladá tuky.

Často sa využíva aj v kozmetike a na výrobu domácich pílingov a telových krémov. Užitočný je aj pri vyprážaní, keďže bod jeho varu dosahuje vysoké číslo (232 stupňov Celzia), pri vysokej teplote je stabilnejší a chemické reakcie v ňom prebiehajú pomalšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Avokádový olej

Tento olej vnímame najmä v kozmetike, no je veľmi vďačnou alternatívou aj v kuchyni.

Podobne ako olivový olej obsahuje avokádový olej nerafinované tuky, no k páleniu u neho dochádza neskôr, a tak ho možno využívať aj pri pečení.

Jeho chuť je jemná, prispôsobí sa chuti ostatných surovín a mnohí si pochvaľujú aj jeho konzistenciu, ktorá je jemná až krémová. Obsahuje nasýtené aj nenasýtené mastné kyseliny aj vitamín E. Za nevýhodu možno považovať fakt, že býva drahší ako iné oleje.

Ľanový olej

Obsahuje vysoké množstvo omega3-mastných kyselín, no je vhodný len do studených jedál. Má čistiace účinky, pomáha proti zápche.

Prečítajte si tiež: Chcete začať jesť menej mäsa? Ako to urobiť, aby ste to zvládli vy aj okolie Čítajte 

Ak vám to chuťové bunky dovolia, každé ráno ním môžete začať deň a dať si z neho po lyžičke. Zamiešať ho môžete do šalátu na obed alebo do jogurtu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Predáva sa skôr v menších baleniach a spotrebovať ho treba najneskôr do dvoch týždňov. Po čase totiž horkne a začína produkovať karcinogénne látky.

Orechový olej

Obzvlášť cenný je jeho bohatý obsah kyseliny alfa-linolénovej zo skupiny omega-3. Touto vlastnosťou sa môže hrdiť iba máloktorý spomedzi rastlinných olejov.

Ide o zložku, ktorá je pre ľudský organizmus tiež esenciálna - nenahraditeľná, no mnohí z nás ju neprijímajú v dostatočnom množstve. Orechový olej dodáva nášmu telu aj vitamín K, jeho prednosťou je nízky obsah nasýtených mastných kyselín.

Tekvicový olej

Vďaka svojej chuti patrí k najobľúbenejším. Ceníme si na ňom obsah vitamínu E, ako aj prítomnosť fytochemikálií s ochrannými účinkami na organizmus.

Spomedzi nich treba spomenúť rastlinné steroly, ktoré napomáhajú úpravu hladín cholesterolu, ako aj polyfenoly s antioxidačným pôsobením.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Makový olej

Ulahodí zmyslom intenzívnou makovou arómou. Medzi jeho prednosti patrí nielen jedinečná maková chuť, ale aj nemalé množstvo vitamínu E.

Obsahuje vysoké množstvo vápnika a horčíka, ktorý pomáha zdravému fungovaniu vášho pohybového ústrojenstva.

Po makovom oleji siahnite aj pri chudokrvnosti – obsahuje totiž veľa železa.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 94 236
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 926
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 616
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 461
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 748
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 360
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 261
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 692
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Úradujúci prezident USA Donald Trump počas Super Bowlu LIX.

Americký prezident ohlásil, že znižuje clá na 10 percent na tri mesiace.


15
Tlačová konferencia premiéra Fica a Tibora Gašpara.

Prvý prieskum v ére transakčnej dane meria Smeru pokles.


a 1 ďalší 7
Minister zdravotníctva Kamil Šaško.

Účasť odborníkov zrušili v poslednej chvíli.


5
Peter Schutz

Celosvetový chaos spôsobili voliči jedinej superveľmoci.


10

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 830
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 624
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 38 493
  4. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 23 680
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 551
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 027
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 963
  8. Rado Surovka: Ficove Amater Airlines dopravili na Slovensko slintačku 9 123
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  4. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
SkryťZatvoriť reklamu