Na obchodných pultoch sa čoraz častejšie objavujú špeciálne suroviny, pochutiny a potraviny. Niekomu sa môžu zdať čudné, v iných vzbudzujú zvedavosť, no v každom prípade môžu byť zdravšou alebo minimálne zaujímavejšou alternatívou stravovania, ktorá vám spestrí bežný jedálny lístok.
Ide zároveň o rozšírenie možností stravovania pre tých, ktorí obmedzujú alebo úplne vynechávajú zo stravy mäso či živočíšnu stravu vo všeobecnosti.
Ako však vyzerá či chutí mäso bez mäsa alebo syr bez mlieka? Čo sa v potravinách pod nevšednými názvami skrýva a prečo im dať šancu?
Quinoa
Pochádza z Južnej Ameriky, do Európy sa dostala už niekoľko rokov pred Kristom. Mnoho ľudí ju radí medzi zrná, to však nie je pravda.

Quinoa je rastlina, ktorá sa po slovensky volá mrlík čílsky, dorastá do výšky dvoch metrov. Keď vykvitne, zbierajú sa z nej semená, ktoré sa následne spracúvajú.
Dnes vzbudzuje pozornosť a radí sa medzi najzdravšie potraviny sveta. Je to najmä pre aminokyseliny, ktoré obsahuje, a ktoré sú pre zdravie človeka veľmi dôležité. V sto gramoch sa nachádza až 14-18 g bielkovín. Obsahuje tiež veľa vlákniny, železo, horčík a draslík.
Je bohatá na vitamíny a esenciálne mastné kyseliny. Niekedy sa z nej konzumujú aj čerstvé listy, ktoré sa pridávajú do šalátov. Viac sa však používa vo forme vyzretých semien, z ktorých sa melie múka.
V obchode sa dajú kúpiť aj celé semená, ktoré sa varia podobne ako ryža. Následne sa podávajú ako príloha alebo slúžia na zahustenie polievok.

Tempeh
Výrobok zo sóje vznikol v Indonézii. Vyrába sa varením a následným kvasením sójových bôbov.

Potom sú bôby naložené do kultúry plesne, ktorá nimi prerastie a vytvorí tvrdú bielu hmotu.
Tempeh je veľmi obľúbený hlavne medzi vegánmi a vegetariánmi, pretože obsahuje vitamín B12.
Tento vitamín nenájdeme v inej rastlinnej strave, pretože je živočíšneho pôvodu. V jedlách sa používa ako náhrada mäsa.
Je veľmi dobre stráviteľný a úplne bez soli. Nevyžaduje sa ani jeho dlhá tepelná úprava. Môžete ho uvariť v slanej vode, fritovať alebo marinovať.

Hummus
Hummus je studený pokrm z Libanonu, kde sa jedáva k tureckému chlebu. Jeho názov pochádza z tureckého slova humus, čo znamená cícer. Konzistenciou by sme ho mohli prirovnať k nátierke alebo dipu.
Výroba je veľmi jednoduchá. Stačí zmiešať rozmixovaný a uvarený cícer s tahini omáčkou. Tahini je pasta vyrobená z lúpaných sezamových semiačok a soli, ktorá sa dá už bežne kúpiť.
Na ochutenie sa pridáva olivový olej, citrónová šťava, cesnak a soľ. Dnes ho nájdeme v rôznych variáciách, napríklad s cviklou alebo bylinkami. Používa sa do rôznych wrapov, vegetariánskych pokrmov alebo sa výborne hodí k pečivu a zelenine.
Rastlinný syr
V obchode si už dávno môžete kúpiť mozarellu, čedar, fetu, hermelín a iné syry, ktoré okolo mlieka ani nechodili. Ako je to možné?
Tieto syry sú rastlinného pôvodu, ale napriek tomu chutia veľmi presvedčivo, dokonca môžete rôzne druhy roztaviť na chlebe.
Vyrábajú sa väčšinou z kešu mlieka alebo iných orechov. Mlieko sa zmieša s kultúrami a fermentačnými činidlami, táto zmes sa naleje do okrúhlych nádob a nechá sa vyzrieť ako klasický syr.
Rastlinné syry majú však nevýhodu v tom, že oproti mliečnym je ich cena oveľa vyššia a môže sa vyšplhať na desiatky eur.
Seitan
Podobne ako tempeh sa používa ako náhrada mäsa, označuje sa ako pšeničné mäso. Je alternatívnou k sójovým náhradám.
Vyrába sa vyplavením škrobu z pšeničnej múky rozmiesenej s vodou. Vzniká cesto, ktoré je prepláchnuté vo vode a po vyplavení nechcených látok zostane lepkavá hmota, ktorá sa potom ďalej spracúva do konečnej podoby.
Najpoužívanejší je v ázijskej, budhistickej a vegetariánskej kuchyni. Konzumuje sa aj pri makrobiotickej diéte.
Kuskus

Je jednou zo základných potravín severoafrickej kuchyne, kde sa podáva s mäsovo-zeleninovou zmesou.
Vyrába sa z pšenice, jačmeňa alebo prosa. Sušením sa spracováva do malých guľôčok, ktoré sa už ďalej nevaria, iba zalievajú horúcou vodou.
V podstate je kuskus cestovina avšak obohatená o selén.
Tento minerál je veľmi prospešný pre náš mozog a pomáha pri zníženej funkcii štítnej žľazy a tiež zabraňuje predčasnému starnutiu.

Wakame
Je to jedlá morská riasa (morská zelenina). Má jemnú sladkú chuť a trochu mazľavú textúru. Určite však stojí za vyskúšanie. Obsahuje tiež látky, ktoré podporujú spaľovanie.
Je bohatá na zdraviu prospešné omega-3 mastné kyseliny, okrem toho obsahuje aj vysoký podiel sodíka, vápnika a iných minerálov. V orientálnej medicíne sa používa na čistenie krvi, podporu trávenia.
Dobrý vplyv má aj na vlasy a pokožku. Najviac sa konzumuje sušená alebo v polievkach a šalátoch. Je taktiež dobrá ako príloha k mnohým jedlám, v ktorých sa používa ocot alebo sójová omáčka.
Polenta
Polenta je kukuričná kaša rozšírená hlavne na juhu Európy. Pripravuje sa z kukuričnej múky alebo krupice.

V minulosti ju nazývali chlieb chudobných. Na jej prípravu vám stačia len tri ingrediencie: kukuričná múka, voda a soľ. Je však veľmi bohatá na bielkovinu a vlákninu.
Kúpiť sa dá aj instantná a je veľmi jednoduchá na prípravu. Dnes je polenta v ponuke v mnohých talianskych reštauráciách.
Doma ju môžete podávať ako hlavné jedlo alebo na raňajky s ovocím, dajú sa z nej pripraviť aj placky alebo knedličky. Veľmi dobre chutí so syrom alebo kyslým mliekom.
Autor: Zuzana Húleková