SME

Koncept zero waste môžete preniesť aj do kuchyne. Ako na to?

Domácnosti chcú byť bezodpadové.

Kuchyňa sa dá navrhnúť aj pre zero waste životný štýlKuchyňa sa dá navrhnúť aj pre zero waste životný štýl (Zdroj: Oresi)

Bezodpadový životný štýl preniká do bežného fungovania v domácnostiach čoraz viac. Ľudia chcú so zdrojmi pracovať uvedomelo a zbytočne neplytvať, no tiež nevytvárať nadmerné množstvo odpadu.

To sa odráža už aj v spôsobe, akým si naše obydlia zariaďujeme. V domácnostiach vzniká najviac odpadu práve v kuchyni, podľa niektorých odhadov sú to takmer dve tretiny. No tieto miestnosti je možné zariadiť a navrhnúť tak, aby vyhovovali zero-waste podmienkam.

Minimalizovať to, čo doma končí v koši, je totiž možné.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo mať v zero waste kuchyni?

Prečítajte si tiež: Ako spraviť rok 2019 lepším? Nevyhadzujte toľko jedla Čítajte 

Väčšina kuchynského odpadu končí v kontajneroch, hoci by sa ľahko dala kompostovať alebo využiť inak. Dnešné kuchyne sa pritom dajú navrhnúť tak, aby vyhovovali zero waste životnému štýlu.

Takéto kuchyne sú často jednoduché, minimalistické, s prírodnými materiálmi, no tiež príjemné a útulné.

Svoje miesto v nich obvykle má priestor na sklenené nádoby alebo textilné vrecúška, do ktorých sa dá nakupovať bezobalovo - teda ľahko dostupné poličky či zásuvky.

Ideálne sú aj háčiky na zavesenie potravín uskladnených v textilných obaloch.

Čo sa týka odpadu, v dobre navrhnutej kuchyni, ktorá obmedzuje tvorbu odpadu, treba myslieť aj na uloženie nádob na separovaný odpad či dokonca umiestnenie kompostéru.

Toto všetko uľahčuje nielen triedenie, ale aj eliminovanie odpadu.

SkryťVypnúť reklamu

Netreba zabudnúť ani na to, že ak nechceme zbytočne nakupovať produkty v plastových obaloch, oplatí sa v kuchyni vyčleniť aj poličku, na ktorej sa dajú pestovať vlastné rastlinky, bylinky či klíčky.

Takéto kuchyne, v ktorých je vo všeobecnosti menej vecí, je aj jednoduchšie udržiavať čisté a upratané, čo šetrí čas.

Päť R

So zero waste konceptom sa spájajú aj pravidlá, ktoré sa dajú zhrnúť ako päť R - teda refuse (odmietaj), reuse (používaj znovu), recycle (recykluj), reduce (redukuj) a rot (nechaj zhniť, teda skompostuj).

Odmietanie súvisí s tým, že si pri nákupe kladieme otázku, či danú vec potrebujeme a najmä odmietame všetky zbytočné obaly. Potraviny, ale napríklad aj drogériu môžeme už ľahko nakupovať bez nich, a to priamo do vlastných nádob či vrecúšok.

SkryťVypnúť reklamu

Loading

...

Niektoré predmety, ktoré sú v domácnosti bežné, no nakoniec sa z nich stane nerozložiteľný odpad, pritom dokážeme zohnať aj v prírodnej verzii, ktorá sa dá skompostovať.

Napríklad hubka na umývanie riadu vypestovaná zo semienok tekvice alebo upletená z bavlnenej priadze. Cieľom zero waste je kompostovať v maximálnej možnej miere.

Loading

...

Loading

...

Prečítajte si tiež: Domov je miesto, kde sa množia hlúposti z umelej hmoty Čítajte 

Recyklácia zase súvisí odpadom, ktorý v kuchyni už predsa len vznikne - treba ho separovať, aby mohol byť zrecyklovaný.

Aj preto treba mať k dispozícii vhodné nádoby na viacero druhov odpadu.

No namiesto toho, aby sme všetko len vyhadzovali a triedili, môžeme veci aj znova používať (teda reuse), či upcyklovať - pôvodný predmet povýšime na niečo hodnotnejšie.

Napríklad z plastovej fľaše vyrobíme nejakú dekoráciu alebo z menšieho zaváraninového pohára vyrobíme vlastný pohár na letné drinky, ktorý môžeme používať opakovane.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ekologická domácnosť

Vlaňajšia dezinfekcia nádob na odpad.

Čistenie beží od pondelka 17. do piatka 21. marca.


SITA 6
Vedierka distribuuje radnica už takmer rok.

S distribúciou začala radnica pred takmer rokom


SITA
Ilustračná fotografia

Zber a spracovanie kuchynského odpadu sa zlepšili, náklady sú však vysoké.


SITA 4
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 042
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 644
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 914
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 704
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 291
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 792
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 168
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 157
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 222
  2. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 300
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 187
  4. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 7 937
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 898
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 835
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 034
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 589
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu