SME
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Umelecká maskérka: Pitevňa ma šokovala najviac, najmä smradom

Tvorbu masiek študuje aj na mŕtvolách.

(Zdroj: Petra Bošanská)

Vyštudovali ste odbor kozmetika-vizážistika. Ako ste sa dostali k práci umeleckej maskérky?

Na škole som trochu špekulovala, a tak som si hľadala niečo, čo by ma bavilo, aby som nemusela byť v salóne. Nebavilo ma sedieť tam a masírovať niekomu tvár. Dohodla som sa preto s fotografom, ktorý fotil modelky do jedného športového časopisu, že ich budem líčiť v rámci školskej praxe a on ma naučí, ako to robiť.

Vtedy som začala fotografiu vnímať viac. Po škole som sa zhodou okolností dostala k Superstar a odvtedy to išlo samo.

SkryťVypnúť reklamu

Ozvali sa mi z DNA Production, kde sa v tom čase točili Najväčšie kriminálne prípady Slovenska. Prvýkrát som prišla do kontaktu s formou špeciálnych efektov, ako je napríklad umelá krv. Začalo ma to veľmi baviť.

Pri natáčaní Mesta tieňov som spolupracovala s Beatrix Dollingerovou, ktorá mi ukázala, čo všetko sa dá v rámci tejto práce vytvoriť. Zaujalo ma to natoľko, že som pri umeleckej maske ostala.

Veľmi mi pomohli Juraj Steiner a Maťo Jankovič, ktorý je jeden z najlepších v umeleckom maskérstve na Slovensku aj v Čechách. Stretávala som ľudí, ktorí mi boli ochotní pomáhať a poradiť, a to ma posúvalo vpred.

Musíte byť sama proaktívna, aby ste si zohnali zákazky?

V mojom prípade to je súhra náhod a aj šťastia na ľudí. Vždy som mala možnosť stretnúť sa s ľuďmi, ktorí pre mňa boli prínosom, minimálne v tom, že ma niekam posunuli.

SkryťVypnúť reklamu

Za to, kde som teraz, najviac vďačím Petrovi Bebjakovi a jeho produkčnej spoločnosti. Spolupracujem s nimi od prvej chvíle, ako začali natáčať prvý televízny projekt a spoločne s nimi sa posúvam.

Hoci je táto práca aj o kontaktoch, nikdy som niekam nevolala, aby som získala prácu. Vždy sa to nejako vyvinulo správnym smerom.

Keď sa koncom roka 2017 kvôli smrti pána Jana Třísku posunulo natáčanie filmu Na streche, presťahovala som sa do Prahy, no nemala som zrazu vo výhľade žiadnu prácu.

V čase oznamu o posunutí natáčania som bola v lese s kamarátkou na hubách. Do hodiny mi volali z inej produkcie a ponúkli mi natáčanie projektu na trištvrte roka. Odvtedy ten les považujem za zázračný.

Kde naberáte inšpiráciu na masky? Pozorujete ľudí na ulici?

Rada sledujem všetky typy ľudí. Nebránim sa tomu ísť sa pozrieť do osady, na operu, na bezdomovca. Pozerám sa rada na reálnych ľudí.

SkryťVypnúť reklamu

Vyžívala som sa v tom najmä v Anglicku, kde je prostredie veľmi multikulturálne. Na Slovensku ešte takú rôznorodosť nemáme.

Preto inklinujete skôr ku kriminálnym žánrom, kde tváre nie sú idealizované?

Prečítajte si tiež: Denisa Buranová: Mladá generácia kameramaniek rastie ako z vody Čítajte 

Áno. No rada by som natáčala aj komédie. Tie však zatiaľ veľmi robiť nevieme. Približne od roku 2006 sa začalo točiť veľa kriminálnych seriálov.

Bolo to pre mňa zaujímavejšie, ako natáčať civilný seriál, kde sú všetci za pekných. Nemám rada príliš veľa mejkapu a líčenia. Keď však ide o charakter vo filme, tak to, samozrejme, chápem.

Veľmi ma však bavia rôzne „špinavosti“. Mám rada strhané tváre, tváre plné utrpenia a rada v tvári vytváram emóciu. Každá čiarka, ktorú na tvári spravím, zmení jej vzhľad.

Keď sa pripravujete na kriminálne témy, kde máte pracovať s krvou, jazvami a mŕtvolami, musíte mať asi aj silný žalúdok.

SkryťVypnúť reklamu

Najsilnejší žalúdok som potrebovala, keď som šla prvýkrát do pitevne. Chcela som vidieť, ako mŕtvoly naozaj vyzerajú. Na fakulte súdneho lekárstva som zas zažila mŕtvoly ľudí, ktorí pred smrťou súhlasili, že ich telá pôjdu na výskum.

Boli roky naložení vo formaldehyde a študenti sa na nich učili. Študenti na nich robia rôzne pokusy, učia sa šiť. To boli silné zážitky.

Pitevňa ma šokovala najviac, najmä smradom. No potom som si už zvykla.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5TDK na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5TDK na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  2. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  3. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom
  4. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  6. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  7. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  8. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. Lenivý brunch s Muchom
  1. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  2. Keď ekológia spája
  3. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  4. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Slovník investora 07: Bitcoin a jeho úloha v portfóliu investora
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  10. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 818
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 749
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 923
  4. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 4 333
  5. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 4 243
  6. Od Česka až po Jadran 3 970
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 149
  8. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 3 094
  9. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 2 854
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 202
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Do kaviarne Towers nevidno.

Inšpekcia má odposluchy aj videozáznamy.


3 h
Zuzana Rehák Štefečeková na LOH Tokio 2020 / 2021.

Sledujte online letnú olympiádu.


Sportnet 55m
Logo podcastu Dobré ráno.

Za kyberšikanu hrozí až šesť rokov.


a 1 ďalší 2 h

Neprehliadnite tiež

Nadmerná prívetivosť môže brániť pokroku v živote.


8 h
Michaela Žureková

Odhalené političky platia vyššiu daň ako muži.


12 h

Podcast Medzi nami o vplyve sebalásky na sex a vzťahy.


a 1 ďalší 16 h