SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Päť tipov od dietologičky, ako rozmýšľať o jedle počas sviatkov

Ako zvládnuť hodovanie bez pocitu viny?

Je to každoročná sviatočná tradícia, ktorá odštartuje na Vďakyvzdanie a pokračuje až do Nového roku: pocit viny z jedla.

Zaseknutí medzi túžbou vychutnať si sviatočné dobroty a strachom z pribrania kíl navyše si ľudia zdieľajú staré rady ako "Najedzte sa predtým, než idete na večierok" alebo "Skúste sa zasýtiť zeleninou, než prídete k zvyšku bufetových stolov."

To všetko sú neradostné klišé, ktoré v skutočnosti nezaberajú. Potom idú títo ľudia 2. januára do fitness centra.

SkryťVypnúť reklamu

Ako dietologička a certifikovaná konzultantka intuitívneho jedenia som zistila, že moji klienti väčšinou spadnú do jedného z dvoch extrémov: buď sa vrhnú do hodovania alebo si nič nedoprajú.

Ja však viem, že existujú lepšie spôsoby, ako sa vysporiadať s nekonečnými večierkami, s kolegami pečúcimi koláčiky, s latté s vaječným likérom a s rodinnými príslušníkmi, ktorí do vás pchajú druhú (či tretiu) porciu.

Moje alternatívy? Dať si pauzu od rátania sacharidov a kalórií, ktorú sú „povolené“ a prestať označovať jedlo ako „dobré“ a „zlé“.

Miesto toho skúste radšej užitočný prístup – sústreďte sa na to, ako sa chcete cítiť, keď dojete, či na konci večierka a večere.

Prečítajte si tiež: Vianočné prejedanie hrozí takmer každému, takto zmiernite jeho následky Čítajte 

Výsledok? Cítite sa šťastnejšie, zdravšie a pokojnejšie. Tu je návod, aby ste to mohli tiež skúsiť.

SkryťVypnúť reklamu

Robte vedomé voľby

Často ľutujeme, čo sme zjedli, pretože sme jedli automaticky, lákaní chvíľkovými impulzmi a rozhodnutiami a túžbami iných („Ó, oni si dajú dupľu, tak si dám aj ja,“ či „Myslím, že by som mal ochutnať tento koláč... veď ho sami upiekli.“).

V tejto situácii sa spýtajte sami seba pár otázok: Čo pre mňa znamenajú sviatky?

Na ktoré jedlo sa teším každý rok? Ktoré jedlo zakaždým zjem, no keď sa obzriem späť, nemuselo by mi na tom tak záležať?

Zvyk, ktorý stojí za to si osvojiť pred každým jedlom či stretnutím, je spýtať sa samého seba, ako sa chcem cítiť, keď ho dojem.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5NQF na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5NQF na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 386
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 593
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 170
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 167
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 196
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 439
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 818
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 930
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 772
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 751
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Vianoce

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Krajčí testoval, potom rokoval. Verí, že Slovensko bude príkladom (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Minister Marek Krajčí v Tvrdošíne.
Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Odliatky kostry tyranosaura Stana boli od 90. rokov vystavené vo viacerých múzeách v Európe. Tentoraz však predali vzácnu originálnu kostru, ktorá významne prispela k poznaniu o tyranosauroch.