SME

Zjesť či nezjesť? Odborníci radia, ako je to s trvanlinosťou potravín

Ako zjesť potraviny v správnom čase?

(Zdroj: Fotolia)

To, že sa množstvo potravín aj v slovenských domácnostiach vyhodí, je známy fakt. Niekedy sa však so zbavovaním sa jedla až príliš ponáhľame a je lepšie riadiť sa pri posudzovaní čerstvosti sedliackym rozumom ako dátumami na obaloch.

Niekedy potraviny podľahnú skaze skôr, ako je uvedené na obale. Častou príčinou býva ich nesprávne skladovanie.

Inokedy v chladničke môžeme niektorú ingredienciu ponechať, aj keď je dátum spotreby už dávno premrhaný. A v iných prípadoch sa zas stačí len naučiť orientovať v údajoch, o ktorých sa na obaloch dočítame.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Aby sme zabránili plytvaniu potravinami a ušetrili peniaze, je potrebné správne pochopiť rozdiel medzi minimálnou trvanlivosťou a spotrebou.

Až 50 % požívateľných a zdravotne nezávadných potravín sa každoročne vyhodí v reštauráciách, domácnostiach, supermarketoch a pozdĺž potravinového reťazca, pričom až dve tretiny z toho sú stále požívateľné.

Ako s potravinami manipulovať

„Medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby existujú rozdiely, ktoré verejnosť často nevníma.

Prečítajte si tiež: Ako budeme jesť budúci rok? Výstredne a ekologicky Čítajte 

Skonzumovanie potraviny po uplynutí dátumu spotreby predstavuje pre ľudí určité zdravotné riziko. Ale pri dátume minimálnej trvanlivosti ide najmä o trvanlivé potraviny ako cestoviny či ryžu, ktoré majú lehotu minimálnej trvanlivosti aj niekoľko mesiacov alebo rokov.

Pri nich teda neplatí, že v prvých dňoch po jej uplynutí sú už nepožívateľné. Potraviny končia v koši často z dôvodu neistoty samotného spotrebiteľa,“ uvádza Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

SkryťVypnúť reklamu

Najdôležitejšie je však osvojiť si návyk striedmeho nakupovania. Máme v povahe nakupovať veľa a robiť si obrovské zásoby v komore a chladničke. Veľa potravín však nakoniec skončí v chladničke.

Primárne by sme sa mali vyhnúť tomu, aby nejaká potravina čakala na svoje využitie alebo vyhodenie do posledného dňa.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom C5N8A na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.
SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 710
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 926
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 272
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 396
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 141
  6. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 3 085
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 904
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 2 481
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 9
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 871
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 529
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 992
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 796
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 459
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 969
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 527
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 263
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
SkryťZatvoriť reklamu