Zjesť či nezjesť? Odborníci radia, ako je to s trvanlinosťou potravín

Ako zjesť potraviny v správnom čase?

(Zdroj: Fotolia)

To, že sa množstvo potravín aj v slovenských domácnostiach vyhodí, je známy fakt. Niekedy sa však so zbavovaním sa jedla až príliš ponáhľame a je lepšie riadiť sa pri posudzovaní čerstvosti sedliackym rozumom ako dátumami na obaloch.

Niekedy potraviny podľahnú skaze skôr, ako je uvedené na obale. Častou príčinou býva ich nesprávne skladovanie.

Inokedy v chladničke môžeme niektorú ingredienciu ponechať, aj keď je dátum spotreby už dávno premrhaný. A v iných prípadoch sa zas stačí len naučiť orientovať v údajoch, o ktorých sa na obaloch dočítame.

Článok pokračuje pod video reklamou

Aby sme zabránili plytvaniu potravinami a ušetrili peniaze, je potrebné správne pochopiť rozdiel medzi minimálnou trvanlivosťou a spotrebou.

Až 50 % požívateľných a zdravotne nezávadných potravín sa každoročne vyhodí v reštauráciách, domácnostiach, supermarketoch a pozdĺž potravinového reťazca, pričom až dve tretiny z toho sú stále požívateľné.

Ako s potravinami manipulovať

„Medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby existujú rozdiely, ktoré verejnosť často nevníma.

Prečítajte si tiež: Ako budeme jesť budúci rok? Výstredne a ekologicky

Skonzumovanie potraviny po uplynutí dátumu spotreby predstavuje pre ľudí určité zdravotné riziko. Ale pri dátume minimálnej trvanlivosti ide najmä o trvanlivé potraviny ako cestoviny či ryžu, ktoré majú lehotu minimálnej trvanlivosti aj niekoľko mesiacov alebo rokov.

Pri nich teda neplatí, že v prvých dňoch po jej uplynutí sú už nepožívateľné. Potraviny končia v koši často z dôvodu neistoty samotného spotrebiteľa,“ uvádza Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

Najdôležitejšie je však osvojiť si návyk striedmeho nakupovania. Máme v povahe nakupovať veľa a robiť si obrovské zásoby v komore a chladničke. Veľa potravín však nakoniec skončí v chladničke.

Primárne by sme sa mali vyhnúť tomu, aby nejaká potravina čakala na svoje využitie alebo vyhodenie do posledného dňa.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5N8A na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5N8A na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  3. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  4. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  6. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  7. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  8. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  9. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie
  10. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma
  1. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  2. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  3. eKasa prichádza na Slovensko
  4. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  5. 4 úkony, ktoré treba absolvovať po založení s.r.o.
  6. Konferencia - EU support for research
  7. A dynamic year in the industrial and logistics sector
  8. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici
  9. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  10. Zápis do Registra partnerov vo verejnom sektore
  1. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 19 175
  2. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 12 150
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 8 315
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 8 202
  5. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 6 713
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 918
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 525
  8. Esin Group: Líder Iniciatívy poľnohospodárov vydiera 4 183
  9. Zbrojársky líder z Považia pomáha ľuďom 4 037
  10. Sedem mýtov o stavebnom sporení 3 801

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Potraviny, Obchod a nakupovanie

Hlavné správy zo Sme.sk

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Odkedy sa poznáme, klamem partnerovi o svojej práci

Klinická psychologička radí pri dvoch problémoch.

Ilustračné foto.

Mejkap do práce: Ako ho zvládnuť rýchlo a jednoducho

Zjednodušte si život a každodennú rannú rutinu.

Oľga Beständigová: Som silná, aj keď som podľahla závislosti

Úspešná krasokorčuliarka rozpráva o tanci na ľade aj o bulímii.

Rádiové dievčatá svietili v tme a zomierali. Firma o nich klamala

Maľovali ciferníky, advokáti ich nechceli brániť.

Rádiové továrne zamestnávali na maľovanie svietiacich ciferníkov najmä mladé ženy. Mnohé z nich boli tínedžerky.