SME
Nedeľa, 21. apríl , 2019

Zjesť či nezjesť? Odborníci radia, ako je to s trvanlinosťou potravín

Ako zjesť potraviny v správnom čase?

(Zdroj: Fotolia)

To, že sa množstvo potravín aj v slovenských domácnostiach vyhodí, je známy fakt. Niekedy sa však so zbavovaním sa jedla až príliš ponáhľame a je lepšie riadiť sa pri posudzovaní čerstvosti sedliackym rozumom ako dátumami na obaloch.

Niekedy potraviny podľahnú skaze skôr, ako je uvedené na obale. Častou príčinou býva ich nesprávne skladovanie.

Inokedy v chladničke môžeme niektorú ingredienciu ponechať, aj keď je dátum spotreby už dávno premrhaný. A v iných prípadoch sa zas stačí len naučiť orientovať v údajoch, o ktorých sa na obaloch dočítame.

Článok pokračuje pod video reklamou

Aby sme zabránili plytvaniu potravinami a ušetrili peniaze, je potrebné správne pochopiť rozdiel medzi minimálnou trvanlivosťou a spotrebou.

Až 50 % požívateľných a zdravotne nezávadných potravín sa každoročne vyhodí v reštauráciách, domácnostiach, supermarketoch a pozdĺž potravinového reťazca, pričom až dve tretiny z toho sú stále požívateľné.

Ako s potravinami manipulovať

„Medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby existujú rozdiely, ktoré verejnosť často nevníma.

Prečítajte si tiež: Ako budeme jesť budúci rok? Výstredne a ekologicky

Skonzumovanie potraviny po uplynutí dátumu spotreby predstavuje pre ľudí určité zdravotné riziko. Ale pri dátume minimálnej trvanlivosti ide najmä o trvanlivé potraviny ako cestoviny či ryžu, ktoré majú lehotu minimálnej trvanlivosti aj niekoľko mesiacov alebo rokov.

Pri nich teda neplatí, že v prvých dňoch po jej uplynutí sú už nepožívateľné. Potraviny končia v koši často z dôvodu neistoty samotného spotrebiteľa,“ uvádza Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.

Najdôležitejšie je však osvojiť si návyk striedmeho nakupovania. Máme v povahe nakupovať veľa a robiť si obrovské zásoby v komore a chladničke. Veľa potravín však nakoniec skončí v chladničke.

Primárne by sme sa mali vyhnúť tomu, aby nejaká potravina čakala na svoje využitie alebo vyhodenie do posledného dňa.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5N8A na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5N8A na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 16 790
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 14 244
  3. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 749
  4. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 8 739
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 854
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 218
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 378
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 575
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 278
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 215

Téma: Jedlo


Článok je zaradený aj do ďalších tém Potraviny, Obchod a nakupovanie

Hlavné správy zo Sme.sk

Peter Sagan.
Polícia stráži okolie jedného z kostolov.
Zničený kostol svätého Šebastiána v meste Negombo.
Dominika Cibulková.

Neprehliadnite tiež

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Selma Blair

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.

Ilustračné foto.