To, že sa množstvo potravín aj v slovenských domácnostiach vyhodí, je známy fakt. Niekedy sa však so zbavovaním sa jedla až príliš ponáhľame a je lepšie riadiť sa pri posudzovaní čerstvosti sedliackym rozumom ako dátumami na obaloch.
Niekedy potraviny podľahnú skaze skôr, ako je uvedené na obale. Častou príčinou býva ich nesprávne skladovanie.
Inokedy v chladničke môžeme niektorú ingredienciu ponechať, aj keď je dátum spotreby už dávno premrhaný. A v iných prípadoch sa zas stačí len naučiť orientovať v údajoch, o ktorých sa na obaloch dočítame.
Aby sme zabránili plytvaniu potravinami a ušetrili peniaze, je potrebné správne pochopiť rozdiel medzi minimálnou trvanlivosťou a spotrebou.
Až 50 % požívateľných a zdravotne nezávadných potravín sa každoročne vyhodí v reštauráciách, domácnostiach, supermarketoch a pozdĺž potravinového reťazca, pričom až dve tretiny z toho sú stále požívateľné.
Ako s potravinami manipulovať
„Medzi dátumom minimálnej trvanlivosti a dátumom spotreby existujú rozdiely, ktoré verejnosť často nevníma.

Skonzumovanie potraviny po uplynutí dátumu spotreby predstavuje pre ľudí určité zdravotné riziko. Ale pri dátume minimálnej trvanlivosti ide najmä o trvanlivé potraviny ako cestoviny či ryžu, ktoré majú lehotu minimálnej trvanlivosti aj niekoľko mesiacov alebo rokov.
Pri nich teda neplatí, že v prvých dňoch po jej uplynutí sú už nepožívateľné. Potraviny končia v koši často z dôvodu neistoty samotného spotrebiteľa,“ uvádza Jana Venhartová, riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska.
Najdôležitejšie je však osvojiť si návyk striedmeho nakupovania. Máme v povahe nakupovať veľa a robiť si obrovské zásoby v komore a chladničke. Veľa potravín však nakoniec skončí v chladničke.
Primárne by sme sa mali vyhnúť tomu, aby nejaká potravina čakala na svoje využitie alebo vyhodenie do posledného dňa.