SME
Piatok, 21. február, 2020 | Meniny má Eleonóra

Tak ju mama naučila. Slovenka vydáva originálnu kuchárku so storočnými receptami

Inšpirovala sa u svojich predchodkýň.

Lucia ChrenkoLucia Chrenko(Zdroj: z archívu knihy Tak ma mama naučila)

Od prvej až po poslednú stránku z nej cítiť radosť z prípravy jedla – sladkého, slaného, tradičného, obohateného o štipku modernosti, pečeného aj vareného. Takto to Lucia Chrenko chcela.

Keď sa však rozhodla spracovať na základe zápiskov svojej prastarej mamy kuchársku knihu, ktorá mala obsahovať nadčasové recepty s prvkami moderných vylepšení, ešte netušila, aká bude jej cesta.

„Vytvoriť vlastnú kuchársku knihu bol veľmi impulzívny nápad. Myslím, že keby som vedela, koľko je za tým driny, ktorú nikto nevidí, ani by som sa do toho nepustila,“ približuje s úsmevom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Posledný rok na materskej však hľadala nejakú formu psychohygieny, ktorá by ju vytrhla z rutiny a mohla by ju robiť z domu. Výsledkom je práve knižka Tak ma mama naučila a týmto dielom Lucia vzdáva poctu tradíciám, umeniu, rodinným spomienkam a pokladom, ktoré sa dedia z pokolenia na pokolenie.

Poctivá štrúdľa sa nedá oklamať

Na trhu je nespočetné množstvo kuchárskych kníh. V čom je tá jej iná?

„Kombinácia spojenia starého a nového je neočakávaná. Od začiatku som vedela, že nechcem robiť kuchársku knihu, kde bude recept vpravo a fotka hotového jedla vľavo, ale niečo viac. Ponúknuť čitateľom aj vizuálny zážitok, napríklad galériu kuchynských inštrumentov,“ vysvetľuje. Do knižky tak zakomponovala fotografie starých príborov, formičiek, naberačiek a tanierov.

„K jednotlivým receptom som okrem postupu a ingrediencií postupne vymýšľala aj krátke príbehy, jednoducho niečo, čo sa mi s daným jedlom spájalo. A iná je určite aj tým, že všetko je maximálne autentické – veci sú moje, fotilo sa u mňa doma, na záhrade alebo u rodičov. Všetko sme robili tak, ako to robíme bežne, ja som sa len pokúsila zaznamenať rok v rodine,“ hovorí Lucia.

Najpôsobivejšie však je, že viaceré recepty pochádzajú ešte zo zošita jej prababky, pričom tieto postupy sú staré už desiatky rokov.

„Napríklad taká ťahaná štrúdľa. Robíme ju asi päť či šesťkrát do roka, ale poctivú! Vypraceme kuchyňu, dáme do stredu veľký stôl a naň ľanový obrus. Cesto aj postup sú presne také, ako ho robila starká pred sto rokmi. Skúšali sme to s maminou aj urýchliť alebo zľahčiť si, ale nikdy to nevyšlo. Jednoducho sa to nedá oklamať,“ vraví autorka.

Náhodné vylepšenia

Kapitoly v knihe Lucia nedelila na polievky, hlavné jedlá a dezerty. Zamerala sa na iné aspekty – recepty Zo starkinej písanky ostali pôvodné po jej prababke, vo forme, v akej sú už dnes v mnohých rodinách zabudnuté.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5KGA na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5KGA na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  2. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  3. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  4. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  5. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  6. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  7. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  8. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  9. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  10. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  1. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  2. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  3. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  4. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  5. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  6. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  7. Ktorá farba je tá tvoja?
  8. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  9. ... viac ako vzdelanie
  10. Študuj matematiku, fyziku a informatiku v Prahe
  1. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 11 166
  2. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 8 543
  3. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 8 421
  4. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 7 624
  5. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 6 261
  6. Darujte od srdca pre rozum 5 453
  7. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 5 280
  8. SME proti extrémizmu na školách 5 121
  9. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 4 847
  10. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 4 805

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
recepty, Úspešné ženy, Jedlo

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Beaty Balogovej

Dva roky po: Vražda presiakla aj do nášho jazyka

Slová Brucho, volavka či paparazzovanie už nikdy nebudú znieť ako pred vraždou.

Ján a Martina.
Dobré ráno

Dobré ráno: Dva roky po vražde rozplietame mafiánsky štát

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili pred dvomi rokmi.

Podcast Dobré Ráno.
Marian Kočner