Tak ju mama naučila. Slovenka vydáva originálnu kuchárku so storočnými receptami

Inšpirovala sa u svojich predchodkýň.

Lucia Chrenko(Zdroj: z archívu knihy Tak ma mama naučila)

Od prvej až po poslednú stránku z nej cítiť radosť z prípravy jedla – sladkého, slaného, tradičného, obohateného o štipku modernosti, pečeného aj vareného. Takto to Lucia Chrenko chcela.

Keď sa však rozhodla spracovať na základe zápiskov svojej prastarej mamy kuchársku knihu, ktorá mala obsahovať nadčasové recepty s prvkami moderných vylepšení, ešte netušila, aká bude jej cesta.

„Vytvoriť vlastnú kuchársku knihu bol veľmi impulzívny nápad. Myslím, že keby som vedela, koľko je za tým driny, ktorú nikto nevidí, ani by som sa do toho nepustila,“ približuje s úsmevom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Posledný rok na materskej však hľadala nejakú formu psychohygieny, ktorá by ju vytrhla z rutiny a mohla by ju robiť z domu. Výsledkom je práve knižka Tak ma mama naučila a týmto dielom Lucia vzdáva poctu tradíciám, umeniu, rodinným spomienkam a pokladom, ktoré sa dedia z pokolenia na pokolenie.

Poctivá štrúdľa sa nedá oklamať

Na trhu je nespočetné množstvo kuchárskych kníh. V čom je tá jej iná?

„Kombinácia spojenia starého a nového je neočakávaná. Od začiatku som vedela, že nechcem robiť kuchársku knihu, kde bude recept vpravo a fotka hotového jedla vľavo, ale niečo viac. Ponúknuť čitateľom aj vizuálny zážitok, napríklad galériu kuchynských inštrumentov,“ vysvetľuje. Do knižky tak zakomponovala fotografie starých príborov, formičiek, naberačiek a tanierov.

„K jednotlivým receptom som okrem postupu a ingrediencií postupne vymýšľala aj krátke príbehy, jednoducho niečo, čo sa mi s daným jedlom spájalo. A iná je určite aj tým, že všetko je maximálne autentické – veci sú moje, fotilo sa u mňa doma, na záhrade alebo u rodičov. Všetko sme robili tak, ako to robíme bežne, ja som sa len pokúsila zaznamenať rok v rodine,“ hovorí Lucia.

Najpôsobivejšie však je, že viaceré recepty pochádzajú ešte zo zošita jej prababky, pričom tieto postupy sú staré už desiatky rokov.

„Napríklad taká ťahaná štrúdľa. Robíme ju asi päť či šesťkrát do roka, ale poctivú! Vypraceme kuchyňu, dáme do stredu veľký stôl a naň ľanový obrus. Cesto aj postup sú presne také, ako ho robila starká pred sto rokmi. Skúšali sme to s maminou aj urýchliť alebo zľahčiť si, ale nikdy to nevyšlo. Jednoducho sa to nedá oklamať,“ vraví autorka.

Náhodné vylepšenia

Kapitoly v knihe Lucia nedelila na polievky, hlavné jedlá a dezerty. Zamerala sa na iné aspekty – recepty Zo starkinej písanky ostali pôvodné po jej prababke, vo forme, v akej sú už dnes v mnohých rodinách zabudnuté.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5KGA na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5KGA na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  2. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  3. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  4. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  5. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  6. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  7. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  9. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  10. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  1. Functional spaces for creative dwellers
  2. Nový úver na trhu pomôže vášmu biznisu napredovať
  3. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí
  4. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  5. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  6. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  7. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  8. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  9. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  10. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 18 894
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 14 904
  3. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 12 925
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 8 930
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 8 118
  6. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 5 680
  7. Jedli ste už ružovú čokoládu? 5 503
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 5 210
  9. Jednoduchý návod, ako mať v roku 2019 viac peňazí 3 778
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 3 394

Téma: Recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Úspešné ženy, recepty

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kia vysvetľuje, prečo prepustila takmer tridsať ľudí

Väčšina prepustených siahla po vyššom odstupnom.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Glváč sa zamotal do vlastných klamstiev

Ako sa podpredseda parlamentu nachytal.

DOMOV

Elektrické kolobežky chcú dostať z chodníkov. Pribúdali nehody

Návrhy zmien ohlásila ministerka Saková ešte v septembri.

Neprehliadnite tiež