SME
Utorok, 21. september, 2021 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

Včelárka: Včely tu boli oveľa skôr ako my. Sme ich najväčší nepriateľ

Petra Ježeková sa stará o mestské včely.

(Zdroj: Alexandra Rymšinová)

Ako ste sa dostali k včelárstvu? Predpokladám, že o túto oblasť sa zaujímal už niekto z vašej rodiny.

Môj strýko je včelár a mala som rada vytáčanie medu aj celé to tajomstvo za včelím superorganizmom. Hovorila som si, že raz budem včely chovať aj ja. Čas plynul a stále bolo niečo iné, dôležitejšie.

Hoci som vyštudovala environmentalistiku a pracujem v odbore, moja práca sa odohrávala čoraz viac za počítačom.

V roku 2012 sme s mojím šéfom a kolegyňou premýšľali nad tým, aký projekt by sme chceli v budúcnosti robiť a ja som vravela, že chcem robiť so včelami.

SkryťVypnúť reklamu

Tak vznikol nápad venovať sa rozvoju mestského včelárenia. Absolvovala som ročný včelársky kurz v Banskej Bystrici a v roku 2013 sme začali s naším prvým projektom o mestských včelách.

Isté obdobie bola výroba medu a jeho predaj akosi na útlme. Potom začali médiá informovať o kvalitných medoch a ich prospešných účinkoch, ale tiež o tých nekvalitných. Vnímate to aj vy tak, že posledné roky je včelárstvo v kurze?

Áno, včelárenie sa stáva čoraz populárnejším a som veľmi rada, že sme tento trend na Slovensku rozšírili a podporili našimi projektami.

Ja si to vysvetľujem tak, že čoraz viac ľudí má prácu, ktorej výsledky nevidí, robí čosi virtuálne, a preto sa opäť vracia k veciam ako sú ručné práce, záhradkárčenie či práve chov včiel.

Je to fyzická činnosť, ktorá si vyžaduje pokojnú hlavu, a človek vidí výsledok v zdravých včelstvách a mede.

SkryťVypnúť reklamu

Stále počúvame o kvalitnom a nekvalitnom mede. Na internete sú zaručené tipy, ako ich rozlíšiť. A aké atribúty má spĺňať kvalitný med? Platí rovnica - med priamo od včelára je vždy kvalitný?

Sklamem vás, ale kvalitný med od nekvalitného sa dá rozoznať iba v laboratóriu. Aj cukrová náhražka môže vyzerať ako med a kým neprejde testovaním, ťažko ju odhaliť.

Preto je falšovanie medu také časté, a preto sa robia kontroly a analýzy. Včely donesú med kvalitný, pokaziť ho môže včelár alebo my.

Kvalitný med by mal byť stočený zrelý, správne spracovaný a správne uskladnený. Mal by byť dostatočne hustý a obsahovať menej ako 18 % vody. Ak má vody viac ako 21%, môže kvasiť. Preto je dôležité med správne skladovať.

Prečítajte si tiež: Canisterapeutka: Pre psa ste vždy najlepší človek na planéte Čítajte 

Med je hygroskopický – nasáva do seba vodu, preto ho treba mať tesne uzavretý. Populárne poháre s dreveným viečkom a drevenou paličkou med ničia.

SkryťVypnúť reklamu

Ideálne je med skladovať v skle, na suchom tmavom mieste, dobre uzavretý, pri teplote do 20°C. Med nedávame do horúcich nápojov – teplota nad 50°C už ničí cenné látky a enzýmy.

Ľudia si žiadajú tekuté medy, tieto sú však často po skryštalizovaní zohriate, aby túto požiadavku splnili, čím strácajú na kvalite. Kryštalizácia je prirodzená vlastnosť medu a kvetové medy kryštalizujú skôr ako tie lesné, kvôli vyššiemu obsahu glukózy.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5J77 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5J77 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  2. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  3. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  9. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  10. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  1. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  2. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  3. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  4. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  5. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  6. Aj panelák môže byť Smart
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  9. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  10. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 495
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 814
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 173
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 610
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 488
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 143
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 048
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 720
  9. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 823
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 817
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dušan Kováčik prichádza na súd.

Súd vymeral Kováčikovi aj trest prepadnutia majetku.


10 h

Neprehliadnite tiež

ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


13 h
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu