SME

Včelárka: Včely tu boli oveľa skôr ako my. Sme ich najväčší nepriateľ

Petra Ježeková sa stará o mestské včely.

(Zdroj: Alexandra Rymšinová)

Ako ste sa dostali k včelárstvu? Predpokladám, že o túto oblasť sa zaujímal už niekto z vašej rodiny.

Môj strýko je včelár a mala som rada vytáčanie medu aj celé to tajomstvo za včelím superorganizmom. Hovorila som si, že raz budem včely chovať aj ja. Čas plynul a stále bolo niečo iné, dôležitejšie.

Hoci som vyštudovala environmentalistiku a pracujem v odbore, moja práca sa odohrávala čoraz viac za počítačom.

V roku 2012 sme s mojím šéfom a kolegyňou premýšľali nad tým, aký projekt by sme chceli v budúcnosti robiť a ja som vravela, že chcem robiť so včelami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tak vznikol nápad venovať sa rozvoju mestského včelárenia. Absolvovala som ročný včelársky kurz v Banskej Bystrici a v roku 2013 sme začali s naším prvým projektom o mestských včelách.

Isté obdobie bola výroba medu a jeho predaj akosi na útlme. Potom začali médiá informovať o kvalitných medoch a ich prospešných účinkoch, ale tiež o tých nekvalitných. Vnímate to aj vy tak, že posledné roky je včelárstvo v kurze?

Áno, včelárenie sa stáva čoraz populárnejším a som veľmi rada, že sme tento trend na Slovensku rozšírili a podporili našimi projektami.

Ja si to vysvetľujem tak, že čoraz viac ľudí má prácu, ktorej výsledky nevidí, robí čosi virtuálne, a preto sa opäť vracia k veciam ako sú ručné práce, záhradkárčenie či práve chov včiel.

Je to fyzická činnosť, ktorá si vyžaduje pokojnú hlavu, a človek vidí výsledok v zdravých včelstvách a mede.

SkryťVypnúť reklamu

Stále počúvame o kvalitnom a nekvalitnom mede. Na internete sú zaručené tipy, ako ich rozlíšiť. A aké atribúty má spĺňať kvalitný med? Platí rovnica - med priamo od včelára je vždy kvalitný?

Sklamem vás, ale kvalitný med od nekvalitného sa dá rozoznať iba v laboratóriu. Aj cukrová náhražka môže vyzerať ako med a kým neprejde testovaním, ťažko ju odhaliť.

Preto je falšovanie medu také časté, a preto sa robia kontroly a analýzy. Včely donesú med kvalitný, pokaziť ho môže včelár alebo my.

Kvalitný med by mal byť stočený zrelý, správne spracovaný a správne uskladnený. Mal by byť dostatočne hustý a obsahovať menej ako 18 % vody. Ak má vody viac ako 21%, môže kvasiť. Preto je dôležité med správne skladovať.

Prečítajte si tiež: Canisterapeutka: Pre psa ste vždy najlepší človek na planéte Čítajte 

Med je hygroskopický – nasáva do seba vodu, preto ho treba mať tesne uzavretý. Populárne poháre s dreveným viečkom a drevenou paličkou med ničia.

SkryťVypnúť reklamu

Ideálne je med skladovať v skle, na suchom tmavom mieste, dobre uzavretý, pri teplote do 20°C. Med nedávame do horúcich nápojov – teplota nad 50°C už ničí cenné látky a enzýmy.

Ľudia si žiadajú tekuté medy, tieto sú však často po skryštalizovaní zohriate, aby túto požiadavku splnili, čím strácajú na kvalite. Kryštalizácia je prirodzená vlastnosť medu a kvetové medy kryštalizujú skôr ako tie lesné, kvôli vyššiemu obsahu glukózy.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom G5J77 na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Včely
Odoberať tému

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  2. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  3. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  4. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  5. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  6. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 101 443
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 369
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 119
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 471
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 328
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 077
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 918
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 483
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu