Ako ste sa dostali k včelárstvu? Predpokladám, že o túto oblasť sa zaujímal už niekto z vašej rodiny.
Môj strýko je včelár a mala som rada vytáčanie medu aj celé to tajomstvo za včelím superorganizmom. Hovorila som si, že raz budem včely chovať aj ja. Čas plynul a stále bolo niečo iné, dôležitejšie.
Hoci som vyštudovala environmentalistiku a pracujem v odbore, moja práca sa odohrávala čoraz viac za počítačom.
V roku 2012 sme s mojím šéfom a kolegyňou premýšľali nad tým, aký projekt by sme chceli v budúcnosti robiť a ja som vravela, že chcem robiť so včelami.
Tak vznikol nápad venovať sa rozvoju mestského včelárenia. Absolvovala som ročný včelársky kurz v Banskej Bystrici a v roku 2013 sme začali s naším prvým projektom o mestských včelách.
Petra Ježeková
- Vyštudovala environmentalistiku na Prírodovedeckej fakulte UK a „Environmental Policy“ program na AINOVA v Svätom Jure.
- Od roku 2002 pôsobí v CEEV Živica. Je zodpovedná za Ekoporadňu Živica a mestské včely.
- Je certifikovaná „eko-upratovačka“ a mestská včelárka.
- Rada si číta, chodí do práce na bicykli, stará sa o svoju balkónovú aj normálnu záhradu a skúša, ako žiť eko v bežnom rodinnom živote.
Isté obdobie bola výroba medu a jeho predaj akosi na útlme. Potom začali médiá informovať o kvalitných medoch a ich prospešných účinkoch, ale tiež o tých nekvalitných. Vnímate to aj vy tak, že posledné roky je včelárstvo v kurze?
Áno, včelárenie sa stáva čoraz populárnejším a som veľmi rada, že sme tento trend na Slovensku rozšírili a podporili našimi projektami.
Ja si to vysvetľujem tak, že čoraz viac ľudí má prácu, ktorej výsledky nevidí, robí čosi virtuálne, a preto sa opäť vracia k veciam ako sú ručné práce, záhradkárčenie či práve chov včiel.
Je to fyzická činnosť, ktorá si vyžaduje pokojnú hlavu, a človek vidí výsledok v zdravých včelstvách a mede.
Stále počúvame o kvalitnom a nekvalitnom mede. Na internete sú zaručené tipy, ako ich rozlíšiť. A aké atribúty má spĺňať kvalitný med? Platí rovnica - med priamo od včelára je vždy kvalitný?
Sklamem vás, ale kvalitný med od nekvalitného sa dá rozoznať iba v laboratóriu. Aj cukrová náhražka môže vyzerať ako med a kým neprejde testovaním, ťažko ju odhaliť.
Preto je falšovanie medu také časté, a preto sa robia kontroly a analýzy. Včely donesú med kvalitný, pokaziť ho môže včelár alebo my.

Kvalitný med by mal byť stočený zrelý, správne spracovaný a správne uskladnený. Mal by byť dostatočne hustý a obsahovať menej ako 18 % vody. Ak má vody viac ako 21%, môže kvasiť. Preto je dôležité med správne skladovať.

Med je hygroskopický – nasáva do seba vodu, preto ho treba mať tesne uzavretý. Populárne poháre s dreveným viečkom a drevenou paličkou med ničia.
Ideálne je med skladovať v skle, na suchom tmavom mieste, dobre uzavretý, pri teplote do 20°C. Med nedávame do horúcich nápojov – teplota nad 50°C už ničí cenné látky a enzýmy.
Ľudia si žiadajú tekuté medy, tieto sú však často po skryštalizovaní zohriate, aby túto požiadavku splnili, čím strácajú na kvalite. Kryštalizácia je prirodzená vlastnosť medu a kvetové medy kryštalizujú skôr ako tie lesné, kvôli vyššiemu obsahu glukózy.