SME
Piatok, 18. október, 2019 | Meniny má Lukáš

Včelárka: Včely tu boli oveľa skôr ako my. Sme ich najväčší nepriateľ

Petra Ježeková sa stará o mestské včely.

(Zdroj: Alexandra Rymšinová)

Petra, ako ste sa dostali k včelárstvu? Predpokladám, že o túto oblasť sa zaujímal už niekto z vašej rodiny.

Môj strýko je včelár a mala som rada vytáčanie medu, aj celé to tajomstvo za včelím superorganizmom. Hovorila som si, že raz budem včely chovať aj ja. Čas plynul a stále bolo niečo iné, dôležitejšie.

Hoci som vyštudovala environmentalistiku a pracujem v odbore, moja práca sa odohrávala čoraz viac za počítačom.

V roku 2012 sme s mojim šéfom a kolegyňou premýšľali nad tým, aký projekt by sme chceli v budúcnosti robiť a ja som vravela, že chcem robiť so včelami.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tak vznikol nápad venovať sa rozvoju mestského včelárenia. Absolvovala som ročný včelársky kurz v Banskej Bystrici a v roku 2013 sme začali s našim prvým projektom o mestských včelách.

Isté obdobie bola výroba medu a jeho predaj akosi na útlme. Potom začali média informovať o kvalitných medoch a ich prospešných účinkoch, ale tiež o tých nekvalitných. Vnímate to aj vy tak, že posledné roky je včelárstvo v kurze?

Áno, včelárenie sa stáva čoraz populárnejším a som veľmi rada, že sme tento trend

na Slovensku rozšírili a podporili našimi projektami.

Ja si to vysvetľujem tak, že čoraz viac ľudí má prácu, ktorej výsledky nevidí, robí čosi virtuálne a preto sa opäť vracia k veciam ako sú ručné práce, záhradkárčenie či práve chov včiel.

Je to fyzická činnosť, ktorá si vyžaduje pokojnú hlavu a človek vidí výsledok v zdravých včelstvách a mede.

Stále počúvame o kvalitnom a nekvalitnom mede. Na internete sú zaručené tipy, ako ich rozlíšiť. A aké atribúty má spĺňať kvalitný med? Platí rovnica - med priamo od včelára je vždy kvalitný?

Sklamem vás, ale kvalitný med od nekvalitného sa dá rozoznať iba v laboratóriu. Aj cukrová náhražka môže vyzerať ako med a kým neprejde testovaním, ťažko ju odhaliť.

Preto je falšovanie medu také časté a preto sa robia kontroly a analýzy. Včely donesú med kvalitný, pokaziť ho môže včelár alebo my.

Kvalitný med by mal byť stočený zrelý, správne spracovaný a správne uskladnený. Mal by byť dostatočne hustý a obsahovať menej ako 18 % vody. Ak má vody viac ako 21%, môže kvasiť. Preto je dôležité med správne skladovať.

Prečítajte si tiež: Canisterapeutka: Pre psa ste vždy najlepší človek na planéte Čítajte 

Med je hygroskopický – nasáva do seba vodu, preto ho treba mať tesne uzavretý. Populárne poháre s dreveným viečkom a drevenou paličkou med ničia.

Ideálne je med skladovať v skle, na suchom tmavom mieste, dobre uzavretý, pri teplote do 20°C. Med nedávame do horúcich nápojov – teplota nad 50°C už ničí cenné látky a enzýmy.

Ľudia si žiadajú tekuté medy, tieto sú však často po skryštalizovaní zohriate, aby túto požiadavku splnili a tým strácajú na kvalite. Kryštalizácia je prirodzená vlastnosť medu a kvetové medy kryštalizujú skôr ako tie lesné, kvôli vyššiemu obsahu glukózy.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C5J77 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M5J77 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu
  2. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  4. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  5. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Firma BONATO oddlžila svojich klientov v sume 100 000 000 Eur
  2. Ako manažovať 16 miliónov dielov denne?
  3. Karibik: Dokonalý oddych v špičkových hoteloch
  4. Bývať v novom sa dá aj bez hypotéky (a založenia nehnuteľnosti)
  5. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo
  6. Slávnostné otvorenie VIVO! Bratislava už o tri týždne
  7. Prečo Lukáš chodí po tridsiatke ešte stále na strednú školu
  8. Udržateľné úspešné podnikanie na Slovensku a v Bulharsku
  9. Slováci sú chlebovým národom
  10. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  1. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 12 677
  2. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 12 198
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 11 089
  4. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 9 800
  5. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 8 902
  6. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 8 554
  7. IBA DNES: Získajte plný prístup na SME.sk na 30 dní zadarmo 8 069
  8. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 7 715
  9. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 7 219
  10. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 7 067

Téma: Včely


Článok je zaradený aj do ďalších tém Rozhovory z magazínu smeŽeny

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Kočner pochopil, čo je štát (píše Michal Havran)

A potom sa pokúsil ním stať.

Marian Kočner na súde.

Čo dnes robí Bubeníková z Gorily? Stala sa developerkou

Šéfka FNM rozbehla kariéru v realitnom biznise.

Anna Bubeníková, bývalá šéfka Fondu národného majetku.

Andruskó uzavrel dohodu o vine a treste, jeho výšku neprezradili

Dohoda je uzavretá len v trestnej veci Kuciakovej vraždy.

Polícia odváža Zoltána Andruskóa z Úradu špeciálnej prokuratúry v Pezinku.
Prezidentka Čaputová.
CYNICKÁ OBLUDA

Starý metalista Harabin

Škoda, že nehrajú niečo pôvodné, len coververzie, ale Vlasť je skvelý názov pre deadmetalovú kapelu.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v najbližšom magazíne smeŽeny?

Prečítajte si rozhovor s tenistkou Dominikou Cibulkovou.

Bezlepkové mega čokoládové brownies s cuketou
Alexandria Ocasio-Cortez

Postup na gélové nechty. Ako na to a aké sú trendy?

Poradíme, ako vám umelé nechty vydržia dlhšie.

Ilustračné foto