SME
reklama

Nákupy z fariem: Prečo nezabúdať na lokálne potraviny?

Lokálne potraviny sú Slovákom čoraz sympatickejšie.

(Zdroj: Billa)

O tridsať rokov bude 40 % svetovej populácie trpieť nedostatkom vody, jedna tretina na svete produkovaných potravín sa k zákazníkom vôbec nedostane alebo skončí v odpadkoch.

Do polovice tohoto storočia bude na Zemi žiť desať miliárd ľudí, čiže o tri miliardy viac ako teraz.

To sú len niektoré z výziev, ktoré nás v nasledujúcich rokoch čakajú, a na ktoré by sa malo poľnohospodárstvo nielen na Slovensku adaptovať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slováci chcú slovenské

Prečítajte si tiež: Dokumentaristka: Vyrastá generácia, ktorá vie jesť len vyprážaný syr a hranolčeky Čítajte 

Do popredia záujmu výskumu aj praxe sa začína dostávať tzv. udržateľné poľnohospodárstvo, ktoré je šetrnejšie k životnému prostrediu a hospodárnejšie využíva prírodné zdroje vrátane vody a pôdy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Slováci si zároveň začínajú uvedomovať, že domáce je najlepšie.

Podľa zistení aktuálnej štúdie Bayer Barometer s názvom „Svet sa točí okolo potravín“, ktorú spracovala spoločnosť Kantar Millward Brown, viac ako tri štvrtiny Slovákov (77,6 %) v prieskume uvádzajú preferenciu potravín vyrobených na Slovensku.

Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, k tomu dodáva: „Slovenských poľnohospodárov a potravinárov teší záujem Slovákov o potraviny pochádzajúce zo slovenských surovín a vyrobené na Slovensku.“

O to, odkiaľ potraviny pochádzajú, sa zaujíma najmä staršia generácia, ktorá tým tuzemským dáva prednosť vo väčšej miere než generácia mladších zákazníkov.

Slovenský farmár je kamarát

Nakupovať slovenské lokálne produkty začína byť prirodzenou voľbou spotrebiteľov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

To, čo poznáme, je pre nás príťažlivejšie. Vôňa paradajky ako z vlastnej záhrady alebo chuť ovocia, ktoré precestovalo len pár kilometrov namiesto tisícok, znamená pre zákazníka väčšiu kvalitu.

„Podľa prieskumu kanadskej univerzity potraviny cestujú v priemere až 2500 km, kým sa dostanú na náš stôl (v rámci Európy môže ísť o podobné, aj väčšie, čísla, keďže napríklad cesnak sa často dováža až z Číny).

Paradajka zo Španielska sa odtrhne pred dozretím a dozrieva 4 - 5 dní počas dlhej cesty na Slovensko, kým domáca je odtrhnutá, až keď je zrelá. Rozdiel v chuti je evidentný.

Prečítajte si tiež: Deväť tipov na slovenské superpotraviny, ak sa chcete stravovať lokálne Čítajte 

Čím dlhšie potraviny cestujú, tým viac sa znižuje ich nutričná hodnota. Lokálne označené produkty sa na pulty dostanú aj do 24 hodín od zberu, na sklade sú aj za 4 - 5 hodín po zbere,“ vysvetľuje Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa jedného z obchodných reťazcov na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výhodou lokálnych potravín je, že poznáme ich pôvod, vidíme prácu konkrétnych ľudí, za ktorou sa skrýva ich príbeh, vďaka čomu sa podieľame spolu s nimi na tvorbe komunity.

Lokálna potravina je okrem toho ekologickejšia, necestuje dlho, čím sa znižuje obsah emisií vo vzduchu, farmy sa stávajú svojím spôsobom producentmi kyslíka, prinášajú zeleň do okolitého prostredia a prispievajú k zlepšovaniu ovzdušia.

Podporovať lokálnych farmárov patrí k aj k ekonomickým a rozumným riešeniam, vďaka ktorým sa zvyšuje ekonomická stabilita krajiny a zamestnanosť.

Produkty sú v sezóne zároveň lacnejšie ako mimo nej.

Cesta potravín na váš stôl

Mnoho ľudí začalo farmárov spoznávať bližšie. Nakupujú „z dvora“, v obchodných reťazcoch siahajú po potravinách so slovenským pôvodom, navštevujú blízke farmy, z ktorých si odnášajú čerstvé produkty.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Medzi zanietencov patria aj Paulisovci z farmy v Marcelovej, ktorí poskytujú záhradkárske služby. Ráno nazbierajú na poliach kukuricu, doobeda ju vytriedia a očistia, aby ju vo vedľajšej miestnosti na malom bežiacom páse zabalili a označili nálepkou Slovenská farma.

Večer po ňu príde auto a na druhý deň si ju zákazníci môžu kúpiť na pultoch v sieti supermarketov.

Denne sa starajú o rastliny, zalievajú ich, ošetrujú, vyrastené plodiny zbierajú, čistia vo vodnom kúpeli, chladia pre zachovanie čerstvosti a kvality, balia, triedia, pripravujú na rozvoz.

Hneď z poľa ide zelenina na takzvané vydýchanie, neskôr po úprave do chladiarenských boxov a na vývoz do skladov obchodného reťazca, kam sa dostane do 24 hodín od zberu.

Pranie zeleniny

Pracovný deň zeleninára trvá od svitania a málokedy sa skončí pred ôsmou večer. Dennú agendu určuje ručička teplomera.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sotva niekto sleduje predpoveď počasia tak napäto, ako ľudia pracujúci v tomto odbore. Medzi procesmi, ktorými musí zelenina prejsť predtým, ako poputuje do skladov, je aj pranie. Špecificky sa perú mrkva, petržlen, cvikla, zemiaky.

„Zemiaky prechádzajú vodným kúpeľom. Kým cibuľa sa suší, ony sa perú a nie je to vôbec ľahký proces, pretože pranie je pre živý produkt nezvyklé.

Mrkvu môžete ponoriť do vody hoci aj na desať hodín a nič sa jej nestane, no keď ponoríte do vody čo i len na hodinu zemiak, umrie a do troch dní začne hniť.

Má póry, cez ktoré dýcha kyslík a vydychuje oxid uhličitý. Preto pranie zemiakov vyžaduje skúsenosti a dobré technologické nastavenie,“ približuje Juraj Mačaj z farmy Agromačaj.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  4. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  5. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  6. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  7. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Ak chcete byť bohatší, musíte nad peniazmi rozmýšľať
  2. Exportujete do zahraničia? Poistite si svoje pohľadávky
  3. Vyhnúť sa plateniu daní? Drzý gróf v Apúlii to vyriešil svojsky
  4. Práca snov? Prihlás sa na prácu sprievodcu v BUBO
  5. Daň z cukru zasiahne sociálne slabších a ohrozí výrobu sirupov
  6. Deň narcisov už po piatykrát v dm
  7. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  8. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 691
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 669
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 5 211
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 4 105
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 112
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 916
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 387
  8. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte 2 268
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Ilustračná fotografia.

Dieťa prevráti život naruby.


Odborníčka radí, ako na optimálny jedálniček.


Soňa Lehocká

Ekomóda je cestou budúcnosti.


Lucia Skladanová
Reďkovková polievka

Reďkovka zvýrazní šalát a nátierku, môžete ju aj upiecť.


redakcia SME ženy
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 98 889
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 80 530
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 265
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 33 786
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 31 130
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 644
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 18 894
  8. Lucia Nicholsonová: List ministerke s hollywoodskym úsmevom 12 884
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťZatvoriť reklamu