SME

Nákupy z fariem: Prečo nezabúdať na lokálne potraviny?

Lokálne potraviny sú Slovákom čoraz sympatickejšie.

(Zdroj: Billa)

O tridsať rokov bude 40 % svetovej populácie trpieť nedostatkom vody, jedna tretina na svete produkovaných potravín sa k zákazníkom vôbec nedostane alebo skončí v odpadkoch.

Do polovice tohoto storočia bude na Zemi žiť desať miliárd ľudí, čiže o tri miliardy viac ako teraz.

To sú len niektoré z výziev, ktoré nás v nasledujúcich rokoch čakajú, a na ktoré by sa malo poľnohospodárstvo nielen na Slovensku adaptovať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slováci chcú slovenské

Prečítajte si tiež: Dokumentaristka: Vyrastá generácia, ktorá vie jesť len vyprážaný syr a hranolčeky Čítajte 

Do popredia záujmu výskumu aj praxe sa začína dostávať tzv. udržateľné poľnohospodárstvo, ktoré je šetrnejšie k životnému prostrediu a hospodárnejšie využíva prírodné zdroje vrátane vody a pôdy.

SkryťVypnúť reklamu

Slováci si zároveň začínajú uvedomovať, že domáce je najlepšie.

Podľa zistení aktuálnej štúdie Bayer Barometer s názvom „Svet sa točí okolo potravín“, ktorú spracovala spoločnosť Kantar Millward Brown, viac ako tri štvrtiny Slovákov (77,6 %) v prieskume uvádzajú preferenciu potravín vyrobených na Slovensku.

Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory, k tomu dodáva: „Slovenských poľnohospodárov a potravinárov teší záujem Slovákov o potraviny pochádzajúce zo slovenských surovín a vyrobené na Slovensku.“

O to, odkiaľ potraviny pochádzajú, sa zaujíma najmä staršia generácia, ktorá tým tuzemským dáva prednosť vo väčšej miere než generácia mladších zákazníkov.

Slovenský farmár je kamarát

Nakupovať slovenské lokálne produkty začína byť prirodzenou voľbou spotrebiteľov.

SkryťVypnúť reklamu

To, čo poznáme, je pre nás príťažlivejšie. Vôňa paradajky ako z vlastnej záhrady alebo chuť ovocia, ktoré precestovalo len pár kilometrov namiesto tisícok, znamená pre zákazníka väčšiu kvalitu.

„Podľa prieskumu kanadskej univerzity potraviny cestujú v priemere až 2500 km, kým sa dostanú na náš stôl (v rámci Európy môže ísť o podobné, aj väčšie, čísla, keďže napríklad cesnak sa často dováža až z Číny).

Paradajka zo Španielska sa odtrhne pred dozretím a dozrieva 4 - 5 dní počas dlhej cesty na Slovensko, kým domáca je odtrhnutá, až keď je zrelá. Rozdiel v chuti je evidentný.

Prečítajte si tiež: Deväť tipov na slovenské superpotraviny, ak sa chcete stravovať lokálne Čítajte 

Čím dlhšie potraviny cestujú, tým viac sa znižuje ich nutričná hodnota. Lokálne označené produkty sa na pulty dostanú aj do 24 hodín od zberu, na sklade sú aj za 4 - 5 hodín po zbere,“ vysvetľuje Kvetoslava Kirchnerová, hovorkyňa jedného z obchodných reťazcov na Slovensku.

SkryťVypnúť reklamu

Výhodou lokálnych potravín je, že poznáme ich pôvod, vidíme prácu konkrétnych ľudí, za ktorou sa skrýva ich príbeh, vďaka čomu sa podieľame spolu s nimi na tvorbe komunity.

Lokálna potravina je okrem toho ekologickejšia, necestuje dlho, čím sa znižuje obsah emisií vo vzduchu, farmy sa stávajú svojím spôsobom producentmi kyslíka, prinášajú zeleň do okolitého prostredia a prispievajú k zlepšovaniu ovzdušia.

Podporovať lokálnych farmárov patrí k aj k ekonomickým a rozumným riešeniam, vďaka ktorým sa zvyšuje ekonomická stabilita krajiny a zamestnanosť.

Produkty sú v sezóne zároveň lacnejšie ako mimo nej.

Cesta potravín na váš stôl

Mnoho ľudí začalo farmárov spoznávať bližšie. Nakupujú „z dvora“, v obchodných reťazcoch siahajú po potravinách so slovenským pôvodom, navštevujú blízke farmy, z ktorých si odnášajú čerstvé produkty.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Medzi zanietencov patria aj Paulisovci z farmy v Marcelovej, ktorí poskytujú záhradkárske služby. Ráno nazbierajú na poliach kukuricu, doobeda ju vytriedia a očistia, aby ju vo vedľajšej miestnosti na malom bežiacom páse zabalili a označili nálepkou Slovenská farma.

Večer po ňu príde auto a na druhý deň si ju zákazníci môžu kúpiť na pultoch v sieti supermarketov.

Denne sa starajú o rastliny, zalievajú ich, ošetrujú, vyrastené plodiny zbierajú, čistia vo vodnom kúpeli, chladia pre zachovanie čerstvosti a kvality, balia, triedia, pripravujú na rozvoz.

Hneď z poľa ide zelenina na takzvané vydýchanie, neskôr po úprave do chladiarenských boxov a na vývoz do skladov obchodného reťazca, kam sa dostane do 24 hodín od zberu.

Pranie zeleniny

Pracovný deň zeleninára trvá od svitania a málokedy sa skončí pred ôsmou večer. Dennú agendu určuje ručička teplomera.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sotva niekto sleduje predpoveď počasia tak napäto, ako ľudia pracujúci v tomto odbore. Medzi procesmi, ktorými musí zelenina prejsť predtým, ako poputuje do skladov, je aj pranie. Špecificky sa perú mrkva, petržlen, cvikla, zemiaky.

„Zemiaky prechádzajú vodným kúpeľom. Kým cibuľa sa suší, ony sa perú a nie je to vôbec ľahký proces, pretože pranie je pre živý produkt nezvyklé.

Mrkvu môžete ponoriť do vody hoci aj na desať hodín a nič sa jej nestane, no keď ponoríte do vody čo i len na hodinu zemiak, umrie a do troch dní začne hniť.

Má póry, cez ktoré dýcha kyslík a vydychuje oxid uhličitý. Preto pranie zemiakov vyžaduje skúsenosti a dobré technologické nastavenie,“ približuje Juraj Mačaj z farmy Agromačaj.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  5. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  6. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  7. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  8. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 669
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 925
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 194
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 503
  5. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 3 494
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 147
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 972
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 2 571
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Šéf zboru poradcov premiéra, Erik Kaliňák v relácií Ta3 Kráľ na ťahu

Smer vyslal čoraz odvážnejšiemu šéfovi SNS pri transakčnej dani signál.


8
Dôvera medzi Európou a Trumpovou administratívou už nie je na úrovni priateľov.

Dôvera voči Washingtonu klesla.


Matúš Ritomský

Izolovaný od zvyšku Európy nedokáže priniesť vlastnej krajine nič.


22
Brankár Patrik Rybár (Slovensko), Michal Laurenčík (Slovensko) a Tim Brunnhuber (Nemecko) počas prípravného zápasu pred MS 2025.

Zápas sledujeme online.


Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 9
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 850
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 506
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 802
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 677
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 422
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 953
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 515
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 234
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
SkryťZatvoriť reklamu