Bad Radkersburg, Bad Gleichenberg, Loipersdorf, Bad Blumau, Sebersdorf a Bad Waltersdorf.
V týchto šiestich rakúskych termálnych obciach štajerského regiónu Thermen-& Vulkanland sa využíva najmä liečivá sila teplých termálnych prameňov.
Jednotlivé termálne pramene sa od seba odlišujú, vďaka čomu sú každé kúpele špecializované na niečo iné.

Tamojšie vody sa využívajú pri podpornej liečbe pohybového aparátu, dýchacích ciest, pri metabolických ochoreniach a všeobecnej slabosti imunitného systému.
Ak chcete zabudnúť na stres každodenného života, vydajte sa do regiónu relaxu, tradícií a kulinárskych špecialít.
Tradičná štajerská medicína
Kedysi boli lekári vzácnosťou a ľudia sa liečili sami aj pomocou rôznych rastlín a bylín.
Spoznávanie ich účinkov a kombinovanie prerástlo až do tradičnej domácej medicíny. Svetovým unikátom je v Štajersku TSM® - "tradičná štajerská medicína", v ktorej sa pozornosť zameriava na pôvodné liečebné metódy a recepty z regiónu, ktoré sú prispôsobené moderným časom.
Jej výsledkom sú zdravotné terapie v kúpeľných zdravotných zariadeniach.
V kúpeľoch Heiltherme Bad Waltersdorf je zaujímavý napríklad inovatívny spôsob podpornej liečby podľa špeciálnych princípov TSM®, ktorá sa sústreďuje na celostnú medicínu a udržateľnosť.

Každému z hostí sa tu pripravuje individuálny stravovací a terapeutický plán vrátane liečby bylinkami, masážami, pohybom, cvičením a relaxáciou.
Základom na liečebné aplikácie v oblasti zdravia sú napríklad jablká, levanduľa, baza, tekvicový olej, rôzne bylinky, rašelina, seno a iné lokálne produkty.
Vyskúšať tu môžete napríklad jablkovú masáž, počas ktorej vám do pokožky masírujú čerstvo vytlačenú šťavu z jabĺk s ľanovým olejom. Obľúbená je aj masáž s tekvicovým olejom.

Kulinárstvo
Okrem liečivých prameňov a relaxačných masáží si tu môžete vychutnať aj regionálne špeciality.
Pestrú paletu kulinárskej ponuky zažijete vo vysoko hodnotených hoteloch a reštauráciách alebo v niektorej z mnohých rustikálnych taverien. Rakúšania razia politiku, že zdravé a dobré je predovšetkým to, čo je domáce.
Dôraz sa kladie na regionálne sezónne ingrediencie z rodinných podnikov zo susedstva s overeným pôvodom. Mäso, syry, ovocie aj zelenina sú prevažne z vlastnej produkcie.
Pokrmy v jedálnych lístkoch hotelov aj reštaurácií, ktoré sú vyrobené z produktov domácich producentov, bývajú označené zeleným štajerským srdcom.
Počas kulinárskeho objavovania regiónu sa takmer všade stretnete s pravým štajerským tekvicovým olejom, mäsovými produktmi zo zvierat chovaných na biofarmách, vynikajúcimi vínami, domácimi džemami a pečivom či ručne vyrobenou čokoládou.
Typickým príkladom domáceho producenta je pani Helga Erhart a jej manufaktúra Marmelade Paradies v obci Oberlimbach pri Bad Waltersdorfe.
Kreatívna Helga tu pripravuje ručne robené džemy z ovocia prevažne z vlastných sadov, ktoré milujú všetky vekové kategórie.
V ponuke je zhruba 200 rôznych druhov džemov od klasických až po neobvyklé kombinácie s čili, kávou, makom, tekvicou, marcipánom, vaječným likérom a mnoho ďalších.
Džemy si tu môžete nielen kúpiť, ale aj ochutnať, a stretnete sa s nimi aj v gastronomických prevádzkach v regióne.

Bicyklom za čokoládou
Ideálny spôsob ako spoznať región je nasadnúť na bicykel a vybrať si z pestrej ponuky tunajších cyklotrás.
Mierne kopcovitá krajina s viac ako 1200 kilometrami cyklotrás je na to priam ideálna. Bicykle si nemusíte nosiť z domu, sú k dispozícii takmer v každom hoteli či v súkromných ubytovacích zariadeniach.
V ponuke je 14 kúpeľných cyklotrás, kratších, dlhších, jednoduchších aj náročnejších.

Mimoriadnej obľube sa teší cyklotrasa Gaumenfreuden, ktorá vedie z mestečka Fürstenfeld do obce Riegensburg, kde sa nachádza slávna čokoládová manufaktúra Zotter.

Vyrábajú tu viac ako 400 druhov rôznych čokolád, výhradne z kakaových bôbov v bio kvalite. Prehliadka čokoládovne je k dispozícii za plnej prevádzky a na prehliadke spojenej s ochutnávkou nahliadnete cez sklo aj do výrobných priestorov.
Pri vstupe dostanete keramickú lyžičku, ktorá sa vám na prehliadkovej trase zíde pri ochutnávaní čokolád.
Čakajú tu na vás čokoládové fontány s polevami, rôzne druhy mliečnych, horkých či plnených čokolád aj atypických chutí.
Tamojší Choco Shop Theatre ponúka vzrušujúcu degustačnú expedíciu pre každého, kto miluje čokoládu. Neprejedzte sa jej hneď na úvod, na trase je viacero zastávok, kde na návštevníkov čaká bohatá ponuka čokolád od výmyslu sveta.

Za čokoládovňou sa rozprestiera na rozlohe 27 hektárov zoo, a to vo forme energetickej biofarmy s rôznymi atrakciami. Tou najväčšou je azda čokoládový cintorín.
Takto si výrobca čokolád Josef Zotter uctieva všetky čokoládové produkty, ktoré ľudom buď príliš nechutili a na trhu sa dlho neudržali, prípadne také, ktoré sa po dlhom čase už prestali vyrábať a nahradili ich novými.
Náš tip:
Máte radi vôňu levandule? V tom prípade sa oplatí navštíviť levanduľové hospodárstvo Lavendelgut v Bad Waltersdorf, ktoré patrí medzi jedno z najväčších v Rakúsku. Levanduľu tu pestujú, spracúvajú, a potom z nej vyrábajú rôzne produkty. V špecializovanom obchode nájdete rôzne oleje, prírodnú kozmetiku, aromaterapeutické produkty, čaje, likéry, čokolády, koreniny, frizzante a rôzne dekoratívne produkty. A to všetko vyrobené z voňavej levandule.