Šalátové zálievky, ktoré sa nezunujú

Známe aj netradičné zálievky.

(Zdroj: Fotolia)

Sladkokyslý nálev v hlávkovom šaláte je naša slovenská klasika. Bola by však veľká škoda, ak by sme si nerozšírili obzory a nevyskúšali aj iné variácie či orientálne chute.

Klasický recept, ktorý sadne každému. Inak povedané, solídny základ sveta šalátových zálievok.

Francúzska zálievka
1 ČL dijonskej horčice
2 PL bieleho vínneho octu
6 PL panenského olivového oleja
štipka cukru
soľ a čerstvo namleté čierne korenie

Ďalšia populárna kombinácia a nenahraditeľná súčasť letných šalátov.

Medovo-horčicová zálievka
2 ČL kremžskej horčice
2 PL medu
šťava z jedného citróna
6 PL panenského olivového oleja
Najskôr zmiešame horčicu, med a citrónovú šťavu. Až potom postupne pridávame olej.


Táto ľahká bylinková zálievka sa skvele hodí k rybám a cestovinovým šalátom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Petržlenová zálievka
petržlen podľa chuti
1 ČL dijonskej horčice
1 ČL sherry octu
½ strúčik cesnaku
3 PL panenského olivového oleja

Petržlen nakrájame nadrobno, cesnak prelisujeme. A už stačí len premiešať.

Ostrejšia zálievka s ľahkým orechovým nádychom.

Ázijská zálievka
1 PL sójovej omáčky
2 PL sezamového oleja
2 PL arašidového oleja
šťava z jednej limetky
¼ ČL nadrobno nakrájanej čili papričky
1 ČL medu

Cesnak a ančovičky spolu vytvoria delikátnu pikantnú a slanú chuť.

Kapary + ančovičky
1 strúčik cesnaku
2 ančovičky v oleji
2 PL červeného vínneho octu
6 PL panenského olivového oleja
2 PL kapár

Cesnak prelisujeme a pridáme soľ, spolu s ančovičkami spracujeme v mažiari. Primiešame ocot a postupne aj olej. Kapary pridáme až nakoniec.

Zálievka pre milovníkov kôpru, ktorá sa hodí do jednoduchých zeleninových šalátov.

Kôprová zálievka
1 ČL nakrájaného čerstvého kôpru
2 PL octu
1 ČL cukru
soľ
olivový olej
Ocot, cukor a soľ rozmiešame v 50 ml vody, pridáme trochu oleja a nakoniec vmiešame kôpor.

Táto delikátna zálievka s výraznou chuťou sezamu je ideálnym doplnkom grilovaného sira halloumi.

Zálievka so sezamovou pastou
2 PL tahini
šťava z jedného citróna
6 PL vody
soľ a čerstvo namleté čierne korenie

Čo je lepšie ako chrumkavé kúsky uhorky v ľahkej mätovej omáčke?

Mätovo-jogurtový dresing
nahrubo nakrájaná mäta podľa chuti
¼ šalátovej uhorky (alebo 3 stredné nakladačky)
150 g prírodného bieleho jogurtu
1 PL bieleho vínneho octu
kôra z ½ citróna
soľ, čerstvo namleté čierne korenie

Nemusíte sa, samozrejme, obmedziť iba na pažítku a petržlen, ale takto je to stávka na istotu. Chuť smotany nič nenahradí, ale môžete ju, pochopiteľne, nahradiť dobrým jogurtom.

Bylinkový dresing
200 ml kyslej pochúťkovej smotany
1 PL najemno nakrájanej pažítky
1 PL najemno nakrájanej petržlenovej vňate
1 ČL citrónovej šťavy
1 ČL olivového oleja
soľ, čerstvo namleté čierne korenie

Všetky suroviny premiešame, pred podávaním do dresingu jemne vmiešame aj olej.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  5. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  6. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  2. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  3. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  4. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  5. Keď Slováci krotia morský vietor
  6. Ochrana pred tropickou horúčavou
  7. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  8. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  9. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  10. Škôlka od srdca
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 17 153
  2. Vizuálny smog je problém 10 372
  3. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 4 733
  4. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 4 322
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 3 633
  6. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 3 347
  7. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 214
  8. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 2 995
  9. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 2 632
  10. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 2 401

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTO

Vývojár palív v F1 pre SME: Niekedy vieme viac ako technici

Benoit Poulet už začína vyvíjať benzín na budúci rok.

Investigatíva Adama Valčeka

Kočner tentokrát svoj biznis nedokonal, od Unipharmy chcel 45 miliónov

Penta odmieta, že by sa spojila s Kočnerom, aby položili Unipharmu.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Spýtajte sa vašich, aké to bolo včera, zistíte, aké krehké sú zajtrajšky

Človek sa bojí, že stratí kontrolu nad životom.