SME

Šalátové zálievky, ktoré sa nezunujú

Známe aj netradičné zálievky.

Medovo-horčicová zálievka.Medovo-horčicová zálievka. (Zdroj: Fotolia)

Sladkokyslý nálev v hlávkovom šaláte je naša slovenská klasika. Bola by však veľká škoda, ak by sme si nerozšírili obzory a nevyskúšali aj iné variácie či orientálne chute. Pozrite si recepty na šalátové zálievky.

Francúzska zálievka

Klasický recept, ktorý sadne každému. Inak povedané, solídny základ sveta šalátových zálievok.

  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 2 PL bieleho vínneho octu
  • 6 PL panenského olivového oleja
  • štipka cukru
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie

Medovo-horčicová zálievka

Ďalšia populárna kombinácia a nenahraditeľná súčasť letných šalátov.

SkryťVypnúť reklamu
  • 2 ČL kremžskej horčice
  • 2 PL medu
  • šťava z jedného citróna
  • 6 PL panenského olivového oleja

Najskôr zmiešame horčicu, med a citrónovú šťavu. Až potom postupne pridávame olej.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Petržlenová zálievka

Táto ľahká bylinková zálievka sa skvele hodí k rybám a cestovinovým šalátom.

  • petržlen podľa chuti
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 1 ČL sherry octu
  • ½ strúčik cesnaku
  • 3 PL panenského olivového oleja

Petržlen nakrájame nadrobno, cesnak prelisujeme. A už stačí len premiešať.

Ázijská zálievka

Ostrejšia zálievka s ľahkým orechovým nádychom.

  • 1 PL sójovej omáčky
  • 2 PL sezamového oleja
  • 2 PL arašidového oleja
  • šťava z jednej limetky
  • ¼ ČL nadrobno nakrájanej čili papričky
  • 1 ČL medu

Kapary + ančovičky

Cesnak a ančovičky spolu vytvoria delikátnu pikantnú a slanú chuť.

  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 ančovičky v oleji
  • 2 PL červeného vínneho octu
  • 6 PL panenského olivového oleja
  • 2 PL kapár

Cesnak prelisujeme a pridáme soľ, spolu s ančovičkami spracujeme v mažiari. Primiešame ocot a postupne aj olej. Kapary pridáme až nakoniec.

SkryťVypnúť reklamu

Kôprová zálievka

Zálievka pre milovníkov kôpru, ktorá sa hodí do jednoduchých zeleninových šalátov.

  • 1 ČL nakrájaného čerstvého kôpru
  • 2 PL octu
  • 1 ČL cukru
  • soľ
  • olivový olej
  • Ocot, cukor a soľ rozmiešame v 50 ml vody, pridáme trochu oleja a nakoniec vmiešame kôpor.

Zálievka so sezamovou pastou

Táto delikátna zálievka s výraznou chuťou sezamu je ideálnym doplnkom grilovaného sira halloumi.

  • 2 PL tahini
  • šťava z jedného citróna
  • 6 PL vody
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie

Mätovo-jogurtový dresing

Čo je lepšie ako chrumkavé kúsky uhorky v ľahkej mätovej omáčke?

  • nahrubo nakrájaná mäta podľa chuti
  • ¼ šalátovej uhorky (alebo 3 stredné nakladačky)
  • 150 g prírodného bieleho jogurtu
  • 1 PL bieleho vínneho octu
  • kôra z ½ citróna
  • soľ, čerstvo namleté čierne korenie

Bylinkový dresing

Nemusíte sa, samozrejme, obmedziť iba na pažítku a petržlen, ale takto je to stávka na istotu. Chuť smotany nič nenahradí, ale môžete ju, pochopiteľne, nahradiť dobrým jogurtom.

SkryťVypnúť reklamu
  • 200 ml kyslej pochúťkovej smotany
  • 1 PL najemno nakrájanej pažítky
  • 1 PL najemno nakrájanej petržlenovej vňate
  • 1 ČL citrónovej šťavy
  • 1 ČL olivového oleja
  • soľ, čerstvo namleté čierne korenie

Všetky suroviny premiešame, pred podávaním do dresingu jemne vmiešame aj olej.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  2. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  4. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  5. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  6. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  7. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  1. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  2. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  3. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  6. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  7. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 13 291
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 380
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 956
  4. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 657
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 112
  6. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 2 038
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 032
  8. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 014
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 14 662
  2. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 814
  3. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 10 564
  4. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 8 605
  5. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 502
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 8 048
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 016
  8. Rastislav Puchala: Nie, toto nebolo oslobodenie 4 909
  1. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  2. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  3. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
  4. Radko Mačuha: Fico atentát prežil, ale Boris Nemcov nie.
  5. Anna Brawne: Všetci môžeme za atentát a šírenie nenávisti, len súdruhovia sú lietadlo..
  6. Věra Tepličková: Ťažký obed je sviňa
  7. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  8. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
SkryťZatvoriť reklamu