Sladkokyslý nálev v hlávkovom šaláte je naša slovenská klasika. Bola by však veľká škoda, ak by sme si nerozšírili obzory a nevyskúšali aj iné variácie či orientálne chute. Pozrite si recepty na šalátové zálievky.
Francúzska zálievka
Klasický recept, ktorý sadne každému. Inak povedané, solídny základ sveta šalátových zálievok.
- 1 ČL dijonskej horčice
- 2 PL bieleho vínneho octu
- 6 PL panenského olivového oleja
- štipka cukru
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie
Medovo-horčicová zálievka
Ďalšia populárna kombinácia a nenahraditeľná súčasť letných šalátov.
- 2 ČL kremžskej horčice
- 2 PL medu
- šťava z jedného citróna
- 6 PL panenského olivového oleja
Najskôr zmiešame horčicu, med a citrónovú šťavu. Až potom postupne pridávame olej.
Petržlenová zálievka
Táto ľahká bylinková zálievka sa skvele hodí k rybám a cestovinovým šalátom.
- petržlen podľa chuti
- 1 ČL dijonskej horčice
- 1 ČL sherry octu
- ½ strúčik cesnaku
- 3 PL panenského olivového oleja
Petržlen nakrájame nadrobno, cesnak prelisujeme. A už stačí len premiešať.
Ázijská zálievka
Ostrejšia zálievka s ľahkým orechovým nádychom.
- 1 PL sójovej omáčky
- 2 PL sezamového oleja
- 2 PL arašidového oleja
- šťava z jednej limetky
- ¼ ČL nadrobno nakrájanej čili papričky
- 1 ČL medu
Kapary + ančovičky
Cesnak a ančovičky spolu vytvoria delikátnu pikantnú a slanú chuť.
- 1 strúčik cesnaku
- 2 ančovičky v oleji
- 2 PL červeného vínneho octu
- 6 PL panenského olivového oleja
- 2 PL kapár
Cesnak prelisujeme a pridáme soľ, spolu s ančovičkami spracujeme v mažiari. Primiešame ocot a postupne aj olej. Kapary pridáme až nakoniec.
Kôprová zálievka
Zálievka pre milovníkov kôpru, ktorá sa hodí do jednoduchých zeleninových šalátov.
- 1 ČL nakrájaného čerstvého kôpru
- 2 PL octu
- 1 ČL cukru
- soľ
- olivový olej
- Ocot, cukor a soľ rozmiešame v 50 ml vody, pridáme trochu oleja a nakoniec vmiešame kôpor.
Zálievka so sezamovou pastou
Táto delikátna zálievka s výraznou chuťou sezamu je ideálnym doplnkom grilovaného sira halloumi.
- 2 PL tahini
- šťava z jedného citróna
- 6 PL vody
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie
Mätovo-jogurtový dresing
Čo je lepšie ako chrumkavé kúsky uhorky v ľahkej mätovej omáčke?
- nahrubo nakrájaná mäta podľa chuti
- ¼ šalátovej uhorky (alebo 3 stredné nakladačky)
- 150 g prírodného bieleho jogurtu
- 1 PL bieleho vínneho octu
- kôra z ½ citróna
- soľ, čerstvo namleté čierne korenie
Bylinkový dresing
Nemusíte sa, samozrejme, obmedziť iba na pažítku a petržlen, ale takto je to stávka na istotu. Chuť smotany nič nenahradí, ale môžete ju, pochopiteľne, nahradiť dobrým jogurtom.
- 200 ml kyslej pochúťkovej smotany
- 1 PL najemno nakrájanej pažítky
- 1 PL najemno nakrájanej petržlenovej vňate
- 1 ČL citrónovej šťavy
- 1 ČL olivového oleja
- soľ, čerstvo namleté čierne korenie
Všetky suroviny premiešame, pred podávaním do dresingu jemne vmiešame aj olej.