Šalátové zálievky, ktoré sa nezunujú

Známe aj netradičné zálievky.

(Zdroj: Fotolia)

Sladkokyslý nálev v hlávkovom šaláte je naša slovenská klasika. Bola by však veľká škoda, ak by sme si nerozšírili obzory a nevyskúšali aj iné variácie či orientálne chute.

Klasický recept, ktorý sadne každému. Inak povedané, solídny základ sveta šalátových zálievok.

Francúzska zálievka
1 ČL dijonskej horčice
2 PL bieleho vínneho octu
6 PL panenského olivového oleja
štipka cukru
soľ a čerstvo namleté čierne korenie

Ďalšia populárna kombinácia a nenahraditeľná súčasť letných šalátov.

Medovo-horčicová zálievka
2 ČL kremžskej horčice
2 PL medu
šťava z jedného citróna
6 PL panenského olivového oleja
Najskôr zmiešame horčicu, med a citrónovú šťavu. Až potom postupne pridávame olej.


Táto ľahká bylinková zálievka sa skvele hodí k rybám a cestovinovým šalátom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Petržlenová zálievka
petržlen podľa chuti
1 ČL dijonskej horčice
1 ČL sherry octu
½ strúčik cesnaku
3 PL panenského olivového oleja

Petržlen nakrájame nadrobno, cesnak prelisujeme. A už stačí len premiešať.

Ostrejšia zálievka s ľahkým orechovým nádychom.

Ázijská zálievka
1 PL sójovej omáčky
2 PL sezamového oleja
2 PL arašidového oleja
šťava z jednej limetky
¼ ČL nadrobno nakrájanej čili papričky
1 ČL medu

Cesnak a ančovičky spolu vytvoria delikátnu pikantnú a slanú chuť.

Kapary + ančovičky
1 strúčik cesnaku
2 ančovičky v oleji
2 PL červeného vínneho octu
6 PL panenského olivového oleja
2 PL kapár

Cesnak prelisujeme a pridáme soľ, spolu s ančovičkami spracujeme v mažiari. Primiešame ocot a postupne aj olej. Kapary pridáme až nakoniec.

Zálievka pre milovníkov kôpru, ktorá sa hodí do jednoduchých zeleninových šalátov.

Kôprová zálievka
1 ČL nakrájaného čerstvého kôpru
2 PL octu
1 ČL cukru
soľ
olivový olej
Ocot, cukor a soľ rozmiešame v 50 ml vody, pridáme trochu oleja a nakoniec vmiešame kôpor.

Táto delikátna zálievka s výraznou chuťou sezamu je ideálnym doplnkom grilovaného sira halloumi.

Zálievka so sezamovou pastou
2 PL tahini
šťava z jedného citróna
6 PL vody
soľ a čerstvo namleté čierne korenie

Čo je lepšie ako chrumkavé kúsky uhorky v ľahkej mätovej omáčke?

Mätovo-jogurtový dresing
nahrubo nakrájaná mäta podľa chuti
¼ šalátovej uhorky (alebo 3 stredné nakladačky)
150 g prírodného bieleho jogurtu
1 PL bieleho vínneho octu
kôra z ½ citróna
soľ, čerstvo namleté čierne korenie

Nemusíte sa, samozrejme, obmedziť iba na pažítku a petržlen, ale takto je to stávka na istotu. Chuť smotany nič nenahradí, ale môžete ju, pochopiteľne, nahradiť dobrým jogurtom.

Bylinkový dresing
200 ml kyslej pochúťkovej smotany
1 PL najemno nakrájanej pažítky
1 PL najemno nakrájanej petržlenovej vňate
1 ČL citrónovej šťavy
1 ČL olivového oleja
soľ, čerstvo namleté čierne korenie

Všetky suroviny premiešame, pred podávaním do dresingu jemne vmiešame aj olej.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  4. Dva rekordy na druhý pokus
  5. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  6. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  7. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  8. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  9. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  10. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  1. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  2. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  3. Company´s autumn in the High Tatras
  4. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  5. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  6. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  7. Dva rekordy na druhý pokus
  8. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  9. Objednali ste sa už u zubára? Preventívne ...
  10. Virtuálne sídlo v Bratislave
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 963
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 16 500
  3. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 13 626
  4. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 995
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 763
  6. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 460
  7. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 617
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 491
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 933
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 6 072

Hlavné správy zo Sme.sk

BRATISLAVA

Historik: V Bratislave môže byť ukrytý poklad, ktorý doteraz nikto neobjavil

Nevestinec na Obchodnej bol mestský podnik.

Neprehliadnite tiež

Ako stromy ozdravujú telo a planétu

O 20. októbri sa hovorí aj ako o medzinárodnom dni stromov.