Sladkokyslý nálev v hlávkovom šaláte je naša slovenská klasika. Bola by však veľká škoda, ak by sme si nerozšírili obzory a nevyskúšali aj iné variácie či orientálne chute.
Klasický recept, ktorý sadne každému. Inak povedané, solídny základ sveta šalátových zálievok.
Francúzska zálievka
1 ČL dijonskej horčice
2 PL bieleho vínneho octu
6 PL panenského olivového oleja
štipka cukru
soľ a čerstvo namleté čierne korenie
Ďalšia populárna kombinácia a nenahraditeľná súčasť letných šalátov.
Medovo-horčicová zálievka
2 ČL kremžskej horčice
2 PL medu
šťava z jedného citróna
6 PL panenského olivového oleja
Najskôr zmiešame horčicu, med a citrónovú šťavu. Až potom postupne pridávame olej.
Táto ľahká bylinková zálievka sa skvele hodí k rybám a cestovinovým šalátom.
Petržlenová zálievka
petržlen podľa chuti
1 ČL dijonskej horčice
1 ČL sherry octu
½ strúčik cesnaku
3 PL panenského olivového oleja
Petržlen nakrájame nadrobno, cesnak prelisujeme. A už stačí len premiešať.
Ostrejšia zálievka s ľahkým orechovým nádychom.
Ázijská zálievka
1 PL sójovej omáčky
2 PL sezamového oleja
2 PL arašidového oleja
šťava z jednej limetky
¼ ČL nadrobno nakrájanej čili papričky
1 ČL medu
Cesnak a ančovičky spolu vytvoria delikátnu pikantnú a slanú chuť.
Kapary + ančovičky
1 strúčik cesnaku
2 ančovičky v oleji
2 PL červeného vínneho octu
6 PL panenského olivového oleja
2 PL kapár
Cesnak prelisujeme a pridáme soľ, spolu s ančovičkami spracujeme v mažiari. Primiešame ocot a postupne aj olej. Kapary pridáme až nakoniec.
Zálievka pre milovníkov kôpru, ktorá sa hodí do jednoduchých zeleninových šalátov.
Kôprová zálievka
1 ČL nakrájaného čerstvého kôpru
2 PL octu
1 ČL cukru
soľ
olivový olej
Ocot, cukor a soľ rozmiešame v 50 ml vody, pridáme trochu oleja a nakoniec vmiešame kôpor.
Táto delikátna zálievka s výraznou chuťou sezamu je ideálnym doplnkom grilovaného sira halloumi.
Zálievka so sezamovou pastou
2 PL tahini
šťava z jedného citróna
6 PL vody
soľ a čerstvo namleté čierne korenie
Čo je lepšie ako chrumkavé kúsky uhorky v ľahkej mätovej omáčke?
Mätovo-jogurtový dresing
nahrubo nakrájaná mäta podľa chuti
¼ šalátovej uhorky (alebo 3 stredné nakladačky)
150 g prírodného bieleho jogurtu
1 PL bieleho vínneho octu
kôra z ½ citróna
soľ, čerstvo namleté čierne korenie
Nemusíte sa, samozrejme, obmedziť iba na pažítku a petržlen, ale takto je to stávka na istotu. Chuť smotany nič nenahradí, ale môžete ju, pochopiteľne, nahradiť dobrým jogurtom.
Bylinkový dresing
200 ml kyslej pochúťkovej smotany
1 PL najemno nakrájanej pažítky
1 PL najemno nakrájanej petržlenovej vňate
1 ČL citrónovej šťavy
1 ČL olivového oleja
soľ, čerstvo namleté čierne korenie
Všetky suroviny premiešame, pred podávaním do dresingu jemne vmiešame aj olej.