DOBRÚ CHUŤ

Keď varí žena: Nechcem molekulárnu gastronómiu ani sous-vide, prosím si segedín

Prístup k novinkám prezradí veľa.

Ak sa zubami-nechtami bránime inováciám, neraz si zbytočne hatíme cestu k novým životným zážitkom. Na druhej strane je istá miera konzervativizmu pochopiteľná: nemalá časť z nás sa jednoducho zmeny bojí. Možno je to zakódované aj evolučne, keď stabilita predstavovala pre našich predkov žiaduci, predvídateľný stav bez nebezpečných hrozieb.

To, ako pristupujeme k novinkám, sa veľmi zreteľne manifestuje na našej ochote podstupovať nové zážitky, medzi ktoré patria aj nové chute či receptúry.

Úprimne sa priznám, patrím medzi konzervatívnych stravníkov: dajte mi segedín alebo mamine fašírky a budem priasť blahom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Keď mi začiatkom roka jeden šéfkuchár rozprával o technike sous-vide, ktorá už dávno nie je novinkou, nedokázala som skryť mierne znechutenie.

Prečítajte si tiež: Keď varí žena: Pečený zemiak s maslom a soľou je jednoducho najviac

Pri tejto metóde sa vákuovo zabalená surovina dlho varí pri nízkej, presne stanovenej teplote. Predstava umelohmotného vrecka prevaľujúceho sa vo vode ma nenadchýna: mohli by ste ma stokrát ubezpečiť, že ten plast je zdravotne nezávadný.

Podobne rezervovane sa staviam aj k tiež už trochu prefláknutému trendu molekulárnej gastronómie. Po prečítaní vety „K úspešnej príprave molekulárneho pokrmu nevyhnutne patria takzvané textúry, teda práškové prísady, pomocou ktorých je možné vytvoriť napríklad penové či elastické jedlo“ si vravím, tak dík, dajte mi ten segedín.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5EST na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5EST na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 17 325
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 16 830
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 990
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 605
  5. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 8 971
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 372
  7. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 5 046
  8. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 4 762
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 3 373
  10. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 3 366

Téma: Keď varí žena


Článok je zaradený aj do ďalších tém Módne trendy 2018

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Hamšík vypadol z Ancelottiho zostavy, o odchode neuvažuje

Nerozumiem, odkiaľ tieto správy pochádzajú, odbil tvrdenia agent Petráš.

Blog Radovana Bránika

Synovia Detvy, Bytes a ďalší z kola von

Ľudia z pozadia firmy BYTES sa v obave z negatívnej publicity ozvali.

ROZHOVOR S DAVIDOM ENGELSOM - FÓRUM

Belgický historik: Čaká nás čo Rimanov v prvom storočí pred Kristom

K vláde majú prísť autoritárske režimy.

Neprehliadnite tiež

Staré telefóny: Sú zásobárňou toxických látok, kam s nimi?

Čo robiť s mobilným zariadením, ktorého životnosť už skončila?

Vzťahová poradňa: Milujem snúbenicu môjho kamaráta. Mám mu to povedať?

Klinická psychologička odpovedá na vzťahové otázky.

DOBRÚ CHUŤ

Keď varí muž: Aj mäsožravec by mal byť na obed vegetariánom

Za jeden gastrolístok vraj máme očakávať plnohodnotný obed.

Vinobrania sú odkazom na minulosť

Spýtali sme sa etnologičky, odkiaľ pramení tradícia obľúbených slávností.