DOBRÚ CHUŤ

Keď varí žena: Nechcem molekulárnu gastronómiu ani sous-vide, prosím si segedín

Prístup k novinkám prezradí veľa.

Ak sa zubami-nechtami bránime inováciám, neraz si zbytočne hatíme cestu k novým životným zážitkom. Na druhej strane je istá miera konzervativizmu pochopiteľná: nemalá časť z nás sa jednoducho zmeny bojí. Možno je to zakódované aj evolučne, keď stabilita predstavovala pre našich predkov žiaduci, predvídateľný stav bez nebezpečných hrozieb.

To, ako pristupujeme k novinkám, sa veľmi zreteľne manifestuje na našej ochote podstupovať nové zážitky, medzi ktoré patria aj nové chute či receptúry.

Úprimne sa priznám, patrím medzi konzervatívnych stravníkov: dajte mi segedín alebo mamine fašírky a budem priasť blahom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Keď mi začiatkom roka jeden šéfkuchár rozprával o technike sous-vide, ktorá už dávno nie je novinkou, nedokázala som skryť mierne znechutenie.

Prečítajte si tiež: Keď varí žena: Pečený zemiak s maslom a soľou je jednoducho najviac

Pri tejto metóde sa vákuovo zabalená surovina dlho varí pri nízkej, presne stanovenej teplote. Predstava umelohmotného vrecka prevaľujúceho sa vo vode ma nenadchýna: mohli by ste ma stokrát ubezpečiť, že ten plast je zdravotne nezávadný.

Podobne rezervovane sa staviam aj k tiež už trochu prefláknutému trendu molekulárnej gastronómie. Po prečítaní vety „K úspešnej príprave molekulárneho pokrmu nevyhnutne patria takzvané textúry, teda práškové prísady, pomocou ktorých je možné vytvoriť napríklad penové či elastické jedlo“ si vravím, tak dík, dajte mi ten segedín.

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5EST na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C5EST na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  6. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  7. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  8. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  9. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  10. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  1. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  5. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  6. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  7. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  8. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 866
  2. Najužitočnejšia appka 17 767
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 067
  4. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 9 079
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 030
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 994
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 339
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 657
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 224
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 815

Téma: Keď varí žena


Článok je zaradený aj do ďalších tém Módne trendy 2018

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ako sa z mafiánov stávajú ctihodní občania

Mafiánom pomáhajú kontakty s políciou.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Všetko zadarmo, Fico sa vrátil

Šéf Smeru je späť, skúša starú formu.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Súd podľa Fica

Fico svoj návrh nemyslí celkom vážne.

Komentár Zuzany Kepplovej

Fico má pravdu. Nezápasí so Sulíkom, ale s Kiskom

Robiť dramaturgiu relácie na želanie politika, je zlým signálom.

Neprehliadnite tiež

Zo speváčky herečkou. Ako sa z Lady Gaga zrodila hviezda

Už viem, že za niečo stojím, tvrdí.

Máte veľa bratrancov? Prečo ste posledná veľká generácia

Veľkosť rodiny je slobodné rozhodnutie, ktoré diktuje ekonomika.

Ako zorganizovať nezabudnuteľnú rozlúčku so slobodou

Desať tipov, keď plánujete párty pre budúcu nevestu.

Vzťahová poradňa: Milujem snúbenicu môjho kamaráta. Mám mu to povedať?

Klinická psychologička odpovedá na vzťahové otázky.

Staré telefóny: Sú zásobárňou toxických látok, kam s nimi?

Čo robiť s mobilným zariadením, ktorého životnosť už skončila?