SME
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Vyhoďte taniere, budha misky vás naučia jesť inak

V posledných rokoch je trendom príprava zdravých jedál. V miskách.

Buddha miskaBuddha miska (Zdroj: Unsplash / Edgar Castrejon)

Ako ľudí donútite, aby jedli zdravé jedlo? Nalákate ich iba na výnimočné chute a vyvážené zloženie nutrientov? Prípadne na priaznivú cenu surovín? Kdeže, to už dnes nestačí.

Prečítajte si tiež: Zabudnite na avokádo, na výslnie gastrotrendov mieria figy Čítajte 

Jedlo musí aj pekne vyzerať, pôsobiť honosne, harmonicky, farebne, upútať ľudské oko a prebudiť v ňom všetky zmysly.

Stačí, že sa z tradície a legendy vytvorí nový kult, jedlo naservírujete v krásnych, ideálne drevených a zdobených miskách a nové šialenstvo v gastro priemysle je na svete.

Asi to by sme dnes mohli povedať o takzvaných Budha miskách, ktoré si postupne našli cestu na naše stoly.

Skryť Vypnúť reklamu

Pôvod v minulosti

Recepty na Budha misky súvisia s príbehmi o Budhovi, ktorý vraj so sebou na cestách neustále nosil svoju misku a jedol iba to, čo mu do nej dali ľudia. Takto mal od každého niečo iné a jeho strava bola pomerne pestrá, obsahovala ryžu, zeleninu či ovocie, dbal však nie na to, čo je, ale skôr kedy.

Aj súčasní budhistickí mnísi nosia v plátených vrecúškach zabalené misky a žobrú jedlo. Názov Budhove misky sa zrejme opiera aj o tento fakt.

V konečnom dôsledku však znie jednoducho a pútavo, pretože „jesť ako Budha“ v ľuďoch evokuje pocit zdravej stravy. Budha bol totiž v skutočnosti pomerne štíhly človek a zobrazenie dobre známeho plnoštíhleho mužíka vraj nie je presné.

Ako si vyskladať budha misku

Prečítajte si tiež: Sedem potravín, ktoré nie sú zdravou voľbou pre vaše telo Čítajte 

Čo teda úhľadne naaranžované Budha misky obsahujú? Okrem pôvodnej myšlienky vložiť čokoľvek, čo dom dal, si dnes už väčšina ľudí skôr cielene vyberá, ako si svoju misku vyskladá.

Skryť Vypnúť reklamu

Hoci do nej môžete vložiť prakticky čokoľvek, ideálne je vraj nakombinovať čisto vegetariánske alebo vegánske potraviny – najčastejšie rôzne zrná, strukoviny, obilniny, zeleninu aj ovocie a tiež omáčky.

Ak hľadáte konkrétny návod, napríklad magazín InStyle odporúča zloženie zhruba v pomere: 15 percent bielkovín, 25 percent celozrnných potravín, 35 percent zeleniny, 10 percent omáčky a zvyšok „extra“ suroviny ako sú orechy, klíčky alebo semená.

Jedenie z misiek sa však neobmedzuje iba na hlavné chody, v obľube sú napríklad aj raňajkové kaše v miskách nasladko, obsypané čerstvým ovocím a semienkami či tradičné havajské poké misky so šalátom z ovocia, zeleniny a surových morských rýb. Zároveň neexistuje pravidlo, či musí byť jedlo tepelne upravené alebo v surovom stave.

Skryť Vypnúť reklamu

V modernom nevegetariánskom poňatí servírujú bohato plnené Budha misky rôzne reštaurácie či bistrá aj pre „mäsožravcov“. Kreativite a chutiam sa medze nekladú, základná farba, ktorú však zaručene nájdete v akomkoľvek recepte na Budha misku, je zelená.

A je jedno, či ju nájdete vo forme hrášku, špargle, avokáda, čerstvého špenátu, kelu, listového šalátu, sójových strúčikov, brokolice alebo uhorky.

Loading

...

Budha misky milujú všetci

Prečítajte si tiež: Nigella Lawson si obľúbila listy pandánu, svet očakáva nový gastrotrend Čítajte 

Budha misky zapĺňajú Instagram, Pinterest, foodblogy, prepadli im aj rôzni šéfkuchári vrátane známej Nigelly Lawson, ktorá vyhlásila, že keby mohla, všetko by jedla iba z misiek.

Objavili sa aj v rámci svadobného banketu princa Harryho a Meghan Markleovej, ktorí svojim hosťom servírovali jedlo v trendy miskách a postojačky.

Daily Mail si toto rozhodnutie spojil s presvedčením, že jesť jedlo z misiek sa stalo populárnym, keďže umožňuje ľuďom viac sa socializovať. Popri držaní misky v rukách sa totiž môžu presúvať a s kýmkoľvek konverzovať, nie iba sedieť na jednom mieste nad tanierom.

Skryť Vypnúť reklamu

„Vzostup jedenia z misiek odráža spoločenskú túžbu po neformálnosti,“ konštatuje The Guardian a dodáva, že sa netreba čudovať, že jej prepadla aj kráľovská rodina.

Mimochodom, rolu zohráva nielen neformálnosť, ale aj jednoduchosť. Jedlo v Budha miskách je väčšinou uložené a nakrájané tak, že sa dá poľahky jesť iba jednou rukou, teda vidličkoou, lyžičkou alebo klasickými čínskymi paličkami.

Misková gastronómia je zároveň skvelou príležitosťou otestovať vlastnú kreativitu – nielenže sa naučíte kombinovať viaceré ingrediencie a osvojíte si pravidlá vyváženej stravy, ale môžete si vyskúšať aj svoje aranžérske schopnosti.

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 163
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 924
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 711
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 288
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 759
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 131
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 764
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 401
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 321
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 765
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
recepty, Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

Bývalá štátna tajomníčka začala spolupracovať s vyšetrovateľmi koncom októbra.

4 h
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 233-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 894 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

17 h
KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Echo covidového summitu

Peter Schutz

Prečo únia nekúpi od Pfizeru patent zostáva záhadou.

5 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

11 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

17 h

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt