SME

Vyhoďte taniere, budha misky vás naučia jesť inak

V posledných rokoch je trendom príprava zdravých jedál. V miskách.

Buddha miskaBuddha miska (Zdroj: Unsplash / Edgar Castrejon)

Ako ľudí donútite, aby jedli zdravé jedlo? Nalákate ich iba na výnimočné chute a vyvážené zloženie nutrientov? Prípadne na priaznivú cenu surovín? Kdeže, to už dnes nestačí.

Prečítajte si tiež: Zabudnite na avokádo, na výslnie gastrotrendov mieria figy Čítajte 

Jedlo musí aj pekne vyzerať, pôsobiť honosne, harmonicky, farebne, upútať ľudské oko a prebudiť v ňom všetky zmysly.

Stačí, že sa z tradície a legendy vytvorí nový kult, jedlo naservírujete v krásnych, ideálne drevených a zdobených miskách a nové šialenstvo v gastro priemysle je na svete.

Asi to by sme dnes mohli povedať o takzvaných Budha miskách, ktoré si postupne našli cestu na naše stoly.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pôvod v minulosti

Recepty na Budha misky súvisia s príbehmi o Budhovi, ktorý vraj so sebou na cestách neustále nosil svoju misku a jedol iba to, čo mu do nej dali ľudia. Takto mal od každého niečo iné a jeho strava bola pomerne pestrá, obsahovala ryžu, zeleninu či ovocie, dbal však nie na to, čo je, ale skôr kedy.

Aj súčasní budhistickí mnísi nosia v plátených vrecúškach zabalené misky a žobrú jedlo. Názov Budhove misky sa zrejme opiera aj o tento fakt.

V konečnom dôsledku však znie jednoducho a pútavo, pretože „jesť ako Budha“ v ľuďoch evokuje pocit zdravej stravy. Budha bol totiž v skutočnosti pomerne štíhly človek a zobrazenie dobre známeho plnoštíhleho mužíka vraj nie je presné.

Ako si vyskladať budha misku

Prečítajte si tiež: Sedem potravín, ktoré nie sú zdravou voľbou pre vaše telo Čítajte 

Čo teda úhľadne naaranžované Budha misky obsahujú? Okrem pôvodnej myšlienky vložiť čokoľvek, čo dom dal, si dnes už väčšina ľudí skôr cielene vyberá, ako si svoju misku vyskladá.

SkryťVypnúť reklamu

Hoci do nej môžete vložiť prakticky čokoľvek, ideálne je vraj nakombinovať čisto vegetariánske alebo vegánske potraviny – najčastejšie rôzne zrná, strukoviny, obilniny, zeleninu aj ovocie a tiež omáčky.

Ak hľadáte konkrétny návod, napríklad magazín InStyle odporúča zloženie zhruba v pomere: 15 percent bielkovín, 25 percent celozrnných potravín, 35 percent zeleniny, 10 percent omáčky a zvyšok „extra“ suroviny ako sú orechy, klíčky alebo semená.

Jedenie z misiek sa však neobmedzuje iba na hlavné chody, v obľube sú napríklad aj raňajkové kaše v miskách nasladko, obsypané čerstvým ovocím a semienkami či tradičné havajské poké misky so šalátom z ovocia, zeleniny a surových morských rýb. Zároveň neexistuje pravidlo, či musí byť jedlo tepelne upravené alebo v surovom stave.

SkryťVypnúť reklamu

V modernom nevegetariánskom poňatí servírujú bohato plnené Budha misky rôzne reštaurácie či bistrá aj pre „mäsožravcov“. Kreativite a chutiam sa medze nekladú, základná farba, ktorú však zaručene nájdete v akomkoľvek recepte na Budha misku, je zelená.

A je jedno, či ju nájdete vo forme hrášku, špargle, avokáda, čerstvého špenátu, kelu, listového šalátu, sójových strúčikov, brokolice alebo uhorky.

Loading

...

Budha misky milujú všetci

Prečítajte si tiež: Nigella Lawson si obľúbila listy pandánu, svet očakáva nový gastrotrend Čítajte 

Budha misky zapĺňajú Instagram, Pinterest, foodblogy, prepadli im aj rôzni šéfkuchári vrátane známej Nigelly Lawson, ktorá vyhlásila, že keby mohla, všetko by jedla iba z misiek.

Objavili sa aj v rámci svadobného banketu princa Harryho a Meghan Markleovej, ktorí svojim hosťom servírovali jedlo v trendy miskách a postojačky.

Daily Mail si toto rozhodnutie spojil s presvedčením, že jesť jedlo z misiek sa stalo populárnym, keďže umožňuje ľuďom viac sa socializovať. Popri držaní misky v rukách sa totiž môžu presúvať a s kýmkoľvek konverzovať, nie iba sedieť na jednom mieste nad tanierom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

„Vzostup jedenia z misiek odráža spoločenskú túžbu po neformálnosti,“ konštatuje The Guardian a dodáva, že sa netreba čudovať, že jej prepadla aj kráľovská rodina.

Mimochodom, rolu zohráva nielen neformálnosť, ale aj jednoduchosť. Jedlo v Budha miskách je väčšinou uložené a nakrájané tak, že sa dá poľahky jesť iba jednou rukou, teda vidličkoou, lyžičkou alebo klasickými čínskymi paličkami.

Misková gastronómia je zároveň skvelou príležitosťou otestovať vlastnú kreativitu – nielenže sa naučíte kombinovať viaceré ingrediencie a osvojíte si pravidlá vyváženej stravy, ale môžete si vyskúšať aj svoje aranžérske schopnosti.

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Loading

...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 026
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 626
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 871
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 673
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 843
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 268
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 142
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 215
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 336
  3. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 309
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 290
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 886
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 791
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 574
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu