Vyhoďte taniere, budha misky vás naučia jesť inak

V posledných rokoch je trendom príprava zdravých jedál. V miskách.

Buddha miska(Zdroj: Unsplash / Edgar Castrejon)

Ako ľudí donútite, aby jedli zdravé jedlo? Nalákate ich iba na výnimočné chute a vyvážené zloženie nutrientov? Prípadne na priaznivú cenu surovín? Kdeže, to už dnes nestačí.

Prečítajte si tiež: Zabudnite na avokádo, na výslnie gastrotrendov mieria figy

Jedlo musí aj pekne vyzerať, pôsobiť honosne, harmonicky, farebne, upútať ľudské oko a prebudiť v ňom všetky zmysly.

Stačí, že sa z tradície a legendy vytvorí nový kult, jedlo naservírujete v krásnych, ideálne drevených a zdobených miskách a nové šialenstvo v gastro priemysle je na svete.

Asi to by sme dnes mohli povedať o takzvaných Budha miskách, ktoré si postupne našli cestu na naše stoly.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pôvod v minulosti

Recepty na Budha misky súvisia s príbehmi o Budhovi, ktorý vraj so sebou na cestách neustále nosil svoju misku a jedol iba to, čo mu do nej dali ľudia. Takto mal od každého niečo iné a jeho strava bola pomerne pestrá, obsahovala ryžu, zeleninu či ovocie, dbal však nie na to, čo je, ale skôr kedy.

Aj súčasní budhistickí mnísi nosia v plátených vrecúškach zabalené misky a žobrú jedlo. Názov Budhove misky sa zrejme opiera aj o tento fakt.

V konečnom dôsledku však znie jednoducho a pútavo, pretože „jesť ako Budha“ v ľuďoch evokuje pocit zdravej stravy. Budha bol totiž v skutočnosti pomerne štíhly človek a zobrazenie dobre známeho plnoštíhleho mužíka vraj nie je presné.

Ako si vyskladať budha misku

Prečítajte si tiež: Sedem potravín, ktoré nie sú zdravou voľbou pre vaše telo

Čo teda úhľadne naaranžované Budha misky obsahujú? Okrem pôvodnej myšlienky vložiť čokoľvek, čo dom dal, si dnes už väčšina ľudí skôr cielene vyberá, ako si svoju misku vyskladá.

Hoci do nej môžete vložiť prakticky čokoľvek, ideálne je vraj nakombinovať čisto vegetariánske alebo vegánske potraviny – najčastejšie rôzne zrná, strukoviny, obilniny, zeleninu aj ovocie a tiež omáčky.

Ak hľadáte konkrétny návod, napríklad magazín InStyle odporúča zloženie zhruba v pomere: 15 percent bielkovín, 25 percent celozrnných potravín, 35 percent zeleniny, 10 percent omáčky a zvyšok „extra“ suroviny ako sú orechy, klíčky alebo semená.

Jedenie z misiek sa však neobmedzuje iba na hlavné chody, v obľube sú napríklad aj raňajkové kaše v miskách nasladko, obsypané čerstvým ovocím a semienkami či tradičné havajské poké misky so šalátom z ovocia, zeleniny a surových morských rýb. Zároveň neexistuje pravidlo, či musí byť jedlo tepelne upravené alebo v surovom stave.

V modernom nevegetariánskom poňatí servírujú bohato plnené Budha misky rôzne reštaurácie či bistrá aj pre „mäsožravcov“. Kreativite a chutiam sa medze nekladú, základná farba, ktorú však zaručene nájdete v akomkoľvek recepte na Budha misku, je zelená.

A je jedno, či ju nájdete vo forme hrášku, špargle, avokáda, čerstvého špenátu, kelu, listového šalátu, sójových strúčikov, brokolice alebo uhorky.

Loading

...

Budha misky milujú všetci

Prečítajte si tiež: Nigella Lawson si obľúbila listy pandánu, svet očakáva nový gastrotrend

Budha misky zapĺňajú Instagram, Pinterest, foodblogy, prepadli im aj rôzni šéfkuchári vrátane známej Nigelly Lawson, ktorá vyhlásila, že keby mohla, všetko by jedla iba z misiek.

Objavili sa aj v rámci svadobného banketu princa Harryho a Meghan Markleovej, ktorí svojim hosťom servírovali jedlo v trendy miskách a postojačky.

Daily Mail si toto rozhodnutie spojil s presvedčením, že jesť jedlo z misiek sa stalo populárnym, keďže umožňuje ľuďom viac sa socializovať. Popri držaní misky v rukách sa totiž môžu presúvať a s kýmkoľvek konverzovať, nie iba sedieť na jednom mieste nad tanierom.

„Vzostup jedenia z misiek odráža spoločenskú túžbu po neformálnosti,“ konštatuje The Guardian a dodáva, že sa netreba čudovať, že jej prepadla aj kráľovská rodina.

Mimochodom, rolu zohráva nielen neformálnosť, ale aj jednoduchosť. Jedlo v Budha miskách je väčšinou uložené a nakrájané tak, že sa dá poľahky jesť iba jednou rukou, teda vidličkoou, lyžičkou alebo klasickými čínskymi paličkami.

Misková gastronómia je zároveň skvelou príležitosťou otestovať vlastnú kreativitu – nielenže sa naučíte kombinovať viaceré ingrediencie a osvojíte si pravidlá vyváženej stravy, ale môžete si vyskúšať aj svoje aranžérske schopnosti.

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  4. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  5. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  6. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  7. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. Dva rekordy na druhý pokus
  10. Mestská polícia má viac slúžiť záujmom občanov
  1. Nevymením peniaze Humenčanov za hodnotenie jednej mimovládky
  2. Ako zabrániť povodniam, či suchu? Riešenie nájde Climathon
  3. Tatra banka opäť rozdáva vreckové 22 eur k novému Detskému účtu
  4. Vydanie denníka SME spolu s knihou Po stopách dávnej Bratislavy
  5. 3 najväčšie chyby pri zateplení šikmej strechy
  6. EU v Bratislave udelila čestný titul doctor honors causa
  7. Company´s autumn in the High Tatras
  8. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli
  9. 322 m2 a mesto ako na dlani. Bratislava má atypický penthouse
  10. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s
  1. V Žiline sme vytvorili priestor, aby mladí ľudia neodišli 32 248
  2. Pravda o mäse v burgroch z McDonald’s 25 334
  3. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 999
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 466
  5. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 8 646
  6. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 7 779
  7. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 7 107
  8. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 6 909
  9. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 153
  10. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 4 975

Téma: Recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, recepty

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Zo súdu zmizla veľká časť spisu ku Kočnerovej kauze Technopol Servis

Zmiznutie predĺži súdny proces a známi Mariana Kočnera tak budú dlhšie ovládať vytunelovaný majetok.

DOMOV

Lipšic podáva trestné oznámenie na Petra Tótha za ohováranie

Podľa Lipšica sa Tóth pokračuje v diskreditačných kampaniach.

KOMENTÁRE

Skladby islandskej skupiny majú názvy podľa GPS. Kam vedú?

Sigur Rós vydal album namiešaný umelou inteligenciou.

Blog Transparency International

Ešte stále sa chcete presťahovať na vidiek?

Čo obnáša život v obciach z pohľadu transparentnosti starostov a ich úradov?

Neprehliadnite tiež

Nehovorte, že o nič nejde. Čo robiť, keď má vaše dieťa zlomené srdce

Osem rád, ktoré pomôžu po rozchode tínedžera.

Ako stromy ozdravujú telo a planétu

O 20. októbri sa hovorí aj ako o medzinárodnom dni stromov.