Vyhoďte taniere, budha misky vás naučia jesť inak

V posledných dvoch rokoch je trendom príprava príťažlivých a zdravých jedál. V miskách.

Buddha miska(Zdroj: Unsplash / Edgar Castrejon)

Ako ľudí donútite, aby jedli zdravé jedlo? Nalákate ich iba na výnimočné chute a vyvážené zloženie nutrientov? Prípadne na priaznivú cenu surovín? Kdeže, to už dnes nestačí.

Prečítajte si tiež: Zabudnite na avokádo, na výslnie gastrotrendov mieria figy

Jedlo musí aj pekne vyzerať, pôsobiť honosne, harmonicky, farebne, upútať ľudské oko a prebudiť v ňom všetky zmysly.

Stačí, že sa z tradície a legendy vytvorí nový kult, jedlo naservírujete v krásnych, ideálne drevených a zdobených miskách a nové šialenstvo v gastro priemysle je na svete.

Asi to by sme dnes mohli povedať o takzvaných Budha miskách, ktoré si postupne našli cestu na naše stoly.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pôvod v minulosti

Recepty na Budha misky súvisia s príbehmi o Budhovi, ktorý vraj so sebou na cestách neustále nosil svoju misku a jedol iba to, čo mu do nej dali ľudia. Takto mal od každého niečo iné a jeho strava bola pomerne pestrá, obsahovala ryžu, zeleninu či ovocie, dbal však nie na to, čo je, ale skôr kedy.

Aj súčasní budhistickí mnísi nosia v plátených vrecúškach zabalené misky a žobrú jedlo. Názov Budhove misky sa zrejme opiera aj o tento fakt.

V konečnom dôsledku však znie jednoducho a pútavo, pretože „jesť ako Budha“ v ľuďoch evokuje pocit zdravej stravy. Budha bol totiž v skutočnosti pomerne štíhly človek a zobrazenie dobre známeho plnoštíhleho mužíka vraj nie je presné.

Ako si vyskladať budha misku

Prečítajte si tiež: Sedem potravín, ktoré nie sú zdravou voľbou pre vaše telo

Čo teda úhľadne naaranžované Budha misky obsahujú? Okrem pôvodnej myšlienky vložiť čokoľvek, čo dom dal, si dnes už väčšina ľudí skôr cielene vyberá, ako si svoju misku vyskladá.

Hoci do nej môžete vložiť prakticky čokoľvek, ideálne je vraj nakombinovať čisto vegetariánske alebo vegánske potraviny – najčastejšie rôzne zrná, strukoviny, obilniny, zeleninu aj ovocie a tiež omáčky.

Ak hľadáte konkrétny návod, napríklad magazín InStyle odporúča zloženie zhruba v pomere: 15 percent bielkovín, 25 percent celozrnných potravín, 35 percent zeleniny, 10 percent omáčky a zvyšok „extra“ suroviny ako sú orechy, klíčky alebo semená.

Jedenie z misiek sa však neobmedzuje iba na hlavné chody, v obľube sú napríklad aj raňajkové kaše v miskách nasladko, obsypané čerstvým ovocím a semienkami či tradičné havajské poké misky so šalátom z ovocia, zeleniny a surových morských rýb. Zároveň neexistuje pravidlo, či musí byť jedlo tepelne upravené alebo v surovom stave.

V modernom nevegetariánskom poňatí servírujú bohato plnené Budha misky rôzne reštaurácie či bistrá aj pre „mäsožravcov“. Kreativite a chutiam sa medze nekladú, základná farba, ktorú však zaručene nájdete v akomkoľvek recepte na Budha misku, je zelená.

A je jedno, či ju nájdete vo forme hrášku, špargle, avokáda, čerstvého špenátu, kelu, listového šalátu, sójových strúčikov, brokolice alebo uhorky.

Loading

...

Budha misky milujú všetci

Prečítajte si tiež: Nigella Lawson si obľúbila listy pandánu, svet očakáva nový gastrotrend

Budha misky zapĺňajú Instagram, Pinterest, foodblogy, prepadli im aj rôzni šéfkuchári vrátane známej Nigelly Lawson, ktorá vyhlásila, že keby mohla, všetko by jedla iba z misiek.

Objavili sa aj v rámci svadobného banketu princa Harryho a Meghan Markleovej, ktorí svojim hosťom servírovali jedlo v trendy miskách a postojačky.

Daily Mail si toto rozhodnutie spojil s presvedčením, že jesť jedlo z misiek sa stalo populárnym, keďže umožňuje ľuďom viac sa socializovať. Popri držaní misky v rukách sa totiž môžu presúvať a s kýmkoľvek konverzovať, nie iba sedieť na jednom mieste nad tanierom.

„Vzostup jedenia z misiek odráža spoločenskú túžbu po neformálnosti,“ konštatuje The Guardian a dodáva, že sa netreba čudovať, že jej prepadla aj kráľovská rodina.

Mimochodom, rolu zohráva nielen neformálnosť, ale aj jednoduchosť. Jedlo v Budha miskách je väčšinou uložené a nakrájané tak, že sa dá poľahky jesť iba jednou rukou, teda vidličkoou, lyžičkou alebo klasickými čínskymi paličkami.

Misková gastronómia je zároveň skvelou príležitosťou otestovať vlastnú kreativitu – nielenže sa naučíte kombinovať viaceré ingrediencie a osvojíte si pravidlá vyváženej stravy, ale môžete si vyskúšať aj svoje aranžérske schopnosti.

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 25 895
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 13 603
  3. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 10 567
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 591
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 160
  6. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 6 217
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 639
  8. Kreditná karta – áno alebo nie 5 118
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 981
  10. Sú bolesti kĺbov dôvodom, že nemôžete v živote robiť čo chcete? 2 979

Téma: Recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém recepty

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéf UNB: Hnevá ma zlý prístup zdravotníkov k pacientom

Mnohé izby budú dvojlôžkové. So samostatným sociálnym zariadením a so sprchou, vraví šéf UNB.

ŠPECIÁLNE DOBRÉ RÁNO

Špeciálne Dobré ráno: Kto na Slovensku kradne európske peniaze

Z diskusie Za slušné eurofondy.

SVET

Erdogan je varovaním, kde môže skončiť Maďarsko

Erdogan zmenil Turecko za pätnásť rokov.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Herečka Martina Majerníková Koval: Amatérske divadlo je spontánnejšie

Speváčka a herečka stojí za festivalom Scénická žatva.

Linz je plný kontrastov: Toto je jeho šesť jedinečností

V treťom najväčšom rakúskom meste sa prejdete po strechách domov.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.