SME
Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky

Vyhoďte taniere, budha misky vás naučia jesť inak

V posledných rokoch je trendom príprava zdravých jedál. V miskách.

Buddha miskaBuddha miska (Zdroj: Unsplash / Edgar Castrejon)

Ako ľudí donútite, aby jedli zdravé jedlo? Nalákate ich iba na výnimočné chute a vyvážené zloženie nutrientov? Prípadne na priaznivú cenu surovín? Kdeže, to už dnes nestačí.

Prečítajte si tiež: Zabudnite na avokádo, na výslnie gastrotrendov mieria figy Čítajte 

Jedlo musí aj pekne vyzerať, pôsobiť honosne, harmonicky, farebne, upútať ľudské oko a prebudiť v ňom všetky zmysly.

Stačí, že sa z tradície a legendy vytvorí nový kult, jedlo naservírujete v krásnych, ideálne drevených a zdobených miskách a nové šialenstvo v gastro priemysle je na svete.

Asi to by sme dnes mohli povedať o takzvaných Budha miskách, ktoré si postupne našli cestu na naše stoly.

Skryť Vypnúť reklamu

Pôvod v minulosti

Recepty na Budha misky súvisia s príbehmi o Budhovi, ktorý vraj so sebou na cestách neustále nosil svoju misku a jedol iba to, čo mu do nej dali ľudia. Takto mal od každého niečo iné a jeho strava bola pomerne pestrá, obsahovala ryžu, zeleninu či ovocie, dbal však nie na to, čo je, ale skôr kedy.

Aj súčasní budhistickí mnísi nosia v plátených vrecúškach zabalené misky a žobrú jedlo. Názov Budhove misky sa zrejme opiera aj o tento fakt.

V konečnom dôsledku však znie jednoducho a pútavo, pretože „jesť ako Budha“ v ľuďoch evokuje pocit zdravej stravy. Budha bol totiž v skutočnosti pomerne štíhly človek a zobrazenie dobre známeho plnoštíhleho mužíka vraj nie je presné.

Ako si vyskladať budha misku

Prečítajte si tiež: Sedem potravín, ktoré nie sú zdravou voľbou pre vaše telo Čítajte 

Čo teda úhľadne naaranžované Budha misky obsahujú? Okrem pôvodnej myšlienky vložiť čokoľvek, čo dom dal, si dnes už väčšina ľudí skôr cielene vyberá, ako si svoju misku vyskladá.

Skryť Vypnúť reklamu

Hoci do nej môžete vložiť prakticky čokoľvek, ideálne je vraj nakombinovať čisto vegetariánske alebo vegánske potraviny – najčastejšie rôzne zrná, strukoviny, obilniny, zeleninu aj ovocie a tiež omáčky.

Ak hľadáte konkrétny návod, napríklad magazín InStyle odporúča zloženie zhruba v pomere: 15 percent bielkovín, 25 percent celozrnných potravín, 35 percent zeleniny, 10 percent omáčky a zvyšok „extra“ suroviny ako sú orechy, klíčky alebo semená.

Jedenie z misiek sa však neobmedzuje iba na hlavné chody, v obľube sú napríklad aj raňajkové kaše v miskách nasladko, obsypané čerstvým ovocím a semienkami či tradičné havajské poké misky so šalátom z ovocia, zeleniny a surových morských rýb. Zároveň neexistuje pravidlo, či musí byť jedlo tepelne upravené alebo v surovom stave.

Skryť Vypnúť reklamu

V modernom nevegetariánskom poňatí servírujú bohato plnené Budha misky rôzne reštaurácie či bistrá aj pre „mäsožravcov“. Kreativite a chutiam sa medze nekladú, základná farba, ktorú však zaručene nájdete v akomkoľvek recepte na Budha misku, je zelená.

A je jedno, či ju nájdete vo forme hrášku, špargle, avokáda, čerstvého špenátu, kelu, listového šalátu, sójových strúčikov, brokolice alebo uhorky.

Loading

...

Budha misky milujú všetci

Prečítajte si tiež: Nigella Lawson si obľúbila listy pandánu, svet očakáva nový gastrotrend Čítajte 

Budha misky zapĺňajú Instagram, Pinterest, foodblogy, prepadli im aj rôzni šéfkuchári vrátane známej Nigelly Lawson, ktorá vyhlásila, že keby mohla, všetko by jedla iba z misiek.

Objavili sa aj v rámci svadobného banketu princa Harryho a Meghan Markleovej, ktorí svojim hosťom servírovali jedlo v trendy miskách a postojačky.

Daily Mail si toto rozhodnutie spojil s presvedčením, že jesť jedlo z misiek sa stalo populárnym, keďže umožňuje ľuďom viac sa socializovať. Popri držaní misky v rukách sa totiž môžu presúvať a s kýmkoľvek konverzovať, nie iba sedieť na jednom mieste nad tanierom.

Skryť Vypnúť reklamu

„Vzostup jedenia z misiek odráža spoločenskú túžbu po neformálnosti,“ konštatuje The Guardian a dodáva, že sa netreba čudovať, že jej prepadla aj kráľovská rodina.

Mimochodom, rolu zohráva nielen neformálnosť, ale aj jednoduchosť. Jedlo v Budha miskách je väčšinou uložené a nakrájané tak, že sa dá poľahky jesť iba jednou rukou, teda vidličkoou, lyžičkou alebo klasickými čínskymi paličkami.

Misková gastronómia je zároveň skvelou príležitosťou otestovať vlastnú kreativitu – nielenže sa naučíte kombinovať viaceré ingrediencie a osvojíte si pravidlá vyváženej stravy, ale môžete si vyskúšať aj svoje aranžérske schopnosti.

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Loading

...

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Znalec slovenského brandy
  5. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  2. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  3. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  4. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  5. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 886
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 646
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 574
  4. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 4 478
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 657
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 519
  7. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 3 410
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 319
  9. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 2 970
  10. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 902
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Hlasovanie poštou sa už začalo.

Otázky a odpovede o voľbách v Nemecku.


24. sep
Miroslav Šatan.

V minulosti boli jej členmi dvaja Slováci.


TASR 6 h
Jessica Chastain, jedna z dvoch ocenených herečiek na festivale v San Sebastiáne.

Ceny za najlepší herecký výkon si vzali dve herečky.


46m
Thajská vláda plánuje zriadiť centrum na boj proti neovereným správam na sociálnych médiách.

Dokedy sa chceme prizerať, ako nám lži na internete zabíjajú spoluobčanov?


Martin Klus 24. sep

Neprehliadnite tiež

Múzeum Albertina vo Viedni

Vo Viedni vystavujú desiatky jeho diel.


Maroš Puček 9 h
Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  3. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  4. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  5. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  6. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  7. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  8. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 677
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 12 241
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 144
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 514
  5. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 5 313
  6. Peter Chudý: Aký je motív sledovania špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica? Kompromitácia alebo príprava na spáchanie násilného trestného činu? 3 870
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 3 816
  8. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 3 760
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu