Keď varí žena: Pečený zemiak s maslom a soľou je jednoducho najviac

Nech žijú naše hlboké a nehybné spomienky.

Mala som za sebou ťažký deň v práci. Taký ten, keď sa vám chce zaryčať od zlosti/únavy/bezmocnosti a namieste zaspať. Lenže moja kamarátka Alika ma pozvala k sebe – nie na večeru, ale len tak, bezdôvodne, pod zámienkou príjemného rozhovoru.

Prišla som, vyzula som sa, pohladkala Kubka a Alika mi už servírovala večeru. A mňa to jemne zmiatlo, lebo Ali je síce láskyplná hostiteľka – raz mi urobila ohromnú radosť obyčajným kváskovým chlebom, s gazdovským maslom a doma vypestovanou pažítkou –, ale jednoducho som neočakávala, že sama bude po náročnom dni variť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Sotva som sa bezvládne posadila k stolu, Ali mi už niesla pariacu sa misku kelovej polievky, ktorú som ordinérne, s obrovskou chuťou vysŕkala v priebehu okamihu a – tuším som si ešte vypýtala dupľu. Povedzme si to na rovinu, koho už len očarí kelová polievka?

Nebola by som to ja, keby som nepátrala po recepte. A že som ho veru dostala v tejto podobe: „Bolo tam niekoľko celých strúčikov opraženého cesnaku, asi 2 centimetre zázvoru, na jemnúčko posekaného a rýchlo opraženého. A malá čajová lyžička pomletého koriandru – tiež trochu popraženého spolu s turmerikom. Na konci, keď už bola polievka hotová, pridala som ešte čerstvý pretlačený cesnak. A určite ešte aj majoránku, čierne korenie, trochu čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku, nadrobno pokrájanú aromatickú klobásu a trochu sušeného práškového čili.“

Takže toto bola Alikina mágia, ktorá spôsobila, že z obyčajnej polievky sa stal zážitok. Možno to len priveľmi prežívam, ale pochádzam z rodiny, kde sa za dobrý základ polievky považuje maximálne tak rasca a sladká paprika, a tak viem náležite oceniť každého, kto to s koreninami vie.

Veľmi dobre si spomínam na svoj prvé, donebavolajúce zlyhanie, keď som sa pokúsila z tejto rodinnej tradície vymaniť. A síce som sa odhodlala svojej kamarátke pripraviť kura na rozmaríne, akurát som náramne neodhadla množstvo tejto prudko voňavej bylinky a odvtedy okolo nej chodím po špičkách.

Neznášam kari a čerstvý koriander - a podľa chuti a vône ledva rozoznám biele, čierne a nové korenie. Nikdy nebudem na Alikinom „niveau“ s radosťou a rozkošou kombinovať rozmanité korenia, no už som sa naučila, čo s čím ide, čo s čím ladí, čo sa má navzájom rado.

Dnes už viem, že lusková polievka a každý bešamel si pýtajú štipku muškátového oriešku. Že najlepšiu karfiolovú krémovú polievku uvarím s tymianom. A šošovicová polievka nikdy nebude svojstojná bez bobkového listu. Rovnako hrachová polievka sa nezaobíde bez majoránu. A čo by bola pravá česká kulajda bez kôpru alebo polievka z cukrového hrášku bez petržlenu? (Opovážte sa niekedy čo i len bajočko pozrieť na sušený. Nebude to ono.)

Ešte stále sa učím od Maďarov: tí napríklad milujú „tárkonyos borjúleves“, čo je polievka s teľacím mäsom a estragónom a ja by som si nikdy, naozaj nikdy netrúfla túto koreninu použiť na iný účel, taká je špecifická.

Na Veľký piatok som sa opäť ocitla u Aliky. Pripravila skvostné guacamole, ale v prvom rade mi ponúkla zemiaky pečené v šupke, ktorými ma v momente prinavrátila do detstva a keď sme si ich bohato natierali maslom a hojne solili, na chvíľku som sa nemohla zbaviť želania, aby som mala o tridsať rokov menej. Aby som sedela doma v Piešťanoch, v našom jedálenskom kúte, kde mi otec ukazoval, ako v zemiaku vyhĺbiť žliabok, aby maslo neutekalo do strán.

Čo sa týka korenia, možno som už prekročila tieň svojej mamy (hoci tá už tiež začala experimentovať s čili papričkami), ale pokiaľ ide o všetko ostatné, ctím tradície svojej rodiny a pečený zemiak s maslom a obyčajnou soľou je jednoducho najviac.

Nech žijú naše hlboké a nehybné spomienky.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte!
  2. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  3. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  4. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  5. Ľudia si už neuvedomujú, že ich svet nekončí na vlastnom prahu
  6. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať?
  7. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými
  8. EY Podnikateľ roka: hľadáme slovenské príbehy!
  9. Platíte si poistenie domova zbytočne?
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo
  1. Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!
  2. 4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť
  3. Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva
  4. XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry
  5. Spoločenská zodpovednosť je súčasťou podnikania
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch
  7. Sieť prevádzok Stop Shop obchodov má už 80 pobočiek
  8. Rozdiel medzi Dič a Ič dph
  9. Ekonomická diplomacia Indonézie
  10. Ako si vieme zabezpečiť štedrý a spokojný dôchodok?
  1. Dvaja Slováci dokázali zázrak. Ich listy chcú po celom svete 34 474
  2. Kde robia v Bratislave najlepšiu kávu? Vybrali sme 6 kaviarní 26 535
  3. Platíte si poistenie domova zbytočne? 20 232
  4. Kupujete alebo predávate byt? Týchto 5 vecí si skontrolujte! 10 158
  5. First moment na leto 2019 je tu: 13 letovísk s výraznými zľavami 8 605
  6. Hodnotenie profesionála: Dovolenka na Seycheloch 8 419
  7. Hidradenitída - kožná choroba, o ktorej sa nehovorí 4 483
  8. Psychológ varuje rodičov: Nesnažte sa byť dokonalými 3 751
  9. Televízor s 8K rozlíšením je realitou. Kúpiť či čakať? 3 693
  10. Volkswagen T-Cross má z každého niečo 3 510

Téma: Keď varí žena


Článok je zaradený aj do ďalších tém Potraviny

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Evy Borušovičovej

Hľadajte to, čo je vyškrtnuté, zabudnuté, utajené

Milan Štefánik mal osud, v ktorom za každým vyriešeným rébusom nájdete ďalší rébus.

DOMOV

Pozadie protestov riešili aj pri Gorile. Bol za tým Kočner

V zákulisí operoval Kočnerov komplic.

Neprehliadnite tiež

Omán: Masový turizmus tu zatiaľ neexistuje, treba to využiť

Exotický sultanát láka turistov tradíciami a všadeprítomnou vôňou kadidla.

Zimný trend číslo jeden: Káro a tartan menia farbu

Aj túto sezónu sú stredobodom pozornosti.