SME

Keď varí žena: Pečený zemiak s maslom a soľou je jednoducho najviac

Nech žijú naše hlboké a nehybné spomienky.

Mala som za sebou ťažký deň v práci. Taký ten, keď sa vám chce zaryčať od zlosti/únavy/bezmocnosti a namieste zaspať. Lenže moja kamarátka Alika ma pozvala k sebe – nie na večeru, ale len tak, bezdôvodne, pod zámienkou príjemného rozhovoru.

Prišla som, vyzula som sa, pohladkala Kubka a Alika mi už servírovala večeru. A mňa to jemne zmiatlo, lebo Ali je síce láskyplná hostiteľka – raz mi urobila ohromnú radosť obyčajným kváskovým chlebom, s gazdovským maslom a doma vypestovanou pažítkou –, ale jednoducho som neočakávala, že sama bude po náročnom dni variť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sotva som sa bezvládne posadila k stolu, Ali mi už niesla pariacu sa misku kelovej polievky, ktorú som ordinérne, s obrovskou chuťou vysŕkala v priebehu okamihu a – tuším som si ešte vypýtala dupľu. Povedzme si to na rovinu, koho už len očarí kelová polievka?

Nebola by som to ja, keby som nepátrala po recepte. A že som ho veru dostala v tejto podobe: „Bolo tam niekoľko celých strúčikov opraženého cesnaku, asi 2 centimetre zázvoru, na jemnúčko posekaného a rýchlo opraženého. A malá čajová lyžička pomletého koriandru – tiež trochu popraženého spolu s turmerikom. Na konci, keď už bola polievka hotová, pridala som ešte čerstvý pretlačený cesnak. A určite ešte aj majoránku, čierne korenie, trochu čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku, nadrobno pokrájanú aromatickú klobásu a trochu sušeného práškového čili.“

SkryťVypnúť reklamu

Takže toto bola Alikina mágia, ktorá spôsobila, že z obyčajnej polievky sa stal zážitok. Možno to len priveľmi prežívam, ale pochádzam z rodiny, kde sa za dobrý základ polievky považuje maximálne tak rasca a sladká paprika, a tak viem náležite oceniť každého, kto to s koreninami vie.

Veľmi dobre si spomínam na svoj prvé, donebavolajúce zlyhanie, keď som sa pokúsila z tejto rodinnej tradície vymaniť. A síce som sa odhodlala svojej kamarátke pripraviť kura na rozmaríne, akurát som náramne neodhadla množstvo tejto prudko voňavej bylinky a odvtedy okolo nej chodím po špičkách.

Neznášam kari a čerstvý koriander - a podľa chuti a vône ledva rozoznám biele, čierne a nové korenie. Nikdy nebudem na Alikinom „niveau“ s radosťou a rozkošou kombinovať rozmanité korenia, no už som sa naučila, čo s čím ide, čo s čím ladí, čo sa má navzájom rado.

SkryťVypnúť reklamu

Dnes už viem, že lusková polievka a každý bešamel si pýtajú štipku muškátového oriešku. Že najlepšiu karfiolovú krémovú polievku uvarím s tymianom. A šošovicová polievka nikdy nebude svojstojná bez bobkového listu. Rovnako hrachová polievka sa nezaobíde bez majoránu. A čo by bola pravá česká kulajda bez kôpru alebo polievka z cukrového hrášku bez petržlenu? (Opovážte sa niekedy čo i len bajočko pozrieť na sušený. Nebude to ono.)

Ešte stále sa učím od Maďarov: tí napríklad milujú „tárkonyos borjúleves“, čo je polievka s teľacím mäsom a estragónom a ja by som si nikdy, naozaj nikdy netrúfla túto koreninu použiť na iný účel, taká je špecifická.

Na Veľký piatok som sa opäť ocitla u Aliky. Pripravila skvostné guacamole, ale v prvom rade mi ponúkla zemiaky pečené v šupke, ktorými ma v momente prinavrátila do detstva a keď sme si ich bohato natierali maslom a hojne solili, na chvíľku som sa nemohla zbaviť želania, aby som mala o tridsať rokov menej. Aby som sedela doma v Piešťanoch, v našom jedálenskom kúte, kde mi otec ukazoval, ako v zemiaku vyhĺbiť žliabok, aby maslo neutekalo do strán.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo sa týka korenia, možno som už prekročila tieň svojej mamy (hoci tá už tiež začala experimentovať s čili papričkami), ale pokiaľ ide o všetko ostatné, ctím tradície svojej rodiny a pečený zemiak s maslom a obyčajnou soľou je jednoducho najviac.

Nech žijú naše hlboké a nehybné spomienky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  6. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  7. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  8. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 381
  2. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 11 066
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 920
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 4 816
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 421
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 412
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 160
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 3 106
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 6
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 648
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 27 460
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 375
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 124
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 16 835
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 258
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 921
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 494
  1. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  2. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  3. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  4. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  5. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  6. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  7. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  8. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
SkryťZatvoriť reklamu