Keď varí muž: Soľ je zväčšovacím sklom pre ostatné chute

Do varenia rád používam hrubozrnnú soľ, pretože s ňou sa lepšie odhaduje veľkosť štipky, množstvo, ktoré do jedla pridávate.

Viete, ako ma spoľahlivo urazíte? Ponúknete ma nedosoleným jedlom. Či už je pokrm jednoduchý alebo prešpekulovaný, obsahuje rafinované koreniny alebo necháva vyniknúť chuť základných surovín, vynechaním soli skrátka dávate najavo, že ja ani vaše varenie vám nestoja za to, aby ste jedlo pred podávaním ochutnali a prisolili.

Pre vnímanie chuti je soľ najdôležitejšou surovinou, ktorú môžete do jedla pridať. Na jazyku vnímame päť základných chutí (ak počítame aj relatívne nedávno objavenú umami), no soľ je z nich najdôležitejšia. Legendárna kulinárska autorita, kráľ z rozprávky Soľ nad zlato, sa o tom bolestivo presvedčil na vlastnom jazyku, keď z kráľovstva vyhnal dcéru Marušku a všetka soľ v kráľovstve sa rozmokla (či ju prikázal vysypať do rieky - zdroje sa v tomto rozchádzajú).

Článok pokračuje pod video reklamou

Kráľ sa nakoniec na vlastnej chybe poučil, my sme múdrejší aj vďaka výskumu vnímania sladkej a slanej chute na jazykoch myší. Vedci naznačujú, že niektoré z proteínov v chuťových pohárikoch sú citlivé na prítomnosť glukózy a sodíka zároveň, keďže organizmus potrebuje sodík na premenu glukózy na energiu.

Ľudovo povedané - jazyk sa teší, že cíti naraz cukor aj soľ, pretože jedno bez druhého nemôže telo spracovať. Preto nám jedlo chutí viac, keď je primerane osolené - sladké chutí sladšie, horké chutí menej horko.

Samozrejme, niektorí ľudia o sebe tvrdia, že "solia menej” alebo, naopak, “solia veľa”. Nedá sa však nesoliť vôbec, pretože potom by všetko chutilo ako nevýrazná kaša. Sodík v soli (či v ďalších dochucovadlách, najmä v glutamane sodnom) pomáha zvýrazneniu ostatných chutí a aróm. Nie nadarmo je východiskom pre viaceré vedecké výskumy potravinárskeho priemyslu otázka, ako možno v polotovaroch znížiť obsah zdraviu škodlivého sodíka bez toho, aby utrpela chuť.

V regáloch obchodov nájdeme rôzne druhy solí - od klasickej cez morskú až po modernú himalájsku, ktorú doružova sfarbila prítomnosť oxidu železitého. Himalájska soľ by mala byť zdravšia pre svoj obsah užitočných minerálov, no ich množstvo je celkom zanedbateľné. Museli by sme zjesť závratné množstvá tejto soli, aby sme z nej získali dostatok minerálov - lepšie bude, ak naša strava bude pestrá a bude obsahovať veľa zeleniny, obzvlášť listovej.

V slovenských podmienkach je najlepšie používať klasickú kuchynskú, dodatočné jódovanú soľ. Nahrádzame tým prirodzený prísun jódu napríklad z morských rýb či ich potravy (rias), ktorých v suchozemských podmienkach nejeme dostatok. Do varenia rád používam hrubozrnnú soľ, pretože s ňou sa lepšie odhaduje veľkosť štipky, množstvo, ktoré do jedla pridávate. Zabudnite na soľničky, lyžičky či hroty noža, soľ sa zásadne štipkuje.

Jemnejšia soľ je vhodná na solenie hotových jedál, pretože sa rozpustí rýchlejšie ako veľké kryštály. No a najväčšou hlúposťou sú mlynčeky na soľ, ktoré kryštály rozdrvia na ťažko kvantifikovateľný slaný prach, takže ani poriadne neviete, koľko soli pridávate. Jedlá by mali byť osolené celé rovnomerne, ale niekedy pravidlo porušte - napríklad steak či dokonca čokoládový bonbón môžete posypať lupienkovou soľou, ktorá na jazyku príjemne chrúme.

No a kedy soľ pridávať? Ani moji obľúbení britskí televízni šéfkuchári nedávajú jednoznačnú odpoveď. Gordon Ramsay tvrdí, že soliť treba každú jednu zložku, lebo každá potrebuje trochu chuti. Heston Blumenthal mu oponuje, hovorí, že hlavne omáčkové jedlá (guláše, perkelty, ragú, prívarky) solíme až nakoniec, aby sme ich počas prípravy nepresolili.

V každom prípade treba dať pozor, aby boli dosolené všetky časti jedla, aj príloha či šalát. A solíme podľa chuti - to znamená, že jedlo ochutnávame a dosáľame, až kým nám úplne nechutí. Len vtedy ma ním môžete ponúknuť s istotou, že sa neurazím.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  2. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  3. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  4. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  6. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  7. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  8. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie
  1. Will Slovakia stay at the forefront of a technology?
  2. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  3. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  4. Šariš obliekol svoje pivá do unikátneho šatu
  5. Chcete zažiť skvelú dovolenku 2018? Na toto netreba zabudnúť!
  6. Events you should not miss during your visit in Bratislava
  7. Modernizácia rozvodov tepla v Medzeve, Slavošovciach a Plešivci
  8. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  9. Čerešne dozreli: Aj po zmenách na hypotekárnom trhu chutia!
  10. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  1. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 49 575
  2. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 22 337
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 16 802
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 16 458
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 175
  6. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 7 566
  7. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 6 212
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 6 157
  9. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 5 674
  10. Ostrov Ischia sa stáva top európskou letnou destináciou 4 079

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Petra Fukatscha

Futbalová bitka? Vraj je to neodolateľné vzrušenie

Prečo sa futbaloví fanúšikovia bijú a hokejoví spoločne zabávajú.

ŽENA

Etnologička: Aj na slovenskej dedine boli panny len na oko

O predstieraných, posvätných aj starých pannách rozpráva Tatiana Bužeková.

Neprehliadnite tiež

Ceny MTV opäť prekvapili: Prišli muži v sukniach aj polonahé ženy

Červený koberec bol počas odovzdávania filmových cien celkom bez pravidiel.

Etnologička: Aj na slovenskej dedine boli panny len naoko

O predstieraných, posvätných aj starých pannách rozpráva Tatiana Bužeková.

Ekologické výrobky sú často nepoctivé, vraví dizajnérka

Vlasta Kubušová navrhuje udržateľnú módu.

Chcem to až po svadbe. Aké to je, keď počkáte so sexom

Niektorí ľudia sú presvedčení, že sex patrí až do manželstva.