Alfou a omegou každého chudnutia je pravidelný pohyb a zdravá strava. Tieto dve základné pravidlá pozná už zrejme každý, no pre mnohých znejú príliš všeobecne.
Čo je to zdravá strava, ako často treba jesť a aký pohyb treba robiť? Odporúčaní a možných diét je nekonečne veľa.

Občas trvá dlho, kým si človek nastaví svoj plán a zároveň aj kým si naň zvykne a osvojí si ho nielen ako diétu, ale celkovo ho zakomponuje do svojho zdravého životného štýlu.
Existuje však zopár rýchlych, jednoduchých a jasných tipov, ktoré taktiež možno zakomponovať do každodennej rutiny a pri chudnutí môžu zohrať dôležitú úlohu.
1. Dôležité nie je len to, čo jete, ale aj ako
Chronickým príznakom večne uponáhľanej spoločnosti je okrem iného to, že sa nedokáže poriadne sústrediť na jedlo a popri jedení robí aj iné veci. Potrebný je však opak – plne vnímať, keď jeme, aby túto informáciu dokázal spracovať aj náš mozog a vedel, že už sme plní.
Inak sa ľahko stáva, že človek medzičasom vyhľadáva rôzne snacky či jedlá, ktoré vôbec nepotrebuje, keďže sa nekoncentroval na jedlo, ktoré ho v skutočnosti zasýtilo.

Výskumy dokazujú, že výsledkom je potom zvýšený príjem kalórií počas dňa, dokonca až o 30 percent.
K vášmu najbližšiemu jedlu teda skúste pristupovať inak – ovoňajte ho, obzrite si ho, žujte pomaly a vychutnajte si ho.
Až keď prehltnete jedno sústo, pustite sa do ďalšieho.
Vypnite televízor alebo počítač, odložte telefón a koncentrujte sa.
2. Jedzte menej jedál a raňajkujte
Hoci sa hovorí, že treba jesť viac menších jedál počas dňa, existujú aj štúdie, ktoré tvrdia opak. Za jednou veľkou, ktorej sa zúčastnila vzorka 50-tisíc dobrovoľníkov, stoja americkí a českí vedci. Tí prišli na to, že ľudia, ktorí jedli menej, no väčšie jedlá, mali aj nižšie BMI.
Konkrétne bolo znížené BMI dôsledkom štyroch faktorov: väčšie jedlo raz alebo dvakrát denne, nočný pôst, ktorý sa začína už skoro večer a môže trvať až 18 hodín, jedenie raňajok namiesto ich vynechania a raňajky alebo obed ako najväčšie jedlo dňa.
Oplatí sa teda pripraviť si väčšie raňajky, zjesť kvalitný obed a neskôr menšiu večeru. Tieto kroky odporúča aj spoluautor štúdie a profesor medicíny, Gary Fraser.