Maminy, ktoré už dojčia, ale aj ženy, ktoré sa ešte len na materstvo chystajú, sú často zasypané informáciami ako sa stravovať, ako piť a čomu sa vyhýbať.
Ale ako je to naozaj? V priebehu tehotenstva sa totiž ženský organizmus stále mení, prispôsobuje sa potrebám vyvíjajúceho sa plodu.

Pre základ správneho priebehu tehotenstva je potrebná adekvátna pohybová aktivita, dostatok spánku, telesná a psychická hygiena, ale najmä optimálny príjem potravy z hľadiska potrieb energie, základných živín, vitamínov a minerálov.
„Je potrebné, aby tehotná žena prijímala všetky potrebné zložky potravy v správnom pomere a množstve, nakoľko nutričný stav významne ovplyvňuje nielen priebeh tehotenstva, zdravotný stav tehotnej, ale je determinantom podmieňujúcim vývoj plodu, a jeho zdravotný stav.
Nesprávna výživa matky už prenatálne vytvára riziko vzniku budúcich ochorení v dospelom veku,“ vysvetľuje výživová poradkyňa Ľubica Trnková.
Dôležité je však povedať, že v období plánovaného rodičovstva sa vhodné stravovacie návyky týkajú aj budúcich otcov.
Potreba magnézia
Veľmi dôležité sú preto minerály, najmä magnézium. „Počas tehotenstva sa zvyšuje jeho potreba, až o 15 – 20 %. Je dôležitý pri stavbe jednotlivých orgánov, tvorbe kostí, vývoji nervovej sústavy.

Nedostatok môže vyvolať predčasnú činnosť maternice a tým môže dôjsť k predčasnému pôrodu alebo potratu, k vzniku vrodených vád, kŕčom či bolestiam hlavy. A ideálne je ho prijímať spolu s vápnikom,“ dodáva Trnková.
Nie je však jedno, ako magnézium prijímame, čo je možno najčastejšia chyba. „Vstrebávanie minerálov zo stravy alebo doplnkov je len 30-40 percent, pričom z vody je to až 60 percent. A pre najefektívnejšie vstrebávanie magnézia a vápnika je ideálny ich pomer 1:3.
Ani v tomto prípade to však netreba preháňať, lebo nadmerný príjem vápnika zabraňuje vstrebávaniu horčíka a naopak pri jeho nedostatku odchádzajú zásoby vápnika,“ potvrdzuje Trnková a dodáva, že práve minerálne vody sú vhodným doplnkom.
Nemali by však byť jediným zdrojom tekutín pre človeka. A rovnako by tehotné ženy mali magnézium prijímať aj z iných potravín, ako sú mandle, banán, mak, kakao, oriešky, špenát, šošovica, ovsené vločky, morské plody a podobne.

Čo po pôrode
Po pôrode sa kladie dôraz na príjem všetkých skupín potravín a na jej rozloženie počas dna rovnako ako počas tehotenstva.

Hektický životný štýl ako aj zníženie obsahu minerálov v potravinách súčasnými procesmi výroby a pestovania prispievajú k deficitu magnézia v našom tele.
„Magnézium a vápnik si organizmus nevie “vyrobiť” sám a preto ich treba neustále prijímať potravou.
K poklesu magnézia prispieva nevhodné zloženie stravy, ale aj pokles množstva horčíka v potravinách, k jeho nedostatočnému vstrebávaniu zase nevhodná úprava potravín, ako vyprážanie či konzervácia,“ dopĺňa Trnková.
Denne by sme mali potravou prijať 1000 až 1200 mg vápnika a 350 až 400 mg magnézia. Je nevyhnutný na aktiváciu mnohých enzýmov (napr. serotonínu - hormónu šťastia), pomáha bojovať s voľnými radikálmi, prispieva k hormonálnej aktivite, dôležitý je na regeneráciu buniek a ako prevencia vzniku migrén.