Vajíčka majú pri pečení a varení svoje alternatívy, ktoré sú dôkazom, že sa to dá aj inak. Presvedčenie, že sa bez nich nedajú piecť múčniky či obaľovať mäso, stoja iba na nevedomosti, koľko náhrad má človek bežne v domácnosti a neuvedomuje si ich.
Vajcia používame v receptoch zvyčajne na účel spájania cesta, vytvorenie špecifickej textúry, chuti a tiež objemu. V mnohých prípadoch sa tieto funkcie dajú nahradiť. Ponúkame niekoľko príkladov.
Ľanové alebo chia semienka
Táto alternatíva je pomerne jednoduchá a aj ľahko dostupná. Ideálne je rozmixovať, respektíve pomlieť ľanové alebo chia semiačka nadrobno a jednu polievkovú lyžicu zaliať tromi polievkovými lyžicami vody. Premiešame, necháme odstáť zhruba 15 až 20 minút.
Semiačka sa dajú zaliať vodou aj bez pomletia. Vo všeobecnosti tvoria mierne slizovitú, lepkavú konzistenciu a možno ich pridať do sladkých aj slaných pokrmov. Toto množstvo nahradí približne jedno veľké vajce.
Banán
Čím nahradiť nezdravé potraviny? Siahnite po prospešnejších variantoch ČítajteZrelý banán je vhodný ako náhrada jedného vajíčka napríklad do krémových dezertov. Banán roztlačíme vidličkou alebo zmixujeme na kašu.
Jeden priemerne veľký kus by mal nahradiť jedno vajce.
Banán má však výraznú chuť a vo výslednom pokrme je ju často cítiť, preto si treba zvážiť, či sa do konkrétneho receptu hodí.
Hraška - hrachová múka
Často sa používa na zahusťovanie polievok, ale je výborná aj pri vyprážaní. Namiesto vajíčok si do taniera pripravíme zmiešanú hrašku s vodou (množstvá sú uvedené na obaloch). Aby bola príchuť správne vajíčková, pridáme trochu čiernej soli, štipku čierneho korenia, kurkumy a premiešame vidličkou. Mix má slúžiť ako vaječný kúpeľ.
Tip: V tomto prípade možno namiesto hrašky použiť napríklad aj kukuričný škrob, solamyl či cícerovú múku.
Tofu
V tomto prípade hľadajte v obchodoch silken (hodvábne) tofu, teda čo najjemnejšie, ktoré obsahuje vyšší podiel vody. Samozrejme, použiť môžete aj to klasické, bežne dostupné firm tofu. Ako náhrada vajíčka sa hodí napríklad v prípade plniek do koláčov či vegánskych cheesecakov, ale aj ako praženica, ktorú treba iba správne dochutiť.
Tip: Tofu praženicu doplňte čiernou soľou a lahôdkovým droždím. Obe kúpite v špecializovaných bio obchodoch, no jednoznačne vás presvedčí ich chuť, ktorá od skutočnej praženice nemá veľmi ďaleko.
Aquafaba
Aquafaba v sladkých pusinkách: Nevzhľadnú tekutinu premeníte na zákusok ČítajteTekutina z plechovkového cíceru je skvelou náhradou vaječných bielkov. Aquafaba je spojením latinských slov voda a fazuľa. Vaječné bielka sa bežne využívajú ako súčasť rôznych sladkých dezertov, napríklad sladkých pusiniek.
Vo všeobecnosti sa tri polievkové lyžice rovnajú jednému celému vajcu, dve lyžice nahrádzajú iba bielko z jedného vajíčka. Treba sa však pripraviť na to, že vymiešať túto tekutinu trvá oveľa dlhšie než klasické bielko (10 až 15 minút).
Arašidové maslo
Arašidové či iné orechové maslá sú v receptoch vhodné na spájanie hmoty. Zastupujú teda tú vlastnosť vajec, ktoré jedlá držia pokope.
Takéto maslá si dokonca môžete vyrobiť sami doma z arašidov, mandlí či iných orechov, dôležité je však ponechať im prirodzenú chuť a nepresládzať ich. Zhruba dve polievkové lyžice masla by mali v recepte nahradiť jedno väčšie vajce.
Želatína / Agar-agar
Funguje ako skvelé spojivo pri pečení. Univerzálnou náhradou je číra želatína, prípadne rastlinná alternatíva vo forme agar-agaru. Jedno vrecúško želatíny nahradí zhruba tri vajcia. Jedna polievková lyžica agarového prášku zmiešaná s jednou lyžicou vody nahradí jedno vajce.