Raw a bio strava verzus hranolčeky s rezňom. Nové trendy verzus tradície.
Pravda bude niekde v strede. Žiaden extrém nie je zdravý, nech už má okolo seba vybudované akékoľvek fakty či mýty.
Bombardujú nás informácie o hrozbách takej a onakej potraviny, médiá sa predháňajú trendmi v stravovaní, na ihriskách si mamičky podozrievavo nakúkajú ponad plece do obedárov a jedlo pre vlastné deti im kradmo strčia do dlaní v strachu, aby ich niekto neohovoril. Iste, znie to nadnesene, ale úprimne, nenašli ste sa v tom?

My hovoríme: všetko s mierou.
Ako sa rozumne postaviť v dnešnej dobe ku zdravému stravovaniu, sme riešili s Anett Vaculíkovou, ambasádorkou projektu Jamieho Olivera Food Revolution Day, ktorú poznáte aj z televíznych obrazoviek.
Píše kuchárske knihy, varí zdravé jedlá pre školy a škôlky vo svojej cateringovej prevádzke a organizuje školy varenia v bratislavskej Starej tržnici.
Päť otázok pre Anett Vaculíkovú
1. S akými problémami spôsobenými nesprávnou stravou sa na Slovensku najčastejšie stretávate u detí?
Ekzém a alergie. U dospelých sú to už tráviace ťažkosti, ktoré v mnohých prípadoch nevedia ani lekári zaradiť. Som absolútne presvedčená o tom, že sa tomu dá predísť správnou stravou.
2. Princípy zdravého stravovania neznejú vôbec zložito a napriek tomu sú jedlá rýchleho občerstvenia stále rozšírené a obľúbené. Prečo?
Nikto nás neučil a neučí ani dnešné deti, že strava musí byť vyvážená. Osveta je takmer nulová. Ľudia nemajú radi zmeny.
Zahusťovanie, kúpená bagetka na desiatu, vyprážanie, používanie rafinovaného cukru a bielej múky – to všetko sú u nás zvyky, ktoré sú naozaj železnou košeľou a nevládzeme z nich vykročiť, ale ten krok k novým návykom je nutný.
A mal by sa začať v rodine, pokračovať v škôlke a škole a viesť nás celým životom. Pri toľkom návale kvalitou pochybných potravín je nutné nájsť si čas aj energiu zaoberať sa tým, čo kladieme na tanier svojim deťom, rodine a najbližším. Stojí to za to.

3. Biopotraviny, hranolčeky a mnoho ďalších potravín. Čo konzumovať a čo nie? Ako sa stavať k strave vo vzťahu k deťom vo vývoji?
Nejde o to, rozdeľovať potraviny na nejaké „moderné skupiny”, len aby to znelo trendy. Ide o to, naučiť deti jesť to, čo ich organizmu prospieva.
Aj hranolčeky sa dajú pripraviť zdravo. Ide o celkový prístup. Ak zemiak neupražím v obrovskom množstve oleja a nezasypem kilom soli, mám tiež hranolčeky, ale pre detský organizmus šetrné.
A takéto hranolčeky sa dajú vyrobiť aj z rôznej koreňovej zeleniny. Rodičia budú spokojní, že dieťa malo jedlo plné živín, a dieťa si bude spokojne vychutnávať svoje hranolčeky.
Napríklad aj zdravý kečup si viete vyrobiť doma. V dnešnej dobe je dôležité pristupovať k stravovaniu so zdravým rozumom aj s láskou. A nakoniec nič nemusíte dieťaťu upierať, často totiž stačí len zmeniť prístup k príprave a surovinám.
4. Stále častejšie si deti pýtajú ochutené vody a džúsy a čistá voda je pre ne na varenie a umývanie rúk. Aj vy ste zaznamenali tento trend?

Malo by byť úplne prirodzené deťom ponúkať čistú neochutenú vodu ako prvú voľbu medzi nápojmi. Nedeje sa to tak, žiaľ, vždy a všade.
K čistej vode si dnes deti musia vytvárať vzťah, čo je smutné, pretože je to po materskom mlieku najprirodzenejšia tekutina, ktorú môžeme nášmu organizmu dať. Sladené nápoje ju nikdy nenahradia.
Výrobcovia ponúkajú pre mozog a chuťové bunky také stimulujúce kombinácie cukru a umelých prísad, že sa stávajú pascou a obrovským lákadlom pre deti. Sú to často len tekuté cukríky bez živín a rovnako by sa k nim malo pristupovať.
5. Existujú jednoduché pravidlá pre matky so snahou zlepšiť stravovanie svojich detí?
Na prvom mieste je mama sama. Deťom treba ísť príkladom, takže jedálny lístok detí a dospelých by mal byť takmer identický, s výnimkou toho, že ten rodičovský môže byť viac „vychutený” korením a bylinkami.
Často si rodičia malých detí myslia, že celozrnné potraviny sú najzdravšou a zároveň najsprávnejšou voľbou, ale nie je to úplne tak.
Odporúčam pri pečení radšej používať hladkú špaldovú múku, vymeniť rafinovaný cukor za prírodné sladidlá, k hlavným jedlám pridať veľa sezónnej zeleniny, desiate a olovranty pripravovať spolu s deťmi a zapájať ich tak do celkového procesu varenia, aby pochopili, o čom všetkom to stravovanie vlastne je.
Keď tie naše deti „zamladi” naučíme preferovať zeleninu a obilniny, tak budú mať správne návyky do budúcna. A postupne pridávame ovocie, kvalitné mäsové a mliečne produkty.