Reštaurátorka obrazov: Moderné výtvarné diela považujem za najzložitejšie

Danicu Stojkovičovú najviac teší, keď v sebe výtvarné dielo skrýva problém, ktorý musí vyriešiť.

Danica Stojkovičová | Vizáž a styling: Jana Milatová(Zdroj: Petra Bošanská)

Prečo ste si zvolili nevšedný odbor, akým je reštaurátorstvo?

Bolo to veľmi dávno, už v čase, keď som chodila na základnú školu. Ovplyvnila ma pani Dorota Filová, ktorú som vtedy spoznala. Bola to prvá dáma slovenského reštaurovania, obdivovala som ju a vzhliadala k nej, fascinovala ma jej práca, jej vedomosti a zručnosti.

Už od detstva ste inklinovali k výtvarnému umeniu?

Áno, chodila som do ľudovej školy umenia. Prijali ma tam, keď som chodila do škôlky, čo bolo v tých časoch nezvyčajné, lebo prijímali len deti, ktoré už vedeli písať. Ešte aj ako vysokoškoláčka som absolvovala „výtvarnú“ u profesora Daniela Fischera, ktorý v tom čase učil na ľudovej škole umenia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Neskôr bol mojím kolegom na Vysokej škole výtvarných umení. Daniel Fischer aj s pani Dorotou Filovou boli pre mňa dve veľmi významné a cenné ľudské bytosti, ktoré ovplyvnili moju profesijnú dráhu.

Aké vlastnosti musí mať reštaurátor?

Musí byť trpezlivý, cieľavedomý, ale najmä pracovitý. Vzdušné zámky si vieme postaviť všetci, ale zreálniť ich možno len obrovskou pracovitosťou, koncentráciou. Reštaurátor by mal mať schopnosť tvorivo a kriticky myslieť, byť náročný na svoj výkon a byť otvorený alternatívnym možnostiam technologických postupov.

Reštaurátorská práca nie je paušálny mechanický proces. Každé dielo kladie iné požiadavky, nároky, je novou výzvou. V našich podmienkach musíme byť často veľmi vynaliezaví a vedieť improvizovať. A nehanbiť sa hľadať odbornú konzultáciu či už v domácom alebo zahraničnom prostredí. Práve naopak, tešiť sa z rozširovania vlastných obzorov kdekoľvek to ide.

Práca reštaurátora nie je o jednotlivcovi, ale je založená na spolupráci s odborníkmi z rôznych oblastí - chemikom, technológom, fyzikom, historikom umenia, stolárom.

V rámci katedry reštaurovania spolupracujeme s odborníkmi z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU, Ústavom meracích metód SAV, Chemicko-technologickým oddelením Pamiatkového úradu SR a Laboratóriom materiálového prieskumu maliarskych diel ALMA z Prahy.

Aké typy obrazov a malieb vás dokážu potešiť? Či už profesionálne, alebo z estetického hľadiska.

Teší ma, keď som vystavená novému technologickému problému, ktorý musím vyriešiť. Keď v sebe maľba skrýva tajomstvo a ja ho musím odhaliť.

Stáva sa, že pod určitou maľbou sa skrýva pôvodné dielo, ktoré následne odkrývate?

Áno, stáva. Takýto nezvrátiteľný zásah čoraz viac a viac rezonuje v odbornej i laickej verejnosti a bude nepochybne polemikou aj budúcich generácií. Jedna filozofia tvrdí, že podstatnou je autenticita diela.

Ak sa na diele nachádzajú novšie zásahy, lokálne alebo celoplošné premaľby, treba ich odstrániť, aby sme videli, čo sa z originálu zachovalo. Druhý etický prístup háji zachovanie všetkých vrstiev, aj tých novodobejších. Je to preto, aby sa dochovala historická hodnota diela, jeho vlastný materiálový a výtvarný príbeh v plynutí času.

Je to záznam a dokument estetických kritérií danej doby. Pod novšími vrstvami sa môže skrývať dielo menších výtvarných kvalít alebo zmeny samotného autora. Rozhodnutie, ktoré vrstvy zachovať, ktorú vrstvu prezentovať, je výsledkom dialógu viacerých strán.

Zvažujú sa všetky pozitíva a negatíva akéhokoľvek zásahu. Ak je pôvodná originálna maľba príliš znehodnotená, odborníci sa môžu rozhodnúť pôvodné dielo neodkryť, aj keď by malo vyššiu výtvarnú a estetickú hodnotu, a ponechať obraz s novšou maľbou.

Uprednostňujete niektorú z metodík, napríklad aj pri výučbe?

Metodika nie je úlohou reštaurátora. Pokiaľ je pamiatka zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu, o rozsahu a charaktere zásahu rozhoduje pracovník príslušného pamiatkového úradu, teda metodik.

Bez ohľadu na to, kto je majiteľom pamiatky. Metodik je v priebehu reštaurátorskej realizácie prizývaný na kontrolné dni a odsúhlasuje vykonanie jednotlivých úkonov. V prípade, že dielo je v správe zbierkovej inštitúcie, metodiku určuje kustód zbierky a v prípade súkromného majiteľa sa rozhoduje majiteľ sám, pričom môže konzultovať svoj zámer, požiadavky a predstavy s reštaurátorom.

Čo v praxi znamená reštaurovanie a konzervovanie obrazov a čo je obsahom vašejpráce?

Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C59CE na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplaťte Sme.sk
Vyskúšajte predplatné za 1€ týždenne. Staňte sa predplatiteľom už za pár sekúnd. Pošlite SMS s textom C59CE na číslo 8787, alebo kliknite na tlačidlo s textom SMS a odošlite predvyplnenú SMS. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti predplatného Sme.sk:
Ročné predplatné
29 €
Objednať
Ušetríte až 17,80 € v porovnaní s mesačným predplatným
Štvrťročné predplatné
9,90 €
Objednať
Ušetríte 1,80 € v porovnaní s mesačným predplatným

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 567
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 664
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 440
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 437
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 663
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 442
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 703
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 659
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 797
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 238

Téma: Rozhovory z magazínu smeŽeny


Článok je zaradený aj do ďalších tém Umenie, Výtvarné umenie, Rozhovory z denníka SME

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.