SME
Streda, 8. apríl, 2020 | Meniny má Albert

Reštaurátorka obrazov: Moderné výtvarné diela považujem za najzložitejšie

Danicu Stojkovičovú najviac teší, keď v sebe výtvarné dielo skrýva problém, ktorý musí vyriešiť.

Danica Stojkovičová | Vizáž a styling: Jana MilatováDanica Stojkovičová | Vizáž a styling: Jana Milatová (Zdroj: Petra Bošanská)

Prečo ste si zvolili nevšedný odbor, akým je reštaurátorstvo?

Bolo to veľmi dávno, už v čase, keď som chodila na základnú školu. Ovplyvnila ma pani Dorota Filová, ktorú som vtedy spoznala. Bola to prvá dáma slovenského reštaurovania, obdivovala som ju a vzhliadala k nej, fascinovala ma jej práca, jej vedomosti a zručnosti.

Už od detstva ste inklinovali k výtvarnému umeniu?

Áno, chodila som do ľudovej školy umenia. Prijali ma tam, keď som chodila do škôlky, čo bolo v tých časoch nezvyčajné, lebo prijímali len deti, ktoré už vedeli písať. Ešte aj ako vysokoškoláčka som absolvovala „výtvarnú“ u profesora Daniela Fischera, ktorý v tom čase učil na ľudovej škole umenia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Neskôr bol mojím kolegom na Vysokej škole výtvarných umení. Daniel Fischer aj s pani Dorotou Filovou boli pre mňa dve veľmi významné a cenné ľudské bytosti, ktoré ovplyvnili moju profesijnú dráhu.

Aké vlastnosti musí mať reštaurátor?

Musí byť trpezlivý, cieľavedomý, ale najmä pracovitý. Vzdušné zámky si vieme postaviť všetci, ale zreálniť ich možno len obrovskou pracovitosťou, koncentráciou. Reštaurátor by mal mať schopnosť tvorivo a kriticky myslieť, byť náročný na svoj výkon a byť otvorený alternatívnym možnostiam technologických postupov.

Reštaurátorská práca nie je paušálny mechanický proces. Každé dielo kladie iné požiadavky, nároky, je novou výzvou. V našich podmienkach musíme byť často veľmi vynaliezaví a vedieť improvizovať. A nehanbiť sa hľadať odbornú konzultáciu či už v domácom alebo zahraničnom prostredí. Práve naopak, tešiť sa z rozširovania vlastných obzorov kdekoľvek to ide.

Práca reštaurátora nie je o jednotlivcovi, ale je založená na spolupráci s odborníkmi z rôznych oblastí - chemikom, technológom, fyzikom, historikom umenia, stolárom.

V rámci katedry reštaurovania spolupracujeme s odborníkmi z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU, Ústavom meracích metód SAV, Chemicko-technologickým oddelením Pamiatkového úradu SR a Laboratóriom materiálového prieskumu maliarskych diel ALMA z Prahy.

Aké typy obrazov a malieb vás dokážu potešiť? Či už profesionálne, alebo z estetického hľadiska.

Teší ma, keď som vystavená novému technologickému problému, ktorý musím vyriešiť. Keď v sebe maľba skrýva tajomstvo a ja ho musím odhaliť.

Stáva sa, že pod určitou maľbou sa skrýva pôvodné dielo, ktoré následne odkrývate?

Áno, stáva. Takýto nezvrátiteľný zásah čoraz viac a viac rezonuje v odbornej i laickej verejnosti a bude nepochybne polemikou aj budúcich generácií. Jedna filozofia tvrdí, že podstatnou je autenticita diela.

Ak sa na diele nachádzajú novšie zásahy, lokálne alebo celoplošné premaľby, treba ich odstrániť, aby sme videli, čo sa z originálu zachovalo. Druhý etický prístup háji zachovanie všetkých vrstiev, aj tých novodobejších. Je to preto, aby sa dochovala historická hodnota diela, jeho vlastný materiálový a výtvarný príbeh v plynutí času.

Je to záznam a dokument estetických kritérií danej doby. Pod novšími vrstvami sa môže skrývať dielo menších výtvarných kvalít alebo zmeny samotného autora. Rozhodnutie, ktoré vrstvy zachovať, ktorú vrstvu prezentovať, je výsledkom dialógu viacerých strán.

Zvažujú sa všetky pozitíva a negatíva akéhokoľvek zásahu. Ak je pôvodná originálna maľba príliš znehodnotená, odborníci sa môžu rozhodnúť pôvodné dielo neodkryť, aj keď by malo vyššiu výtvarnú a estetickú hodnotu, a ponechať obraz s novšou maľbou.

Uprednostňujete niektorú z metodík, napríklad aj pri výučbe?

Metodika nie je úlohou reštaurátora. Pokiaľ je pamiatka zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu, o rozsahu a charaktere zásahu rozhoduje pracovník príslušného pamiatkového úradu, teda metodik.

Bez ohľadu na to, kto je majiteľom pamiatky. Metodik je v priebehu reštaurátorskej realizácie prizývaný na kontrolné dni a odsúhlasuje vykonanie jednotlivých úkonov. V prípade, že dielo je v správe zbierkovej inštitúcie, metodiku určuje kustód zbierky a v prípade súkromného majiteľa sa rozhoduje majiteľ sám, pričom môže konzultovať svoj zámer, požiadavky a predstavy s reštaurátorom.

Čo v praxi znamená reštaurovanie a konzervovanie obrazov a čo je obsahom vašejpráce?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C59CE na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M59CE na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Originálne ochranné rúško pre každého!
  2. Krížovky nielen na veľkonočné lúštenie
  3. Prečo by ste mali prestať kosiť? Lebo budete mať krajší trávnik
  4. Denník SME s rúškom na ochranu tváre len za 2,90 €
  5. Vo VÚB si odložíte splátky až na 9 mesiacov
  6. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho
  7. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace
  8. Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom
  9. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší?
  10. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy
  1. Nadácia Orange navýši Fond pomoci o ďalších 100 000 eur
  2. O2 Športová akadémia Mateja Tótha spúšťa Telesnú na doma
  3. Originálne ochranné rúško pre každého!
  4. BILLA venovala seniorom potravinové balíčky
  5. Prečo by ste mali prestať kosiť? Lebo budete mať krajší trávnik
  6. Krížovky nielen na veľkonočné lúštenie
  7. Denník SME s rúškom na ochranu tváre len za 2,90 €
  8. Sú vaše deti teraz viac na nete?Zoberte ich na www.detinanete.sk
  9. Pri kúpe klimatizácie sa oplatí poznať aj druhý názor
  10. Vo VÚB si odložíte splátky až na 9 mesiacov
  1. 5 rád, ako si ochrániť úspory, keď padajú trhy 29 407
  2. Vláda biznismenov: Ako podnikali Matovič, Kollár a ďalší? 29 267
  3. Pomáhal v Prešove, pomáha aj teraz, koronakríza zasiahla aj jeho 20 849
  4. Mimoriadna akcia na predplatné 3+3 mesiace 20 615
  5. Prečo by ste mali prestať kosiť? Lebo budete mať krajší trávnik 20 368
  6. Čistili koberce, pestovali uhorky. Prerazili až s tekvicami 19 363
  7. Pľúcne ventilátory zo stieračov na nový Leon. Skvelý nápad SEAT! 17 711
  8. Aké železo máte užívať, aby vaša imunita zostala silná? 17 031
  9. Safari v Afrike: Vidieť divé zvieratá je ohromný zážitok 13 211
  10. Zarábať na poklese trhov nie je zložité. Čo treba robiť? 12 289

Téma: Rozhovory z denníka SME

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Výtvarné umenie, Umenie, Rozhovory z magazínu smeŽeny

Hlavné správy zo Sme.sk

Premiér hovorí o nových číslach nakazených.
Ivan Mikloš
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Teraz by sa nám hodila koruna

Kto zastaví odhodlanie premiéra zlikvidovať ekonomiku?

Peter Tkačenko
Cynická obluda

Epidémia kolónavírusu

Koľko času ste už zabili počas tejto karantény a koľko času ste zabili dnes na cestách? Porovnajte si.

Neprehliadnite tiež

Plnená sekaná v lístkovom cestíčku
Ilustračné foto.

Čo upiecť na Veľkú noc? Vyberte si z desiatich tradičných receptov

Na sviatočný stôl patria aj sladké koláče, vyberte si svoj obľúbený.

Zmrzačili ich na celý život. Írske ženy pritom chceli iba porodiť

Tisícky žien podstúpili barbarskú procedúru.

Ilustračné foto.