SME
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Reštaurátorka obrazov: Moderné výtvarné diela považujem za najzložitejšie

Danicu Stojkovičovú najviac teší, keď v sebe výtvarné dielo skrýva problém, ktorý musí vyriešiť.

Danica Stojkovičová | Vizáž a styling: Jana MilatováDanica Stojkovičová | Vizáž a styling: Jana Milatová (Zdroj: Petra Bošanská)

Prečo ste si zvolili nevšedný odbor, akým je reštaurátorstvo?

Bolo to veľmi dávno, už v čase, keď som chodila na základnú školu. Ovplyvnila ma pani Dorota Filová, ktorú som vtedy spoznala. Bola to prvá dáma slovenského reštaurovania, obdivovala som ju a vzhliadala k nej, fascinovala ma jej práca, jej vedomosti a zručnosti.

Už od detstva ste inklinovali k výtvarnému umeniu?

Áno, chodila som do ľudovej školy umenia. Prijali ma tam, keď som chodila do škôlky, čo bolo v tých časoch nezvyčajné, lebo prijímali len deti, ktoré už vedeli písať. Ešte aj ako vysokoškoláčka som absolvovala „výtvarnú“ u profesora Daniela Fischera, ktorý v tom čase učil na ľudovej škole umenia.

SkryťVypnúť reklamu

Neskôr bol mojím kolegom na Vysokej škole výtvarných umení. Daniel Fischer aj s pani Dorotou Filovou boli pre mňa dve veľmi významné a cenné ľudské bytosti, ktoré ovplyvnili moju profesijnú dráhu.

Aké vlastnosti musí mať reštaurátor?

Musí byť trpezlivý, cieľavedomý, ale najmä pracovitý. Vzdušné zámky si vieme postaviť všetci, ale zreálniť ich možno len obrovskou pracovitosťou, koncentráciou. Reštaurátor by mal mať schopnosť tvorivo a kriticky myslieť, byť náročný na svoj výkon a byť otvorený alternatívnym možnostiam technologických postupov.

Reštaurátorská práca nie je paušálny mechanický proces. Každé dielo kladie iné požiadavky, nároky, je novou výzvou. V našich podmienkach musíme byť často veľmi vynaliezaví a vedieť improvizovať. A nehanbiť sa hľadať odbornú konzultáciu či už v domácom alebo zahraničnom prostredí. Práve naopak, tešiť sa z rozširovania vlastných obzorov kdekoľvek to ide.

SkryťVypnúť reklamu

Práca reštaurátora nie je o jednotlivcovi, ale je založená na spolupráci s odborníkmi z rôznych oblastí - chemikom, technológom, fyzikom, historikom umenia, stolárom.

V rámci katedry reštaurovania spolupracujeme s odborníkmi z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU, Ústavom meracích metód SAV, Chemicko-technologickým oddelením Pamiatkového úradu SR a Laboratóriom materiálového prieskumu maliarskych diel ALMA z Prahy.

Aké typy obrazov a malieb vás dokážu potešiť? Či už profesionálne, alebo z estetického hľadiska.

Teší ma, keď som vystavená novému technologickému problému, ktorý musím vyriešiť. Keď v sebe maľba skrýva tajomstvo a ja ho musím odhaliť.

Stáva sa, že pod určitou maľbou sa skrýva pôvodné dielo, ktoré následne odkrývate?

Áno, stáva. Takýto nezvrátiteľný zásah čoraz viac a viac rezonuje v odbornej i laickej verejnosti a bude nepochybne polemikou aj budúcich generácií. Jedna filozofia tvrdí, že podstatnou je autenticita diela.

SkryťVypnúť reklamu

Ak sa na diele nachádzajú novšie zásahy, lokálne alebo celoplošné premaľby, treba ich odstrániť, aby sme videli, čo sa z originálu zachovalo. Druhý etický prístup háji zachovanie všetkých vrstiev, aj tých novodobejších. Je to preto, aby sa dochovala historická hodnota diela, jeho vlastný materiálový a výtvarný príbeh v plynutí času.

Je to záznam a dokument estetických kritérií danej doby. Pod novšími vrstvami sa môže skrývať dielo menších výtvarných kvalít alebo zmeny samotného autora. Rozhodnutie, ktoré vrstvy zachovať, ktorú vrstvu prezentovať, je výsledkom dialógu viacerých strán.

Zvažujú sa všetky pozitíva a negatíva akéhokoľvek zásahu. Ak je pôvodná originálna maľba príliš znehodnotená, odborníci sa môžu rozhodnúť pôvodné dielo neodkryť, aj keď by malo vyššiu výtvarnú a estetickú hodnotu, a ponechať obraz s novšou maľbou.

SkryťVypnúť reklamu

Uprednostňujete niektorú z metodík, napríklad aj pri výučbe?

Metodika nie je úlohou reštaurátora. Pokiaľ je pamiatka zapísaná v Ústrednom zozname pamiatkového fondu, o rozsahu a charaktere zásahu rozhoduje pracovník príslušného pamiatkového úradu, teda metodik.

Bez ohľadu na to, kto je majiteľom pamiatky. Metodik je v priebehu reštaurátorskej realizácie prizývaný na kontrolné dni a odsúhlasuje vykonanie jednotlivých úkonov. V prípade, že dielo je v správe zbierkovej inštitúcie, metodiku určuje kustód zbierky a v prípade súkromného majiteľa sa rozhoduje majiteľ sám, pričom môže konzultovať svoj zámer, požiadavky a predstavy s reštaurátorom.

Čo v praxi znamená reštaurovanie a konzervovanie obrazov a čo je obsahom vašejpráce?

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C59CE na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M59CE na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Vitajte v postapokalyptickom svete
  4. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  5. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  4. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  5. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  6. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  7. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. Úprava osobného motorového vozidla
  10. Important information for Brazilians living in Slovakia
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 515
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 840
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 341
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 996
  5. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 896
  6. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 10 824
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 182
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje 9 732
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 558
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 464
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Rozhovory z denníka SME

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Výtvarné umenie, Umenie, Rozhovory z magazínu smeŽeny
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Františka Plamínková
Módna prehliadka Victoria's Secret.

Niekoľkominútové energetické tyčinky

Rýchla a zdravá sladkosť vám dodá energiu.

Tekvicové rizoto