Suroviny:
- 1 stredne veľká karfiolová hlava
- 2 hrnčeky domáceho zeleninového vývaru alebo vody
- 3 hrnčeky plnotučného nepasterizovaného mlieka, môže byť aj rastlinné
- hrsť petržlenovej vňate
- soľ
- štipka trojfarebného korenia
- 2 ČL masla
- 1 ČL olivového oleja
Postup:
- Karfiol očistíme a nakrájame na malé hlavičky. V hrnci ohrejeme maslo spolu s olivovým olejom a karfiol na ňom restujeme dozlatista. Zalejeme zeleninovým vývarom a počkáme, kým prevrie.
- Do hrnca pridáme mlieko a opäť necháme prevrieť. Ochutíme soľou a korením. Odoberieme asi dve naberačky karfiolu spolu so šťavou do nádoby od ponorného mixéru a ponorným mixérom zmes rozmixujeme úplne dohladka.
- Ku zmesi môžeme pridať pár listov petržlenovej vňate a spolu premixovať. Zmes vylejeme do polievky, čím ju jemne zahustíme a získame tak jej krémovitosť.