Suroviny:
- 200 g vlašských orechov
- 100 g kukuričnej múky
- 200 g masla
- 130 g trstinového cukru
- 3 vajcia
- 1,5 ČL vínneho kameňa
- 100 ml pomarančovej šťavy
- 2 PL mletého cukru
- ½ ČL mletého kardamómu
Postup:
- Orechy si pomelieme v kávovom mlynčeku najemno. Vsypeme ich do misy, kde pridáme kukuričnú múku, vínny kameň, trstinový cukor, vajcia a rozpustené maslo. Zmes poriadne premiešame. Vznikne nám kompaktné cesto.
- Tortovú formu s priemerom 24 cm vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom. Cesto dáme do formy, uhladíme a vložíme do rúry vyhriatej na 180°C na 30 minút.
- Po upečení necháme korpus vychladnúť. Korpus je teraz dosť suchý a chuťovo menej výrazný. Preto je vhodné pripraviť si aj sladkú omáčku, ktorá zaručí dezertu vlhkosť a chuťovú jedinečnosť. Na to, aby sa dobre vpil do cesta treba, aby bol korpus vychladnutý a omáčka horúca alebo korpus horúci a omáčka vychladnutá.
- Do rajnice si dáme šťavu z pomaranča, pridáme cukor a kardamóm. Necháme prevrieť.
- Do korpusu urobíme špajdľou dierky nahusto po celom povrchu a pomarančovú omáčku naň vylejeme. Necháme vychladiť.
TIP: Vyskúšajte koláč preliať citrónovou omáčkou. Postup je rovnaký, len pomarančovú šťavu vymeňte za citrónovú. Ak nemáte vlašské orechy, použite mleté mandle. Koláč bude trošku sypkejší, ale jemnejší a menej sýty.
Recept pre vás pripravila foodblogerka Naty Žúreková Štefková.
Autor: Naty Žúreková Štefková