Vianoce, to nie sú len medovníky a linecké kolieska. Ako sa hovorí: Iný kraj, iný mrav. Spoznajte sedem receptov, ktoré neodmysliteľne patria k Vianociam v iných krajinách sveta.
Malta – Gaštanová imbuljuta
Nápoj, ktorý sa tradične podáva po polnočnej omši alebo počas silvestrovských osláv. Jeho základom je husté kakao, celé gaštany, klinčeky, kôra z pomarančov a mandarínok a mix korenín. Podáva sa v menších pohároch a vždy horúci.
Dánsko – Risalamande
Ide o najpopulárnejší dánsky dezert, ktorý sa podáva ako bodka slávnostnej vianočnej večere. Jeho názov pochádza z francúzskeho riz à l'amande, čo znamená ryža s mandľami. Základom dezertu je ryžový puding s citrónovou kôrou.
Do tohto pudingu sa pridávajú rozmixované mandle a šľahačka. Podáva sa ozdobený čerešňovým prelivom. S jedením risalamande je spojená aj pekná vianočná tradícia. Pri varení sa do pudingu vloží jediná celá mandľa. Kto z rodiny ju nájde, bude mať celý rok šťastie.
Nový Zéland a Austrália – Pavlova torta
O pôvod tejto torty vedú Austrália a Nový Zelánd dlhoročné spory. Torta je inšpirovaná tutu sukňou slávnej baleríny Anny Pavlovovej, ktorá na konci dvadsiatych rokov minulého storočia navštívila obe krajiny. Krehký korpus z bielkov a cukru je plnený šľahačkou a mascarpone a zdobený sviežim ovocím.
Francúzsko – Vianočné poleno
Bez Bûche de Noël, teda vianočného polena, sa vo Francúzsku nezaobíde žiadna domácnosť oslavujúca Vianoce. Základom je piškótová roláda plnená podľa regiónu krémom s orieškami alebo višňami. Dôležitú úlohu však hrá zdobenie do čo najrealistickejšej podoby polienka.
Nemecko – Vianočná štóla
Vianočná štóla sa v Nemecku pripravuje už od 15. storočia. Má dokonca aj svoj festival, ktorý sa koná vždy v druhú adventnú nedeľu v rodnom meste tohto vianočného pečiva – Drážďanoch.
Vianočná štóla je na prvý pohľad podobná našej vianočke. Na rozdiel od nej sa však pečie výrazne skôr, aby sa v nej prepojili chute, je štedro plnená hrozienkami a orechmi, poliata maslom a obalená v cukrovej kruste.
Japonsko – Špongiový koláč
Recept špongiový koláč, ktorý sa v rôznych verziách pripravuje vo všetkých kútoch Japonska, je nenáročný na suroviny, no jeho príprava má svoje špecifiká. Múku je treba niekoľkonásobne preosiať a do cesta sa sype veľmi opatrne. Na Vianoce sa koláč zdobí šľahačkou a jahodami.
Filipíny – Bibingka
Tento rýžový koláč sa pripravuje nielen na Filipínach, ale aj v Indonézii a je spojený práve s vianočným obdobím. Na jeho prípravu je potrebná lepkavá ryža, kokosové mlieko a banánové alebo pandánové listy, v ktorých sa tento exotický dezert pečie.