SME
Štvrtok, 17. jún, 2021 | Meniny má AdolfKrížovkyKrížovky

Pozreli sme sa, ako sa vyrábajú šperky, aj malý prsteň je náročný proces

S kladivom sa robí krátko, no leštenie je nekonečné.

Petra ArbetPetra Arbet (Zdroj: Jozef Jakubčo - SME)

Petra Arbet sa výrobe profesionálnych autorských šperkov venuje od roku 2012, keď si ako študentka založila značku bepart. Ateliér budovala postupne.

„Začínala som tak, že som mala troje klieští a jeden stôl. Nemala som ani spájkovačku,“ opisuje začiatky svojho podnikania mladá šperkárka. Dnes svoje šperky posiela do celého sveta. Jeden prsteň vyrobila pre nás priamo pred našimi očami.

Hlavné slovo má zákazník

Šperky vyrába prevažne na zákazku, hlavné slovo má zákazník. Zlatník ho požiada, aby si vytvoril prehľad šperkov, ktoré sa mu páčia. Na základe tohto výberu šperkárka vytvorí niekoľko návrhov, ktoré by si mohol chcieť kúpiť.

SkryťVypnúť reklamu

"Na týchto návrhoch sa zvyčajne ešte pracuje. Dopĺňajú sa o zákazníkove požiadavky a predstavy až do chvíle, keď vznikne finálny návrh. Ten potom spravím ako reálny model z mosadze. Nepracujem s 3D grafickým modelom, radšej robím reálny model v materiáli, aby si zákazník vedel predstaviť v reálnej mierke. Tu sa ešte dajú doladiť posledné detaily ako hrúbka a veľkosť prsteňa.“

Na samotnú výrobu šperkov sa používajú guľaté drôty alebo hranaté šíny, ktoré sa nakupujú v špecializovaných obchodoch na drahé kovy. Ak v nich chcete nakupovať, musíte sa registrovať. Základný materiál sa potom ťahá cez takzvané prievlaky, čím sa upraví na požadovanú dĺžku a hrúbku.

Špička drôtu sa valcovaním alebo pílením stenčí, aby sa dal vsunúť do oceľových doštičiek s rôznymi priemermi. Cez ne sa drôt ťahá na požadovanú hrúbku a tvar. „Ľahké to rozhodne nie je. Tlak, ktorý vzniká pri ťahaní materiálu, je obrovský. Niekedy ma až odhodí,“ opisuje jednu z častí náročného procesu výroby útla šperkárka.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C54SZ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom M54SZ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť. Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk a ekonomickému denníku Index
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Crème de la crème po slovensky
  4. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  5. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  8. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  1. Crème de la crème po slovensky
  2. Rady nad zlato: Naučte sa pripraviť dezerty ako z cukrárne
  3. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový?
  4. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  5. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  8. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  9. Po Slovensku na motorke
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 25 579
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 388
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 13 075
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 11 237
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 11 050
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 577
  7. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 730
  8. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 6 286
  9. Po Slovensku na motorke 5 482
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 4 941
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner na Najvyššom súde.

Otázku viny Kočnera a Zsuzsovej opäť posúdi pôvodný senát.


9 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Maďari zakázali propagovanie homosexuality.


a 2 ďalší 8 h