Pozreli sme sa, ako sa vyrábajú šperky, aj malý prsteň je náročný proces

S kladivom sa robí krátko, no leštenie je nekonečné.

Petra Arbet(Zdroj: Jozef Jakubčo - SME)

Petra Arbet sa výrobe profesionálnych autorských šperkov venuje od roku 2012, keď si ako študentka založila značku bepart. Ateliér budovala postupne.

„Začínala som tak, že som mala troje klieští a jeden stôl. Nemala som ani spájkovačku,“ opisuje začiatky svojho podnikania mladá šperkárka. Dnes svoje šperky posiela do celého sveta. Jeden prsteň vyrobila pre nás priamo pred našimi očami.

Článok pokračuje pod video reklamou

Hlavné slovo má zákazník

Šperky vyrába prevažne na zákazku, hlavné slovo má zákazník. Zlatník ho požiada, aby si vytvoril prehľad šperkov, ktoré sa mu páčia. Na základe tohto výberu šperkárka vytvorí niekoľko návrhov, ktoré by si mohol chcieť kúpiť.

"Na týchto návrhoch sa zvyčajne ešte pracuje. Dopĺňajú sa o zákazníkove požiadavky a predstavy až do chvíle, keď vznikne finálny návrh. Ten potom spravím ako reálny model z mosadze. Nepracujem s 3D grafickým modelom, radšej robím reálny model v materiáli, aby si zákazník vedel predstaviť v reálnej mierke. Tu sa ešte dajú doladiť posledné detaily ako hrúbka a veľkosť prsteňa.“

Na samotnú výrobu šperkov sa používajú guľaté drôty alebo hranaté šíny, ktoré sa nakupujú v špecializovaných obchodoch na drahé kovy. Ak v nich chcete nakupovať, musíte sa registrovať. Základný materiál sa potom ťahá cez takzvané prievlaky, čím sa upraví na požadovanú dĺžku a hrúbku.

Špička drôtu sa valcovaním alebo pílením stenčí, aby sa dal vsunúť do oceľových doštičiek s rôznymi priemermi. Cez ne sa drôt ťahá na požadovanú hrúbku a tvar. „Ľahké to rozhodne nie je. Tlak, ktorý vzniká pri ťahaní materiálu, je obrovský. Niekedy ma až odhodí,“ opisuje jednu z častí náročného procesu výroby útla šperkárka.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C54SZ na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C54SZ na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 442
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 697
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 398
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 274
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 667
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 898
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 563
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 311
  10. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 516

Hlavné správy zo Sme.sk

TV

Cez čiaru s Pavlom Fejérom: Ľudí v Humennom ovláda strach

O tom, ako v meste vládne primátorka, sa šíria nelichotivé príbehy.

DOMOV

Polícia smeruje k obvineniu Kočnera z vraždy

Zsuzsová nemala dôvod na objednávku vraždy Kuciaka, upozornil Najvyšší súd.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kočner je v putách, zrazu ho nikto nepozná

Ako fungoval Marian Kočner a zmenky.

Stĺpček Zuzany Kepplovej

Pred Maltou sme o Kočnera popredu

Rok od vraždy novinárky Galiziovej sú v cele len vykonávatelia.

Neprehliadnite tiež