SME

Viete, ako pripraviť gaštany? Tu sú tipy ako na to

Populárna jesenná pochúťka sa dá variť, piecť aj opekať.

(Zdroj: Unsplash.com)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Gaštany sú dnes vnímané len ako pochúťka, prísada do jedál či ako surovina na špeciálnu múku. V minulosti sa však tešili oveľa väčšej popularite.

Gaštanová múka bola dostupnejšia ako obilná a pečené či varené gaštany sa bežne ocitli na tanieri ako príloha. Náročnejšia príprava a komplikované skladovanie ich však po privezení zemiakov do Európy vytlačilo z bežného života.

Dnes sa gaštany spájajú predovšetkým s cukrárstvom, používajú sa do plniek, či ako atraktívna príloha k mäsu. No vo vrcholiacej sezóne, od septembra do decembra, ich najčastejšie jedávame ako samostatnú pochúťku.

SkryťVypnúť reklamu

Dôkladne ich preberte a využite šikovné pomôcky

Gaštany nie sú surovina, ktorú môžete dlhodobo skladovať. Veľmi rýchlo vysychajú, ľahko červivejú a priťahujú plesne.

Prvá kontrola plodov je preto namieste hneď u predajcu. Zdravé gaštany sú lesklé a na svojom povrchu nemajú žiadne viditeľné poškodenia a praskliny. Nekupujte plody, ktoré sú zoschnuté či dokonca so stopami plesní.

Nech sa gaštany rozhodnete pripravovať akýmkoľvek spôsobom, takmer vždy budete musieť narezať ich kožu.

Najčastejšie sa to robí s pomocou krátkeho ostrého noža na zaoblenej strane plodu, no na trhu už zoženiete aj šikovnú pomôcku – kliešte na gaštany. Ak gaštany počas sezóny pripravujete častejšie, túto neveľkú investíciu určite oceníte.

Narezanie šupky do tvaru písmena X má svoje opodstatnenie aj pri šúpaní gaštanov. Rez by mal byť dlhý minimálne jeden centimeter, no ideálne je, aby čo najmenej zasiahol jadro.

SkryťVypnúť reklamu

Opekať, piecť aj variť

Príprava gaštanov je síce zdĺhavá, no výsledok stojí za trochu námahy. Pripraviť sa dajú na niekoľko spôsobov.

Opekané na ohni

V tejto verzii majú gaštany najvýraznejšiu chuť. Ak sa rozhodnete pre tento spôsob prípravy, budete potrebovať špeciálne perforovanú panvicu, vďaka ktorej zvládnete pripraviť gaštany aj vo svojej kuchyni či vonku s pomocou záhradného grilu. Táto príprava trvá približne 15 minút.

Pečené

Jednoduchší spôsob je piecť gaštany v rúre pri teplote 190-200 stupňov.

Prečítajte si tiež: Vybrali sme desať receptov na skvelé gaštanové dezerty Čítajte 

Plech, na ktorý sa gaštany uložíte, vysteľte alobalom, aby sa nepripaľoval a rúru dôkladne rozohrejte. Do spodnej časti rúry vložte menší hrniec s horúcou vodou, vlhkosť uľahčí lúpanie. Pečenie by nemalo presiahnuť 20 minút.

Piecť gaštany môžete aj v mikrovlnnej rúre. Aj v tomto prípade ich narežte do kríža. Piecť ich môžete v miske, alebo na grilovacej mriežke vhodnej do mikrovlnnej rúry. Vhodné je, aby ste spolu s gaštanmi vložili do mikrovlnky aj misku či šálku s vodou. Pečte 5 až 6 minút, podľa veľkosti gaštanov.

SkryťVypnúť reklamu

Varené

Varenie gaštanov sa najčastejšie využíva pri príprave pyré, mrazení alebo ďalšom skladovaní, no mnoho ľudí preferuje varenie aj na priamu konzumáciu.

Ak sa rozhodnete šupku narezať, vložte gaštany do vriacej vody na 15 minút.

Nenarezané gaštany môžu zostať vo vriacej vode aj pol hodinu. V prípade, že chcete gaštany iba obvariť a uskladniť v mrazničke pre ďalšie použitie, môžete dôkladne umyté plody rozrezať na polovicu a do vriacej vody ponoriť na tri minúty. Po vychladnutí ich ľahko zbavíte šupky a môžete zamraziť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  7. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  8. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  1. Kliešť môže prekvapiť kedykoľvek, ochorenie hrozí celoročne
  2. Ikonické hororové postavy, ktoré ťa budú strašiť tento Halloween
  3. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie
  4. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie
  5. Elektrifikujte svoj biznis! Ukážeme vám, ako na to
  6. Na ako dlho majú mladí Slováci nasporené peniaze?
  7. Ako zistíte, že máte v tele zápal
  8. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov
  1. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 8 479
  2. Bratislava sa rozlietala. Karibik aj Ázia sú ešte dostupnejšie 8 393
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 6 059
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 607
  5. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 3 337
  6. Rekreačným poukazom viete zaplatiť aj kúpele pre starých rodičov 2 822
  7. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 2 619
  8. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt 2 459
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  2. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  3. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  4. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  5. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  6. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  7. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  8. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  1. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 15 235
  2. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 11 829
  3. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 8 972
  4. Elena Antalová: Do Šaštína kolenačky, ale pohár vody Mikloškovi..? 8 918
  5. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 8 187
  6. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 4 722
  7. Ján Valchár: Nestačilo Stačilo a Konečná Konečnej (Grad pošól na***!) 4 236
  8. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia. 4 017
  1. Anna Brawne: Pán Pellegrini, že vám tá nenávisť voči LGBTI+ Ľuďom nevadila, keď ste podpisovali tú Ústavu..
  2. Věra Tepličková: Šťastný Deň starých rodičov
  3. Radko Mačuha: Ako som prestal byť rusofilom.
  4. Dušan Koniar: V piatok sa Fico opýtal, v nedeľu uplynú tri roky, čo odpoveď pozná
  5. Věra Tepličková: Náhoda je blbec alebo Z čista jasna, nikde nič, a tu zrazu... Hajnovič
  6. Roman Kebísek: Básnik Baudelaire Sabatierovej: Chcem sa vkradnúť k tvojim pokladom
  7. Dušan Koniar: Fico je hrdý ako sa hrbí
  8. Věra Tepličková: Spevy s/piatočné alebo Krásna, krásna, kde si sa ty pásla?
SkryťZatvoriť reklamu