SME
Utorok, 25. február, 2020 | Meniny má Frederik(a)
AKTUALIZOVANÉ

Viete, ako pripraviť gaštany? Tu sú tipy ako na to

Populárna jesenná pochúťka sa dá variť, piecť aj opekať.

(Zdroj: Unsplash.com)
Článok pokračuje pod video reklamou

Gaštany sú dnes vnímané len ako pochúťka, prísada do jedál či ako surovina na špeciálnu múku. V minulosti sa však tešili oveľa väčšej popularite.

Gaštanová múka bola dostupnejšia ako obilná a pečené či varené gaštany sa bežne ocitli na tanieri ako príloha. Náročnejšia príprava a komplikované skladovanie ich však po privezení zemiakov do Európy vytlačilo z bežného života.

Dnes sa gaštany spájajú predovšetkým s cukrárstvom, používajú sa do plniek, či ako atraktívna príloha k mäsu. No vo vrcholiacej sezóne, od septembra do decembra, ich najčastejšie jedávame ako samostatnú pochúťku.

Dôkladne ich preberte a využite šikovné pomôcky

Gaštany nie sú surovina, ktorú môžete dlhodobo skladovať. Veľmi rýchlo vysychajú, ľahko červivejú a priťahujú plesne.

Prvá kontrola plodov je preto namieste hneď u predajcu. Zdravé gaštany sú lesklé a na svojom povrchu nemajú žiadne viditeľné poškodenia a praskliny. Nekupujte plody, ktoré sú zoschnuté či dokonca so stopami plesní.

Nech sa gaštany rozhodnete pripravovať akýmkoľvek spôsobom, takmer vždy budete musieť narezať ich kožu.

Najčastejšie sa to robí s pomocou krátkeho ostrého noža na zaoblenej strane plodu, no na trhu už zoženiete aj šikovnú pomôcku – kliešte na gaštany. Ak gaštany počas sezóny pripravujete častejšie, túto neveľkú investíciu určite oceníte.

Narezanie šupky do tvaru písmena X má svoje opodstatnenie aj pri šúpaní gaštanov. Rez by mal byť dlhý minimálne jeden centimeter, no ideálne je, aby čo najmenej zasiahol jadro.

Opekať, piecť aj variť

Príprava gaštanov je síce zdĺhavá, no výsledok stojí za trochu námahy. Pripraviť sa dajú na niekoľko spôsobov.

Opekané na ohni

V tejto verzii majú gaštany najvýraznejšiu chuť. Ak sa rozhodnete pre tento spôsob prípravy, budete potrebovať špeciálne perforovanú panvicu, vďaka ktorej zvládnete pripraviť gaštany aj vo svojej kuchyni či vonku s pomocou záhradného grilu. Táto príprava trvá približne 15 minút.

Pečené

Jednoduchší spôsob je piecť gaštany v rúre pri teplote 190-200 stupňov.

Prečítajte si tiež: Vybrali sme desať receptov na skvelé gaštanové dezerty Čítajte 

Plech, na ktorý sa gaštany uložíte, vysteľte alobalom, aby sa nepripaľoval a rúru dôkladne rozohrejte. Do spodnej časti rúry vložte menší hrniec s horúcou vodou, vlhkosť uľahčí lúpanie. Pečenie by nemalo presiahnuť 20 minút.

Piecť gaštany môžete aj v mikrovlnnej rúre. Aj v tomto prípade ich narežte do kríža. Piecť ich môžete v miske, alebo na grilovacej mriežke vhodnej do mikrovlnnej rúry. Vhodné je, aby ste spolu s gaštanmi vložili do mikrovlnky aj misku či šálku s vodou. Pečte 5 až 6 minút, podľa veľkosti gaštanov.

Varené

Varenie gaštanov sa najčastejšie využíva pri príprave pyré, mrazení alebo ďalšom skladovaní, no mnoho ľudí preferuje varenie aj na priamu konzumáciu.

Ak sa rozhodnete šupku narezať, vložte gaštany do vriacej vody na 15 minút.

Nenarezané gaštany môžu zostať vo vriacej vode aj pol hodinu. V prípade, že chcete gaštany iba obvariť a uskladniť v mrazničke pre ďalšie použitie, môžete dôkladne umyté plody rozrezať na polovicu a do vriacej vody ponoriť na tri minúty. Po vychladnutí ich ľahko zbavíte šupky a môžete zamraziť.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Fakulta posiela študentov do verejných inštitúcií a vzdeláva ich
  2. Moderné, inovatívne a praktické štúdium práva? U nás sa to dá!
  3. Prečo je Nitra rajom študentov?
  4. Študuj matematiku, fyziku a informatiku v Prahe
  5. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  6. Začať investovať v mobile môžete konečne aj na Slovensku
  7. Denník SME s odznakom Nie v našej krajine
  8. Nestarnú, ale dozrievajú
  9. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  10. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  1. Do VIVO! Bratislava zavítala doba kamenná
  2. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  3. Postarajte sa o to, aby s vaším autom neodišiel nikto iný
  4. Jarné prázdniny za dverami: Ešte jedna lyžovačka, prosím
  5. SANAGRO: Vláda rozdelila dotácie neférovo
  6. A trend-setting water park
  7. Začať investovať v mobile môžete konečne aj na Slovensku
  8. Nestarnú, ale dozrievajú
  9. Denník SME s odznakom Nie v našej krajine
  10. Tipy na darček pre krstniatko
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 20 305
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 12 763
  3. Slovensko potrebuje dezinFicovať 8 371
  4. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 7 288
  5. Denník SME s odznakom Nie v našej krajine 5 481
  6. Viete aké je študentské mesto na Slovensku? 5 362
  7. Ktorá farba je tá tvoja? 5 040
  8. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 4 264
  9. Darujte od srdca pre rozum 3 947
  10. Začať investovať v mobile môžete konečne aj na Slovensku 3 772

Téma: Jedlo

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Hlavné správy zo Sme.sk

Španielska polícia pred hotelom na Tenerife.
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter a vľavo Erik Tomáš (obaja SMER).
Sabina Dlouhá hrala v dokumente V síti dvanásťročné dievča.

Orbán podáva ruku aj slovenským Maďarom

Maďarské strany nemajú istú účasť v parlamente.

Orbánna rokovani s predstaviteľmi Strany maďarskej komunity (MKP) v Budapešti 11. apríla 2017.