Viete, ako pripraviť gaštany? Tu sú tipy ako na to

Najpopulárnejšia jesenná pochúťka sa dá variť, piecť aj opekať.

(Zdroj: Pixabay.com)

Gaštany sú dnes vnímané len ako pochúťka, prísada do jedál či ako surovina na špeciálnu múku. V minulosti sa však tešili oveľa väčšej popularite.

Gaštanová múka bola dostupnejšia ako obilná a pečené či varené gaštany sa bežne ocitli na tanieri ako príloha. Náročnejšia príprava a komplikované skladovanie ich však po privezení zemiakov do Európy vytlačilo z bežného života.

Dnes sa gaštany spájajú predovšetkým s cukrárstvom, používajú sa do plniek, či ako atraktívna príloha k mäsu. No vo vrcholiacej sezóne, od septembra do decembra, ich najčastejšie jedávame ako samostatnú pochúťku.

Dôkladne ich preberte a využite šikovné pomôcky

Gaštany nie sú surovina, ktorú môžete dlhodobo skladovať. Veľmi rýchlo vysychajú, ľahko červivejú a priťahujú plesne.

Prečítajte si tiež: Gaštany - pochúťka pre maškrtníkov

Prvá kontrola plodov je preto namieste hneď u predajcu. Zdravé gaštany sú lesklé a na svojom povrchu nemajú žiadne viditeľné poškodenia a praskliny. Nekupujte plody, ktoré sú zoschnuté či dokonca so stopami plesní.

Nech sa gaštany rozhodnete pripravovať akýmkoľvek spôsobom, takmer vždy budete musieť narezať ich kožu.

Najčastejšie sa to robí s pomocou krátkeho ostrého noža na zaoblenej strane plodu, no na trhu už zoženiete aj šikovnú pomôcku – kliešte na gaštany. Ak gaštany počas sezóny pripravujete častejšie, túto neveľkú investíciu určite oceníte.

Narezanie šupky do tvaru písmena X má svoje opodstatnenie aj pri šúpaní gaštanov. Rez by mal byť dlhý minimálne jeden centimeter, no ideálne je, aby čo najmenej zasiahol jadro.

Opekať, piecť aj variť

Príprava gaštanov je síce zdĺhavá, no výsledok stojí za trochu námahy. Pripraviť sa dajú na niekoľko spôsobov.

Opekané na ohni

V tejto verzii majú gaštany najvýraznejšiu chuť. Ak sa rozhodnete pre tento spôsob prípravy, budete potrebovať špeciálne perforovanú panvicu, vďaka ktorej zvládnete pripraviť gaštany aj vo svojej kuchyni či vonku s pomocou záhradného grilu. Táto príprava trvá približne 15 minút.

Pečené

Jednoduchší spôsob je piecť gaštany v rúre pri teplote 190-200 stupňov. Plech, na ktorý sa gaštany uložíte, vysteľte alobalom, aby sa nepripaľoval a rúru dôkladne rozohrejte. Pečenie by nemalo presiahnuť 20 minút.

Varené

Varenie gaštanov sa najčastejšie využíva pri príprave pyré, mrazení alebo ďalšom skladovaní, no mnoho ľudí preferuje varenie aj na priamu konzumáciu.

Ak sa rozhodnete šupku narezať, vložte gaštany do vriacej vody na 15 minút.

Nenarezané gaštany môžu zostať vo vriacej vode aj pol hodinu. V prípade, že chcete gaštany iba obvariť a uskladniť v mrazničke pre ďalšie použitie, môžete dôkladne umyté plody rozrezať na polovicu a do vriacej vody ponoriť na tri minúty. Po vychladnutí ich ľahko zbavíte šupky a môžete zamraziť.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  3. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  5. Nový Jaguar XF Sportbrake
  6. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  7. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  8. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP
  9. Keď ide o zdravie a majetok, rozhodujú sekundy
  10. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program
  1. Moskva alebo Petrohrad?
  2. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  3. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  4. Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva
  9. Jeden nákup a všetko vybavené, alebo one stop shopping
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Moskva alebo Petrohrad? 9 814
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 714
  3. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 395
  4. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 2 027
  5. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 955
  6. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 924
  7. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 719
  8. Tradičné bratislavské dvory sú späť. V Jarabinkách sú až dva 1 322
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 283
  10. Výhodné a lacné neznamená to isté, ani pri PZP 868

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Chcel zachrániť svoj klub. Poprosil o pomoc diktátora

Nemecký hokejový tím zachránil líbyjský diktátor pred krachom.

PLUS

Civilizovaná divočina. Na severe Slovenska to záhadne funguje

Oravská Polhora pôsobí ako vymyslená.

ŠPORT

V sledovanom madridskom derby gól nepadol

Atlético Madrid remizovalo s Realom Madrid 0:0.

Neprehliadnite tiež

Frida Kahlo: K nešťastiu v živote mala svojský prístup, dávala ho na plátno

Mexická maliarka je dodnes legendou, dokázala konkurovať mužom a vysporiadať sa s osudovými ranami vďaka maľovaniu.

Líčenie na rande: Ako na dokonalý mejkap v troch krokoch

Niekedy je nadmerná snaha skôr na škodu, poradíme vám, ako sa nalíčiť v správnej miere.

Kokteil pre imunitu: Sedem spôsobov ako ju podporiť

Aké vitamíny a doplnky by ste mali vyskúšať, poradí farmaceutka.

Vybrali sme desať receptov na vegánske zákusky

Aj vy máte problém zohnať maslo a vajcia? Inšpirujte sa našimi tipmi na koláče a zákusky, v ktorých ich nebudete potrebovať.