SME

Viete, ako pripraviť gaštany? Tu sú tipy ako na to

Populárna jesenná pochúťka sa dá variť, piecť aj opekať.

(Zdroj: Unsplash.com)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Gaštany sú dnes vnímané len ako pochúťka, prísada do jedál či ako surovina na špeciálnu múku. V minulosti sa však tešili oveľa väčšej popularite.

Gaštanová múka bola dostupnejšia ako obilná a pečené či varené gaštany sa bežne ocitli na tanieri ako príloha. Náročnejšia príprava a komplikované skladovanie ich však po privezení zemiakov do Európy vytlačilo z bežného života.

Dnes sa gaštany spájajú predovšetkým s cukrárstvom, používajú sa do plniek, či ako atraktívna príloha k mäsu. No vo vrcholiacej sezóne, od septembra do decembra, ich najčastejšie jedávame ako samostatnú pochúťku.

SkryťVypnúť reklamu

Dôkladne ich preberte a využite šikovné pomôcky

Gaštany nie sú surovina, ktorú môžete dlhodobo skladovať. Veľmi rýchlo vysychajú, ľahko červivejú a priťahujú plesne.

Prvá kontrola plodov je preto namieste hneď u predajcu. Zdravé gaštany sú lesklé a na svojom povrchu nemajú žiadne viditeľné poškodenia a praskliny. Nekupujte plody, ktoré sú zoschnuté či dokonca so stopami plesní.

Nech sa gaštany rozhodnete pripravovať akýmkoľvek spôsobom, takmer vždy budete musieť narezať ich kožu.

Najčastejšie sa to robí s pomocou krátkeho ostrého noža na zaoblenej strane plodu, no na trhu už zoženiete aj šikovnú pomôcku – kliešte na gaštany. Ak gaštany počas sezóny pripravujete častejšie, túto neveľkú investíciu určite oceníte.

Narezanie šupky do tvaru písmena X má svoje opodstatnenie aj pri šúpaní gaštanov. Rez by mal byť dlhý minimálne jeden centimeter, no ideálne je, aby čo najmenej zasiahol jadro.

SkryťVypnúť reklamu

Opekať, piecť aj variť

Príprava gaštanov je síce zdĺhavá, no výsledok stojí za trochu námahy. Pripraviť sa dajú na niekoľko spôsobov.

Opekané na ohni

V tejto verzii majú gaštany najvýraznejšiu chuť. Ak sa rozhodnete pre tento spôsob prípravy, budete potrebovať špeciálne perforovanú panvicu, vďaka ktorej zvládnete pripraviť gaštany aj vo svojej kuchyni či vonku s pomocou záhradného grilu. Táto príprava trvá približne 15 minút.

Pečené

Jednoduchší spôsob je piecť gaštany v rúre pri teplote 190-200 stupňov.

Prečítajte si tiež: Vybrali sme desať receptov na skvelé gaštanové dezerty Čítajte 

Plech, na ktorý sa gaštany uložíte, vysteľte alobalom, aby sa nepripaľoval a rúru dôkladne rozohrejte. Do spodnej časti rúry vložte menší hrniec s horúcou vodou, vlhkosť uľahčí lúpanie. Pečenie by nemalo presiahnuť 20 minút.

Piecť gaštany môžete aj v mikrovlnnej rúre. Aj v tomto prípade ich narežte do kríža. Piecť ich môžete v miske, alebo na grilovacej mriežke vhodnej do mikrovlnnej rúry. Vhodné je, aby ste spolu s gaštanmi vložili do mikrovlnky aj misku či šálku s vodou. Pečte 5 až 6 minút, podľa veľkosti gaštanov.

SkryťVypnúť reklamu

Varené

Varenie gaštanov sa najčastejšie využíva pri príprave pyré, mrazení alebo ďalšom skladovaní, no mnoho ľudí preferuje varenie aj na priamu konzumáciu.

Ak sa rozhodnete šupku narezať, vložte gaštany do vriacej vody na 15 minút.

Nenarezané gaštany môžu zostať vo vriacej vode aj pol hodinu. V prípade, že chcete gaštany iba obvariť a uskladniť v mrazničke pre ďalšie použitie, môžete dôkladne umyté plody rozrezať na polovicu a do vriacej vody ponoriť na tri minúty. Po vychladnutí ich ľahko zbavíte šupky a môžete zamraziť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 115
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 441
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 933
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 699
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 442
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 366
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 044
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 041
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 28 978
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 14 649
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 698
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 12 660
  5. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 186
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 967
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 7 512
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 944
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťZatvoriť reklamu