SME
Pondelok, 6. december, 2021 | Meniny má MikulášKrížovkyKrížovky

Viete, ako pripraviť gaštany? Tu sú tipy ako na to

Populárna jesenná pochúťka sa dá variť, piecť aj opekať.

(Zdroj: Unsplash.com)

Gaštany sú dnes vnímané len ako pochúťka, prísada do jedál či ako surovina na špeciálnu múku. V minulosti sa však tešili oveľa väčšej popularite.

Gaštanová múka bola dostupnejšia ako obilná a pečené či varené gaštany sa bežne ocitli na tanieri ako príloha. Náročnejšia príprava a komplikované skladovanie ich však po privezení zemiakov do Európy vytlačilo z bežného života.

Dnes sa gaštany spájajú predovšetkým s cukrárstvom, používajú sa do plniek, či ako atraktívna príloha k mäsu. No vo vrcholiacej sezóne, od septembra do decembra, ich najčastejšie jedávame ako samostatnú pochúťku.

Skryť Vypnúť reklamu

Dôkladne ich preberte a využite šikovné pomôcky

Gaštany nie sú surovina, ktorú môžete dlhodobo skladovať. Veľmi rýchlo vysychajú, ľahko červivejú a priťahujú plesne.

Prvá kontrola plodov je preto namieste hneď u predajcu. Zdravé gaštany sú lesklé a na svojom povrchu nemajú žiadne viditeľné poškodenia a praskliny. Nekupujte plody, ktoré sú zoschnuté či dokonca so stopami plesní.

Nech sa gaštany rozhodnete pripravovať akýmkoľvek spôsobom, takmer vždy budete musieť narezať ich kožu.

Najčastejšie sa to robí s pomocou krátkeho ostrého noža na zaoblenej strane plodu, no na trhu už zoženiete aj šikovnú pomôcku – kliešte na gaštany. Ak gaštany počas sezóny pripravujete častejšie, túto neveľkú investíciu určite oceníte.

Narezanie šupky do tvaru písmena X má svoje opodstatnenie aj pri šúpaní gaštanov. Rez by mal byť dlhý minimálne jeden centimeter, no ideálne je, aby čo najmenej zasiahol jadro.

Skryť Vypnúť reklamu

Opekať, piecť aj variť

Príprava gaštanov je síce zdĺhavá, no výsledok stojí za trochu námahy. Pripraviť sa dajú na niekoľko spôsobov.

Opekané na ohni

V tejto verzii majú gaštany najvýraznejšiu chuť. Ak sa rozhodnete pre tento spôsob prípravy, budete potrebovať špeciálne perforovanú panvicu, vďaka ktorej zvládnete pripraviť gaštany aj vo svojej kuchyni či vonku s pomocou záhradného grilu. Táto príprava trvá približne 15 minút.

Pečené

Jednoduchší spôsob je piecť gaštany v rúre pri teplote 190-200 stupňov.

Prečítajte si tiež: Vybrali sme desať receptov na skvelé gaštanové dezerty Čítajte 

Plech, na ktorý sa gaštany uložíte, vysteľte alobalom, aby sa nepripaľoval a rúru dôkladne rozohrejte. Do spodnej časti rúry vložte menší hrniec s horúcou vodou, vlhkosť uľahčí lúpanie. Pečenie by nemalo presiahnuť 20 minút.

Piecť gaštany môžete aj v mikrovlnnej rúre. Aj v tomto prípade ich narežte do kríža. Piecť ich môžete v miske, alebo na grilovacej mriežke vhodnej do mikrovlnnej rúry. Vhodné je, aby ste spolu s gaštanmi vložili do mikrovlnky aj misku či šálku s vodou. Pečte 5 až 6 minút, podľa veľkosti gaštanov.

Skryť Vypnúť reklamu

Varené

Varenie gaštanov sa najčastejšie využíva pri príprave pyré, mrazení alebo ďalšom skladovaní, no mnoho ľudí preferuje varenie aj na priamu konzumáciu.

Ak sa rozhodnete šupku narezať, vložte gaštany do vriacej vody na 15 minút.

Nenarezané gaštany môžu zostať vo vriacej vode aj pol hodinu. V prípade, že chcete gaštany iba obvariť a uskladniť v mrazničke pre ďalšie použitie, môžete dôkladne umyté plody rozrezať na polovicu a do vriacej vody ponoriť na tri minúty. Po vychladnutí ich ľahko zbavíte šupky a môžete zamraziť.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Domáci pomocníci, ktorí skvalitnia život a dbajú o vaše zdravie
  2. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  3. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  4. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu
  5. Študuj, čo ťa baví na Trenčianskej univerzite!
  6. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije?
  7. Ako vychovávať deti aby boli odolnejšie
  8. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú
  9. Konope lieči veľa chorôb. Nebojte sa ho, dbajte však na kvalitu
  10. Vieme, ako si môžete dopriať a nezaťažiť pritom rodinný rozpočet
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Nadácia Orange podporí digitálne zručnosti učiteľov a žiakov
  3. Changes to the System of Remedies, Procurement Law Amendment
  4. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  5. Compliance – who should be responsible?
  6. Employee's age as a new ground for notice of termination
  7. Ako podnikať na internete. V Košiciach sa to naučíte zadarmo
  8. Buďte o krok napred voči konkurencií so štúdiom MBA
  9. O prideľovanie štátnych grantov sa môže starať softvér
  10. Domáci pomocníci, ktorí skvalitnia život a dbajú o vaše zdravie
  1. Petra Vlhová: Prvýkrát v živote som urobila veľké rozhodnutie 19 179
  2. So Sovietskym zväzom na večné časy? Pozrite sa ako padá kolos 10 778
  3. Pohľad do histórie. Kedy sme sa mali lepšie ako dnes? 7 903
  4. Strava ani spánok nie sú dôležité, ak pri tom dýchame zlý vzduch 5 904
  5. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 5 299
  6. Kto sú páni slovenskej zimy? Niektorí z nich sa ukrývajú 3 862
  7. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 3 336
  8. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť 3 214
  9. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené 3 160
  10. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 3 037
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Otvorené obchody po uvoľnení opatrení v čase pandémie koronavírusu.

Očkovaní a vyzdravení by mohli nakupovať darčeky.


a 1 ďalší 3 h
Štát, resp. štátne organizácie sa zbavujú množstva nehnuteľností či ďalšieho majetku.

Môžete kúpiť košickú nemocnicu, vranovskú vežu i herliansku poštu.


5. dec
Jakub Filo.

Minister neráta, s kým sedí vo vláde.


4 h

Blogy SME

  1. Adela Penesová: Máme obezitu zapísanú v génoch?
  2. Imunoblog: Starostlivosť o ústnu dutinu prospieva aj imunitnému systému
  3. Martina Paulenová: Ako som medzi dvoma kojeniami vyšla nad hmlu a videla slnko
  4. Barbora Kujundžić: Porovnanie pedagogiky Marie Montessori a Rudolfa Steinera (tzv. waldorfskej pedagogiky)
  5. Unicef Slovensko: Ako svet bojuje proti detskej obrne
  6. Michael Achberger: Najväčšie chyby pri vážení sa: na toto si dajte pozor
  7. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  8. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  1. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook 17 262
  2. Radovan Kazda: TOP 7 dôvodov, prečo 500 miliónov pre seniorov nie je dobrý nápad 5 403
  3. Tomáš Sedliačik: Ako sa baviť s konšpirátorom 4 939
  4. Mišo Šesták: V duši sedliaka žije pohanský duch 4 897
  5. Martin Greguš: Istropolis zbúrajú...starosta Kusý obrátil kabát...Je to vôbec možné? Architekt a primátor Vallo mlčí... 4 779
  6. Zuzana Rattajová: Juraj Droba, dnes si opustil ľudí 4 412
  7. Vanda Tuchyňová: "Spod zadku“ nám berú vlastné pozemky, rozoberajú majetok Žiliny a mesto sa len prizerá ! 3 754
  8. Tereza Krajčová: Paríž: Mesto dychberúcej architektúry a nestarnúceho umenia 3 736
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Pavol Koprda: Očkovacie hoaxy Ľuboša Blahu odstránil Facebook
  3. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  4. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  7. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  8. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
Skryť Zatvoriť reklamu