Uskladniť zásoby potravín v malej panelákovej kuchyni je tvrdý oriešok aj pre skúsené gazdiné. Základná rada potravinárov a hygienikov znie: nerobte si príliš veľké zásoby. Platí to pre mlieko a mliečne výrobky, pečivo, ovocie aj zeleninu. Ale ani suché potraviny, ako sú múka, cukor či káva, nevydržia v komore roky.
Chladnička je pre taliansku kuchyňu tabu
Chladnička pomôže uchovať mnohé potraviny čerstvé. Nie je však vhodná pre všetky druhy. „Napríklad paradajky v chladničke strácajú arómu a rýchle plesnivejú,“ vysvetlila riaditeľka odboru potravinárstva a obchodu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Tatiana Belová. Do chladničky nepatria ani chlieb a pečivo, med, ktorý vplyvom chladu mení svoju konzistenciu, a olivový olej. Ten sa môže v chlade zraziť a zakaliť.
Nízke teploty v chladničke neprospievajú ani ďalším druhom ovocia a zeleniny. „Pre každý druh zeleniny a ovocia sú stanovené špecifické podmienky skladovania, ktoré sa v domácnostiach nedajú úplne presne dodržať,“ pripustila Belová.

Najlepším miestom na skladovanie ovocia a zeleniny je pivnica. „Najlepšie taká, ktorá sa nachádza aspoň čiastočne pod úrovňou povrchu zeme.“
Ak ju nemáte, krátkodobo poslúži aj chladnička. Ovocie a zeleninu Belová odporúča držať v plastovom boxe v spodnej časti chladničky. Pozor, nie všetky druhy.
Okrem spomínaných paradajok by sa v chladničke nemalo skladovať ani exotické ovocie, ako sú banány, citrusy, avokádo alebo mango. Nízke teploty ich totiž poškodzujú.
Cesnak a cibuľa si napríklad vyžadujú skôr suché prostredie. Môžete ich držať v slamenom košíku v komore či v potravinovej skrini.
Ľudia často v chladničke nesprávne skladujú aj zemiaky. Chlad im však nesvedčí – ovplyvňuje ich chuť, keďže škrob sa pri nízkych teplotách mení na cukor.„Skladujú sa na tienistom mieste pri izbovej alebo mierne chladnejšej teplote,“ dodala odborníčka na potraviny.
Mlieku škodí aj veľký chlad
Pri mlieku a mliečnych výrobkoch zvlášť platí, že by sa mali skonzumovať čo najskôr. „Výnimkou sú tvrdé a extra tvrdé syry, ktoré sa môžu skladovať pomerne dlho,“ radí Belová. Väčšine z nich škodí kolísanie teplôt, mlieku aj príliš nízka teplota. „Pri výraznom kolísaní teploty pri skladovaní kyslomliečnych výrobkov môže dôjsť k uvoľneniu srvátky,“ upozornila odborníčka.
Maslo by sa nemalo vyberať z pôvodného obalu, hoci skladovanie v špeciálnej dóze pôsobí estetickejšie. „Je balené v hliníkovej fólii, ktorá má vyhovujúce bariérové vlastnosti.“
Už hotové – uvarené jedlá takisto patria do chladničky. Mali by ste ich tam odložiť čo najskôr po vychladnutí, skladovať prikryté a oddelene od ostatných potravín. „Neskladujte ich však v chladničke príliš dlho, najviac 48 hodín pri teplote 5 stupňov Celzia,“ radí Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva.
Rady na skladovanie potravín
- Prílohy ako uvarenú ryžu, zemiaky, strukoviny, cestovinové a zeleninové šaláty spotrebujte do 12 hodín
- Potraviny, zvlášť mäso, nerozmrazujte pri izbovej teplote, ale v chladničke
- Rozmrazené potraviny druhýkrát nezamrazujte
- Dvierka chladničky sú najteplejšou časťou, patria tam preto potraviny, ktoré sa rýchlo nekazia – džúsy, konzervy, nápoje
- Jedlo nezohrievajte viac ako raz
- Sledujte dátum spotreby na potravinách
Rožky v igelite splesnivejú
Chlieb a pečivo sú najlepšie čerstvé. Mikroténové vrecko, v ktorom ho donesiete z obchodu, však nie je ideálny spôsob skladovania. Ani chladnička. „Môžu rýchlo splesnivieť,“ zdôvodnila Belová. Vhodnejšie sú podľa nej kameninové nádoby, látkové vrecko na chlieb, napríklad ľanové, alebo klasická kuchynská utierka, do ktorej sa chlieb zabalí.
Suchým potravinám, ako sú múka, cukor, káva, čaj alebo škrob, je najlepšie na chladnejšom suchom mieste a v dobre uzavretom obale. Pri dlhšom skladovaní sa však môže ich aróma meniť a môžu pohltiť pach z okolia.
Citlivé na skladovanie sú orechy alebo mandle, najmä keď ich už otvoríte a časť použijete. Autorka kuchárskych kníh Eva Paulovičová radí, dobre ich uzavrite napríklad aj v pôvodnom obale, previažte gumičkou a skladujte v chladničke.
Podobne sa dajú skladovať aj pomleté orechy či mak. Nejde len o chuť. „Nedostatočná hygiena a nesprávne skladovanie potravín napomáhajú premnoženie nebezpečných mikroorganizmov a plesní,“ uzavrela Trusková.