SME

Myslíte si, že viete skladovať potraviny? Nie vždy je to pravda

Niektoré potrebujú potrebujú chlad, iné sucho a izbovú teplotu.

(Zdroj: pexel.com)

Uskladniť zásoby potravín v malej panelákovej kuchyni je tvrdý oriešok aj pre skúsené gazdiné. Základná rada potravinárov a hygienikov znie: nerobte si príliš veľké zásoby. Platí to pre mlieko a mliečne výrobky, pečivo, ovocie aj zeleninu. Ale ani suché potraviny, ako sú múka, cukor či káva, nevydržia v komore roky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Chladnička je pre taliansku kuchyňu tabu

Chladnička pomôže uchovať mnohé potraviny čerstvé. Nie je však vhodná pre všetky druhy. „Napríklad paradajky v chladničke strácajú arómu a rýchle plesnivejú,“ vysvetlila riaditeľka odboru potravinárstva a obchodu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Tatiana Belová. Do chladničky nepatria ani chlieb a pečivo, med, ktorý vplyvom chladu mení svoju konzistenciu, a olivový olej. Ten sa môže v chlade zraziť a zakaliť.

SkryťVypnúť reklamu

Nízke teploty v chladničke neprospievajú ani ďalším druhom ovocia a zeleniny. „Pre každý druh zeleniny a ovocia sú stanovené špecifické podmienky skladovania, ktoré sa v domácnostiach nedajú úplne presne dodržať,“ pripustila Belová.

Prečítajte si tiež: Varte ako profesionál. Poradí žena, ktorá nevedela pokrájať ani zeleninu Čítajte 

Najlepším miestom na skladovanie ovocia a zeleniny je pivnica. „Najlepšie taká, ktorá sa nachádza aspoň čiastočne pod úrovňou povrchu zeme.“

Ak ju nemáte, krátkodobo poslúži aj chladnička. Ovocie a zeleninu Belová odporúča držať v plastovom boxe v spodnej časti chladničky. Pozor, nie všetky druhy.

Okrem spomínaných paradajok by sa v chladničke nemalo skladovať ani exotické ovocie, ako sú banány, citrusy, avokádo alebo mango. Nízke teploty ich totiž poškodzujú.

Cesnak a cibuľa si napríklad vyžadujú skôr suché prostredie. Môžete ich držať v slamenom košíku v komore či v potravinovej skrini.

SkryťVypnúť reklamu

Ľudia často v chladničke nesprávne skladujú aj zemiaky. Chlad im však nesvedčí – ovplyvňuje ich chuť, keďže škrob sa pri nízkych teplotách mení na cukor.„Skladujú sa na tienistom mieste pri izbovej alebo mierne chladnejšej teplote,“ dodala odborníčka na potraviny.

Mlieku škodí aj veľký chlad

Pri mlieku a mliečnych výrobkoch zvlášť platí, že by sa mali skonzumovať čo najskôr. „Výnimkou sú tvrdé a extra tvrdé syry, ktoré sa môžu skladovať pomerne dlho,“ radí Belová. Väčšine z nich škodí kolísanie teplôt, mlieku aj príliš nízka teplota. „Pri výraznom kolísaní teploty pri skladovaní kyslomliečnych výrobkov môže dôjsť k uvoľneniu srvátky,“ upozornila odborníčka.

Maslo by sa nemalo vyberať z pôvodného obalu, hoci skladovanie v špeciálnej dóze pôsobí estetickejšie. „Je balené v hliníkovej fólii, ktorá má vyhovujúce bariérové vlastnosti.“

SkryťVypnúť reklamu

Už hotové – uvarené jedlá takisto patria do chladničky. Mali by ste ich tam odložiť čo najskôr po vychladnutí, skladovať prikryté a oddelene od ostatných potravín. „Neskladujte ich však v chladničke príliš dlho, najviac 48 hodín pri teplote 5 stupňov Celzia,“ radí Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva.

Rožky v igelite splesnivejú

Chlieb a pečivo sú najlepšie čerstvé. Mikroténové vrecko, v ktorom ho donesiete z obchodu, však nie je ideálny spôsob skladovania. Ani chladnička. „Môžu rýchlo splesnivieť,“ zdôvodnila Belová. Vhodnejšie sú podľa nej kameninové nádoby, látkové vrecko na chlieb, napríklad ľanové, alebo klasická kuchynská utierka, do ktorej sa chlieb zabalí.

Suchým potravinám, ako sú múka, cukor, káva, čaj alebo škrob, je najlepšie na chladnejšom suchom mieste a v dobre uzavretom obale. Pri dlhšom skladovaní sa však môže ich aróma meniť a môžu pohltiť pach z okolia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Citlivé na skladovanie sú orechy alebo mandle, najmä keď ich už otvoríte a časť použijete. Autorka kuchárskych kníh Eva Paulovičová radí, dobre ich uzavrite napríklad aj v pôvodnom obale, previažte gumičkou a skladujte v chladničke.

Podobne sa dajú skladovať aj pomleté orechy či mak. Nejde len o chuť. „Nedostatočná hygiena a nesprávne skladovanie potravín napomáhajú premnoženie nebezpečných mikroorganizmov a plesní,“ uzavrela Trusková.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 95 133
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 963
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 642
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 829
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 275
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 262
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 708
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 838
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 627
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 40 763
  4. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 22 021
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 554
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 031
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 966
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 771
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  4. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
SkryťZatvoriť reklamu