Myslíte si, že viete skladovať potraviny? Nie vždy je to pravda

Niektoré potrebujú potrebujú chlad, iné sucho a izbovú teplotu.

(Zdroj: pexel.com)

Uskladniť zásoby potravín v malej panelákovej kuchyni je tvrdý oriešok aj pre skúsené gazdiné. Základná rada potravinárov a hygienikov znie: nerobte si príliš veľké zásoby. Platí to pre mlieko a mliečne výrobky, pečivo, ovocie aj zeleninu. Ale ani suché potraviny, ako sú múka, cukor či káva, nevydržia v komore roky.

Chladnička je pre taliansku kuchyňu tabu

Chladnička pomôže uchovať mnohé potraviny čerstvé. Nie je však vhodná pre všetky druhy. „Napríklad paradajky v chladničke strácajú arómu a rýchle plesnivejú,“ vysvetlila riaditeľka odboru potravinárstva a obchodu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Tatiana Belová. Do chladničky nepatria ani chlieb a pečivo, med, ktorý vplyvom chladu mení svoju konzistenciu, a olivový olej. Ten sa môže v chlade zraziť a zakaliť.

Nízke teploty v chladničke neprospievajú ani ďalším druhom ovocia a zeleniny. „Pre každý druh zeleniny a ovocia sú stanovené špecifické podmienky skladovania, ktoré sa v domácnostiach nedajú úplne presne dodržať,“ pripustila Belová.

Prečítajte si tiež: Varte ako profesionál. Poradí žena, ktorá nevedela pokrájať ani zeleninu

Najlepším miestom na skladovanie ovocia a zeleniny je pivnica. „Najlepšie taká, ktorá sa nachádza aspoň čiastočne pod úrovňou povrchu zeme.“

Ak ju nemáte, krátkodobo poslúži aj chladnička. Ovocie a zeleninu Belová odporúča držať v plastovom boxe v spodnej časti chladničky. Pozor, nie všetky druhy.

Okrem spomínaných paradajok by sa v chladničke nemalo skladovať ani exotické ovocie, ako sú banány, citrusy, avokádo alebo mango. Nízke teploty ich totiž poškodzujú.

Cesnak a cibuľa si napríklad vyžadujú skôr suché prostredie. Môžete ich držať v slamenom košíku v komore či v potravinovej skrini.

Ľudia často v chladničke nesprávne skladujú aj zemiaky. Chlad im však nesvedčí – ovplyvňuje ich chuť, keďže škrob sa pri nízkych teplotách mení na cukor.„Skladujú sa na tienistom mieste pri izbovej alebo mierne chladnejšej teplote,“ dodala odborníčka na potraviny.

Mlieku škodí aj veľký chlad

Pri mlieku a mliečnych výrobkoch zvlášť platí, že by sa mali skonzumovať čo najskôr. „Výnimkou sú tvrdé a extra tvrdé syry, ktoré sa môžu skladovať pomerne dlho,“ radí Belová. Väčšine z nich škodí kolísanie teplôt, mlieku aj príliš nízka teplota. „Pri výraznom kolísaní teploty pri skladovaní kyslomliečnych výrobkov môže dôjsť k uvoľneniu srvátky,“ upozornila odborníčka.

Maslo by sa nemalo vyberať z pôvodného obalu, hoci skladovanie v špeciálnej dóze pôsobí estetickejšie. „Je balené v hliníkovej fólii, ktorá má vyhovujúce bariérové vlastnosti.“

Už hotové – uvarené jedlá takisto patria do chladničky. Mali by ste ich tam odložiť čo najskôr po vychladnutí, skladovať prikryté a oddelene od ostatných potravín. „Neskladujte ich však v chladničke príliš dlho, najviac 48 hodín pri teplote 5 stupňov Celzia,“ radí Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva.

Rožky v igelite splesnivejú

Chlieb a pečivo sú najlepšie čerstvé. Mikroténové vrecko, v ktorom ho donesiete z obchodu, však nie je ideálny spôsob skladovania. Ani chladnička. „Môžu rýchlo splesnivieť,“ zdôvodnila Belová. Vhodnejšie sú podľa nej kameninové nádoby, látkové vrecko na chlieb, napríklad ľanové, alebo klasická kuchynská utierka, do ktorej sa chlieb zabalí.

Suchým potravinám, ako sú múka, cukor, káva, čaj alebo škrob, je najlepšie na chladnejšom suchom mieste a v dobre uzavretom obale. Pri dlhšom skladovaní sa však môže ich aróma meniť a môžu pohltiť pach z okolia.

Citlivé na skladovanie sú orechy alebo mandle, najmä keď ich už otvoríte a časť použijete. Autorka kuchárskych kníh Eva Paulovičová radí, dobre ich uzavrite napríklad aj v pôvodnom obale, previažte gumičkou a skladujte v chladničke.

Podobne sa dajú skladovať aj pomleté orechy či mak. Nejde len o chuť. „Nedostatočná hygiena a nesprávne skladovanie potravín napomáhajú premnoženie nebezpečných mikroorganizmov a plesní,“ uzavrela Trusková.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 8 420
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 5 723
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 185
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 2 658
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 260
  6. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 1 278
  7. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 1 107
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 1 026
  9. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 016
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 1 006

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Populista, podvodník ale aj blízky človek. Babiša vnímajú ľudia v Smere rôzne

Marián Kéry zo Smeru považuje Andreja Babiša za populistu.

KOMENTÁRE

Smer opäť prevalcuje župy a opozícia je v pohode

V jednom sa Josif Vissarionovič Džugašvili nemýlil: kádre rozhodujú o všetkom.

SVET

Český komentátor pre SME: Naša demokracia Babiša prežije

Babiš nerozumie demokracii, tvrdí Jindřich Šidlo.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Všetko najlepšie, princezná Leia: Herečka Carrie Fisher by oslávila 61 rokov

Odišla nečakane, deň po jej smrti umrela aj jej slávna matka Debbie Reynoldsová.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.