SME
Štvrtok, 27. február, 2020 | Meniny má Alexander

Myslíte si, že viete skladovať potraviny? Nie vždy je to pravda

Niektoré potrebujú potrebujú chlad, iné sucho a izbovú teplotu.

(Zdroj: pexel.com)

Uskladniť zásoby potravín v malej panelákovej kuchyni je tvrdý oriešok aj pre skúsené gazdiné. Základná rada potravinárov a hygienikov znie: nerobte si príliš veľké zásoby. Platí to pre mlieko a mliečne výrobky, pečivo, ovocie aj zeleninu. Ale ani suché potraviny, ako sú múka, cukor či káva, nevydržia v komore roky.

Chladnička je pre taliansku kuchyňu tabu

Chladnička pomôže uchovať mnohé potraviny čerstvé. Nie je však vhodná pre všetky druhy. „Napríklad paradajky v chladničke strácajú arómu a rýchle plesnivejú,“ vysvetlila riaditeľka odboru potravinárstva a obchodu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Tatiana Belová. Do chladničky nepatria ani chlieb a pečivo, med, ktorý vplyvom chladu mení svoju konzistenciu, a olivový olej. Ten sa môže v chlade zraziť a zakaliť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Nízke teploty v chladničke neprospievajú ani ďalším druhom ovocia a zeleniny. „Pre každý druh zeleniny a ovocia sú stanovené špecifické podmienky skladovania, ktoré sa v domácnostiach nedajú úplne presne dodržať,“ pripustila Belová.

Prečítajte si tiež: Varte ako profesionál. Poradí žena, ktorá nevedela pokrájať ani zeleninu Čítajte 

Najlepším miestom na skladovanie ovocia a zeleniny je pivnica. „Najlepšie taká, ktorá sa nachádza aspoň čiastočne pod úrovňou povrchu zeme.“

Ak ju nemáte, krátkodobo poslúži aj chladnička. Ovocie a zeleninu Belová odporúča držať v plastovom boxe v spodnej časti chladničky. Pozor, nie všetky druhy.

Okrem spomínaných paradajok by sa v chladničke nemalo skladovať ani exotické ovocie, ako sú banány, citrusy, avokádo alebo mango. Nízke teploty ich totiž poškodzujú.

Cesnak a cibuľa si napríklad vyžadujú skôr suché prostredie. Môžete ich držať v slamenom košíku v komore či v potravinovej skrini.

Ľudia často v chladničke nesprávne skladujú aj zemiaky. Chlad im však nesvedčí – ovplyvňuje ich chuť, keďže škrob sa pri nízkych teplotách mení na cukor.„Skladujú sa na tienistom mieste pri izbovej alebo mierne chladnejšej teplote,“ dodala odborníčka na potraviny.

Mlieku škodí aj veľký chlad

Pri mlieku a mliečnych výrobkoch zvlášť platí, že by sa mali skonzumovať čo najskôr. „Výnimkou sú tvrdé a extra tvrdé syry, ktoré sa môžu skladovať pomerne dlho,“ radí Belová. Väčšine z nich škodí kolísanie teplôt, mlieku aj príliš nízka teplota. „Pri výraznom kolísaní teploty pri skladovaní kyslomliečnych výrobkov môže dôjsť k uvoľneniu srvátky,“ upozornila odborníčka.

Maslo by sa nemalo vyberať z pôvodného obalu, hoci skladovanie v špeciálnej dóze pôsobí estetickejšie. „Je balené v hliníkovej fólii, ktorá má vyhovujúce bariérové vlastnosti.“

Už hotové – uvarené jedlá takisto patria do chladničky. Mali by ste ich tam odložiť čo najskôr po vychladnutí, skladovať prikryté a oddelene od ostatných potravín. „Neskladujte ich však v chladničke príliš dlho, najviac 48 hodín pri teplote 5 stupňov Celzia,“ radí Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva.

Rožky v igelite splesnivejú

Chlieb a pečivo sú najlepšie čerstvé. Mikroténové vrecko, v ktorom ho donesiete z obchodu, však nie je ideálny spôsob skladovania. Ani chladnička. „Môžu rýchlo splesnivieť,“ zdôvodnila Belová. Vhodnejšie sú podľa nej kameninové nádoby, látkové vrecko na chlieb, napríklad ľanové, alebo klasická kuchynská utierka, do ktorej sa chlieb zabalí.

Suchým potravinám, ako sú múka, cukor, káva, čaj alebo škrob, je najlepšie na chladnejšom suchom mieste a v dobre uzavretom obale. Pri dlhšom skladovaní sa však môže ich aróma meniť a môžu pohltiť pach z okolia.

Citlivé na skladovanie sú orechy alebo mandle, najmä keď ich už otvoríte a časť použijete. Autorka kuchárskych kníh Eva Paulovičová radí, dobre ich uzavrite napríklad aj v pôvodnom obale, previažte gumičkou a skladujte v chladničke.

Podobne sa dajú skladovať aj pomleté orechy či mak. Nejde len o chuť. „Nedostatočná hygiena a nesprávne skladovanie potravín napomáhajú premnoženie nebezpečných mikroorganizmov a plesní,“ uzavrela Trusková.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  2. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  3. Bývanie stvorené pre šťastné detstvo
  4. Môže ťa štúdium baviť?
  5. Limitovaná ponuka Mercedes-Benz s najmodernejšími technológiami
  6. Rolls Royce medzi motorkami prichádza do Bratislavy
  7. Angličtina nielen pre maturantov
  8. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  9. Začať investovať v mobile môžete konečne aj na Slovensku
  10. Nestarnú, ale dozrievajú
  1. Rolls Royce medzi motorkami prichádza do Bratislavy
  2. Limitovaná ponuka Mercedes-Benz s najmodernejšími technológiami
  3. Môže ťa štúdium baviť?
  4. Kaufland v Ľuboticiach otvára prvú predajňu so zelenou strechou
  5. Bude ďalší Učiteľ Slovenska práve z vášho mesta alebo obce?
  6. Bývanie stvorené pre šťastné detstvo
  7. Angličtina nielen pre maturantov
  8. Do VIVO! Bratislava zavítala doba kamenná
  9. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  10. Postarajte sa o to, aby s vaším autom neodišiel nikto iný
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 18 715
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 14 325
  3. Slovensko potrebuje dezinFicovať 8 773
  4. Denník SME s odznakom Nie v našej krajine 7 775
  5. Ktorá farba je tá tvoja? 7 580
  6. Viete aké je študentské mesto na Slovensku? 6 797
  7. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 6 601
  8. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 4 761
  9. Angličtina nielen pre maturantov 4 723
  10. Začať investovať v mobile môžete konečne aj na Slovensku 4 516

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém:
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Päť seriálov Netflixu, ktoré sa môžu zapáčiť ženám

Pri týchto tipoch môžete stráviť večery.

Pixabay.com
Ilustračné foto.

Recepty s lososom. Pripravte si najchutnejšie pokrmy z obľúbenej ryby

Desať jednoduchých a chutných receptov na jedlá s lososom.

Losos s cesnakovým kelom a slaninkou
Sto rokov volebného práva žien v ČSR

Slovenky môžu sto rokov voliť. Záujem mali skôr, nepustili ich k tomu, hovorí historička

Historička Zavacká o volebnom práve žien.

Katarína Zavacká