SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Myslíte si, že viete skladovať potraviny? Nie vždy je to pravda

Niektoré potrebujú potrebujú chlad, iné sucho a izbovú teplotu.

(Zdroj: pexel.com)

Uskladniť zásoby potravín v malej panelákovej kuchyni je tvrdý oriešok aj pre skúsené gazdiné. Základná rada potravinárov a hygienikov znie: nerobte si príliš veľké zásoby. Platí to pre mlieko a mliečne výrobky, pečivo, ovocie aj zeleninu. Ale ani suché potraviny, ako sú múka, cukor či káva, nevydržia v komore roky.

Chladnička je pre taliansku kuchyňu tabu

Chladnička pomôže uchovať mnohé potraviny čerstvé. Nie je však vhodná pre všetky druhy. „Napríklad paradajky v chladničke strácajú arómu a rýchle plesnivejú,“ vysvetlila riaditeľka odboru potravinárstva a obchodu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Tatiana Belová. Do chladničky nepatria ani chlieb a pečivo, med, ktorý vplyvom chladu mení svoju konzistenciu, a olivový olej. Ten sa môže v chlade zraziť a zakaliť.

Skryť Vypnúť reklamu

Nízke teploty v chladničke neprospievajú ani ďalším druhom ovocia a zeleniny. „Pre každý druh zeleniny a ovocia sú stanovené špecifické podmienky skladovania, ktoré sa v domácnostiach nedajú úplne presne dodržať,“ pripustila Belová.

Prečítajte si tiež: Varte ako profesionál. Poradí žena, ktorá nevedela pokrájať ani zeleninu Čítajte 

Najlepším miestom na skladovanie ovocia a zeleniny je pivnica. „Najlepšie taká, ktorá sa nachádza aspoň čiastočne pod úrovňou povrchu zeme.“

Ak ju nemáte, krátkodobo poslúži aj chladnička. Ovocie a zeleninu Belová odporúča držať v plastovom boxe v spodnej časti chladničky. Pozor, nie všetky druhy.

Okrem spomínaných paradajok by sa v chladničke nemalo skladovať ani exotické ovocie, ako sú banány, citrusy, avokádo alebo mango. Nízke teploty ich totiž poškodzujú.

Cesnak a cibuľa si napríklad vyžadujú skôr suché prostredie. Môžete ich držať v slamenom košíku v komore či v potravinovej skrini.

Skryť Vypnúť reklamu

Ľudia často v chladničke nesprávne skladujú aj zemiaky. Chlad im však nesvedčí – ovplyvňuje ich chuť, keďže škrob sa pri nízkych teplotách mení na cukor.„Skladujú sa na tienistom mieste pri izbovej alebo mierne chladnejšej teplote,“ dodala odborníčka na potraviny.

Mlieku škodí aj veľký chlad

Pri mlieku a mliečnych výrobkoch zvlášť platí, že by sa mali skonzumovať čo najskôr. „Výnimkou sú tvrdé a extra tvrdé syry, ktoré sa môžu skladovať pomerne dlho,“ radí Belová. Väčšine z nich škodí kolísanie teplôt, mlieku aj príliš nízka teplota. „Pri výraznom kolísaní teploty pri skladovaní kyslomliečnych výrobkov môže dôjsť k uvoľneniu srvátky,“ upozornila odborníčka.

Maslo by sa nemalo vyberať z pôvodného obalu, hoci skladovanie v špeciálnej dóze pôsobí estetickejšie. „Je balené v hliníkovej fólii, ktorá má vyhovujúce bariérové vlastnosti.“

Skryť Vypnúť reklamu

Už hotové – uvarené jedlá takisto patria do chladničky. Mali by ste ich tam odložiť čo najskôr po vychladnutí, skladovať prikryté a oddelene od ostatných potravín. „Neskladujte ich však v chladničke príliš dlho, najviac 48 hodín pri teplote 5 stupňov Celzia,“ radí Iveta Trusková z Úradu verejného zdravotníctva.

Rožky v igelite splesnivejú

Chlieb a pečivo sú najlepšie čerstvé. Mikroténové vrecko, v ktorom ho donesiete z obchodu, však nie je ideálny spôsob skladovania. Ani chladnička. „Môžu rýchlo splesnivieť,“ zdôvodnila Belová. Vhodnejšie sú podľa nej kameninové nádoby, látkové vrecko na chlieb, napríklad ľanové, alebo klasická kuchynská utierka, do ktorej sa chlieb zabalí.

Suchým potravinám, ako sú múka, cukor, káva, čaj alebo škrob, je najlepšie na chladnejšom suchom mieste a v dobre uzavretom obale. Pri dlhšom skladovaní sa však môže ich aróma meniť a môžu pohltiť pach z okolia.

Skryť Vypnúť reklamu

Citlivé na skladovanie sú orechy alebo mandle, najmä keď ich už otvoríte a časť použijete. Autorka kuchárskych kníh Eva Paulovičová radí, dobre ich uzavrite napríklad aj v pôvodnom obale, previažte gumičkou a skladujte v chladničke.

Podobne sa dajú skladovať aj pomleté orechy či mak. Nejde len o chuť. „Nedostatočná hygiena a nesprávne skladovanie potravín napomáhajú premnoženie nebezpečných mikroorganizmov a plesní,“ uzavrela Trusková.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  9. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 40 521
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 38 569
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 11 748
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 140
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 111
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 081
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 379
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 152
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 957
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 855
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Potraviny

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister vnútra SR Roman Mikulec, predseda vlády SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí počas tlačového brífingu k vyhodnoteniu doterajších výsledkov celoplošného skríningu na ochorenie COVID-19.

Na Slovensku prebieha plošné testovanie. PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 236-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 068 obetí.

6 h
Petra Vlhová.

Sledujte online prenos s nami.

4 h
Rázcestie v obci Martinová.

Maďarov na severe nechcú a Rómov nikde nechcú, opisujú ľudia z Martinovej.

22. jan
Conor McGregor.

McGregor nezvládol svoj návrat do klietky.

5 h

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

6 h

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan