Aj keď je leto, najmä prelom jari a leta, obľúbeným obdobím, ktoré si snúbenci vyberajú pre svoj deň D, pribúdajú páry, ktoré odkladajú svadbu na dni, keď vonkajšie teploty klesnú.
„Čoraz viac neviest uprednostňuje svadbu na jeseň či v zime, ktorú si plánuje aj rok vopred. Najobľúbenejším mesiacom je október, keď je obloha ešte modrá a všetko žiari farbami. Teploty sú príjemné, nevesta nemusí rozmýšľať, ako zvládne horúci deň vo svojich vysnívaných šatách,“ objasňuje motiváciu mladomanželov svadobná koordinátorka Beáta Miháliková z Grand Hotela River Park v Bratislave.
Aj keď je počasie na jeseň nevyspytateľné, nie je to nevýhoda. V každom ročnom období treba mať pripravený plán B v prípade, že by svadobčanov prekvapil dážď, silný vietor alebo iné prejavy počasia.
Ak aj vy pripravujete svadbu túto alebo budúcu jeseň, poradíme vám, na čo všetko treba myslieť.
Správny výber miesta
Každá nevesta sa chce počas svojho svadobného dňa cítiť ako princezná. Tomu by malo zodpovedať aj miesto, kde bude obrad a následne aj hostina.
Snúbenci si miesto vyberajú podľa obdobia. Vždy je však lepšie vybrať si miesto, po ktorom túžite a následne sa mu prispôsobiť určením termínu svadby.
Na jeseň sú populárne hlavne priestory, ktoré sa nachádzajú v blízkosti prírody, rieky či jazera a s krásnym výhľadom na zapadajúce slnko.
Dôležité však je myslieť na krytý variant, preto odporúčame, aby si budúci manželia vybrali miesto, v ktorom sa svadobčania budú môcť pohybovať vonku i vnútri, napríklad na terase a v reštaurácii.
Obľúbené sú penzióny, kaštiele alebo aj hotely, kde sa svadobní hostia, ktorí cestovali zďaleka, môžu rovno aj ubytovať.
„Napríklad v našom hoteli vieme ponúknuť budúcej neveste na výber rôzne priestory, dôležité je najprv vedieť počet plánovaných hostí. V našej najväčšej sále vieme pripraviť hostinu až pre 350 hostí. Menším svadbám vieme ponúknuť priestory menšej sály alebo reštaurácie. Svoje áno si môžu snúbenci povedať aj na jedinečnom mieste, a to priamo na námestí za hotelom s výhľadom na Dunaj a okolitú prírodu,“ hovorí koordinátorka Beáta Miháliková.

Dodáva, že ako pozornosť dáva hotel snúbencom možnosť ubytovať sa v svadobnom apartmáne s kráľovskými raňajkami až do postele. Bonusom je aj exkluzívne svadobné fotenie v prezidentskom apartmáne, ktorý je najluxusnejším na Slovensku.
Keďže sú v súčasnosti najpopulárnejšie svadby pod holým nebom, vyberajte miesta, kde máte k dispozícii príjemnú vonkajšiu scenériu a aj „úkryt“ pred zimou v neskorších hodinách či dažďom.
Ak sa svadba bude konať v jesenných mesiacoch pri jazere alebo rieke, pamätajte, že pri vode je vždy o čosi chladnejšie, preto na tento fakt upozornite aj hostí a pripravte im napríklad hrejivý „balík prvej pomoci“, v ktorom nájdu deku, sviečky, butilku s alkoholom pre dospelých, termosku alebo pikantnú nátierku.
Čokoľvek, čo ich poteší, je praktické a zároveň si to po svadbe môžu zobrať aj domov.
Sledujte trendy
V jednoduchosti je krása. Tohtoročným trendom vo výzdobe sú jemné pastelové farby a jednoduchšia „naturálna“ dekorácia.
Výhodou jesene je, že sa ani veľmi nemusíte namáhať a príroda vám pomôže sama. Každá nevesta sa snaží ponúknuť svojim hosťom niečo unikátne a urobiť zo svojej svadby nezabudnuteľný zážitok, preto trendy pozorne sleduje.

Farebné listy na stromoch môžu predstavovať základný prvok jesenného svadobného dekoru.
K tomu pridajte sezónne kvety ako astry, bršlen, chryzantémy, ambrovník, vres či helénium. Ak máte radšej jemnosť, môžete ostať pri bielej alebo zelenej, zladiť sa s prírodou a nechať ju vyniknúť.
„Hlavne na jeseň sú svadby tematicky ladené a väčšinou prevláda rustikálna elegancia alebo farmársky štýl. Výzdoba je v jesenných farbách ako žltá, hnedá, bordová, zlatá, smaragdová či červená v kombinácii s bobuľovým ovocím a sfarbeným lístím.
Trendom sú prírodné kvety a bylinkové kytice. Torty a koláče sú zase zložené zo sezónnych ingrediencií. Čoraz častejšie na stoloch vidíte malé tekvice, orechy, kukuricu či vonné sviečky. Ak rozmýšľate nad niečím originálnym, menovky môžete vyriešiť tak, že ich pripevníte na zelené jabĺčko,“ radí svadobná koordinátorka.
„Čo sa týka jedla, tak snúbencov láka 'fine dining', pretože chcú svojim hosťom ponúknuť neopakovateľný gastronomický zážitok,“ hovorí šéfkuchár Jaroslav Žídek.
Horúce jesenné trendy zo sveta:
- Vždy dostupný „caffé“ pult alebo stánok, kde si hostia môžu prísť vziať kávu kedykoľvek majú chuť a nemusia čakať na obsluhu,
- metalický dekor – striebro, bronz či pozlátené prvky dokonale korešpondujú s jesennou prírodou,
- záhradné outdoorové hry pre hostí,
- pult so sladkosťami a malými sladkými chuťovkami, obľúbené sú aj sladkosti s pridaním alkoholu pre dospelých,
- ponuka občerstvenia mimo svadobnej večere na štýl švédskych stolov, no s dávkou kreativity, niekedy aj grill a grilované pochúťky,
- jednoduché „nahé“ torty s kvetinovými dekoráciami,
- tabule, kde môžu hostia písať alebo pripínať novomanželom odkazy,
- kytice, ktoré kombinujú zelenú alebo bielu či jemnej ružovú s tmavšími odtieňmi a sú zviazané len jednoduchou šnúrkou, nie príliš precízne
Aby bola nevesta krásna
Na jeseň musí nevesta očakávať nižšie teploty, preto si môže dovoliť aj šaty so stredne dlhými alebo dlhými či zvonovými rukávmi, ktorých popularita rastie v bežnej aj vo svadobnej móde.
Nevesty preferujú dvojdielne šaty s jednoduchými topmi a padavými sukňami. Tie sú často dekorované čipkou alebo flitrami či aplikáciami, ktoré znázorňujú kvetiny alebo listy.
Vhodným oživením na jeseň sú rôzne vlasové aplikácie v podobe kvetín, ktoré dotvoria celú atmosféru. Svetoví dizajnéri na svadobných šatách aktuálne obľubujú hru s doplnkami.
Trendom sú veľké náušnice, doplnky do vlasov, napríklad v podobe kvetín, alebo šaty v štýle „rolákov“, či s minimálnym výstrihom, ktoré odkrývajú pokožku rafinovane na nečakaných miestach.

Pomoc svadobného koordinátora
Čoraz viac budúcich neviest sa obracia na svadobných koordinátorov, ktorí im uľahčia plánovanie svadby a zbavia ich stresov z predsvadobných príprav.
Svadobní koordinátori dobre poznajú vhodné priestory a tých najlepších dodávateľov. Okrem toho majú skúsenosti z predchádzajúcich svadieb a o všetko sa tak spoľahlivo postarajú. Celú svadbu za vás naplánujú a pripravia a vy si ju už len užijete.
„Svadobný koordinátor musí byť flexibilný, trpezlivý, mať zmysel pre detail a istú mieru empatie. Zároveň sa musí snažiť čo najlepšie zladiť požiadavky snúbencov s možnosťami daného priestoru. Postará sa aj o ubytovanie svadobčanov, set up sály, ponuku občerstvenia, nápojov, technické vybavenie, kvetinovú dekoráciu, zasadací poriadok, DJ-a a o kultúrny program,“ vymenúva koordinátorka Beáta Miháliková.