SME
Štvrtok, 24. september, 2020 | Meniny má Ľuboš, ĽuborKrížovkyKrížovky

Deväť tipov na slovenské superpotraviny, ak sa chcete stravovať lokálne

Super dávky živín nájdeme aj v našich tradičných plodinách.

(Zdroj: Flickr.com)

Prepojenie celého sveta so sebou prinieslo aj možnosti vyberať si, čo a kedy budeme mať na stole a na tanieri. V podstate sú neobmedzené, veď aj na jeseň si môžeme kúpiť špargľu a v zime jahody. Naše staré mamy sa však riadili heslom, že prirodzená ideálna strava je tá, ktorá sa pestuje či dorába v našom okolí a to platí pre každého obyvateľa Zeme.

Ľudia na svete sa stravujú rôznorodo, niektorí preferujú špeciálne diéty, iní nad tým, čo vkladajú do úst, priveľmi nepremýšľajú. Ďalší sa zase sústreďujú na sezónnosť a spomínanú lokálnosť. A aj v poslednom menovanom prípade sa dá siahnuť po obľúbenom a zdravom trende superpotravín.

Skryť Vypnúť reklamu

Superpotraviny sú, zjednodušene povedané, tie, ktoré vďaka svojmu obsahu látok a živín majú množstvo pozitívnych efektov na ľudské zdravie. Obsahujú vysoký podiel vitamínov, minerálov, antioxidantov či zdraviu prospešných mastných kyselín, sú prírodné a výživné.

Mnohé z nich k nám však prichádzajú z ďalekých krajín a ani ich cena nie je vždy nízka. Naučte sa teda nielen hospodáriť s vlastným rozpočtom, ale tiež nájsť takéto superpotraviny medzi tými, ktoré sú typické pre našu oblasť.

Pre ľudí, ktorí cítia environmentálnu zodpovednosť, je určite dôležité aj to, že konzumáciou lokálnych potravín zanechajú menšiu stopu na životnom prostredí, než keby si kúpili zeleninu či ovocie privezené z opačného konca planéty. Ktoré sú teda tradičné slovenské superpotraviny?

Skryť Vypnúť reklamu

Tekvica

Je to klasická jesenná zelenina a v ostatných rokoch znovu mohutne naberá na popularite. Na Slovensku sa pestuje najmä v južnejších, teda teplejších oblastiach a rozlišujeme štyri hlavné druhy - tekvica obyčajná, veľkoplodná (Hokkaido), figolistá a muškátová .

V kuchyni či ako dekorácia má všestranné využitie a je zásobárňou vitamínov A, B, C, E, omega -3 mastných kyselín, medi, železa aj horčíka. Využíva sa pri problémoch s trávením, činnosťou čriev i pečeňou. Stravu si môžete spestriť a vaše telo obohatiť napríklad aj tekvicovým olejom alebo semienkami.

Brokolica

Áno, aj brokolica je superpotravina. Predpokladá sa, že pochádza z okolia Stredomoria, no dlhé roky sa jej výborne darí aj u nás. Jej blahodarné účinky na ľudské zdravie sú dlhodobo známe, obsahuje veľa draslíka, vápnika, železa, vitamínu C a A, horčíka, betakaroténu, vlákniny a ďalších živín.

Skryť Vypnúť reklamu

Hovorí sa o nej ako o vhodnej prevencii rakoviny, má významné dietetické účinky na organizmus a niektoré látky, ktoré obsahuje, majú pozitívny dopad na hladinu krvného cukru. Je pritom jedno, či ju konzumujeme surovú, dusenú alebo varenú, aj pri tepelnom spracovaní si zachováva väčšinu svojich prospešných látok.

Prečítajte si tiež: Desať nápadov ako pripraviť brokolicu Čítajte 

Pohánka

Pohánku zo slovenskej kuchyne vytlačilo 20. storočie, ešte predtým však bola veľmi rozšírená a používaná. Dnes sa opäť vracia zo zabudnutia na naše taniere. Je bohatým zdrojom vápnika, fosforu, mangánu, vápnika, železa, selénu, mangánu, vitamínov B1, B2, C a E.

Neobsahuje lepok, takže je vhodná aj pre celiatikov. Vyskúšať ju môžete vo forme kaše, ako prílohu či ako základ šalátov. Poďakuje sa vám vaša imunita, zlepší sa vám zdravie ciev a nápomocná je aj pri kŕčových žilách či hemoroidoch.

Skryť Vypnúť reklamu

Chren

Má oveľa väčší potenciál, než s akým ho v kuchyni zvykneme využívať. Je známy svojou silnou chuťou aj vôňou, no podstatné je, že pôsobí ako prírodné antibiotikum a obsahuje veľké množstvo vitamínu C, na organizmus pôsobí regeneračne a antisepticky.

Dopomáha k optimálnemu tráveniu aj pri zápaloch močového mechúra. Najsilnejšie sú jeho účinky v surovom stave, keďže je však veľmi ostrý, treba ho kombinovať s potravinami, ktorého jeho chuť zjemnia. V kombinácii s medom je vhodným liekom napríklad na kašeľ, no môžete ho postrúhať aj na hocijaké jedlo, bude zaujímavou alternatívou syrovej posýpky.

Špargľa

Prečítajte si tiež: Šesť receptov so špargľou, ktoré sa oplatí vyskúšať Čítajte 

Nazývajú ju aj kráľovná medzi zeleninou. Na Slovensku sa jej darí predovšetkým na Záhorí a ľudia s obľubou konzumujú najmä bielu a zelenú, hoci jej odrôd je vyše 20. Špargľa je diétna zelenina, pretože neobsahuje takmer žiadny tuk.

Skryť Vypnúť reklamu

Znižuje cholesterol, pôsobí protizápalovo a má skvelý účinok na funkciu obličiek, pľúc a pečene. Niektorí ľudia ju využívajú ako pomôcku na odvodnenie organizmu. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, vitamínov, kyseliny listovej, železa a draslíka.

Čučoriedky

Malé chutné ovocie je superpotravinou z našich zemepisných šírok. Obsahujú pestrú paletu minerálov, vitamínov a antioxidantov. Tmavomodré bobuľky sa považujú za jedno z najzdravších (ak nie priamo najzdravšie) ovocí na svete.

K výrazným účinkom čučoriedok patrí podpora imunity, zníženie cholesterolu, zlepšenie zraku, osvedčili sa pri hnačke, vďaka vitamínu C a betakaroténu chránia pred infekciami a farbivo myrtilín, ktoré im dáva typické sfarbenie, má vplyv na pružnosť ciev v mozgu a očiach.

Včelie produkty

Med, propolis, včelí peľ aj materská kašička sú superpotraviny. Včelárenie je pritom obľúbenou tradíciou aj u nás na Slovensku a jeho produkty majú svoje neodmysliteľné miesto v našich kuchyniach.

Skryť Vypnúť reklamu
Prečítajte si tiež: Sedem tipov, ako pre zdravie a krásu použiť med Čítajte 

Med nie je len stáročia používaným prírodným sladidlom, ale tiež pôsobí protizápalovo, posilňuje imunitu a je to antioxidant plný živín. Používa sa ako pomoc pri hojení rán, podporuje trávenie, regeneruje pokožku či pomáha spánku.

Vzácny je aj včelí peľ, ktorá napomáha obranyschopnosti organizmu, využíva sa pri srdcovo-cievnych problémoch, pri chudokrvnosti a pri nedostatku bielkovín v organizme. Ako prírodné antibiotikum funguje aj propolis, ktorý upokojuje nervovú sústavu a slúži ako prevencia rôznych závažných ochorení.

Mak

Mak je tradičná slovenská potravina a naša krajina patrí k neveľkému množstvu európskych štátov, ktoré ho pestujú. Až 20 percent jeho obsahu tvorí vápnik, takže patrí k jeho najvýznamnejším zdrojom. Na rozdiel od mlieka ho má dvanásťkrát viac a trikrát viac než bežné syry.

Skryť Vypnúť reklamu

Treba vyzdvihnúť aj obsah vlákniny, vitamínu E, horčíka, železa. Mak je skvelým pomocníkom pri osteoporóze (pre spomínaný vápnik), upokojuje organizmus a pozitívne vplýva aj na stav vlasov, nechtov a zubov.

Netradičný a raritný, ale typický slovenský je aj biely mak, ktorý chutí po orieškoch a má ešte vyšší obsah niektorých minerálov než klasický modrý mak.

Prečítajte si tiež: Volajú ju kráľovná maku: Mak zbieram pomaly a ručne, kombajn som použila len raz Čítajte 

Vlašské orechy

Sú bombou plnou zdravia a dokonalou superpotravinou, ktorú nájdeme na Slovensku. Vlašské orechy sú neskutočne výživné, sú bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, vitamínov skupiny B, vitamínu E a minerálov ako sú železo, meď, mangán, fosfor, vápnik či horčík.

Vlašské orechy ponúkajú ľudskému organizmu bohatý zdroj energie. Majú pozitívny vplyv na psychiku a pamäť, vlasy, nechty a pokožku a vďaka obsahu antioxidantov môžu preventívne pomáhať proti starnutiu. V kuchyni majú rôznorodé využitie nasladko aj naslano, na blahodarný vplyv na ľudský organizmus však stačí hrsť denne napríklad na desiatu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali
  2. Veľký úspech slovenskej kávy v medzinárodnej súťaži Great Taste
  3. Obľúbená značka YES! sa rozrastá o nové proteínové tyčinky
  4. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  5. Regionálne poklady nájdete aj v Kauflande
  6. Slováci zisťujú, že mať plán je dobrá vec
  7. Chcete mať ekologickú domácnosť? Začnite od zelenej elektriny
  8. Šport je dôležitý pre fyzické aj mentálne zdravie
  9. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  10. Nadšenci behu darovali košickej ZOO viac ako 2000 EUR
  1. Neplatíte kreditkou? Pozrite si 5 tipov, prečo by ste mali
  2. Únava, Stres ? Nízke libido ? Riešenie je jednoduché!
  3. Veľký úspech slovenskej kávy v medzinárodnej súťaži Great Taste
  4. Obľúbená značka YES! sa rozrastá o nové proteínové tyčinky
  5. Kampane SME patria medzi najlepšie slovenské reklamy
  6. Štyri znaky nesprávneho zateplenia a ako sa im vyhnúť
  7. Kreatívne učenie
  8. Teraz je čas hýbať sa s VENU® SQ
  9. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  10. Slováci zisťujú, že mať plán je dobrá vec
  1. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 31 567
  2. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 20 147
  3. Blíži sa nová kríza, ktorej následky môžu byť omnoho väčšie 14 585
  4. Čo ste nevedeli o jedle v Bratislave? Príbehy reštaurácií 13 098
  5. Premení klimatická kríza Liptov na Podunajskú nížinu? 11 261
  6. Užite si čarovnú jeseň na horách: Tipy na výlety pre celú rodinu 9 956
  7. Unikátny zážitok na Muránskej planine. Uvíta vás tisícka sysľov 9 782
  8. 5 digitálnych vychytávok, ktoré vám uľahčia štúdium 9 052
  9. Školský rozvrh s kalendárom prázdnin v denníku SME 8 888
  10. Zatepľujete? Stavte na kvalitný materiál od expertného výrobcu 8 739
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Cynická obluda

Kollár obeťou sprisahania

Kollár sa cíti byť obeťou mediálneho sprisahania. Ako keby to boli médiá kto mu kostlivcov do skrine nahádzal.

Minúta po minúte: Opäť máme rekordné číslo, desiatky ľudí sa nakazili v domove dôchodcov

Minister Krajčí je opäť v karanténe, konzílium rokuje o opatreniach.

Odberné miesto na nový koronavírus.
Komentár Petra Schutza

Expirácia kreditu

Realizácia programu a reforiem pardonuje trpezlivosť a zmierenie s osudom len určitý čas.

Peter Schutz.

Neprehliadnite tiež

Slovenky, ktoré štafetovo preplávali Lamanšský prieliv.
Stĺpček Osmelené

Žiadna kniha o výchove vám nepovie, ako často budete mať výčitky svedomia

Voči rodičovským chybám nie je imúnny nikto.

Soňa Jánošová

Orgazmus počas tehotenstva: Kedy je a kedy nie je bezpečný?

Problémom sú infekcie a falošné kontrakcie.

Lievance s javorovým sirupom