Deväť tipov na slovenské superpotraviny, ak sa chcete stravovať lokálne

Super dávky živín nájdeme aj v našich tradičných plodinách.

(Zdroj: Flickr.com)

Prepojenie celého sveta so sebou prinieslo aj možnosti vyberať si, čo a kedy budeme mať na stole a na tanieri. V podstate sú neobmedzené, veď aj na jeseň si môžeme kúpiť špargľu a v zime jahody. Naše staré mamy sa však riadili heslom, že prirodzená ideálna strava je tá, ktorá sa pestuje či dorába v našom okolí a to platí pre každého obyvateľa Zeme.

Ľudia na svete sa stravujú rôznorodo, niektorí preferujú špeciálne diéty, iní nad tým, čo vkladajú do úst, priveľmi nepremýšľajú. Ďalší sa zase sústreďujú na sezónnosť a spomínanú lokálnosť. A aj v poslednom menovanom prípade sa dá siahnuť po obľúbenom a zdravom trende superpotravín.

Článok pokračuje pod video reklamou

Superpotraviny sú, zjednodušene povedané, tie, ktoré vďaka svojmu obsahu látok a živín majú množstvo pozitívnych efektov na ľudské zdravie. Obsahujú vysoký podiel vitamínov, minerálov, antioxidantov či zdraviu prospešných mastných kyselín, sú prírodné a výživné.

Mnohé z nich k nám však prichádzajú z ďalekých krajín a ani ich cena nie je vždy nízka. Naučte sa teda nielen hospodáriť s vlastným rozpočtom, ale tiež nájsť takéto superpotraviny medzi tými, ktoré sú typické pre našu oblasť.

Pre ľudí, ktorí cítia environmentálnu zodpovednosť, je určite dôležité aj to, že konzumáciou lokálnych potravín zanechajú menšiu stopu na životnom prostredí, než keby si kúpili zeleninu či ovocie privezené z opačného konca planéty. Ktoré sú teda tradičné slovenské superpotraviny?

Tekvica

Je to klasická jesenná zelenina a v ostatných rokoch znovu mohutne naberá na popularite. Na Slovensku sa pestuje najmä v južnejších, teda teplejších oblastiach a rozlišujeme štyri hlavné druhy - tekvica obyčajná, veľkoplodná (Hokkaido), figolistá a muškátová .

V kuchyni či ako dekorácia má všestranné využitie a je zásobárňou vitamínov A, B, C, E, omega -3 mastných kyselín, medi, železa aj horčíka. Využíva sa pri problémoch s trávením, činnosťou čriev i pečeňou. Stravu si môžete spestriť a vaše telo obohatiť napríklad aj tekvicovým olejom alebo semienkami.

Brokolica

Áno, aj brokolica je superpotravina. Predpokladá sa, že pochádza z okolia Stredomoria, no dlhé roky sa jej výborne darí aj u nás. Jej blahodarné účinky na ľudské zdravie sú dlhodobo známe, obsahuje veľa draslíka, vápnika, železa, vitamínu C a A, horčíka, betakaroténu, vlákniny a ďalších živín.

Hovorí sa o nej ako o vhodnej prevencii rakoviny, má významné dietetické účinky na organizmus a niektoré látky, ktoré obsahuje, majú pozitívny dopad na hladinu krvného cukru. Je pritom jedno, či ju konzumujeme surovú, dusenú alebo varenú, aj pri tepelnom spracovaní si zachováva väčšinu svojich prospešných látok.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Desať nápadov ako pripraviť brokolicu

Pohánka

Pohánku zo slovenskej kuchyne vytlačilo 20. storočie, ešte predtým však bola veľmi rozšírená a používaná. Dnes sa opäť vracia zo zabudnutia na naše taniere. Je bohatým zdrojom vápnika, fosforu, mangánu, vápnika, železa, selénu, mangánu, vitamínov B1, B2, C a E.

Neobsahuje lepok, takže je vhodná aj pre celiatikov. Vyskúšať ju môžete vo forme kaše, ako prílohu či ako základ šalátov. Poďakuje sa vám vaša imunita, zlepší sa vám zdravie ciev a nápomocná je aj pri kŕčových žilách či hemoroidoch.

Chren

Má oveľa väčší potenciál, než s akým ho v kuchyni zvykneme využívať. Je známy svojou silnou chuťou aj vôňou, no podstatné je, že pôsobí ako prírodné antibiotikum a obsahuje veľké množstvo vitamínu C, na organizmus pôsobí regeneračne a antisepticky.

Dopomáha k optimálnemu tráveniu aj pri zápaloch močového mechúra. Najsilnejšie sú jeho účinky v surovom stave, keďže je však veľmi ostrý, treba ho kombinovať s potravinami, ktorého jeho chuť zjemnia. V kombinácii s medom je vhodným liekom napríklad na kašeľ, no môžete ho postrúhať aj na hocijaké jedlo, bude zaujímavou alternatívou syrovej posýpky.

Špargľa

Prečítajte si tiež: Šesť receptov so špargľou, ktoré sa oplatí vyskúšať

Nazývajú ju aj kráľovná medzi zeleninou. Na Slovensku sa jej darí predovšetkým na Záhorí a ľudia s obľubou konzumujú najmä bielu a zelenú, hoci jej odrôd je vyše 20. Špargľa je diétna zelenina, pretože neobsahuje takmer žiadny tuk.

Znižuje cholesterol, pôsobí protizápalovo a má skvelý účinok na funkciu obličiek, pľúc a pečene. Niektorí ľudia ju využívajú ako pomôcku na odvodnenie organizmu. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, vitamínov, kyseliny listovej, železa a draslíka.

Čučoriedky

Malé chutné ovocie je superpotravinou z našich zemepisných šírok. Obsahujú pestrú paletu minerálov, vitamínov a antioxidantov. Tmavomodré bobuľky sa považujú za jedno z najzdravších (ak nie priamo najzdravšie) ovocí na svete.

K výrazným účinkom čučoriedok patrí podpora imunity, zníženie cholesterolu, zlepšenie zraku, osvedčili sa pri hnačke, vďaka vitamínu C a betakaroténu chránia pred infekciami a farbivo myrtilín, ktoré im dáva typické sfarbenie, má vplyv na pružnosť ciev v mozgu a očiach.

Včelie produkty

Med, propolis, včelí peľ aj materská kašička sú superpotraviny. Včelárenie je pritom obľúbenou tradíciou aj u nás na Slovensku a jeho produkty majú svoje neodmysliteľné miesto v našich kuchyniach.

Prečítajte si tiež: Sedem tipov, ako pre zdravie a krásu použiť med

Med nie je len stáročia používaným prírodným sladidlom, ale tiež pôsobí protizápalovo, posilňuje imunitu a je to antioxidant plný živín. Používa sa ako pomoc pri hojení rán, podporuje trávenie, regeneruje pokožku či pomáha spánku.

Vzácny je aj včelí peľ, ktorá napomáha obranyschopnosti organizmu, využíva sa pri srdcovo-cievnych problémoch, pri chudokrvnosti a pri nedostatku bielkovín v organizme. Ako prírodné antibiotikum funguje aj propolis, ktorý upokojuje nervovú sústavu a slúži ako prevencia rôznych závažných ochorení.

Mak

Mak je tradičná slovenská potravina a naša krajina patrí k neveľkému množstvu európskych štátov, ktoré ho pestujú. Až 20 percent jeho obsahu tvorí vápnik, takže patrí k jeho najvýznamnejším zdrojom. Na rozdiel od mlieka ho má dvanásťkrát viac a trikrát viac než bežné syry.

Treba vyzdvihnúť aj obsah vlákniny, vitamínu E, horčíka, železa. Mak je skvelým pomocníkom pri osteoporóze (pre spomínaný vápnik), upokojuje organizmus a pozitívne vplýva aj na stav vlasov, nechtov a zubov.

Netradičný a raritný, ale typický slovenský je aj biely mak, ktorý chutí po orieškoch a má ešte vyšší obsah niektorých minerálov než klasický modrý mak.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Volajú ju kráľovná maku: Mak zbieram pomaly a ručne, kombajn som použila len raz

Vlašské orechy

Sú bombou plnou zdravia a dokonalou superpotravinou, ktorú nájdeme na Slovensku. Vlašské orechy sú neskutočne výživné, sú bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, vitamínov skupiny B, vitamínu E a minerálov ako sú železo, meď, mangán, fosfor, vápnik či horčík.

Vlašské orechy ponúkajú ľudskému organizmu bohatý zdroj energie. Majú pozitívny vplyv na psychiku a pamäť, vlasy, nechty a pokožku a vďaka obsahu antioxidantov môžu preventívne pomáhať proti starnutiu. V kuchyni majú rôznorodé využitie nasladko aj naslano, na blahodarný vplyv na ľudský organizmus však stačí hrsť denne napríklad na desiatu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo
  2. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  3. Všetko, čo rodiny milujú
  4. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  5. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  6. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  7. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  8. Keď Slováci krotia morský vietor
  9. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  10. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  1. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  2. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  3. Všetko, čo rodiny milujú
  4. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  5. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  6. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  7. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  8. Keď Slováci krotia morský vietor
  9. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  10. Park pod Kolibou prepája mesto s prírodou
  1. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 24 470
  2. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 22 793
  3. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 10 566
  4. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 6 698
  5. Ako vzniká jeden z najkvalitnejších kolagénov na Slovensku? 4 341
  6. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 4 028
  7. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 4 026
  8. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 3 258
  9. Jozef Bíreš: Čerstvé potraviny sú pre človeka najhodnotnejšie 2 975
  10. Unikátne defilé vojenskej techniky na zemi aj vo vzduchu 2 748

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Šmejdi nás opäť predbehli. A niektoré kruhy tomu naleteli

Nie je nič absurdnejšie, ako keď fašisti hovoria o ochrane života a rodiny.

DOMOV

Sulík: Je čistá ilúzia myslieť si, že nová vláda sa dá vyrokovať

Ficova hviezda padá, tvrdí šéf SaS Richard Sulík.

Neprehliadnite tiež

Japonskí dôchodcovia sú módne hviezdy Instagramu

Seniori Bon a Pon bavia ľudí zladenými outfitmi.

Stĺpček Osmelené

Máme sa tu tak dobre, že náš najväčší problém sú interrupcie?

To, o čom sa treba rozprávať, je sexuálna výchova a prevencia.

Beh a pitný režim: Ako sa správne hydratovať?

Pri cieli schudnúť alebo zabehnúť nejaké preteky myslite na správne prijímanie tekutín.

Praktické rady, ako zariadiť detskú izbu

Pristupujte k detskej izbe vášho potomka s kreativitou aj rozumom.

Ako by mal vyzerať dobrý rozhovor o sexe? Trinásť tipov podľa odborníčok

Postup, ako sa začať s partnerom či partnerkou rozprávať o intímnom živote.