Deväť tipov na slovenské superpotraviny, ak sa chcete stravovať lokálne

Super dávky živín nájdeme aj v našich tradičných plodinách.

(Zdroj: Flickr.com)

Prepojenie celého sveta so sebou prinieslo aj možnosti vyberať si, čo a kedy budeme mať na stole a na tanieri. V podstate sú neobmedzené, veď aj na jeseň si môžeme kúpiť špargľu a v zime jahody. Naše staré mamy sa však riadili heslom, že prirodzená ideálna strava je tá, ktorá sa pestuje či dorába v našom okolí a to platí pre každého obyvateľa Zeme.

Ľudia na svete sa stravujú rôznorodo, niektorí preferujú špeciálne diéty, iní nad tým, čo vkladajú do úst, priveľmi nepremýšľajú. Ďalší sa zase sústreďujú na sezónnosť a spomínanú lokálnosť. A aj v poslednom menovanom prípade sa dá siahnuť po obľúbenom a zdravom trende superpotravín.

Superpotraviny sú, zjednodušene povedané, tie, ktoré vďaka svojmu obsahu látok a živín majú množstvo pozitívnych efektov na ľudské zdravie. Obsahujú vysoký podiel vitamínov, minerálov, antioxidantov či zdraviu prospešných mastných kyselín, sú prírodné a výživné.

Mnohé z nich k nám však prichádzajú z ďalekých krajín a ani ich cena nie je vždy nízka. Naučte sa teda nielen hospodáriť s vlastným rozpočtom, ale tiež nájsť takéto superpotraviny medzi tými, ktoré sú typické pre našu oblasť.

Pre ľudí, ktorí cítia environmentálnu zodpovednosť, je určite dôležité aj to, že konzumáciou lokálnych potravín zanechajú menšiu stopu na životnom prostredí, než keby si kúpili zeleninu či ovocie privezené z opačného konca planéty. Ktoré sú teda tradičné slovenské superpotraviny?

Tekvica

Je to klasická jesenná zelenina a v ostatných rokoch znovu mohutne naberá na popularite. Na Slovensku sa pestuje najmä v južnejších, teda teplejších oblastiach a rozlišujeme štyri hlavné druhy - tekvica obyčajná, veľkoplodná (Hokkaido), figolistá a muškátová .

V kuchyni či ako dekorácia má všestranné využitie a je zásobárňou vitamínov A, B, C, E, omega -3 mastných kyselín, medi, železa aj horčíka. Využíva sa pri problémoch s trávením, činnosťou čriev i pečeňou. Stravu si môžete spestriť a vaše telo obohatiť napríklad aj tekvicovým olejom alebo semienkami.

Brokolica

Áno, aj brokolica je superpotravina. Predpokladá sa, že pochádza z okolia Stredomoria, no dlhé roky sa jej výborne darí aj u nás. Jej blahodarné účinky na ľudské zdravie sú dlhodobo známe, obsahuje veľa draslíka, vápnika, železa, vitamínu C a A, horčíka, betakaroténu, vlákniny a ďalších živín.

Hovorí sa o nej ako o vhodnej prevencii rakoviny, má významné dietetické účinky na organizmus a niektoré látky, ktoré obsahuje, majú pozitívny dopad na hladinu krvného cukru. Je pritom jedno, či ju konzumujeme surovú, dusenú alebo varenú, aj pri tepelnom spracovaní si zachováva väčšinu svojich prospešných látok.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Desať nápadov ako pripraviť brokolicu

Pohánka

Pohánku zo slovenskej kuchyne vytlačilo 20. storočie, ešte predtým však bola veľmi rozšírená a používaná. Dnes sa opäť vracia zo zabudnutia na naše taniere. Je bohatým zdrojom vápnika, fosforu, mangánu, vápnika, železa, selénu, mangánu, vitamínov B1, B2, C a E.

Neobsahuje lepok, takže je vhodná aj pre celiatikov. Vyskúšať ju môžete vo forme kaše, ako prílohu či ako základ šalátov. Poďakuje sa vám vaša imunita, zlepší sa vám zdravie ciev a nápomocná je aj pri kŕčových žilách či hemoroidoch.

Chren

Má oveľa väčší potenciál, než s akým ho v kuchyni zvykneme využívať. Je známy svojou silnou chuťou aj vôňou, no podstatné je, že pôsobí ako prírodné antibiotikum a obsahuje veľké množstvo vitamínu C, na organizmus pôsobí regeneračne a antisepticky.

Dopomáha k optimálnemu tráveniu aj pri zápaloch močového mechúra. Najsilnejšie sú jeho účinky v surovom stave, keďže je však veľmi ostrý, treba ho kombinovať s potravinami, ktorého jeho chuť zjemnia. V kombinácii s medom je vhodným liekom napríklad na kašeľ, no môžete ho postrúhať aj na hocijaké jedlo, bude zaujímavou alternatívou syrovej posýpky.

Špargľa

Prečítajte si tiež: Šesť receptov so špargľou, ktoré sa oplatí vyskúšať

Nazývajú ju aj kráľovná medzi zeleninou. Na Slovensku sa jej darí predovšetkým na Záhorí a ľudia s obľubou konzumujú najmä bielu a zelenú, hoci jej odrôd je vyše 20. Špargľa je diétna zelenina, pretože neobsahuje takmer žiadny tuk.

Znižuje cholesterol, pôsobí protizápalovo a má skvelý účinok na funkciu obličiek, pľúc a pečene. Niektorí ľudia ju využívajú ako pomôcku na odvodnenie organizmu. Obsahuje veľké množstvo vlákniny, vitamínov, kyseliny listovej, železa a draslíka.

Čučoriedky

Malé chutné ovocie je superpotravinou z našich zemepisných šírok. Obsahujú pestrú paletu minerálov, vitamínov a antioxidantov. Tmavomodré bobuľky sa považujú za jedno z najzdravších (ak nie priamo najzdravšie) ovocí na svete.

K výrazným účinkom čučoriedok patrí podpora imunity, zníženie cholesterolu, zlepšenie zraku, osvedčili sa pri hnačke, vďaka vitamínu C a betakaroténu chránia pred infekciami a farbivo myrtilín, ktoré im dáva typické sfarbenie, má vplyv na pružnosť ciev v mozgu a očiach.

Včelie produkty

Med, propolis, včelí peľ aj materská kašička sú superpotraviny. Včelárenie je pritom obľúbenou tradíciou aj u nás na Slovensku a jeho produkty majú svoje neodmysliteľné miesto v našich kuchyniach.

Prečítajte si tiež: Sedem tipov, ako pre zdravie a krásu použiť med

Med nie je len stáročia používaným prírodným sladidlom, ale tiež pôsobí protizápalovo, posilňuje imunitu a je to antioxidant plný živín. Používa sa ako pomoc pri hojení rán, podporuje trávenie, regeneruje pokožku či pomáha spánku.

Vzácny je aj včelí peľ, ktorá napomáha obranyschopnosti organizmu, využíva sa pri srdcovo-cievnych problémoch, pri chudokrvnosti a pri nedostatku bielkovín v organizme. Ako prírodné antibiotikum funguje aj propolis, ktorý upokojuje nervovú sústavu a slúži ako prevencia rôznych závažných ochorení.

Mak

Mak je tradičná slovenská potravina a naša krajina patrí k neveľkému množstvu európskych štátov, ktoré ho pestujú. Až 20 percent jeho obsahu tvorí vápnik, takže patrí k jeho najvýznamnejším zdrojom. Na rozdiel od mlieka ho má dvanásťkrát viac a trikrát viac než bežné syry.

Treba vyzdvihnúť aj obsah vlákniny, vitamínu E, horčíka, železa. Mak je skvelým pomocníkom pri osteoporóze (pre spomínaný vápnik), upokojuje organizmus a pozitívne vplýva aj na stav vlasov, nechtov a zubov.

Netradičný a raritný, ale typický slovenský je aj biely mak, ktorý chutí po orieškoch a má ešte vyšší obsah niektorých minerálov než klasický modrý mak.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Volajú ju kráľovná maku: Mak zbieram pomaly a ručne, kombajn som použila len raz

Vlašské orechy

Sú bombou plnou zdravia a dokonalou superpotravinou, ktorú nájdeme na Slovensku. Vlašské orechy sú neskutočne výživné, sú bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín, vitamínov skupiny B, vitamínu E a minerálov ako sú železo, meď, mangán, fosfor, vápnik či horčík.

Vlašské orechy ponúkajú ľudskému organizmu bohatý zdroj energie. Majú pozitívny vplyv na psychiku a pamäť, vlasy, nechty a pokožku a vďaka obsahu antioxidantov môžu preventívne pomáhať proti starnutiu. V kuchyni majú rôznorodé využitie nasladko aj naslano, na blahodarný vplyv na ľudský organizmus však stačí hrsť denne napríklad na desiatu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  3. Legendárna Transsibírska magistrála
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  5. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  6. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  7. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  8. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  10. Top First moment dovolenky na leto 2018
  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  3. Vianočný bázar chalaňov
  4. Vianočné mecheche 2017
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  7. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  8. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  9. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  10. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 12 014
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 8 791
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 5 222
  4. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 4 719
  5. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 514
  6. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 1 873
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 812
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 663
  9. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 607
  10. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť 1 027

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Komédia na súdoch: prečo nie sú prípady Majského a Čuňu uzavreté

Treba sa pýtať, kde sme – ako súdruhovia z NDR – urobili chybu.

ŠPORT

Slovenskí hokejisti prehrali s Rusmi po predĺžení na turnaji v Nórsku

Slovákom patrí priebežne druhé miesto.

KOMENTÁRE

Prečo sa v kostoloch nediskutuje

Chromík a Kuffa kázali proti Istanbulskému dohovoru. Vraj veď násilie na ženách nikto nechce.

Neprehliadnite tiež

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.

Biblia módy oslavuje výročie. Časopis Vogue má 125 rokov

V decembri 1892 vyšlo prvé číslo magazínu, ktorý je vo svete módy ikonou.