Suroviny:
Na cesto:
- 100 g hladkej múky
- 400 g zemiakov
- 2 PL detskej krupice
- 1 žĺtok
- štipka soli
- 1 PL práškového cukru
- 1 PL masla
- slivky
Na posýpku:
- 150 g jemnej strúhanky
- 2-3 PL masla
- 1 PL trstinový cukor
Postup:
1. Uvarené a vychladnuté zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle a pridáme ostatné suroviny. Zamiesime cesto, ktoré necháme polhodinu odpočívať.
2. Rozdelíme ho na dve časti, vytvarujeme si dva valčeky, ktoré rozdelíme nožíkom na cca 9-10 častí. Z každej časti urobíme guľku, ktorú dlaňou roztlačíme na okrúhlu placku, vložíme slivku, vytvarujeme guľku a obalíme v polohrubej múke. Jednotlivé placky dobre pomúčte.
3. Vo vriacej vode na miernom plameni varíme gule za občasného miešania, kým nevyplávajú na povrch.
4. Skaramelizujte trstinový cukor, pridajte maslo a strúhanku a opražte dohneda.
5. Scedené gule posypte opraženou strúhankou, polejte prepusteným maslom a javorovým sirupom alebo posypte práškovým cukrom.