SME
Streda, 16. jún, 2021 | Meniny má Blanka, BiankaKrížovkyKrížovky

Celozrnný slivkový galette

Jednoduchá sezónna dobrota v zdravej verzii.

Celozrnný slivkový galetteCelozrnný slivkový galette (Zdroj: Fotolia.com)

Suroviny:

Cesto:

  • 155g celozrnná hladká múka
  • 110g maslo
  • kôra z 1/2 citróna
  • 3 PL studenej vody
  • štipka soli

Náplň:

  • čerstvé slivky
  • mletá škorica
  • hnedý cukor

Na potretie:

  • vaječný bielok
  • trošku hnedého cukru

Postup:

1. Múku, soľ, citrónovú kôru a stuhnuté maslo z chladničky spracujeme v kuchynskom robote alebo ručne, kým hmota nepripomína vlhký piesok. Pridáme tri lyžice studenej vody a spracujeme na cesto, ktoré zabalíme do fólie a najlepšie na hodinu necháme odpočívať v chladničke.

2. Cesto rozvaľkáme na jemne pomúčenej doske na hrúbku 3mm do tvaru kruhu. Od okraja necháme 2-3cm bez sliviek, pretože cesto sa bude prekladať smerom dovnútra.

Skryť Vypnúť reklamu

3. Poukladáme na mesiačiky nakrájané slivky, posypeme mletou škoricou a hnedým cukrom a okraje cesta opatrne preložíme smerom dnu.

4. Prehnutú časť cesta potrieme po celom obvode vaječným bielkom a posypeme hnedým cukrom. Galette pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 40 minút prikrytý alobalom a následne cca 10 minút odokrytý.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  2. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  3. Zázračná hranica kilometrov, po ktorej sa vám elektromobil neoplatí
  4. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  5. Ako sa mení dynamika firiem?
  6. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  7. Po Slovensku na motorke
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  10. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  1. Blíži sa leto a s ním aj zvýšené utrácanie peňazí našimi deťmi
  2. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku
  4. Začíname prikrmovať: Ako vybrať detskú ovocnú výživu?
  5. Arónia: Spoznajte jej zázračné účinky na zdravie, chutné recepty
  6. Po Slovensku na motorke
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  9. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  10. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 24 177
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 13 884
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 12 800
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 10 901
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom 9 873
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 474
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 329
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 7 015
  9. Po Slovensku na motorke 5 254
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 207
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Demografický problém nikto nerieši.


9. jún
Ilustračné foto

Štát pridal nové možnosti do očkovacieho formulára na webe.


2 h
Zuzana Kepplová.

Nie je jedno, ako sa k výsledku dostaneme, tvrdí Kolíková.


15. jún

Toto by sa za vlády Smeru naozaj nemohlo stať!


Cynická obluda 1 h