Suroviny:
Na mäsové guľky
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 vajcové žĺtky
- 1 ČL olivového oleja
- 1 stredne veľká nadrobno nakrájaná cibuľa
- soľ, čierne korenie
- 2 PL čerstvého petržlenu
- ½ ČL z každého korenia: oregano, kurkuma, drvený cesnak, muškátový orech, červené korenie
- ½ hrnčeka na kocky nakrájaného staršieho chleba
- 1 hrnček strúhaného parmezánu & ¼ hrnčeka smotany
Na omáčku:
- 2 ČL olivového oleja
- 1 stredne veľká nadrobno nakrájaná cibuľa
- 2 ČL čerstvého drveného cesnaku
- 2 plechovky lúpaných paradajok
- 1 ČL oregana, kurkumy a čili
- soľ, čierne korenie
- 2/3 hrnčeka suchého červeného vína
- 2 ČL kryštálového cukru
Postup:
- Na olivovom oleji opražíme cibuľku dozlatista, presypeme ju do kovovej nádoby a necháme vychladnúť.
- Medzitým na druhej panvici opražíme druhú cibuľu, pridáme čerstvý cesnak a necháme ho ešte dve minúty pražiť. Pridáme paradajky a koreniny, pomiešame a varíme ďalších päť minút.
- Do paradajkovej omáčky pridáme červené víno, panvicu zakryjeme a nechámte variť za občasného miešania na miernom ohni 30 minút.
- Skaramelizovanú vychladnutú cibuľku zmiešame s mletým mäsom a žĺtkami.
- V separátnej nádobe zmiešame bylinky, koreniny, kúsky chleba a syr. Pridáme do mäsovej časti spolu so smotanou a prstami premiešame.
- Z mäsovej zmesi vyformujeme guličky, uľahčia nám to ruky namočené do oleja.
- Guličky pečieme v rúre pri 190 stupňoch 20 - 25 minút. Hotové guličky vložíme do omáčky a varíme pod pokrievkou ešte 15 minút.