Suroviny:
- 300 g hladkej celozrnnej špaldovej múky
- 200 g studeného masla
- 100 g trstinového cukru
- 2 žĺtky
- štipka soli
- 2 PL studenej vody
- 5 jabĺk
- 100 g brusnicového džemu
- 50 g medu
- šťava z 1 citrónu
Postup:
- Jablká nastrúhame a zbavíme nadbytočnej šťavy. Pridáme citrónovú šťavu, med, mandľové lupienky a premiešame.
- Zmiešame múku, maslo, cukor, žĺtky, soľ a vodu a vypracujeme cesto. Odložíme si približne ¼ a zvyšok vyvaľkáme.
- Položíme na plech a dno popicháme vidličkou. Naplníme ho jablkovou plnkou a následne potrieme brusnicovým džemom. Ak je ho málo, pridáme potrebné množstvo.
- Zahneme okraje a podľa vlastnej fantázie vytvoríme mriežky alebo inú vrchnú časť z odloženého cesta.
- Pečieme 45 – 55 minút na 180 stupňoch.