Kam vyhodiť nepoužitú kozmetiku?

Poradíme, čo so starým rúžom, maskarou alebo šampónom, ak vám záleží na životnom prostredí.

(Zdroj: Pexels.com)

Každý Slovák vyprodukuje priemerne 330 kilogramov komunálneho odpadu za rok, pričom ani nie desať percent z neho sa využije na recykláciu. Mnohí sa pritom snažia odpad separovať a dbať na záťaž, ktorú znáša naše životné prostredie.

Po nedávno zverejnených informáciách o mikroplastoch v pitnej vode prišla na pretras aj otázka kozmetického priemyslu. Ak každodenne používame sprchové gély, peelingy, zubné pasty a ďalšie prípravky, prispievame tak neraz aj k znečisteniu vodných zdrojov.

Súčasťou kozmetiky sú však aj bežné produkty pre ženy ako make-up, rúž, maskara či iné pleťové prípravky ako telové mlieko či krémy.

Článok pokračuje pod video reklamou

Neraz sa stane, že na poličke v kúpeľni objavíme niektoré takéto produkty dávno po dátume spotreby a je teda potrebné sa ich zbaviť. Ako však s takýmto odpadom nakladať?

Zodpovedné riešenie

Podľa Ľubomíra Tuchschera, výkonného riaditeľa Slovenského združenia pre značkové výrobky, spadajú tieto produkty do kategórie zmývateľnej kozmetiky.

„To znamená, že musia spĺňať všetky európske a národné normy z pohľadu používania konkrétnych látok. Tieto pravidlá sa neustále sprísňujú. To je aj dôvod často samoregulačných opatrení na zníženie rizík zvyškov kozmetiky z domácej spotreby v odpadovej vode alebo komunálnom odpade,“ približuje Tuchscher.

Keďže výrobcovia v ostatných rokoch postupne pristupujú k znižovaniu využívania mikročastíc v kozmetických výrobkoch, spotrebiteľ sa vraj nemusí obávať, ak zvyšky make-upu alebo šampónu skončia práve v komunálnom odpade.

Platí však, že plastové obaly a tuby treba separovať do na tento účel vyčlenených smetných nádob.

K zvyškom kozmetiky sa však dá pristupovať ešte zodpovednejšie.

„Človek ich môže odniesť na zberný dvor. Tu by sme však odporučili dodržať zásadu primeranosti – precestovať osobným autom cez mesto kvôli trom starým rúžom môže znamenať väčšie zaťaženie na životné prostredie, ako keby ich človek vyhodil do komunálneho odpadu,“ upozorňuje Ľubomír Tuchscher.

Kozmetickí výrobcovia robia zmeny

Klasické mikročastice, ktoré sa v kozmetickom priemysle používajú, sú lacno a jednoducho vyrobené z polyetylénu a polypropylénu a v životnom prostredí sa rozkladajú aj stovky rokov.

Prečítajte si tiež: Ako vaša kozmetika ničí planétu a čo proti tomu môžete urobiť

Výrobcovia však začínajú k tejto problematike pristupovať zodpovednejšie. Ľubomír Tuchscher informuje, že z dôvodu rizika pre životné prostredie pripravilo najvýznamnejšie združenie kozmetických výrobcov v Európe, Cosmetics Europe, deklaráciu o úplnom zastavení mikročastíc do roku 2020. Udialo sa tak ešte koncom roka 2015.

Podobný zákaz a sprísnenie legislatívy už avizovali aj krajiny ako USA či Veľká Británia.

Tuchscher tvrdí, že situácia sa radikálne zlepšuje aj v Európe.

„Na konci roka 2016 urobilo Cosmetics Europe prieskum medzi svojimi členmi – 23 najvýznamnejšími svetovými výrobcami kozmetiky s podielom na európskom trhu kozmetických výrobkov do 80%, z ktorého vyplývalo, že v porovnaní so stavom v roku 2012 sa podarilo dosiahnuť zníženie využívania mikroplastov o 82%.“

Mikroplasty vo veľkej miere nahradili prírodnými alternatívami ako sú včelí vosk, vosk z ryžových otrúb, škrob z kukurice, tapioky alebo kanauby, morskými riasami, silicami a ďalšími ingredienciami, ktoré nezaťažujú životné prostredie.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 37 069
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 24 611
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 20 561
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 143
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 253
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 961
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 3 764
  8. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 557
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 364
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 731

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Cinkota: Čím viac mi bolo dovolené, tým viac som hranice prekračoval

Verím, že som oveľa múdrejší, hovorí prepustený herec Dušan Cinkota.

Komentár Ondreja Podstupku

Pri pustenej klimatizácii by ste sa mali cítiť zle

Klíma nevyrába chlad, len robí z tepla problém niekoho iného.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.