Suroviny:
Cesto
- 300 g polohrubej múky
- 1 vajce
- 2 PL cukru
- 150 ml mlieka
- 50 ml oleja
- 20 g čerstvého droždia
- štipka soli
Posýpka
- 2 PL masla
- 3 PL polohrubej múky
- 4 PL cukru
- 1 l čerstvých čučoriedok
Postup:
1. Do misky vysypeme múku, vyhĺbime jamku, do ktorej nalejeme vlažné mlieko, pridáme cukor a rozmrvíme droždie. Zakryjeme utierkou a počkáme, kým kvások vykysne.
2. Do vykysnutého cesta pridáme ostatné suroviny a vareškou miešame, kým sa hmota nespojí. Opäť zakryjeme a necháme desať minút pracovať. Miesenie cesta bude potom jednoduchšie, objavovať sa budú bubliny. Znovu ho zakryjeme a necháme ďalších desať minút kysnúť. Hotové cesto preklopíme na vymastený plech a namastenými rukami ho roztiahneme po plechu.
3. Cesto posypeme čučoriedkami a navrch nasypeme posýpku - mrveničku.
4. Koláč vložíme do vopred vyhriatej rúry na 50 stupňov, zatvoríme na rúre dvierka, rúru vypneme a koláč necháme asi 15 minút dokysnúť.
5. Potom rúru zapneme na 180 stupňov a pečieme asi 25 minút, až kým okraje nechytia zlatú farbu. Hotový koláč po vychladnutí nakrájame.