Suroviny:
- hrnček hladkej múky
- ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 175 g masla
- 5 vaječných žĺtkov
- ½ hrnčeka krupicového cukru
- ½ hrnčeka citrónovej šťavy
- 1 a ½ čajovej lyžičky strúhanej citrónovej kôry
- 3 čajové lyžičky práškového cukru
- 150 g čerstvých čučoriedok
- čerstvé mätové listy na ozdobu
Postup:
1. Múku, krupicový cukor, vanilkový extrakt, 100 g masla a štipku soli vymiešajte na cesto, najlepšie v mixéri. Cesto miešajte, kým sa nemrví. Pridajte 1 žĺtok a 1 polievkovú lyžicu vody. Cesto ďalej miešajte, kým sa spojí. Zabaľte ho do plastovej fólie a nechajte odstáť v chladničke pol hodiny.
2. Do panvice alebo menšieho hrnca vložte práškový cukor, šťavu aj kôru z citrónov, zvyšné štyri žĺtky a zvyšok masla. Na miernom ohni varte za stáleho miešania, kým sa zmes spojí a začne sa lepiť na varechu, vznikne akoby gélová zmes. Nalejte ju do misky a zakryte fóliou, aby ste sa vyhli vzniku „kože“. Vložte ju do chladničky.
3. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Cesto vyvaľkajte podľa toho, akú máte formu. Malo by mať priemer približne 22 cm a hrúbku 0,5 cm. Vyvaľkané cesto vložte do formy a jemne pritlačte na hranách.
4. Cesto pečte samostatne 15 až 25 minút, kým nie je mierne suchšie a chrumkavé. Nechajte ho desať minút chladnúť.
5. Do vychladnutého cesta nalejte vychladnutý citrónový krém a ozdobte čučoriedkami. Môžete ho posypať práškovým cukrom a ozdobiť lístkami mäty.