Suroviny:
- 2 kg čerstvých mušlí
- 2 cibule nakrájané nadrobno
- 3 šalotky nakrájané nadrobno
- 2 lyžice nadrobno nasekaného čerstvého petržlenu
- 150 ml vody
- 150 ml bieleho vína
- 4 lyžice kyslej smotany
- soľ & čierne korenie
- Mušle dôkladne očistíme pod studenou tečúcou vodou. Odstránime vlas a vyhodíme otvorené alebo poškodené kusy.
- Cibuľu, šalotku, petržlen, vodu a víno dáme do veľkého hrnca. Varíme na miernom ohni 10 minút, kým cibuľa nezmäkne.
- Pridáme mušle, zakryjeme pokrievkou a varíme 5 minút, kým sa neotvoria. Počas varenia občas hrncom zatrasieme.
- Mušle zlejeme do misy a vývar nalejeme naspäť do hrnca. Ak zostali niektoré mušle zatvorené, vyhodíme ich.
- Vývar varíme, kým sa obsah nezmenší na polovicu.
- Odstavíme, primiešame smotanu a podľa chuti posolíme a okoreníme.
- Mušle rozdelíme do misiek, prelejeme omáčkou a ozdobíme posekaným petržlenom.