SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Histamínová intolerancia a všetko, čo by ste o nej mali vedieť

Nejde o alergiu a zdá sa, že v posledných rokoch sa z nej stala doslova novodobá epidémia.

(Zdroj: Pexels.com)

Cítite dlhodobú únavu, bolesti hlavy, ťažkosti s trávením, svrbenie celého tela či kožné problémy, no nikto vám stále nevie povedať, aká je príčina? Možno trpíte histamínovou intoleranciou, o ktorej sa v posledných rokoch hovorí čoraz viac.

Nejde pritom o žiadnu novú diagnózu, trpeli ňou už naši predkovia, avšak až v nedávnej minulosti sa začalo s diagnostikou a podrobnejším výskumom tohto metabolického ochorenia.

Prečítajte si tiež: Na Slovensku sa víno bez histamínu zatiaľ nevyrába Čítajte 

Histamín – veľká neznáma?

Histamínová intolerancia (HIT) je porucha charakterizovaná nedostatočným rozkladom histamínu, ktorý sa hromadí v organizme.

Skryť Vypnúť reklamu

Ide o chemickú látku, ktorú tvorí telo každého človeka, no prijíma ju aj z potravy. V našom organizme má viacero úloh, v mozgu napríklad plní funkciu hormónu bdelosti a prispieva k schopnosti podať okamžitý výkon. Aktivujte tiež nervový systém či podnietenie tvorby žalúdočnej kyseliny.

Na rozklad histamínu a jeho odbúravanie zase slúži enzým diamínooxidáza (DAO), ktorý sa nachádza v tenkom čreve. Pri histamínovej intolerancii ľudia trpia nedostatkom tohto enzýmu alebo jeho zníženou funkciou.

Prečítajte si tiež: Nízkohistamínové recepty na celý deň, na ktorých si pochutíte Čítajte 

Prečo HIT vzniká?

„Nedostatok či zlá funkcia enzýmu môže byť aj geneticky ovplyvnená, časté sú však zrejme takzvané sekundárne poruchy. To znamená ovplyvnenie inou príčinou ako nadbytok histamínu, nedostatok či blokovanie enzýmu,“ hovorí imunoalergologička Veronika Pružincová z bratislavského Pneumo – Alergo Centra.

Skryť Vypnúť reklamu

Aktivitu a funkciu enzýmu DAO tiež môžu ovplyvniť určité ochorenia tráviaceho traktu, niektoré lieky a alkohol a často sa tiež objaví v sprievode iných intolerancií (napríklad na laktózu). V spomínaných prípadoch sa telo najčastejšie borí s histamínom, ktorý do tela prijíma potravou. Pre histaminikov je teda jedlo často nepriateľom, no nemusí to tak byť.

Ako zistiť, že máte HIT?

Diagnostika histamínovej intolerancie sa na Slovensku robí len od roku 2010. Najistejšou voľbou je navštíviť alergológa, imunológa alebo gastroenterológa, netreba sa spoliehať na babské rady a internet. Základom u lekára je popis príznakov a odber krvi, z ktorej sa v laboratóriu zistí hodnota a funkcia DAO.

Zlatým štandardom je tiež eliminačno-expozičný test, ktorý spočíva vo vylúčení tých potravín, ktoré vám robia ťažkosti a následnom sledovaní reakcií. Test môže trvať aj dva či tri týždne, nepríjemným faktom totiž je, že aj vaše reakcie sa môžu meniť.

Skryť Vypnúť reklamu

Zatiaľ čo po zjedení povedzme jednej paradajky vám nemusí byť nič, keď už si dáte väčšie množstvo, môžu sa dostaviť príznaky. Keď potraviny vysadíte, v rámci testu sa im následne musíte úmyselne vystaviť, aby ste si odsledovali svoje reakcie. Ak sa vám ťažkosti vrátia, ide s najvyššou pravdepodobnosťou o ukazovateľ HIT.

Na hodnoty DAO enzýmu však vplýva množstvo faktorov ako napríklad zvýšený stres, tehotenstvo či iné ochorenia. Na aktivitu pôsobia aj blokátory, látky ktoré ju blokujú či inhibítory, ktoré aktivitu znižujú. Patria k nim napríklad niektoré lieky, alkohol, fajčenie, kakao, čaj, káva a ďalšie.

Nespočítateľné príznaky

Ak ste vylúčili všetky ochorenia, ktoré vaše ťažkosti môžu spôsobovať, existuje viacero symptómov, ktoré naznačujú práve HIT. Je ich však obrovské množstvo, a preto človek najprv nemusí hneď spoznať, že má intoleranciu na histamín.

Skryť Vypnúť reklamu

U každého človeka sa zároveň líšia nielen v množstve, ale aj intenzite a nástupe. U niekoho sa môžu prejaviť vážne ťažkosti, iný nemusí mať žiadne, niekto reaguje ihneď a u niekoho ide o chronické prejavy.

Najobvyklejšie sú kožné problémy ako svrbenie, začervenanie, vyrážky a opuchy, tráviace problémy ako bolesti brucha, hnačky, ďalej ťažkosti s dýchacím systémom sprevádzané opuchom slizníc, upchatým nosom, nádchou či zvýšenou tvorbou hlienov.

Môžete spozorovať tiež časté migrény, nespavosť, psychické problémy, poruchy menštruačného cyklu, poruchy srdcového rytmu, vypadávanie vlasov či takzvaný fenomén „brain fog“, teda doslova „zahmlenie mozgu“, ktoré sprevádza zmätenosť, problémy s pamäťou a sústredením.

„Je známe, že histamín ovplyvňuje bdelosť, denné rytmy, pamäť. Dá sa hovoriť o poruche kognitívnych funkcií a predpokladá sa, že súvisí s histamínom, zrejme s jeho receptorom H3,“ hovorí imunoalergologička Veronika Pružincová a dodáva, že výskumy týkajúce sa tohto aspektu ešte stále prebiehajú.

Skryť Vypnúť reklamu

Liečba správnou stravou

Prvým krokom liečby HIT je celková zmena životného štýlu a úprava jedálnička na nízkohistamínovú diétu. Existuje niekoľko zoznamov „zakázaných“ a „povolených“ potravín, teda takých, ktoré obsahujú vysoké množstvo histamínu a také, ktoré ho obsahujú len v obmedzenej miere.

Niekedy sa však tieto zoznamy, ktoré človek nájde na internete (najčastejší je zrejme švajčiarsky zoznam potravín) vylučujú či zahŕňajú mierne odlišné informácie. Na začiatok je určite v poriadku si ich pozrieť a zo stravy vylúčiť vysokohistamínové jedlá ako rajčiny, víno, čokoládu, jahody, údeniny, kysnuté pečivo či zrejúce syry. V skutočnosti však neexistuje pre histaminikov univerzálny zoznam, ktorý by platil na každého.

Každý je iný, a preto každý toleruje potraviny v inej miere. Najlepšie je preto vyskúšať si jednotlivé jedlá sami na sebe, aby sme zistili, čo nám robí dobre a nevynechávali zo stravy niektoré potraviny zbytočne. Základom je tiež konzumácia čo najčerstvejších jedál, pretože aj skladovaním sa v potravinách postupne hromadí histamín.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa imunoalergologičky Veroniky Pružincovej ide pri HIT hlavne o množstvo potravín.

„Väčšina pacientov vie zjesť malé množstvo hocijakej potraviny, treba si však dávať potom pozor na kombinácie - aby väčšina jedla na tanieri bola tá s menším obsahom histamínu. Pri počiatočnej prísnej diéte predpokladáme úpravu podmienok v čreve a následné zlepšenie kvantity enzýmu. To je potom samozrejme lepšie východisko pre postupné zapájanie ďalších potravín,“ vysvetľuje.

Zároveň to neznamená, že si človek už doživotne musí odopierať potraviny, ktoré mu robia zle. Stav sa dá postupne zlepšiť, hoci nie vždy úplne vyliečiť.

„Ak je histamínová intolerancia sekundárna a spôsobuje ju iné ochorenie, môže zmiznúť s liečbou takejto základnej príčiny. Niekedy stačí napríklad len upraviť črevnú flóru. U niektorých môže byť však HIT aj celoživotná,“ hovorí lekárka.

Skryť Vypnúť reklamu

Druhým liečebným krokom je užívanie výživového doplnku obsahujúceho enzým DAO vo forme kapsúl pred každým sporným jedlom.

Histaminici na internete

Ľudia sa často pri rôznych ochoreniach okrem lekárov spoliehajú aj na internet a fóra, na ktorých môžu o svojich ťažkostiach diskutovať. Inak to nie je ani medzi histaminikmi na Slovensku, ktorí s HIT „bojujú“ aj v online svete. Zakladajú webové stránky, schádzajú sa vo facebookových skupinách založených na tento účel a vymieňajú si recepty.

Niektorí blogeri dokonca organizujú semináre, stretnutia, kurzy varenia či vydávajú stravovacie diáre. Aj to všetko sú spôsoby, ako nájsť cestu zvládania histamínovej intolerancie.

Netreba však zabúdať v prvom rade na to, že ide o problém, ktorý treba riešiť zásadne v spolupráci s lekárom. Dôležité je tiež počúvať svoje vlastné telo, ktoré poznáte najlepšie vy sami. Spoliehať sa iba na informácie z internetu sa vám nemusí vyplatiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 19 886
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 217
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 021
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 670
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 861
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 927
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 604
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 516
  9. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 297
  10. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 9 286
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Zdravá strava

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Hormóny, Diéty
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Laboratóriá odhalili 1728 nových prípadov, krízový štáb rokuje o lockdowne (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 35 330. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 115 obetí.

Odberové miesto na testovanie pacientov na ochorenie COVID-19 pred Infekčným pavilónom na Kramároch.
NAKA zadržala Dušana Kováčika.
Beata Javorcik
Marco Pantani (vpravo) ako líder pretekov na Giro d´ Italia 1999.
Cynická obluda

Zázrak v parlamente

Záborská, pevne sa spoliehajúca na hlasy fašistov, už videla svoje obmedzenie interrupcií ako hotovú vec.