Čím viac sa človek blíži k strednému veku, tým viac by mal venovať pozornosť a starostlivosť o svoj fyzický a psychický zdravotný stav. Každé životné obdobie má totiž svoje špecifiká a v každom prichádzajú zmeny. Kedy presne sa stredný vek začína, nedokážeme povedať úplne presne, vo všeobecnosti je však zhoda, že ide približne o vek okolo štyridsiatky.
Niektoré telesné aj psychické funkcie vtedy môžu začať upadať a zhoršovať sa, telo sa mení a starne. Jeho stav sa však od človeka k človeku môže líšiť najmä pre životný štýl. Aj v štyridsiatke dokážete maximalizovať svoje fyzické schopnosti, celkové zdravie a psychickú pohodu, ktoré si tak môžete udržať až do neskoršieho veku. Niet preto lepší budíček ako zistenie, že ešte stále pre seba môžete niečo urobiť.
„Ochorenia sú najčastejšie problémom v piatej, šiestej a siedmej dekáde nášho života a čo sa týka prevencie, v štyridsiatke môžeme urobiť veľa,“ hovorí lekár David Agus. Ide predovšetkým o dodržiavanie životosprávy v súvislosti s jedlom, spánkom, preventívnymi návštevami lekárov, dostatočnou aktivitou aj vzťahmi. Ako na to?
Iba plnohodnotné jedlá
Vyhnite sa polotovarom a mrazeným náhradám skutočného jedla. Často idú ruka v ruke s rýchlym životným štýlom a nemusia obsahovať živiny potrebné pre telo. Práve naopak – zaťažujú tráviaci systém rôznymi konzervačnými prostriedkami a látkami, ktoré by sme si do vlastného jedla len tak nepridali. Navyše zvyknú obsahovať aj vysoké dávky soli a tuku. Zdravou alternatívou je jesť skutočné potraviny, ktoré si pripravíte sami.
Striedme stravovanie
V strednom veku dochádza k spomaľovaniu metabolizmu, na tele sa začína ukladať viac tuku. Naše telá navyše nie sú stavané tak, aby jedli stále a veľa. Začnite sa viac zamýšľať nad svojím jedálnym lístkom, pretože pri nadmernom príjme a nedostatočnom výdaji môže dôjsť k rôznym metabolickým ochoreniam vrátane cukrovky či rezistencie na inzulín. Nájdite si na jedlo viac času. Aj jedenie by malo byť zážitkom – venujte sa mu pomaly, precízne a sústredene. Nielenže si ho tak dokážete lepšie vychutnať, keď budete vnímať každé sústo, ale poďakuje sa vám aj vaše trávenie.

Pite kávu a čaj
Množstvo výskumov naznačuje, že pitie kávy v primeranom množstve (3 až 5 šálok denne) môže znižovať riziko infarktu, respektíve vzniku upchávania ciev, ktoré k nemu môže viesť, zlepšuje krátkodobú pamäť, znižuje riziko Alzheimerovej choroby a demencie a tiež dokáže dočasne zvýšiť fyzickú výkonnosť. Na telo má blahodarné účinky aj pitie čierneho, zeleného alebo bieleho čaju, ktoré obsahujú antioxidanty. Tie sa považujú za bojovníkov proti starnutiu pleti.
Jedálny lístok? Stredomorská diéta
Čo sa týka vhodného stravovania, na mantre „zdravá, pestrá a vyvážená strava“ sa nič nemení. Tieto vlastnosti patria aj pre stredomorskú diétu, ktorá je typická pre väčšinu národov žijúcich pri pobreží Stredozemného mora. Odborníci ju odporúčajú pri úprave hmotnosti a tiež prevencii obezity a príjme dostatku výživných látok do tela. Postavená je na vyváženosti, keďže v nej nedominuje len jeden hlavný typ potraviny – obsahuje predovšetkým ovocie, zeleninu, obilniny, strukoviny, olivové oleje, ryby a obmedzené množstvo mäsa, mliečnych výrobkov a alkoholu.
Na opíjanie zabudnite
Ak nehovoríme o občasnom pohári červeného vína, alkoholu sa radšej vyhnite. Aj faktor ako je vek človeka má vplyv na to, ako si jeho telo poradí s odbúravaním alkoholu. Každý z nás má tiež iný metabolizmus a nadmerný príjem alkoholu môže viesť k zhoršenému spánkovému režimu, záťaži pečene či predčasnému starnutiu mozgu. Do rizikovej skupiny pri pití alkoholu patria aj ženy v menopauze.