Vyvážená vegánska diéta si vyžaduje zodpovedný a dôsledný prístup k výberu potravín. Skúsení vegáni vedia, že ich stravovanie ani zďaleka nepozostáva len zo šalátu na tanieri, no ak s vegánstvom len začínate alebo vás iba láka, mali by ste vedieť, čo je dôležité.
Budete potrebovať prísun vitamínu B12
Podľa National Health Service je jeho prísun pri vegánstve problémový. Tento vitamín sa prirodzene nachádza iba v živočíšnej strave, takže ho budete musieť do stravy zaradiť pomocou vitamínových doplnkov z lekárne alebo pohľadať potraviny, ktoré oň boli umelo obohatené, ako napríklad špeciálne droždie, obohatené raňajkové cereálie či sójové produkty.
Dospelí potrebujú denne približne 1,5 mikrogramu vitamínu B12. Jeho deficit môže viesť k únave, slabosti, nechutenstvu, poruchám nervov, úbytku na váhe, depresiám a ďalším zdravotným problémom.
Netreba zabúdať na železo
Mäso je skvelým zdrojom železa, pri vegánskej diéte ho však budete nahrádzať niečím iným. Muži by mali denne prijať približne 9 miligramov a ženy približne 15 miligramov železa. Jeho zdrojmi sú okrem mäsa aj orechy, sušené hrozienka, strukoviny ako šošovica, hrášok a fazuľa, ďalej brokolica, tmavozelená listová zelenina, žerucha, hnedá ryža či celozrnný tmavý chlieb. Dôležité je tiež vedieť, že potraviny bohaté na vitamín C pomáhajú telu železo dobre absorbovať.

Môže vám chýbať vápnik
Odmalička nás učia, že vďaka vápniku budeme mať zdravé kosti. A čo je jeho najlepším zdrojom? Samozrejme, mliečne produkty. Pri vegánstve však musíte siahnuť po iných zdrojoch vápnika, keďže telo ho potrebuje okolo 1000 miligramov denne. Nájdete ich v obohatených sójových, ryžových či ovsených nápojoch, mandliach, sezame, strukovinách, keli, figách, chia semienkach, sušenom ovocí a celozrnnom pečive.

Kľúčové je doplnenie bielkovín
Bielkoviny, alebo aj proteíny, potrebuje telo na správne fungovanie a do stravy by sme ich mali zaradiť každý deň. Hoci každý správny mäsožravec rád argumentuje tým, že nič nenahradí prísun bielkovín zo živočíšnej stravy, opak je pravdou. Stačí len obohatiť svoj jedálny lístok o mnohé zdravé potraviny, ktoré by vám v súvislosti s bielkovinami hneď neprišli na um. Najlepším zdrojom neživočíšnych bielkovín sú quinoa, sója, šošovica, fazuľa, seitan, tofu, cícer, sezam, hrach, brokolica, ovsené vločky, mandle či arašidové maslo.
Živočíšne produkty nenahradí nezdravé jedlo
To, že zo stravy vylúčite mäso, mlieko, vajcia a med ešte neznamená, že je zdravé bezmyšlienkovito ich nahradiť čímkoľvek. Sladkosti, biely chlieb, cestoviny či polotovary síce môžu byť vegánske, no svoju pozornosť by ste mali venovať aj nutričným hodnotám a kalóriám. Môže sa tak stať, že hoci budete jesť veľa, budete podvyživení, lebo vám budú v tele chýbať dôležité látky a vitamíny.

Čítajte zloženie na obaloch
Tomu, aby ste o čosi podrobnejšie študovali etikety potravín, sa nevyhnete. Nielenže môžete náhodne objaviť vegánsky produkt, o ktorom ste to dovtedy netušili, ale aj naopak. Mnohé potraviny totiž môžu obsahovať napríklad mliečnu srvátku, stopy vajec, želatínu alebo byť sladené medom. Takisto si treba dávať pozor aj na potravinárske farbivá. Napríklad prírodné červené farbivo, karmín, sa extrahuje z vysušených tiel samičiek hmyzu červec nopálový, čo je v rozpore s vegánskou ideou.
Nie je nutné fungovať v režime všetko alebo nič
Ak je pre vás ťažké prejsť zo stravy, ktorá zahŕňala absolútne všetko, na prísnu vegánsku stravu, nezúfajte. Nemusí ísť o žiadne preteky a extrémy. To, že hneď zo stravy musíte vylúčiť úplne všetky živočíšne zložky, je len mýtus. Ak chcete k svojmu stravovaniu pristupovať naozaj zdravo, pokojne bude stačiť, keď na všetko pôjdete postupne. Chce to snahu a teda aj čas.
Začnite do svojho jedálneho lístka každým dňom zaraďovať čoraz viac rastlinných potravín a vyraďte rafinované potraviny a spracované živočíšne produkty ako salámy. Výskumy dokonca dokazujú, že už len mierne obmedzenie príjmu červeného a spracovaného mäsa môže znížiť riziko rakoviny, cukrovky a srdcových ochorení.