SME
Štvrtok, 27. február, 2020 | Meniny má Alexander

Robíte chyby pri varení? Profesionálni kuchári prezradili, čo ich hnevá najviac

Ktoré prehrešky kuchárskych amatérov najviac vytáčajú profesionálov?

(Zdroj: unsplash.com)

V kuchyni to možno už dobre poznáte a možno máte niekedy pocit, že by ste pokojne zastúpili aj niektorého z profesionálnych šéfkuchárov v reštaurácií.

Čo však profesionála odlišuje od amatéra, sú často detaily.

Na stránke Reddit uverejnil jeden z užívateľov výzvu pre šéfkuchárov a ľudí, ktorí sa varením živia a opýtal sa ich, ktoré chyby robia najčastejšie amatéri v kuchyni, či už vo svojej domácnosti alebo inde.

Spustila sa tak lavínová diskusia o prehreškoch ako sú, napríklad, čistenie panvíc „jarovou“ vodou či využívanie sklenených dosiek na krájanie.

Článok pokračuje pod video reklamou

Sklenená doska na krájanie: Využívanie tohto typu dosky vraj okamžite otupuje čepeľ noža.

Nôž v umývačke: Kuchári majú evidentne radi svoje nože ostré. Niet sa čo čudovať. Čepeľ dokáže otupiť aj umývanie v umývačke.

Počas procesu umývania sa totiž obíja o riad a iné predmety a ostrie sa tak ničí. Ručné umývanie nožov pritom nie je žiadna veľká námaha.

Čistenie liatinových panvíc mydlom alebo „jarou“: Podľa šéfkuchárov ide o jednu z najväčších chýb. Chemikálie z takýchto prípravkov môžu zničiť povrch panvice.

Namiesto toho využívajú profesionáli soľ, ktorá povrch vyčistí a oveľa rýchlejšie odstráni aj pripálené zvyšky.

„Nečistite moju kolekciu liatinových panvíc mydlom. Nedržím veľkú nádobu so soľou v mojej skrinke len tak pre nič za nič,“ napísal nervózne jeden z kuchárov.

Príliš horúco: Ďalší kuchári vyčítajú amatérom nesprávne nastavenie teploty varenia či rúry.

Najčastejšou chybou je nastavenie zbytočne vysokej teploty. Škodí to jedlu, ktoré tak môže byť zvonka spálené a vnútri surové ale aj riadu, ktorý sa môže časom zničiť. Treba sledovať, do akých maximálnych teplôt je riad vhodný.

Zničený teflón: Teflónové panvice dokáže zničiť kovové náradie. Radšej využívajte náradie šetrné k povrchu panvíc a hrncov s povrchovou úpravou proti pripáleniu, napríklad z polyamidového plastu alebo silikónu.

Inak skončíte s jedlom jemne okoreneným teflónom.

Neochutnávanie: Ochucovanie a varenie „len tak od oka“ je v poriadku, no pred a po každej zmene treba jedlo ochutnať, aby ste zistili, do akej miery korenie a iné prípravky ovplyvnili chuť pripravovaného jedla.

Podľa kuchárov na ochutnávanie množstvo ľudí zabúda. Pritom ide o príjemnú súčasť varenia.

Hordy kuchynských pomôcok: Profesionáli sú zástancami jednoduchosti. Základom dobrého kuchára je ostrý kvalitný nôž a liatinová panvica. Na nich si dajte záležať.

Zvyšok náradia a hrncov už môžete nakúpiť aj v klasických obchodoch bez nutnosti väčšej investície.

Rezanie smerom k telu: S týmto zvykom si amatéri podľa kuchára, ktorý je už na dôchodku, ohrozujú zdravie: „Musím povedať, že som vždy v kŕči, keď vidím amatérov, ako režú suroviny smerom k telu, keď to naozaj nie je nutné.“ Snažte sa hýbať nožom od tela smerom von.

Instantné omáčky: Každý dobrý kuchár vie, že vlastnoručne vyrobená omáčka je na nezaplatenie.

Jeden z kuchárov na Reddit sa posťažoval na omáčky zo sáčkov, konkrétne na holandskú omáčku, na ktorej si ľudia pochutnávajú najmä v spojení s vajcami Benedikt.

„Príprava väčšiny omáčok je príliš jednoduchá na to, aby ste používali instantné prípravky a chuťovo ide o rozdiel ako deň a noc,“ hovorí profesionál.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  2. Bývanie stvorené pre šťastné detstvo
  3. Môže ťa štúdium baviť?
  4. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  5. Limitovaná ponuka Mercedes-Benz s najmodernejšími technológiami
  6. Rolls Royce medzi motorkami prichádza do Bratislavy
  7. Angličtina nielen pre maturantov
  8. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  9. Začať investovať v mobile môžete konečne aj na Slovensku
  10. Nestarnú, ale dozrievajú
  1. Rolls Royce medzi motorkami prichádza do Bratislavy
  2. Limitovaná ponuka Mercedes-Benz s najmodernejšími technológiami
  3. Môže ťa štúdium baviť?
  4. Kaufland v Ľuboticiach otvára prvú predajňu so zelenou strechou
  5. Bude ďalší Učiteľ Slovenska práve z vášho mesta alebo obce?
  6. Bývanie stvorené pre šťastné detstvo
  7. Angličtina nielen pre maturantov
  8. Do VIVO! Bratislava zavítala doba kamenná
  9. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  10. Postarajte sa o to, aby s vaším autom neodišiel nikto iný
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 19 191
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 14 335
  3. Slovensko potrebuje dezinFicovať 8 776
  4. Denník SME s odznakom Nie v našej krajine 7 805
  5. Ktorá farba je tá tvoja? 7 405
  6. Viete aké je študentské mesto na Slovensku? 6 808
  7. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 6 531
  8. Angličtina nielen pre maturantov 4 794
  9. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 4 728
  10. Začať investovať v mobile môžete konečne aj na Slovensku 4 545

Hlavné správy zo Sme.sk

Marian Kočner a Pavol Rusko.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Devätnásť rokov za drzosť

Ak si trest odsedia, Kočner s Ruskom vyjdú z väzenia na hranici dožitia.

Peter Tkačenko
Bývalý šéf Markízy Pavol Rusko.
Bývalý policajný viceprezident Jaroslav Málik.

Neprehliadnite tiež

Päť seriálov Netflixu, ktoré sa môžu zapáčiť ženám

Pri týchto tipoch môžete stráviť večery.

Pixabay.com
Ilustračné foto.

Recepty s lososom. Pripravte si najchutnejšie pokrmy z obľúbenej ryby

Desať jednoduchých a chutných receptov na jedlá s lososom.

Losos s cesnakovým kelom a slaninkou
Sto rokov volebného práva žien v ČSR

Slovenky môžu sto rokov voliť. Záujem mali skôr, nepustili ich k tomu, hovorí historička

Historička Zavacká o volebnom práve žien.

Katarína Zavacká