Robíte chyby pri varení? Profesionálni kuchári prezradili, čo ich hnevá najviac

Ktoré prehrešky kuchárskych amatérov najviac vytáčajú profesionálov?

(Zdroj: unsplash.com)

V kuchyni to možno už dobre poznáte a možno máte niekedy pocit, že by ste pokojne zastúpili aj niektorého z profesionálnych šéfkuchárov v reštaurácií.

Čo však profesionála odlišuje od amatéra, sú často detaily.

Na stránke Reddit uverejnil jeden z užívateľov výzvu pre šéfkuchárov a ľudí, ktorí sa varením živia a opýtal sa ich, ktoré chyby robia najčastejšie amatéri v kuchyni, či už vo svojej domácnosti alebo inde.

Spustila sa tak lavínová diskusia o prehreškoch ako sú, napríklad, čistenie panvíc „jarovou“ vodou či využívanie sklenených dosiek na krájanie.

Sklenená doska na krájanie: Využívanie tohto typu dosky vraj okamžite otupuje čepeľ noža.

Nôž v umývačke: Kuchári majú evidentne radi svoje nože ostré. Niet sa čo čudovať. Čepeľ dokáže otupiť aj umývanie v umývačke.

Počas procesu umývania sa totiž obíja o riad a iné predmety a ostrie sa tak ničí. Ručné umývanie nožov pritom nie je žiadna veľká námaha.

Čistenie liatinových panvíc mydlom alebo „jarou“: Podľa šéfkuchárov ide o jednu z najväčších chýb. Chemikálie z takýchto prípravkov môžu zničiť povrch panvice.

Namiesto toho využívajú profesionáli soľ, ktorá povrch vyčistí a oveľa rýchlejšie odstráni aj pripálené zvyšky.

„Nečistite moju kolekciu liatinových panvíc mydlom. Nedržím veľkú nádobu so soľou v mojej skrinke len tak pre nič za nič,“ napísal nervózne jeden z kuchárov.

Príliš horúco: Ďalší kuchári vyčítajú amatérom nesprávne nastavenie teploty varenia či rúry.

Najčastejšou chybou je nastavenie zbytočne vysokej teploty. Škodí to jedlu, ktoré tak môže byť zvonka spálené a vnútri surové ale aj riadu, ktorý sa môže časom zničiť. Treba sledovať, do akých maximálnych teplôt je riad vhodný.

Zničený teflón: Teflónové panvice dokáže zničiť kovové náradie. Radšej využívajte náradie šetrné k povrchu panvíc a hrncov s povrchovou úpravou proti pripáleniu, napríklad z polyamidového plastu alebo silikónu.

Inak skončíte s jedlom jemne okoreneným teflónom.

Neochutnávanie: Ochucovanie a varenie „len tak od oka“ je v poriadku, no pred a po každej zmene treba jedlo ochutnať, aby ste zistili, do akej miery korenie a iné prípravky ovplyvnili chuť pripravovaného jedla.

Podľa kuchárov na ochutnávanie množstvo ľudí zabúda. Pritom ide o príjemnú súčasť varenia.

Hordy kuchynských pomôcok: Profesionáli sú zástancami jednoduchosti. Základom dobrého kuchára je ostrý kvalitný nôž a liatinová panvica. Na nich si dajte záležať.

Zvyšok náradia a hrncov už môžete nakúpiť aj v klasických obchodoch bez nutnosti väčšej investície.

Rezanie smerom k telu: S týmto zvykom si amatéri podľa kuchára, ktorý je už na dôchodku, ohrozujú zdravie: „Musím povedať, že som vždy v kŕči, keď vidím amatérov, ako režú suroviny smerom k telu, keď to naozaj nie je nutné.“ Snažte sa hýbať nožom od tela smerom von.

Instantné omáčky: Každý dobrý kuchár vie, že vlastnoručne vyrobená omáčka je na nezaplatenie.

Jeden z kuchárov na Reddit sa posťažoval na omáčky zo sáčkov, konkrétne na holandskú omáčku, na ktorej si ľudia pochutnávajú najmä v spojení s vajcami Benedikt.

„Príprava väčšiny omáčok je príliš jednoduchá na to, aby ste používali instantné prípravky a chuťovo ide o rozdiel ako deň a noc,“ hovorí profesionál.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  4. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  5. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  6. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  7. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. Všetky okresy svojimi pobočkami pokrývajú len tri banky
  2. Ochráňte pred zlodejmi celé vozidlo vďaka VAM Akustik
  3. Čerešne - miesto, kde môžete žiť podľa seba
  4. Nová michalovská nemocnica otvorí brány: toto musíte vidieť!
  5. Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky
  6. Mladí vodiči preferujú čoraz silnejšie autá
  7. Ako sa zbaviť chladnej podlahy
  8. V tomto roku si už konečne užijem Vianoce bez vrások
  9. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť
  10. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 7 013
  2. Moskva alebo Petrohrad? 5 664
  3. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 3 150
  4. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€ 2 737
  5. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 284
  6. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 2 279
  7. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií 2 169
  8. Online analýza spotreby elektriny vám pomôže ušetriť 1 378
  9. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 299
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 192

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Ak sa bude chcieť pacient objednať, vyšetrenie nech si zaplatí sám

Minister zdravotníctva Tomáš Drucker chce zmeniť spôsob objednávania pacientov.

DOMOV

Dobré ráno: Fico má strach? Zase sa pustil do prezidenta

Prečo Fico zaútočil na Kisku? A čo sa deje v Smere?

KOMENTÁRE

Akékoľvek súkromné peniaze do zdravotníctva sú vítané

Ľudia si za doplnkové ordinačné hodiny priplatia.

Neprehliadnite tiež

Florbalová kapitánka Lucia Košturiaková: Florbal nie je ženský ani mužský šport

V decembri bude viesť slovenský tím na majstrovstvá sveta vo florbale v Bratislave.

Magdalénske práčovne boli dejiskom krutosti. Mníšky v nich týrali mladé dievčatá

„Padlé ženy“ si v nich mali odpracovať svoje hriechy. Desiatky rokov trpeli neprávom.

Prehliadka anjelov: Modelky z Victoria's Secret ohurovali v Šanghaji

Na módnej prehliadke sa zúčastnilo 55 modeliek.

Príbeh manželstva: Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip oslavujú platinovú svadbu

Pred svadbou mal princ na konte šesť libier, no množstvo šarmu.