Robíte chyby pri varení? Profesionálni kuchári prezradili, čo ich hnevá najviac

Ktoré prehrešky kuchárskych amatérov najviac vytáčajú profesionálov?

(Zdroj: unsplash.com)

V kuchyni to možno už dobre poznáte a možno máte niekedy pocit, že by ste pokojne zastúpili aj niektorého z profesionálnych šéfkuchárov v reštaurácií.

Čo však profesionála odlišuje od amatéra, sú často detaily.

Na stránke Reddit uverejnil jeden z užívateľov výzvu pre šéfkuchárov a ľudí, ktorí sa varením živia a opýtal sa ich, ktoré chyby robia najčastejšie amatéri v kuchyni, či už vo svojej domácnosti alebo inde.

Spustila sa tak lavínová diskusia o prehreškoch ako sú, napríklad, čistenie panvíc „jarovou“ vodou či využívanie sklenených dosiek na krájanie.

Sklenená doska na krájanie: Využívanie tohto typu dosky vraj okamžite otupuje čepeľ noža.

Nôž v umývačke: Kuchári majú evidentne radi svoje nože ostré. Niet sa čo čudovať. Čepeľ dokáže otupiť aj umývanie v umývačke.

Počas procesu umývania sa totiž obíja o riad a iné predmety a ostrie sa tak ničí. Ručné umývanie nožov pritom nie je žiadna veľká námaha.

Čistenie liatinových panvíc mydlom alebo „jarou“: Podľa šéfkuchárov ide o jednu z najväčších chýb. Chemikálie z takýchto prípravkov môžu zničiť povrch panvice.

Namiesto toho využívajú profesionáli soľ, ktorá povrch vyčistí a oveľa rýchlejšie odstráni aj pripálené zvyšky.

„Nečistite moju kolekciu liatinových panvíc mydlom. Nedržím veľkú nádobu so soľou v mojej skrinke len tak pre nič za nič,“ napísal nervózne jeden z kuchárov.

Príliš horúco: Ďalší kuchári vyčítajú amatérom nesprávne nastavenie teploty varenia či rúry.

Najčastejšou chybou je nastavenie zbytočne vysokej teploty. Škodí to jedlu, ktoré tak môže byť zvonka spálené a vnútri surové ale aj riadu, ktorý sa môže časom zničiť. Treba sledovať, do akých maximálnych teplôt je riad vhodný.

Zničený teflón: Teflónové panvice dokáže zničiť kovové náradie. Radšej využívajte náradie šetrné k povrchu panvíc a hrncov s povrchovou úpravou proti pripáleniu, napríklad z polyamidového plastu alebo silikónu.

Inak skončíte s jedlom jemne okoreneným teflónom.

Neochutnávanie: Ochucovanie a varenie „len tak od oka“ je v poriadku, no pred a po každej zmene treba jedlo ochutnať, aby ste zistili, do akej miery korenie a iné prípravky ovplyvnili chuť pripravovaného jedla.

Podľa kuchárov na ochutnávanie množstvo ľudí zabúda. Pritom ide o príjemnú súčasť varenia.

Hordy kuchynských pomôcok: Profesionáli sú zástancami jednoduchosti. Základom dobrého kuchára je ostrý kvalitný nôž a liatinová panvica. Na nich si dajte záležať.

Zvyšok náradia a hrncov už môžete nakúpiť aj v klasických obchodoch bez nutnosti väčšej investície.

Rezanie smerom k telu: S týmto zvykom si amatéri podľa kuchára, ktorý je už na dôchodku, ohrozujú zdravie: „Musím povedať, že som vždy v kŕči, keď vidím amatérov, ako režú suroviny smerom k telu, keď to naozaj nie je nutné.“ Snažte sa hýbať nožom od tela smerom von.

Instantné omáčky: Každý dobrý kuchár vie, že vlastnoručne vyrobená omáčka je na nezaplatenie.

Jeden z kuchárov na Reddit sa posťažoval na omáčky zo sáčkov, konkrétne na holandskú omáčku, na ktorej si ľudia pochutnávajú najmä v spojení s vajcami Benedikt.

„Príprava väčšiny omáčok je príliš jednoduchá na to, aby ste používali instantné prípravky a chuťovo ide o rozdiel ako deň a noc,“ hovorí profesionál.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 14 192
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 857
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 133
  4. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 485
  5. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 2 800
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 619
  7. Kam do tepla v januári? 1 964
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 795
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 621
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 973

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Opäť si zavaril. Trump nevie skrývať, že je rasista

Trump útočí na Mexičanov, nemá rád Afroameričanov. Prezidentovi neveria, že nie je rasista.

KOMENTÁRE

Trumpova Amerika prichádza o líderstvo

Neschopnosť a nepredvídateľnosť Trumpa je dôvodom pádu povesti USA.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.