SME
Štvrtok, 23. september, 2021 | Meniny má ZdenkaKrížovkyKrížovky

Robíte chyby pri varení? Profesionálni kuchári prezradili, čo ich hnevá najviac

Ktoré prehrešky kuchárskych amatérov najviac vytáčajú profesionálov?

(Zdroj: unsplash.com)

V kuchyni to možno už dobre poznáte a možno máte niekedy pocit, že by ste pokojne zastúpili aj niektorého z profesionálnych šéfkuchárov v reštaurácií.

Čo však profesionála odlišuje od amatéra, sú často detaily.

Na stránke Reddit uverejnil jeden z užívateľov výzvu pre šéfkuchárov a ľudí, ktorí sa varením živia a opýtal sa ich, ktoré chyby robia najčastejšie amatéri v kuchyni, či už vo svojej domácnosti alebo inde.

Spustila sa tak lavínová diskusia o prehreškoch ako sú, napríklad, čistenie panvíc „jarovou“ vodou či využívanie sklenených dosiek na krájanie.

Skryť Vypnúť reklamu

Sklenená doska na krájanie: Využívanie tohto typu dosky vraj okamžite otupuje čepeľ noža.

Nôž v umývačke: Kuchári majú evidentne radi svoje nože ostré. Niet sa čo čudovať. Čepeľ dokáže otupiť aj umývanie v umývačke.

Počas procesu umývania sa totiž obíja o riad a iné predmety a ostrie sa tak ničí. Ručné umývanie nožov pritom nie je žiadna veľká námaha.

Čistenie liatinových panvíc mydlom alebo „jarou“: Podľa šéfkuchárov ide o jednu z najväčších chýb. Chemikálie z takýchto prípravkov môžu zničiť povrch panvice.

Namiesto toho využívajú profesionáli soľ, ktorá povrch vyčistí a oveľa rýchlejšie odstráni aj pripálené zvyšky.

„Nečistite moju kolekciu liatinových panvíc mydlom. Nedržím veľkú nádobu so soľou v mojej skrinke len tak pre nič za nič,“ napísal nervózne jeden z kuchárov.

Skryť Vypnúť reklamu

Príliš horúco: Ďalší kuchári vyčítajú amatérom nesprávne nastavenie teploty varenia či rúry.

Najčastejšou chybou je nastavenie zbytočne vysokej teploty. Škodí to jedlu, ktoré tak môže byť zvonka spálené a vnútri surové ale aj riadu, ktorý sa môže časom zničiť. Treba sledovať, do akých maximálnych teplôt je riad vhodný.

Zničený teflón: Teflónové panvice dokáže zničiť kovové náradie. Radšej využívajte náradie šetrné k povrchu panvíc a hrncov s povrchovou úpravou proti pripáleniu, napríklad z polyamidového plastu alebo silikónu.

Inak skončíte s jedlom jemne okoreneným teflónom.

Neochutnávanie: Ochucovanie a varenie „len tak od oka“ je v poriadku, no pred a po každej zmene treba jedlo ochutnať, aby ste zistili, do akej miery korenie a iné prípravky ovplyvnili chuť pripravovaného jedla.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa kuchárov na ochutnávanie množstvo ľudí zabúda. Pritom ide o príjemnú súčasť varenia.

Hordy kuchynských pomôcok: Profesionáli sú zástancami jednoduchosti. Základom dobrého kuchára je ostrý kvalitný nôž a liatinová panvica. Na nich si dajte záležať.

Zvyšok náradia a hrncov už môžete nakúpiť aj v klasických obchodoch bez nutnosti väčšej investície.

Rezanie smerom k telu: S týmto zvykom si amatéri podľa kuchára, ktorý je už na dôchodku, ohrozujú zdravie: „Musím povedať, že som vždy v kŕči, keď vidím amatérov, ako režú suroviny smerom k telu, keď to naozaj nie je nutné.“ Snažte sa hýbať nožom od tela smerom von.

Instantné omáčky: Každý dobrý kuchár vie, že vlastnoručne vyrobená omáčka je na nezaplatenie.

Jeden z kuchárov na Reddit sa posťažoval na omáčky zo sáčkov, konkrétne na holandskú omáčku, na ktorej si ľudia pochutnávajú najmä v spojení s vajcami Benedikt.

Skryť Vypnúť reklamu

„Príprava väčšiny omáčok je príliš jednoduchá na to, aby ste používali instantné prípravky a chuťovo ide o rozdiel ako deň a noc,“ hovorí profesionál.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  2. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  3. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  4. Nová certifikovaná káva na vašich obľúbených čerpacích staniciac
  5. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  6. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  7. Môžu byť kancelárie pripravené na budúcnosť?
  8. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  9. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  10. Znalec slovenského brandy
  1. Spravte si zásoby zdravia
  2. Stropný zdvihák zlepší život všetkým imobilným ľuďom
  3. Nevedomosť poslancov opäť zhorší podmienky pre zamestnancov
  4. Zázračné účinky Arónie na zdravie
  5. Na ropnej plošine sa len pracuje a spí
  6. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  7. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  8. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  9. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  10. SodaStream má viac ako 700 predajcov, očakáva ďalší rast
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 10 195
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 4 889
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 4 544
  4. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 633
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 562
  6. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 134
  7. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 789
  8. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 553
  9. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 2 325
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 283
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister financií Igor Matovič a premiér a exminister financií Eduard Heger.

Zákon posunuli na koniec parlamentnej schôdze.


21. sep
Predseda Sme rodina Boris Kollár.

Sme rodina nechce o Mikulcovi hlasovať s opozíciou.


5 h
Tréner Michal Gašparík (vpravo) a Martin Škrtel.

Takú hviezdu slovenská liga ešte nezažila, tvrdí tréner Trnavy.


22. sep
Elena Eleková

Sestry sú podozrivo ticho. Proste odchádzajú. Mnohé aj do vnútornej emigrácie.


22. sep

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  2. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  3. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  4. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  5. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  6. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  7. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  8. veronika babičová: Anjelik môj kde lietaš
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 25 983
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 17 105
  3. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 8 970
  4. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 6 097
  5. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 5 775
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 3 783
  7. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 770
  8. Peter Chudý: Vyšetrovateľov NAKA treba umlčať a naordinovať im leopoldovskú diétu alebo ako nevinný človek môže skončiť za mrežami 3 722
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu