SME
Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Robíte chyby pri varení? Profesionálni kuchári prezradili, čo ich hnevá najviac

Ktoré prehrešky kuchárskych amatérov najviac vytáčajú profesionálov?

(Zdroj: unsplash.com)

V kuchyni to možno už dobre poznáte a možno máte niekedy pocit, že by ste pokojne zastúpili aj niektorého z profesionálnych šéfkuchárov v reštaurácií.

Čo však profesionála odlišuje od amatéra, sú často detaily.

Na stránke Reddit uverejnil jeden z užívateľov výzvu pre šéfkuchárov a ľudí, ktorí sa varením živia a opýtal sa ich, ktoré chyby robia najčastejšie amatéri v kuchyni, či už vo svojej domácnosti alebo inde.

Spustila sa tak lavínová diskusia o prehreškoch ako sú, napríklad, čistenie panvíc „jarovou“ vodou či využívanie sklenených dosiek na krájanie.

Skryť Vypnúť reklamu

Sklenená doska na krájanie: Využívanie tohto typu dosky vraj okamžite otupuje čepeľ noža.

Nôž v umývačke: Kuchári majú evidentne radi svoje nože ostré. Niet sa čo čudovať. Čepeľ dokáže otupiť aj umývanie v umývačke.

Počas procesu umývania sa totiž obíja o riad a iné predmety a ostrie sa tak ničí. Ručné umývanie nožov pritom nie je žiadna veľká námaha.

Čistenie liatinových panvíc mydlom alebo „jarou“: Podľa šéfkuchárov ide o jednu z najväčších chýb. Chemikálie z takýchto prípravkov môžu zničiť povrch panvice.

Namiesto toho využívajú profesionáli soľ, ktorá povrch vyčistí a oveľa rýchlejšie odstráni aj pripálené zvyšky.

„Nečistite moju kolekciu liatinových panvíc mydlom. Nedržím veľkú nádobu so soľou v mojej skrinke len tak pre nič za nič,“ napísal nervózne jeden z kuchárov.

Skryť Vypnúť reklamu

Príliš horúco: Ďalší kuchári vyčítajú amatérom nesprávne nastavenie teploty varenia či rúry.

Najčastejšou chybou je nastavenie zbytočne vysokej teploty. Škodí to jedlu, ktoré tak môže byť zvonka spálené a vnútri surové ale aj riadu, ktorý sa môže časom zničiť. Treba sledovať, do akých maximálnych teplôt je riad vhodný.

Zničený teflón: Teflónové panvice dokáže zničiť kovové náradie. Radšej využívajte náradie šetrné k povrchu panvíc a hrncov s povrchovou úpravou proti pripáleniu, napríklad z polyamidového plastu alebo silikónu.

Inak skončíte s jedlom jemne okoreneným teflónom.

Neochutnávanie: Ochucovanie a varenie „len tak od oka“ je v poriadku, no pred a po každej zmene treba jedlo ochutnať, aby ste zistili, do akej miery korenie a iné prípravky ovplyvnili chuť pripravovaného jedla.

Skryť Vypnúť reklamu

Podľa kuchárov na ochutnávanie množstvo ľudí zabúda. Pritom ide o príjemnú súčasť varenia.

Hordy kuchynských pomôcok: Profesionáli sú zástancami jednoduchosti. Základom dobrého kuchára je ostrý kvalitný nôž a liatinová panvica. Na nich si dajte záležať.

Zvyšok náradia a hrncov už môžete nakúpiť aj v klasických obchodoch bez nutnosti väčšej investície.

Rezanie smerom k telu: S týmto zvykom si amatéri podľa kuchára, ktorý je už na dôchodku, ohrozujú zdravie: „Musím povedať, že som vždy v kŕči, keď vidím amatérov, ako režú suroviny smerom k telu, keď to naozaj nie je nutné.“ Snažte sa hýbať nožom od tela smerom von.

Instantné omáčky: Každý dobrý kuchár vie, že vlastnoručne vyrobená omáčka je na nezaplatenie.

Jeden z kuchárov na Reddit sa posťažoval na omáčky zo sáčkov, konkrétne na holandskú omáčku, na ktorej si ľudia pochutnávajú najmä v spojení s vajcami Benedikt.

Skryť Vypnúť reklamu

„Príprava väčšiny omáčok je príliš jednoduchá na to, aby ste používali instantné prípravky a chuťovo ide o rozdiel ako deň a noc,“ hovorí profesionál.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 40 841
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 38 845
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 133
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 094
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 183
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 150
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 476
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 266
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 070
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 964
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pozrite si najnovší prieskum preferencií politických strán.

29m
Minister vnútra SR Roman Mikulec, predseda vlády SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí počas tlačového brífingu k vyhodnoteniu doterajších výsledkov celoplošného skríningu na ochorenie COVID-19.

Na Slovensku prebieha plošné testovanie. PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 236-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 4 068 obetí.

8 h
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Prečo ja? Pýta sa matematik po zásahu moci

Azat Miftachov na súde.

Nadaný matematik skončil ako trestanec. Vraj na výstrahu.

19. jan
Petra Vlhová reaguje po vypadnutí v super-G.

Super-G vyhrala Gutová-Behramiová.

6 h

Neprehliadnite tiež

Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

8 h

Lahodne jemné, voňavé, sladké a zároveň chladivo osviežujúce. Také je tiramisu...

18. aug
Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

22. jan