Suroviny:
Na cesto
- 10 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 50 g kryštálového cukru
- štipka soli
- 100 g masla
Na plnku
- 3 vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- 750 g plnotučného mlieka
- vanilkový struk
- 100 g hladkej múky
- 250 g mascarpone
Na ozdobu
- 150 g čerstvých jahôd
Postup:
- Z múky, zmäknutého masla, vajec, cukru a štipky soli vypracujeme krehké cesto. Necháme odpočinúť na chladnom miest 15 minút.
- V miske vymiešame vajcia a cukor do peny.
- V hrnci zohrejeme mlieko, pridáme vanilku z vanilkového struku. Do teplého mlieka vmiešame vajcia s cukrom. Nakoniec vsypeme múku a uvaríme hustú kašu. Do kaše vmiešame mascarpone.
- Do koláčovej formy vtlačíme cesto. Na korpus vylejeme plnku s mascarpone. Pečieme 40 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov.
- Koláč nechám vychladnúť a ozdobíme plátkami čerstvých jahôd.
TIP: Koláč môžeme ozdobiť aj lístkami čerstvej mäty a podávať so šľahačkou.