SME

Martina Hankerová: Naštartovala svoj sladký biznis, vyrába najkrajšie cupcaky

Zo dňa na deň dala výpoveď a skončila pri pečení sladkých ruží.

(Zdroj: OC Central)

Cukrárka Martina Hankerová má len 29 rokov, no už stihla vyštudovať masmédiá, pracovať po boku právnikov a najnovšie aj založiť si vlastnú malú výrobu koláčov.

Vyzerá ako finalistka súťaže krásy, je nesmierne talentovaná a pracovitá a cupcaky z jej rúk vyzerajú ako malé umelecké dielo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na jej blogu nájdete fotky tých najkrajších koláčikov a tort posiatych kvetmi, ovocím i keksíkmi, na ktoré sa vám začnú okamžite zbiehať slinky.

Ako ste sa dostali k pečeniu?

Pečenie bolo mojou záľubou, keď mama doma piekla, väčšinou som jej pomáhala. Páčilo sa mi, že keď veci pospájam, vznikne z toho nejaká masa, potom to môžeme dozdobiť a upraviť. Ale vždy to bola len záľuba, nikdy som si nemyslela, že sa tým raz budem živiť. Piekla som skôr pre rodinu a okolie - v nedeľu niekoho potešiť a pripraviť niečo dobré. Najprv som ani nevedela, že existujú nejaké cupcaky, vždy som pracovala iba s klasickými štandardnými koláčmi. Potom som sa k nim nejako dopátrala.

SkryťVypnúť reklamu

Takže ste neštudovali za cukrárku a nemali ste ani žiadny profesionálny background z gastronómie?

Nie. Päť rokov som pracovala v advokátskej kancelárii, najprv na recepcii, potom som robila na marketingovom oddelení a nakoniec som bola aj office manažérkou, kde som pracovala s niekoľkými kolegami. Bola to veľmi všestranná práca, mala som stále na starosti aj marketing, pomaly sa zo mňa stával aj malý „IT-čkar“, HR, administratívu. Jedného dňa som si však povedala „Už dosť“, stačilo, a zo dňa na deň som dala výpoveď. Zvyčajne som taký človek, ktorý presne vie, za čím v živote ide, takže moje okolie vôbec nechápalo, čo to robím. Tak som odložila svoje biznis oblečenie, ležala som doma v posteli ešte o 8-9 ráno, vlasy v cope, každá ponožka iná, tepláky a zistila som, že asi je niekde problém. Tak som začala hľadať na internete. Veľmi sa mi páčili ruže, ktoré boli dekorované do krabičiek ako kytice. Začala som hľadať spôsoby, ako upiecť niečo podobné, no nechcela som to robiť z fondánu. Chcela som, aby to bolo krémové a chutné. Tak som objavila receptúru, ktorá dobre chutí, ľuďom sa páči a začala som zdobiť cupcaky do tvaru ruží. Spočiatku to bolo len pre rodinu, okolie, až sa to začalo rozširovať a teraz pečiem takmer každý deň.

SkryťVypnúť reklamu

Čo ste teda študovali predtým, ako ste začali pracovať v advokátskej kancelárii?

Masmediálnu komunikáciu v Trnave. Chcela som vždy robiť marketing vo firmách, budovať ich značku, ale tak som nejako zistila, že to asi budem robiť pre seba. Najradšej zo všetkého mám však asi kontakt s ľuďmi. Možno to je sebecké, ale tí ľudia vedia darovať toľko energie, vedia vás tak potešiť. Ja sa neskutočne teším, že keď niečo spravím, viem, že poteším iných, a tak si vlastne robíme radosť všetci navzájom.

Aký je prvý koláč, ktorý si pamätáte z detstva?

Kysnutý koláč, klasický, na ktorom boli slivky alebo nejaké čučoriedky. Tento mi u mamy vždy najviac chutil, mal úžasne chrumkavé okraje.

Vo vašich najznámejších koláčikoch teda nenájdeme žiadne ružičky z fondánu ani nič umelé?

SkryťVypnúť reklamu

Je to čistý krém. Je tam iba trošku cukru, aby to nebolo veľmi presladené. Snažím sa, aby to bolo aj osviežujúce, takže tam často pridám ovocie, alebo keď na ne pridám keksíky, deti sa tešia, že im niečo chrumká pod zubami. Cupcaky plním lesným ovocím, aby boli ľahšie a sviežejšie. Nie sú to teda také tradičné presladené koláčiky. Stačí vám aj jeden a budete sýty.

Ako dlho pečiete a blogujete o cupcakoch a tortách?

Asi 3/4 roka. Je to úplne nové. Moja obľuba ale enormne narástla, naozaj ma to napĺňa a nesmierne baví. Dokážem vstať k pečeniu aj o štvrtej ráno a vidím v tom zmysel.

Ako teda teraz vyzerá váš klasický pracovný týždeň?

Štvrtok až nedeľa sú väčšinou pre mňa najrušnejšie, keď pečiem a zdobím od skorého rána, niekedy od 6:00 do šiestej-siedmej večer. Mávam tam veľa objednávok a ja všetko robím rada čerstvé, takže to zdobím v ten deň, ako to odovzdávam. Pondelok-utorok sú väčšinou pokojnejšie, to je taký môj „víkend“, ale aj počas nich zväčša riešim, čo by som nové vyrobila alebo idem nakupovať potraviny.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dokážete sa teda k pečeniu prinútiť aj skoro ráno? Netrávite v kuchyni celú noc?

Ja si rada privstanem. Ja som ten ranný typ. Bola som zvyknutá, že vždy o 6 ráno idem do fitness centra, tak som to teraz vymenila za pečenie. Keď mám voľno, tiež idem do fitka, zabehať si alebo na bicykel. Ešte som dokonca zistila, že počas toho, ako sa mi pečie korpus, čo trvá asi 3/4 hodiny až hodinu môžem niečo stihnúť. Mám takú podložku, na ktorej si doma zacvičím.

Takže aj keby ste ochutnávali každý koláč, všetko to hneď spálite?

Áno, ja to asi hneď vybehám. Mňa veľmi baví šport. Vždy som si myslela, že sa budem orientovať skôr týmto smerom, že budem trénovať ľudí, ale v tomto som sa našla. Ktovie, možno to raz spojím: cupcake + permanentka.

Na Medzinárodný deň detí budete tento rok ozdobovať svoje cupcaky aj s najmenšími cukrármi v jednom z bratislavských obchodných centier. Máte skúsenosti s pečením s deťmi?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Moja sestra má dve deti, takže mám doma každodenný tréning. Keď mám nejaký voľný čas, snažím sa ho tráviť s nimi, takže som už trochu naučená, čo deti ako vnímajú, čo sa im páči. Keď som robila moje prvé cupcaky, plnila som ich ganache krémom z horkej čokolády, dala som jeden ochutnať tej staršej neterke. Vždy jej všetky chutili, no tento bol taký horkastejší, a tak mi hneď povedala: „Maťa, toto nie je dobré, také mi už nenos.“ Mám pri sebe teda dvoch malých kritikov, ktorí mi hneď povedia, čo im chutí a čo nie. Akcia bude prebiehať v OC Central a prichystaná som. Mám predstavu, čo bude deťom najviac chutiť.

Aké cupcaky máte teda pre deti pripravené?

Mám prichystané klasické maslové cesto, budeme používať biely krém z mascarpone, masla a cukru a cupcaky budeme ozdobovať ovocím. Majú tam teda aj krém, aj ovocie, prípadne sa môžeme pohrať s rôznymi posypmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Okrem samotných cupcakov vyrábate aj nádherné torty, ktoré naozaj vyzerajú ako živé kytice ruží či tulipánov. Prezraďte nám, ako sa z obyčajnej torty stane niečo takéto.

Vzniká to tak, že upečiem klasické piškótové cesto, ktoré sa naplní krémom, ovocím, potom dám okolo trubičky a veľa ovocia. To je schované vo vnútri v prútenom košíku. Tie mi vyrába jedna šikovná pani z Nitry, všetky košíky sú ručne robené. Snažím sa podporujiť aj iných ľudí, ktorí sa niečomu venujú. Keď sa celá torta zje, obal z nej sa nemusí vyhodiť a môže sa používať ďalej ako dekoračný predmet. Torta sa z košíka vyberá pomocou mašličiek, ktoré vkladám dovnútra. Ľudia mi veľakrát píšu, koľko zábavy mali s tortou, pokiaľ ju vytiahli. Na vrch ukladám cupcaky, ktoré sú napichnuté na špajdliach. Voľné priestory vypĺňam malými živými kvietkami, takže celá torta potom vyzerá ako živá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  2. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  3. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  4. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  5. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  6. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  1. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  2. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  3. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  4. Prečo les potrebuje aj výrub, nie len ochranu
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  6. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  7. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  8. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 12 632
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 489
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 519
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 290
  5. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 695
  6. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 2 665
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 801
  8. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 629
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kamila Heribanová

Prvý rok po strate je najhorší, druhý všetko potvrdzuje.


34
Architekti vytvorili netypický dom oplechovanou fasádou a strechou z rovnakého materiálu.

Aj takto môže vyzerať moderná stavba.


44
Trnava

Šálka kávy na korze, Smolenický zámok aj cyklistika v okolí vinohradov.


TRNAVA TOURISM 1
Mgr. Juraj Kocka

Mužsko-ženské vzťahy pod lupou.


Barbora V. Daxner
reklama
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 269
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 290
  3. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 6 056
  4. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 020
  5. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 803
  6. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 4 913
  7. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 4 690
  8. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 487
  1. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  2. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  3. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  4. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  5. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  6. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  7. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  8. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
SkryťZatvoriť reklamu