SME

Čím nahradiť nezdravé potraviny? Siahnite po prospešnejších variantoch

Pri možnostiach, aké nám dnes ponúkajú reťazce a obchody s bio a zdravými potravinami, má každý na výber.

(Zdroj: Pixabay.com)

Hovorí sa, že naše staré mamy sa nezaoberali tým, či má niečo prívlastok bio, racio, gluten free alebo light, a predsa sa stravovali dobre a zdravo. Ak sa však nebudeme riadiť rôznymi stravovacími trendmi, ktoré sa menia zo sezóny na sezónu, zistíme, že ani to nie je celkom pravda.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

O mnohých nevýhodách klasických potravín a ich dlhodobom dopade na ľudské zdravie sa veľa nevedelo. Hoci sa rôzne výskumy súvisiace so životným štýlom a stravovaním zrejme nikdy nezastavia a informácií bude pribúdať, to, čo vieme teraz, môžeme využiť v náš prospech. Stačí siahnuť po zdravších alternatívach a v primeranej miere ich zakomponovať do našej životosprávy.

SkryťVypnúť reklamu

Čo vyskúšať namiesto...

Bieleho cukru?

O jeho negatívnych účinkoch na zdravie sa vie už dávno, najzásadnejším problémom však je to, že ho máme v strave priveľa. Je totiž skrytý aj v potravinách, v ktorých by sme ho vôbec nečakali a konzumujeme ho v rafinovanej, teda upravenej forme. Ak ho chcete v jedálnom lístku obmedziť a vymeniť za niečo iné, lekári odporúčajú siahnuť napríklad po stévii, ktorú označujú za ideálnu nízkokalorickú náhradu cukru. Obsahuje tiež veľké množstvo vitamínov a minerálov. Ďalšími alternatívami sú trstinová melasa, prípadne kokosový cukor.

Ovocných jogurtov?

Do bežných ovocných jogurtov výrobcovia pridávajú toľko aditív, že prívlastok „ovocný“ má veľmi ďaleko od pravdy. Ovocná zložka býva často percentuálne poddimenzovaná, prípadne sú takéto jogurty vyrobené iba z aróm a farbív, nehovoriac o ďalších pridaných látkach. Najlepšie je preto kúpiť si poctivý biely jogurt a dochutiť ho vlastným čerstvým ovocím.

SkryťVypnúť reklamu

Granoly a cereálnych zmesí?

Bežne kupované cereálie a chrumkavé zapečené müsli vo forme granoly sú často plné cukrov. Müsli síce môžu mať renomé zdravej potraviny, veľakrát sú však iba prezlečenou sladkosťou. Najlepšou voľbou je teda pripraviť si takéto raňajky podľa seba a budete presne vedieť, čo konzumujete. Použite teda ovsené vločky s ovocím, orieškami či strúhaným kokosom a doslaďte ich trochou medu.

Bielej ryže?

Na svete údajne existuje až 40-tisíc odrôd tejto obilniny, no pre mnohých má svoje nenahraditeľné miesto v kuchyni práve biela ryža. Niekedy sa však oplatí skúsiť aj niečo nové a v tomto prípade zdravšie.

Výskumy dokazujú, že ak bielu ryžu nahradíte hnedou, dostaví sa pozitívny efekt na organizmus – zníži sa riziko vzniku cukrovky, zvýši sa ochrana pred kardiovaskulárnymi chorobami a vysokým krvným tlakom a niektoré štúdie jej pripisujú aj preventívne účinky pred rakovinou. Pre vysoký podiel antioxidantov sa podobnými vlastnosťami vyznačujú aj červená a čierna ryža.

SkryťVypnúť reklamu

Cestovín?

Cestoviny rovná sa múka a to najčastejšie biela. Ak sa ich neviete vzdať, siahnite radšej po celozrnných a bezvaječných. Ak chcete vyskúšať niečo úplne iné a nahradiť cestoviny zdravším prírodným variantom, vyskúšajte quinou. Bezlepková a výživná obilnina plná proteínov a vitamínov sa označuje aj ako zlato Inkov. Je bohatá na mangán, horčík, kyselinu listovú a ďalšie živiny a pripravíte ju podobne ako ryžu na rôzne spôsoby.

Nápojov pre športovcov?

Ak sa venujete náročnému cvičeniu, zrejme poznáte športové nápoje, ktoré sa označujú aj ako iontové či hypotonické. Obsahujú minerály a hydratujú počas intenzívneho športového výkonu. Často sú však plné cukrov, aróm a farbív. Ich zdravšou prírodnou alternatívou je kokosová voda, v ktorej nechýbajú proteíny, vláknina, vitamíny, minerály, elektrolyty a aminokyseliny. Ide o prírodný izotonický nápoj, podporuje svalovú výkonnosť a neobsahuje takmer žiadne tuky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Sušené ovocie z obchodu?

V jeho konzumácii treba dodržiavať striedmosť, napriek tomu je však lepšie, ak si ovocie doma usušíte sami. Balené sušené ovocie totiž zvykne obsahovať síru a aj problémové „éčka“. Ako konzervanty predlžujú ich životnosť, avšak majú aj svoje riziká. Ideálnym riešením je teda zainvestovať do vlastnej sušičky.

Zdravá strava

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  2. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  3. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  4. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  5. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov
  6. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať
  7. Úspech firemnej elektromobility: eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van
  8. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia
  1. Gazdovať sa dá aj na jalovej pôde
  2. Sladké bez kompromisov: Ako Schär mení svet bezlepkových dobrôt
  3. Zážitkový víkend. Biela noc priniesla aj prémiovú pivnú zónu
  4. Nová číselná lotéria od TIPOSu Všetko alebo nič
  5. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta
  6. Apolka horí!
  7. Digitálne sebavedomie pre novú generáciu: kto sú digiPEERS?
  8. Fejtón o móde od Emmy Tekelyovej a TOP trendy na jeseň a zimu
  1. Projekt, ktorý mení životy tisícke slovenských pacientov 14 379
  2. Odchod detí je veľký zlom, sloboda je často len ilúzia 5 832
  3. Kto nás naozaj zadlžil a prečo Slovákom siahajú na výplaty? 5 101
  4. V ich džemoch je viac vitamínov ako v domácich 4 455
  5. Od Araratu po Karibik. Tieto zájazdy prebudia chuť objavovať 4 353
  6. Cédečka sa predávali ako teplé rožky. Prežili, lebo predvídajú. 4 183
  7. Keď sa z brigády stane kariéra 3 302
  8. Nivy Tower je medzi top 10 kancelárskymi budovami sveta 2 295
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  2. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  3. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  4. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  5. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  6. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  7. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  8. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  1. Ján Valchár: Fantastické správy z Ukrajiny (a Ruska, hahaha!) 22 392
  2. Radoslav Záhumenský: Tento hrad je len hodinu od Bratislavy a patrí medzi najkrajšie zrúcaniny Slovenska! 🏰 16 263
  3. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije! 10 379
  4. Ján Valchár: Ukrajinská vojna sa presunula na Sibír 6 093
  5. Ján Valchár: Ideme budovať humanitárne centrum v Rusku!!! 4 649
  6. Miroslav Ferkl: Rehot Richtera 4 579
  7. Dušan Koniar: Kam by chcel, tam ho nepozvú. Kam áno, tam nejde 4 295
  8. Jozef Černek: Premiéra, potlesk… a na druhý deň umývam záchody 4 030
  1. Marcel Rebro: Volám sa Marcel, dnes mám 57 rokov a k narodeninám si želám mier!
  2. Radko Mačuha: Robert Fico sa stáva premiérom záhrobia.
  3. Věra Tepličková: Zvrat to ozaj nečakaný, Oskar je vraj uprataný
  4. Anna Brawne: Martinka Vzácna, vašim jediným úspechom je, že tá kultúra napriek vám stále žije!
  5. Roman Kebísek: Vincent van Gogh kreslil steblami trstiny, ktoré sám zbieral a orezával
  6. Věra Tepličková: Keď vo filme hasiči, skĺznu dole po tyči,
  7. Marian Nanias: "Tí zlí Bruselskí úradníci....."
  8. Dušan Koniar: Za čem númera? vsjo jásno
SkryťZatvoriť reklamu