Hovorí sa, že naše staré mamy sa nezaoberali tým, či má niečo prívlastok bio, racio, gluten free alebo light, a predsa sa stravovali dobre a zdravo. Ak sa však nebudeme riadiť rôznymi stravovacími trendmi, ktoré sa menia zo sezóny na sezónu, zistíme, že ani to nie je celkom pravda.
O mnohých nevýhodách klasických potravín a ich dlhodobom dopade na ľudské zdravie sa veľa nevedelo. Hoci sa rôzne výskumy súvisiace so životným štýlom a stravovaním zrejme nikdy nezastavia a informácií bude pribúdať, to, čo vieme teraz, môžeme využiť v náš prospech. Stačí siahnuť po zdravších alternatívach a v primeranej miere ich zakomponovať do našej životosprávy.
Čo vyskúšať namiesto...
Bieleho cukru?
O jeho negatívnych účinkoch na zdravie sa vie už dávno, najzásadnejším problémom však je to, že ho máme v strave priveľa. Je totiž skrytý aj v potravinách, v ktorých by sme ho vôbec nečakali a konzumujeme ho v rafinovanej, teda upravenej forme. Ak ho chcete v jedálnom lístku obmedziť a vymeniť za niečo iné, lekári odporúčajú siahnuť napríklad po stévii, ktorú označujú za ideálnu nízkokalorickú náhradu cukru. Obsahuje tiež veľké množstvo vitamínov a minerálov. Ďalšími alternatívami sú trstinová melasa, prípadne kokosový cukor.

Ovocných jogurtov?
Do bežných ovocných jogurtov výrobcovia pridávajú toľko aditív, že prívlastok „ovocný“ má veľmi ďaleko od pravdy. Ovocná zložka býva často percentuálne poddimenzovaná, prípadne sú takéto jogurty vyrobené iba z aróm a farbív, nehovoriac o ďalších pridaných látkach. Najlepšie je preto kúpiť si poctivý biely jogurt a dochutiť ho vlastným čerstvým ovocím.
Granoly a cereálnych zmesí?
Bežne kupované cereálie a chrumkavé zapečené müsli vo forme granoly sú často plné cukrov. Müsli síce môžu mať renomé zdravej potraviny, veľakrát sú však iba prezlečenou sladkosťou. Najlepšou voľbou je teda pripraviť si takéto raňajky podľa seba a budete presne vedieť, čo konzumujete. Použite teda ovsené vločky s ovocím, orieškami či strúhaným kokosom a doslaďte ich trochou medu.
Bielej ryže?
Na svete údajne existuje až 40-tisíc odrôd tejto obilniny, no pre mnohých má svoje nenahraditeľné miesto v kuchyni práve biela ryža. Niekedy sa však oplatí skúsiť aj niečo nové a v tomto prípade zdravšie.
Výskumy dokazujú, že ak bielu ryžu nahradíte hnedou, dostaví sa pozitívny efekt na organizmus – zníži sa riziko vzniku cukrovky, zvýši sa ochrana pred kardiovaskulárnymi chorobami a vysokým krvným tlakom a niektoré štúdie jej pripisujú aj preventívne účinky pred rakovinou. Pre vysoký podiel antioxidantov sa podobnými vlastnosťami vyznačujú aj červená a čierna ryža.
Cestovín?
Cestoviny rovná sa múka a to najčastejšie biela. Ak sa ich neviete vzdať, siahnite radšej po celozrnných a bezvaječných. Ak chcete vyskúšať niečo úplne iné a nahradiť cestoviny zdravším prírodným variantom, vyskúšajte quinou. Bezlepková a výživná obilnina plná proteínov a vitamínov sa označuje aj ako zlato Inkov. Je bohatá na mangán, horčík, kyselinu listovú a ďalšie živiny a pripravíte ju podobne ako ryžu na rôzne spôsoby.

Nápojov pre športovcov?
Ak sa venujete náročnému cvičeniu, zrejme poznáte športové nápoje, ktoré sa označujú aj ako iontové či hypotonické. Obsahujú minerály a hydratujú počas intenzívneho športového výkonu. Často sú však plné cukrov, aróm a farbív. Ich zdravšou prírodnou alternatívou je kokosová voda, v ktorej nechýbajú proteíny, vláknina, vitamíny, minerály, elektrolyty a aminokyseliny. Ide o prírodný izotonický nápoj, podporuje svalovú výkonnosť a neobsahuje takmer žiadne tuky.
Sušené ovocie z obchodu?
V jeho konzumácii treba dodržiavať striedmosť, napriek tomu je však lepšie, ak si ovocie doma usušíte sami. Balené sušené ovocie totiž zvykne obsahovať síru a aj problémové „éčka“. Ako konzervanty predlžujú ich životnosť, avšak majú aj svoje riziká. Ideálnym riešením je teda zainvestovať do vlastnej sušičky.