Jedenásť trikov, ako rýchlo a účinne poraziť chuť na sladké

Túžbe maškrtiť sa dá odolať vedecky overenými krokmi.

(Zdroj: Pexels.com)

Neovládateľná túžba maškrtiť a dať si pod zub niečo sladké môže byť problémom pri chudnutí, ale aj pri udržiavaní zdravej životosprávy. Často za ňou stojí vypestovaný zlozvyk, zle zostavený jedálny lístok, respektíve závislosť, ktorej sa človek zbavuje iba ťažko.

Bojovať proti častej chuti na sladké sa však dá. Pomôcť môže okrem dlhodobej snahy znižovať prísun sladkých jedál aj niekoľko trikov. Tieto taktiky pritom potvrdzujú aj odborné štúdie.

1. Napite sa ochutenej vody

Pohár čistej vody ochutenej napríklad mätou, uhorkou, bazalkou či granátovým jablkom je nielen osviežujúci a chutný, ale zároveň môže redukovať aj túžbu maškrtiť. Vyhnúť sa však treba umelo dochucovaným nápojom a tiež takým, ktoré obsahujú samý cukor. Aj výskumy dokazujú, že sladené nápoje iba ďalej zvyšujú chuť na sladké.

Článok pokračuje pod video reklamou

2. Prejdite sa

Krátky, no pomerne intenzívny pohyb či cvičenie pomáhajú ľuďom lepšie zvládať regulovanie príjmu jedla. Štúdia rakúskych vedcov zverejnená v magazíne PLOS ONE potvrdzuje, že už 15 minút chôdze významne prispieva k znižovaniu chuti na sladké jedlo, a to najmä u ľudí s nadváhou.

Prečítajte si tiež: Cukor ako droga: Ako sa zbaviť závislosti od sladkého?

3. Uprednostnite bielkoviny a vlákninu

Túžbe do niečoho zahryznúť nemusíte úplne odolať, stačí, ak ju presmerujete inam, ideálne na bielkoviny a vlákninu. Oba druhy živín sú energetické a sýte zároveň, takže vášmu telu bude trvať dlhšie, než ich spracuje. Odporúčané sú napríklad pistácie či mandle.

4. Poklepte si na čelo

Možno si ťukáte na čelo, keď vidíte túto radu, v skutočnosti ju však odporúčajú americkí vedci. Výskumom sa snažili zistiť, ako na chuť maškrtiť pôsobia rôzne rozptýlenia ako ťukanie po čele, klopkanie nohou či pozeranie do steny. Výsledok znie, že 30 sekúnd poklepávania na čelo môže znížiť intenzitu chuti na sladké a tiež postupne zmazať obraz daného jedla vo vašom mozgu.

Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4XA4 na číslo 8787. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:
Dočítajte článok - prihláste sa alebo si predplaťte SME.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 4 € každé 4 týždne. Pošlite SMS s textom C4XA4 na číslo 8787, alebo kliknite na „Objednať cez SMS“ a odošlite predvyplnenú správu. Predplatné môžete kedykoľvek zrušiť (viac na www.sme.sk/vop).
Ďalšie možnosti platby:

Už mám predplatné - prihlásiť sa

S predplatným získate:
  • neobmedzený prístup k obsahu Sme.sk, Korzar.sk a Spectator.sk
  • viac ako 20-ročný archív Sme.sk
  • čítanie a rozhovory z príloh TV OKO/TV SVET, Víkend a Fórum
  • neobmedzený počet diskusných príspevkov
  • neobmedzený prístup k videám a slovenským filmom na Sme.sk
  • dostupné na PC a v aplikáciach Android a iPhone

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  10. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  1. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  6. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  7. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 442
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 692
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 398
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 388
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 270
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 7 641
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 898
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 552
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 4 324
  10. Nepodceňujte príznaky psoriázy 3 529

Téma: Závislosť


Hlavné správy zo Sme.sk

TV

Cez čiaru s Pavlom Fejérom: Ľudí v Humennom ovláda strach

O tom, ako v meste vládne primátorka, sa šíria nelichotivé príbehy.

DOMOV

Polícia smeruje k obvineniu Kočnera z vraždy

Zsuzsová nemala dôvod na objednávku vraždy Kuciaka, upozornil Najvyšší súd.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Kočner je v putách, zrazu ho nikto nepozná

Ako fungoval Marian Kočner a zmenky.

Stĺpček Zuzany Kepplovej

Pred Maltou sme o Kočnera popredu

Rok od vraždy novinárky Galiziovej sú v cele len vykonávatelia.

Neprehliadnite tiež