Vysoká koncentrácia liečivých látok, ktoré obsahujú plody rakytníka rešetliakového sa uchováva v jeho oleji. Napríklad obsah vitamínu A, ktorého provitamínom je beta karotén, je v rakytníku trikrát vyšší než v mrkvi. Ďalej sú to vitamíny B1, B2, B6, vitamíny D, E, F, K, P a nenasýtené omega mastné kyseliny.
V rakytníkovom oleji sa nachádzajú omega 3,6 a P kyseliny, vďaka čomu je výbornou prevenciou kardiovaskulárnych chorôb. V boji proti voľným radikálom pomáha silný antioxidant v podobe omega 7 mastnej kyseliny, ktorá má v rakytníkovom oleji až štyridsaťpercentné zastúpenie.
Žalúdok a imunita
Omega 7 mastná kyselina vplýva aj na zníženie kyslosti žalúdočných štiav. Rakytníkový olej je preto výbornou prevenciou proti vzniku žalúdočných vredov. Vitamíny z rakytníka majú významný vplyv aj pri budovaní imunity.
Ide najmä o vitamín C, jeho účinok je v rakytníku posilnený prítomnosťou antioxidantu vitamínu P. Odolnosť organizmu posilňuje aj prísun nenasýtených mastných kyselín. Užívanie toboliek s rakytníkovým olejom urýchľuje rekonvalescenciu po chorobe a po chirurgických zákrokoch.
Ochrana kože
V rakytníkovom oleji sa nachádza vitamín E, ktorý predlžuje život bunkám a je nevyhnutný na obnovu tkanív. Pre dobrý stav kože sú dôležité aj vitamíny B, A a beta karotén.
Nenasýtené mastné kyseliny zásobujú kožné bunky výživou a podieľajú sa na stavbe a regenerácii bunkových stien. Rakytník pomáha aj pri kožných poraneniach, na popraskané ústne kútiky a vracia pružnosť drsnej suchej pokožke.